1. Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy

Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy

Sherlock Holmes is hip. Hij is namelijk de enige detective aller tijden (vooruit, samen met Inspector Gadget) waar ik mezelf echt mee identificeer. Holmes heeft dan misschien een doorleefde kop, maar hij is ongelooflijk intelligent en heeft een charisma waar zelfs president Obama jaloers op is. Vraag mijn mede-redactieleden maar hoe ik ben en je zult hetzelfde antwoord krijgen – met de nadruk op mijn doorleefde kop. Ow, Sherlock en ik hebben trouwens nóg iets gemeen. We lossen graag mysteries op. Zo zijn we pas geleden samen op avontuur gegaan om het mysterie van de mummie op te lossen…

Alle gekheid op een stokje: ik ben natuurlijk lang niet zo intelligent en charismatisch als Sir Holmes. Sterker nog; ik zou het niet eens tot Watson schoppen. Maar dat is natuurlijk de reden dat videogames zo populair zijn. Mensen spelen games om zich even af te sluiten van de wereld en doen vervolgens alsof ze een heel ander persoon zijn. De makers van Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy proberen hier uiteraard op in te spelen. Het is alleen jammer dat ze hier niet bepaald in zijn geslaagd.

Zowel het hoofdpersonage als de bijpersonen (en eigenlijk heel het verhaal) maken namelijk nauwelijks indruk. In The Mystery of the Mummy wordt Sherlock Holmes door ene Elisabeth Montcalfe gevraagd om de verdwijning van haar vader, de Britse archeoloog Lord Montcalfe, te verduidelijken. Hoewel vrijwel iedereen aanneemt dat de beste man zelfmoord heeft gepleegd, is zijn dochter er van overtuigd dat er meer is. Zij gelooft dat hij nog leeft en daarom schakelt ze één van ’s werelds beroemdste detectives in. Dit is een samenvatting van wat een episch verhaal zou moeten zijn, maar helaas komt dit nooit echt uit de verf.

Een slecht verhaal hoeft natuurlijk niet per definitie te betekenen dat een spel niet is geslaagd in zijn opzet. Ook niet in een point-and-click puzzel adventure als Mystery of the Mummy. Het adventure-gedeelte is niet geslaagd, maar zolang de puzzels leuk blijven hoeft dat niet zo erg te zijn, toch? Sommige van de puzzels zijn echte breinbrekers en wanneer je ze eenmaal oplost voel je je een ware detective. Andere puzzels zijn echter vergezocht, wat overigens ook geldt voor bepaalde items die te vinden zijn. Ze liggen verstopt op de gekste plaatsen. Ik bedoel, wie is er nu zo lomp om een historisch tablet in een plantenbak te leggen?!

Hier komt nog eens bij dat de stemmen inspiratieloos en slecht ingesproken zijn. Ook de achtergronddeuntjes klinken behoorlijk inspiratieloos. Ze vallen in herhaling en op den duur ga je je daar echt aan ergeren. Een pluspuntje is dan weer wel dat de game grafisch gezien zeker een voldoende scoort. Omgevingen zijn niet altijd even gevarieerd, maar slecht vormgegeven zijn ze niet. Daarnaast kent de game een aantal cut scenes die zowaar het Professor Layton-niveau behalen. Hoewel ze niet allemaal even bijzonder zijn, kon ik wel genieten van deze cut scenes. Die zitten tenslotte niet in elke DS-game.

Voordat ik overschakel op de conclusie, wil ik graag een verklaring geven voor het feit dat deze game niet is wat het had kunnen zijn. Mystery of the Mummy is namelijk een port van een PC-game die, toen hij jaren geleden verscheen, al niet zo best ontvangen werd. Aangezien de overzetting op de touch-screen besturing na geen extra’s kent, is het dus niet gek dat de game weinig voorstelt. Het is verschrikkelijk zonde dat ontwikkelaar Frogwares zo gemakzuchtig is geweest bij het porten van de game. Hadden zij de game maar terug naar de tekentafel gestuurd…

Conclusie en beoordeling

4,7
Helaas is de game uiteindelijk niet van grond af aan opnieuw opgebouwd, maar simpel en gemakzuchtig geport. Het moge duidelijk zijn dat de DS nog minder geschikt is voor een halfbakken Holmes-avontuur dan de PC. Sherlock Holmes mag in vele boeken, tv-series en films een charismatisch en intelligent personage zijn, bij dit mysterie had hij best weg mogen blijven.
 • Grafisch nog best te pruimen
 • Sommige puzzels zijn wel oké…
 • Geen extra’s t.o.v. het origineel
 • Verhaal en personages zijn niet boeiend
 • maar verder stijgt de gameplay niet boven de middelmaat uit

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • SAAAAAAAI

 • Hahaha, Inspector Gadget, wat heb ik toch nog gelachen om die man :P  Spijtig dat de game zo slecht is….

 • Deze game had een mysterie mogen blijven wat mij betreft.

 • Vraag mijn mede-redactieleden maar hoe ik ben en je zult hetzelfde antwoord krijgen – met de nadruk op mijn doorleefde kop.

  Geen woord van gelogen idd ;).

 • aw…

 • Watson, mijn bovennatuurlijke intellect vertelt mij dat Wessel niet geheel tevreden was met dit spelletje.

 • Schande dat de game zo slecht is, Sir Arthur Conan Doyle zou zich omdraaien in z'n graf :(

 • Even tussendoor: Waarom worden de slechte ds games gereviewd terwijl er ook goede andere games verschijnen?

 • Omdat er toch eens in de zoveel tijd toch echt eens een kutreview moet verschijnen, hoe kan je anders kiezen?

 • Flopgame!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren