1. Guitar Hero: Greatest Hits

Guitar Hero: Greatest Hits

No Sleep till…

Foot on the pedal never ever false metal

Engine running hotter than a boiling kettle

My job's ain't a job it's a damn good time

City to city I'm running my rhymes

On location touring around the nation

Beastie Boys always on vacation

Itchy trigger finger but a stable turntable

I do what I do best because I'm illing and able

Ain't no faking your money I'm taking

Going coast to coast watching all the girlies shaking

While you're at the job working nine to five

The Beastie Boys at the Garden cold kickin' it live

No sleep till…

Jep, daar in dat kader, dat is No Sleep ‘Till Brooklyn van de Beastie Boys. Geweldig nummer. Je kunt er op MC’en, schreeuwen, dansen en rocken. Ook in Guitar Hero: World Tour kon je dit, maar in Guitar Hero: Greatest Hits kan je dat niet. “Wat, en ze noemen het Greatest Hits?!” hoor ik je denken. Nou, blijkbaar wel, maar dat klopt dus niet.

Hiermee ben ik direct bij mijn grootste kritiekpunt op de nieuwste Guitar Hero-game: het is niet wat de titel belooft. Bij Guitar Hero: Greatest Hits denk ik aan een ‘verzamelgame’ van de beste muziek uit de voorgaande games in de serie, maar dat is het niet. Er is namelijk geen enkel lied uit Guitar Hero IV: World Tour of Guitar Hero: Metallica te bekennen in de playlist van dit spel en dit is pure muzikale zonde.

Neversoft en Activision vonden het blijkbaar niet nodig om muziek te gebruiken van de laatste twee games van haar ongelooflijk goedverkopende gamefranchise. Natuurlijk gebruiken ze wel de lay-out en de opzet van de carrièremodus (punten scoren om nieuwe muziek vrij te spelen) van Guitar Hero: Metallica en de bandmogelijkheden die door Guitar Hero: World Tour in de serie werden geïntroduceerd, maar de muziek, ho maar. Blijkbaar was niet eens “One” van Metallica goed genoeg voor de selectie, terwijl deze zeker één van de beste nummers is van Guitar Hero III: Legends of Rock.

Nu ik toch over de selectie uit die game heb: waar de fuck is Even Flow van Pearl Jam? In Rock Band kan ik elk nummer van het legendarische album Ten spelen, maar dat ene geweldige, lullige nummer dat Guitar Hero heeft laten ze niet in Greatest Hits verschijnen. Waar-de-loos. Hoe komen Neversoft en Activision erbij om deze game met Greatest Hits te bestempelen als ze niet hun beste nummers gebruiken.

Natuurlijk is het vet om te rocken op Anthrax, Lamb of God, Pantera, Queens of the Stone Age en Rage Against the Machine, maar het was veel geweldiger geweest als Disturbed, Pearl Jam, Tool, Killswitch Engage, Metallica en dergelijke in dat lijstje stonden. Nu ik toch Rage Against the Machine noem: waarom “Killing in the Name” censureren? Waarom? Er staat 12+ op het doosje, is het woord “fuck” zo schadelijk voor twaalf- tot vijftienjarigen? Nu is het hele eindstuk van dat liedje vern–

Adem in, adem uit… Adem in, adem uit…

Oké, nu ik bedaard be- GODVERDOMMESE K- *ahum*. Nu ik bedaard ben, zal ik even relativeren: Guitar Hero: Greatest Hits bevat een aantal van de tofste nummers van Guitar Hero I, II en III: Legends of Rock, Aerosmith en Rock the 80’s, maar er ontbreekt een aantal erg vette liedjes. Dat er niet eens een schijntje van de playlists van Guitar Hero IV: World Tour en Guitar Hero: Metallica aanwezig is, is een raadsel, vooral als je bedenkt dat er genoeg dingen uit die games gebruikt zijn voor het uiterlijk van deze game.

Maar er ontbreekt meer. Wat mij erg stoort is het feit dat de geanimeerde muzikanten nog steeds muziek spelen op de verkeerde momenten. Voorbeeld: terwijl de drummer, bassist en gitarist correct helemaal losgaan op het moddervette begin van Killing in the Name, staat de zanger ook te rocken met z’n microfoon bij z’n mond, te doen alsof hij zingt, terwijl hij dat pas over een minuut hoeft te doen. In Guitar Hero: Metallica was dit helemaal niet het geval. Dat ze dat niet hebben gebruikt en wel de lay-out van de menu’s en de opzet van de carrièremodus, irriteert me mateloos.

Het komt erop neer dat dit gewoon slecht gecamoufleerde geldklopperij is dat het moet hebben van goede dingen van z’n voorgangers. Guitar Hero: Greatest Hits is dan ook alleen interessant voor mensen die de eerste vijf games van de serie niet hebben gespeeld en zestig euro willen neertellen voor muziek die makkelijk als downloadable content beschikbaar kon zijn. Die mensen kunnen dan ook gerust anderhalf punt bij het cijfer optellen. Anderen kunnen dit spel beter aan zich voorbij laten gaan en uitkijken naar Guitar Hero V, die hopelijk wél wat toevoegt aan de serie en wél de inhoud bevat die z’n naam doet vermoeden.

Conclusie en beoordeling

6,3
Guitar Hero: Greatest Hits bevat alle onderdelen van de eerste vijf Guitar Hero-games en een aantal dingen van de laatste twee, alleen mist de game gewoon te veel om echt Greatest Hits genoemd te worden. Bovendien lijkt Neversoft compleet vergeten te zijn de muziek te gebruiken van Guitar Hero: World Tour en Guitar Hero: Metallica en de animaties van de laatstgenoemde. Guitar Hero: Greatest Hits is gewoon geldklopperij. Alleen omdat de gameplay gewoon doeltreffend en leuk is en de muziek goed te pruimen, krijgt deze game nog een voldoende.
 • Er zitten ook vette nummers in…
 • Het is gewoon Guitar Hero
 • Voegt niets toe aan de serie
 • Correcte animaties niet aanwezig
 • maar er ontbreken er nog veel meer

Dit artikel delen

Over de auteur

Jules Schlicher (Eind)redacteur InsideGamer. Speelt graag alles, maar komt aan veel te weinig toe, en gaat dus maar door aan Fable en The Witcher 3. En vooral Xbox-games. Limburgse zaligheid sinds 1991.

Reacties

 • jup uitmelkerij

 • jup

 • Wat een totale onzin deze recensie. Dit is gewoon een Greatest Hits van de begintijd van Guitar Hero en doordat je met een band speelt is dit dus op gamers gericht die bij World Tour zijn ingestapt met een band. Dan zou het erg vreemd zijn om ook daar nog nummers uit te halen, hoe fan de reviewer ook is van een bepaald nummer.  Tuurlijk is het uitmelken als je dit zou kopen als je de eerste games al hebt, maar voor die Guitar Hero fans is dit toch niet bedoeld.  Beetje zwaktebod deze recensie. De game heeft niet veel om het lijf, dat klopt, maar om het constant op een in jouw ogen beperkte tracklist af te serveren is ook wel heel simpel gedacht. En om dan animaties als minpunt aan te dragen, terwijl je daar echt geen oog voor zult hebben tijdens het spelen, is al helemaal lachwekkend. Laat staan dat het om animaties draait bij een pure 'gameplay-game' als Guitar Hero. • Jammer dat het zulke uitmelkerij is. Ook al heb ik GH niet thuis liggen weet ik zkr dat dit puur gemaakt is om nog meer centjes uit je zak te kloppen, en zo kennen we Activision weer! :P

 • Ik heb alleen nog maar World Tour gespeeld. …en ik neig nu meer ernaar om eerder deeltje 3 erbij te kopen dan Greatest Hits… Meh.

 • L2P REAL GUITAR!

 • Carmen07: Je hebt zkr een punt, toch staan er in de recensie meerdere zwakke punten van de game. IG geeft niet zo maar een 6. Ze hebben gewoon gemerkt dat dit een smerige haastklus was en dat het zeker niet meer verdiend dan een 7.5 (1.5+6=7.5!!!)

 • Ze hebben er geen songs van GH: Metallica en World Tour ingedaan is omdat dit ook is zodat je de songs kan drummen/zingen etc.

  En is het is ook nice dat je nu ook op bijv. de XBox 360 een paar songs uit de eerste uit de serie kunnen spelen.

 • Killing in the Name gecensureerd? Epic Fail!

 • De zoveelste.

 • Één woord: Boring

 • ik heb alleen GHWT en ik vind deze gewoon gaaf, puur omdat alle nummers nieuw zijn voor mij.

 • De game is gewoon leuk als je wilt instappen in Guitar Hero, denk ik. Wat een verschrikkelijke kut recensie zeg… Sorry hoor, in een professionele recensie hoor je gewoon niet te schelden en te vloeken. Jammer.

 • Wat een tegenvaller…

 • Eerlijk gezegd een nogal waardeloze recensie. Natuurlijk is t moeilijk over zo'n game er 1 te schrijven, maar om meer dan de elft van de recensie, zonder ophouden alleen maar je eigen muzieksmaak de hemel in te prijzen, is een beetje arrogant, zoniet erg vervelend te lezen, net als al dat gescheld. Niet dat wij hier op IG meteen naar de Bond tegen Vloeken gaan, maar toch is het vervelend, en nogal onprofessioneel.  De game is erg smaakgericht en dus moeilijk te recenseren. Een recensie is er om je mening erover te geven, maar toch, dit is wat overdreven, 6 van de 8 alinea's (inleiding meegeteld, want dat is al waarin je begint) over dat ze niet alle (volgens jou) geweldige nummers erin hebben gepropt… Ik ben echter heel blij dat ze die Pearl Jam eruit hebben gehaald, want die komt me na 3 keer me neus al uit, en dat bedoel ik dus met smaakgericht. Dit is (zoals je zelf al zegt) echt een game voor liefhebbers, maar omdat jij het geen goede playlist vindt, IS het nog niet meteen zo, ook al formuleer jij het wel zo.  Ben het met carmen07 eens, behalve de animaties, waarschijnlijk heeft ze Guitar Hero(in zijn algemeen, niet 1 bepaalde game) zelf niet gespeeld, want in je ooghoeken zie je de mensen op het podium inderdaad nog wel eens gek doen. Of als je in de multiplayer eventjes niks hoeft te spelen en je persoon naast je wel, zie je jouw gitaristje ineens er vol op rammen, dat is wel raar inderdaad, dat ze dat ook nog niet verbeterd hebben in deze game. Maar omdat het voor de echte fans is, moeten die er maar mee leven, zullen ze waarschijnlijk wel denken… :-) • Wow, ik lul echt teveel x'D

 • Eerlijk gezegd een nogal waardeloze recensie. Natuurlijk is t moeilijk over zo'n game er 1 te schrijven, maar om meer dan de elft van de recensie, zonder ophouden alleen maar je eigen muzieksmaak de hemel in te prijzen, is een beetje arrogant, zoniet erg vervelend te lezen, net als al dat gescheld. Niet dat wij hier op IG meteen naar de Bond tegen Vloeken gaan, maar toch is het vervelend, en nogal onprofessioneel.  De game is erg smaakgericht en dus moeilijk te recenseren. Een recensie is er om je mening erover te geven, maar toch, dit is wat overdreven, 6 van de 8 alinea's (inleiding meegeteld, want dat is al waarin je begint) over dat ze niet alle (volgens jou) geweldige nummers erin hebben gepropt… Ik ben echter heel blij dat ze die Pearl Jam eruit hebben gehaald, want die komt me na 3 keer me neus al uit, en dat bedoel ik dus met smaakgericht. Dit is (zoals je zelf al zegt) echt een game voor liefhebbers, maar omdat jij het geen goede playlist vindt, IS het nog niet meteen zo, ook al formuleer jij het wel zo.  Ben het met carmen07 eens, behalve de animaties, waarschijnlijk heeft ze Guitar Hero(in zijn algemeen, niet 1 bepaalde game) zelf niet gespeeld, want in je ooghoeken zie je de mensen op het podium inderdaad nog wel eens gek doen. Of als je in de multiplayer eventjes niks hoeft te spelen en je persoon naast je wel, zie je jouw gitaristje ineens er vol op rammen, dat is wel raar inderdaad, dat ze dat ook nog niet verbeterd hebben in deze game. Maar omdat het voor de echte fans is, moeten die er maar mee leven, zullen ze waarschijnlijk wel denken… :-)  Ik voeg hier niks meer aan toe. De waarheid.

 • Eerlijk gezegd een nogal waardeloze recensie. Natuurlijk is t moeilijk over zo'n game er 1 te schrijven, maar om meer dan de elft van de recensie, zonder ophouden alleen maar je eigen muzieksmaak de hemel in te prijzen, is een beetje arrogant, zoniet erg vervelend te lezen, net als al dat gescheld. Niet dat wij hier op IG meteen naar de Bond tegen Vloeken gaan, maar toch is het vervelend, en nogal onprofessioneel.  De game is erg smaakgericht en dus moeilijk te recenseren. Een recensie is er om je mening erover te geven, maar toch, dit is wat overdreven, 6 van de 8 alinea's (inleiding meegeteld, want dat is al waarin je begint) over dat ze niet alle (volgens jou) geweldige nummers erin hebben gepropt… Ik ben echter heel blij dat ze die Pearl Jam eruit hebben gehaald, want die komt me na 3 keer me neus al uit, en dat bedoel ik dus met smaakgericht. Dit is (zoals je zelf al zegt) echt een game voor liefhebbers, maar omdat jij het geen goede playlist vindt, IS het nog niet meteen zo, ook al formuleer jij het wel zo.  Ben het met carmen07 eens, behalve de animaties, waarschijnlijk heeft ze Guitar Hero(in zijn algemeen, niet 1 bepaalde game) zelf niet gespeeld, want in je ooghoeken zie je de mensen op het podium inderdaad nog wel eens gek doen. Of als je in de multiplayer eventjes niks hoeft te spelen en je persoon naast je wel, zie je jouw gitaristje ineens er vol op rammen, dat is wel raar inderdaad, dat ze dat ook nog niet verbeterd hebben in deze game. Maar omdat het voor de echte fans is, moeten die er maar mee leven, zullen ze waarschijnlijk wel denken… :-)

  Ik voeg hier niks meer aan toe. De waarheid.
 • De recensie is naar mijn mening veel te subjectief. Ieder heeft zijn eigen smaak en om de game af te kraken omdat er te weinig muziek van jou smaak er in zit, vind ik wel heel zwak.  Overigens is Tool een schijtband ^^

 • Hmm ook ik vindt het een veels te subjectieve review, maar dat betekent niet dat Jules geen punt heeft.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren