1. Kingdom Hearts 358/2 Days

Kingdom Hearts 358/2 Days

Ik heb enorm lang gewacht op Kingdom Hearts 358/2 Days. Ik kan helemaal opgaan in de Kingdom Hearts-serie. Het maakt me dan niet uit wat er om me heen gebeurt, de wereld staat even stil als er een nieuw deel verschijnt. In de afgelopen tien dagen heb ik mijn privéleven daarom even helemaal lamgelegd en was ik 358 dagen iemand anders. Ik kreeg de opdracht een dagboek bij te houden, dus dat heb ik maar gedaan. Wat een brave jongen ben ik toch.

Dag 1: Slabbetje

Wat een prachtige openingsscène! Ik heb al genoeg tussenfilmpjes gezien op de DS, maar van deze pracht en praal is zelden vertoond op de twee kleine Het doet me terugdenken aan de hoogtijdagen van Final Fantasy op de PlayStation waarin de cruciale scènes voor het verhaal magistraal tot leven kwamen via cutscenes van ongekende kwaliteit. Bij 358/2 zitten er bovendien nog eens stemmen bij. Hoewel het verhaal wat onduidelijk blijft, is een slabbetje geen overbodige luxe. De filmpjes zijn namelijk om van te kwijlen en watertanden.

Dag 2: Zoals het hoort

Ik ben Roxas, de blonde knaap die ook in Kingdom Hearts II een prominente rol speelt. Als lid van Organization XIII word ik dagelijks op missies gestuurd. Dit kan betekenen dat ik gigantische Heartless, de vijanden in Kingdom Hearts, moet verslaan, maar het kan bijvoorbeeld ook een verkenningsmissie zijn. Deze missiestructuur wijkt af van de eerdere Kingdom Hearts-delen, maar past wel perfect op een handheld. Veelal duren de missies niet veel langer dan een kwartiertje, waardoor de game erg gemakkelijk onderweg te spelen is. Precies zoals het hoort bij een handheldgame.

Dag 3: Sorry

Na een aantal uur jagen op Heartless ben ik tot de conclusie gekomen dat de makers erin geslaagd zijn het actievolle vechtsysteem van de Kingdom Hearts voor de PlayStation 2 in volle glorie naar de DS over te zetten. Je loopt door sfeervolle omgevingen die er voor DS-begrippen schitterend uitzien. Af en toe zullen er vijanden opduiken die je kunt proberen te verslaan, maar je kunt er ook voorbij rennen. Perfectionistisch als ik ben, wil ik de wereld schoonvegen en dus geen enkele Heartless achterlaten, maar het is niet altijd noodzakelijk voor de missie. Vandaag moest ik bijna de trein uit stappen, dus toen heb ik (shame on me) een paar harteloze vijanden laten leven. Sorry.

Dag 5: Panelen

Ik krijg steeds meer mogelijkheden om mijn eigen voorkeuren aan speciale aanvallen en eigenschappen te kiezen. Via zogenoemde ‘panels’ is in te delen welke vaardigheden en aanvallen je wel en niet wilt gebruiken. Ik ga zelf altijd voor genezingsmagie, dus daarom ruim ik een aantal panelen in voor de magische spreuken cure en cura. Verder heb ik mijn eigen wapen samengesteld via synthese bij een vriendelijke Moogle en kan ik inmiddels met een koprol vijandelijke aanvallen ontwijken. Voor het blokkeren van aanvallen heb ik geen ruimte meer, maar als ik nou nog twee missies doe, heb ik genoeg ruimte vrijgespeeld om blokkeren toe te voegen aan mijn mogelijkheden. Aan de slag dus!

Dag 6: Halloween Town

Vandaag is een goede dag. Vandaag beleefde ik een heuglijk moment, want ik werd op richting mijn lievelingsplek in het Disney-universum gestuurd: Halloween Town. Al die andere werelden zijn leuk en aardig, maar voor mij gaat er geen plek boven dat macabere Halloween Town, compleet met geweldig licht nerveus muziekje. Ik zag Jack Skellington ook nog even lopen, die nog druk in de weer was met voorbereidingen voor de aankomende Halloween-viering. Leuk, dat die wereld zo toch een teken van leven vertoonde. Verder mis ik namelijk wel een beetje de subtiele details en grapjes die ik van Kingdom Hearts gewend ben. Komt waarschijnlijk doordat Roxas zich als geheim agent moet gedragen en dus geen leuke gesprekjes met plaatselijke bewoners aan kan gaan. Jammer hoor.

Dag 8: Geen privéleven

Het begint inmiddels wel een beetje in herhaling te vallen om elke keer op dezelfde type missies te gaan. Gelukkig kan ik naast de gewone missies ook challenges uitvoeren, waarmee ik weer speciale voorwerpen kan verdienen. Hierin moet ik bijvoorbeeld zo snel mogelijk de missie voltooien, of vermijden dat ik geraakt wordt door vijanden. Een leuke afwisseling, al blijft het een beetje meer van hetzelfde. De afwisseling moet gezocht worden in de Mission Mode, waar je zowel alleen als met anderen de in de Story Mode vrijgespeelde missies kunt doen om weer andere beloningen te verdienen. Potverdorie, wat is er veel te doen. Ik hou zo geen privéleven meer over.

Dag 10: Complexe vork

Ik ben er eindelijk achter de levensgeschiedenis van Roxas. Dat duurde lang zeg, want pas na een uur of dertig begreep ik hoe de vork in de steel zat. De eerste twintig uur was het allemaal een beetje te complex om te begrijpen, maar de puzzelstukjes zijn uiteindelijk redelijk ineen geschoven. Daarom snap ik nu wel wat Kingdom Hearts te maken heeft met Organization XIII, waarom die goedzak van een Roxas lid werd van deze organisatie en wat hun doel is. Ook weet ik in hoeverre het lot van Sora en dat van Roxas met elkaar verbonden zijn. Oh, en ik weet wie dat veertiende lid van de bende van dertien is. Maar goed dat ik Kingdom Hearts en Kingdom Hearts II gespeeld heb, anders had ik er geen sikkepit van gesnapt.

Conclusie en beoordeling

8,3
De conclusie van tien dagen Kingdom Hearts 358/2 Days is dat de DS een volwaardig Kingdom Hearts-avontuur rijker is. Het vechten is net zo leuk en actievol als op de console en er zijn genoeg missies om je tientallen uren zoet te houden. Dankzij schitterende tussenfilmpjes krijg je de sfeer van het verhaal goed mee. Wel is het noodzakelijk om Kingdom Hearts gespeeld te hebben – en eigenlijk ook Kingdom Hearts II. Zonder voorkennis snap je namelijk helemaal geen hout van alle gebeurtenissen. Daarom is Kingdom Hearts 358/2 Days alleen geschikt voor mensen die de serie trouw volgen en de verborgen relaties achter de prachtige spelwereld kunnen doorzien.
 • Ongelooflijk veel te doen
 • Actievolle gevechten
 • Prachtige filmpjes
 • Missies vallen soms in herhaling
 • Verhaal vereist (veel) voorkennis

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gaaf en enne eerste XD. Maar ik vond Kingdom Of Hearts niet zo veel aan toch deze maar probere/

 • Ben niet van plan deze te kopen, misschien voor later

 • Joel toch, eerste wezen is voor naabjes, je weet toch?  Kingdom Hearts lijkt me wel een vette serie, ik ga hem zeker halen!

 • Netjes! Heb er zelf ook al 'n aantal uren op zitten!

 • heb hem zelf ook en ben grote fan van de serie. Vind wel ongeveer een terecht cijfer. Een echte Kingdom Hearts die door de makers zo is gemaakt dat hij idd perfect is voor een handheld!

 • Ziet er strak uit. Desalniettemin vermaak ik me eerst nog met Layton en Mario & Luigi.

 • Verhaal vereist (veel) voorkennis  Ik las ergens anders dat het juist leuker is om het KH-verhaal niet te kennen, omdat alles dan als een verrassing komt en de geschiedenis van Roxas onbekend is, alsook de gebieden.

 • Heb hem maar ik vind hem niks :X

 • Vanwege dit soort games vind ik het toch jammer dat ik geen DS heb. Ben in ieder geval blij dat er ook een KH voor de PSP verschijnt.

 • wat hoog, ik zou 't een 7,5 geven, maar wie ben ik. beide zijn goede cijfers:P

 • i dont care about this game.. i want Kingdom Hearts 3 FFS

 • Ik ben het eens met dit cijfer, maar dit spel is dan ook echt voor de fans die deel 1 en 2 gespeeld hebben gemaakt

 • Ik ben zelf niet bekend met de Kingdom Hearts serie, wel jammer dat ik daardoor het verhaal niet goed kan begrijpen.

  Desondanks lijkt het me een hele leuke game. :)

 • Lijkt me een goed spel, maar ik wacht meer op Birth by Sleep voor de PSP. Meer traditionele Kingdom Hearts.

 • Ben nu ergens op dag 200 zoveel. Leuke game en het cijfer klopt wel. Aan de ene kant is het juist jammer als je KH2 kent, want dan weet je al hoe het een beetje zal moeten aflopen.  De gameplay is verder ook wel leuk. Net wat moeilijker dan KH2, maar nog

  niet echt moeilijk.


 • ik vind hem super, ben nu in agrabah

 • Zeer goede game, al uitgespeeld kan hem helaas niet meer 100% uitspelen aangezien mijn pa me DS doormidden brak >.<

 • De eerdere delen gemist dus zal deze ook wel moeten missen. Kan er geen remake van de game op de Wii uitkomen? Want hopelijk is het dan ook meer te begrijpen voor mensen die geen PS2 hadden :)

 • @ Ralph.: zonder voorkennis mis je nogal wat verwijzingen en is het veel lastiger om iedereen in het KH-universum te plaatsen. Waarom je van wereld naar wereld reist is bijvoorbeeld iets dat in de eerste KH duidelijk gemaakt wordt, maar waarvan je de reden in 358/2 Days niet uitgelegd krijgt. Zo zijn er tal van zaken die niet echt geweldig uitgelegd worden en dus vooral belletjes doen rinkelen bij degenen die eerdere delen gespeeld hebben.

 • umm sir chrisalot het word toch duidelijk uitgelegd waarom je in 358/2days naar verschillende werelden reist (het vernietigen van heartless)

  maar ik geef toe je moet vorige delen hebben gespeeld wil je de emotie en het verhaal een beetje snappen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren