1. Star Wars: The Clone Wars - Republic Heroes

Star Wars: The Clone Wars - Republic Heroes

Star Wars is een zeer geplaagde serie, zowel op het gebied van de films als de spellen die gemaakt worden. De recentere filmtrilogie werd door de meeste fans minder goed ontvangen als de ‘oude trilogie’ en ook de games worden wisselend ontvangen. Titels als Knights of the Old Republic, The Force Unleashed en het wat oudere Rebel Assault werden redelijk tot goed ontvangen, terwijl bijvoorbeeld het recente Clone Wars Lightsaber Duels vrij matige cijfers toebedeeld kreeg. Nu heeft LucasArts een nieuw deel in deze serie uitgebracht, Republic Heroes. Drie keer raden in welke categorie deze game valt...

Voer voor Star Wars-fanaten, dat is Republic Heroes in ieder geval wel. Het spel zit namelijk vol met bekende figuren uit de Clone Wars animatieserie, wat ook niet zo gek is als je bedenkt dat dit spel qua verhaal tussen de verschillende seizoenen zou moeten passen. Je kunt met bekende figuren als Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker spelen, maar ook met minder bekende, zoals wat andere Jedi's en verschillende Clone Troopers. Een van de positieve kanten van dit spel is dan ook dat dit allemaal goed bij de sfeer en verhaal van de animatieserie past. Ken je die niet, dan wordt het al wat lastiger, maar de fans van de serie zullen veel figuren en omgevingen herkennen.

Verreweg het grootste minpunt van Republic Heroes is de haperende gameplay. Deze is onder te verdelen in twee verschillende facetten: de Jedi’s en de robotachtige figuren. Als Jedi doe je eigenlijk niet veel meer dan rondlopen en alle vijanden die je tegenkomt een kopje kleiner maken. Nu hoeft dat niet meteen te betekenen dat iets repetitief is, want als alles lekker soepel loopt en voldoende uitdaging biedt is er niets aan de hand. Jammer genoeg is dat niet het geval in Republic Heroes, want de besturing stottert veel te vaak. Stel dat je een hele zwik aan vijanden op het scherm hebt, dan wil je het liefst in een vloeiende beweging die tegenstanders afmaken om een mooie combobonus op te bouwen, toch? Het spel werkt je in dat geval gewoon tegen, aangezien de vechtanimaties vaak ietwat vertraagd afspelen. Ook het schieten met bijvoorbeeld de Clone Troopers, het andere gameplay-aspect werkt vrij onnauwkeurig. Je gaat als een Pistolen Paultje tekeer in de hoop iets te raken, dan dat je daadwerkelijk goed kunt richten.

De levels zitten soms ook wat verwarrend in elkaar. In het begin krijg je een spinachtige baas voor je kiezen, waarbij je zijn poten vast moet zetten om daar vervolgens op te rennen en je een turret kapot moet maken. Klinkt simpel, maar ik kreeg het de eerste paar keer niet voor elkaar om bij die turret te komen. Ik heb voldoende ervaring met videogames om te weten wat ik moet doen, maar het spel maakte het me erg lastig om het uit te voeren. Niet duidelijk is op welk deel van de vastgezette poten je nu kunt staan en welke niet. Er zijn nog meer voorbeelden, die meestal te maken hebben met het niet goed kunnen zien wat je moet doen of waar je heen moet. Soms vloeien achtergrond en het daadwerkelijke level zo in elkaar over dat je geen idee hebt of je ergens op kunt staan of niet.

Niet online

Het overgrote deel van alle spellen die uitkomen voor de consoles hebben wel een online modus. Samen de levels uitspelen is vaak erg leuk en het zou ook bij Republic Heroes passen. Helaas heeft Krome Studios ervoor gekozen om deze online co-op multiplayer weg te laten. Erg jammer, want samen met een vriend online een spel uitspelen is in veel gevallen een leuke spelervaring. Je kunt het spel wel lokaal in co-op spelen, gek genoeg.

Het is soms lastig om te zien wat nu achtergrond en wat nu het gedeelte is waar je echt heen moet springen. Niet alleen het level design laat steken vallen en de camera compenseert ook niet echt. Als de camera in één van de hiervoor beschreven situaties nou mooi mee zou draaien, dan was er niets aan de hand geweest. Je krijgt dan een mooi overzicht van het level en gaan met de banaan! Helaas, het geval blijft stug hangen, waardoor je verder komt door veel trial and error. Lees je een negatieve ondertoon in deze recensie? Goed opgemerkt, want Republic Heroes is een spel wat in deze staat eigenlijk niet uitgebracht had mogen worden.

Conclusie en beoordeling

3,7
Star Wars: The Clone Wars – Republic Heroes is een matige game geworden die vol met fouten zit. De gameplay is herhalend en hapert af en toe behoorlijk, vaak blijft de camera hangen zodat je gewoon niet goed ziet waar je heen moet en soms heb je geen idee wat je nu precies moet doen in een bepaalde omgeving. Daartegenover staat nog wel dat de sfeer en het verhaal goed bij de bestaande tv-serie past. Star Wars is een van mijn favoriete filmseries ooit en er zijn ook echt goede spellen verschenen, maar Republic Heroes doet simpelweg teveel fout om ook maar een voldoende te scoren.
 • Het is Star Wars!
 • Verhaal past goed
 • Levels soms verwarrend
 • Camerahoek vaak onhandig
 • Haperende, repetitieve gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aangezien het is Star Wars bij mij al een minpunt is ga ik deze game echt niet spelen.

 • Staar Wars :D

 • precies doordat \"ene\" pluspunt haalt halo hele hoge cijfers(en nee ik ben geen fanboy:kheb een 360 GEEN ps3)

 • Ik me echt af of het een competie aan het worden is van 'wie maakt de slechtste Star Wars game'. Betreurend, echt, toen ik de recensie zag, hoopte ik op een BF2-achtige game. Nou, ik vraag me af wanneer er nog een goede SW game komt op de grote consoles (PC, X360, PS3) die echt goed zal uitpakken.

 • Ik ging hem sowieso laten liggen.

 • Ik ging hem ook niet halen.

 • Mijn grootste miskoop van de laatste paar maanden… 'Nuff said.

 • Ik heb de demo gespeeld en meteen erna weer verwijderd.

  Wat een K*t spel met Hoofdletter K zeg!

  Nee, als je een StarWars game wilt, kun je beter voor de Force unleashed gaan (of als je RPG liefhebber bent voor de KoTor spellen)

 • De demo was al zóóó slecht.

 • nieuwe star wars game . hehe, vorige games zuigde best hard.

  NOT GOOD

 • nieuwe star wars game . hehe, vorige games zuigde best hard

  Wut? Welke? The Force Unleashed? Battlefront (die zwaar underrated is)? KOTOR?

 • Kort maar krachtig.

 • egt niet leuk om te spelen de camera problemen zijn gewoon te irritant

 • kunne ze nou egt geen beter starwars maken? als ze weer is een starwars game van kotor kwaliteit maken zijn we ok weer blij

 • aaiii!!

  ik had geen 4- verwacht.

 • Ik vind een 4- nog aan de hoge kant voor zo een k*t game!!

 • Star Wars is en blijft een geweldige reeks. een 4 vind ik enorm laag

 • hmmm, laten we wel eerlijk zijn jongens, deze game is zowiezo gericht op de jeugdige gamertjes onder ons. De game bevat bijvoorbeeld nederlandse stemmen etc.

 • Alsjeblieft, maak op zijn minst nog 1 Star - Wars game, maak hem dan zo verschrikkelijk goed en laat het daarbij..

 • Ik ben wel een Star Wars fan, maar deze bagger laat ik lekker liggen.

  Overigens: \"Titels als Knights of the Old Republic, The Force Unleashed en het wat oudere Rebel Assault werden redelijk tot goed ontvangen\"  KotOR redelijk tot goed ontvangen.. Die game is hartstikke supergoed ontvangen!, op gamerankings.com zijn de xbox en pc versie zelfs beter ontvangen dan de x360 en pc versie van CoD 4, gemiddeld een hoger cijfer dan Halo 3, Gears of War 1 en 2, God of War 1 en 2, Fable 1 en 2, Mass Effect, Oblivion, en zo kan ik nog wel even doorgaan, het is gewoon 1 vd allerbeste games van de vorige generatie!  sorry, moest ff KotOR verdedigen :P
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren