1. PES 2010

PES 2010

Jarenlang is de Pro Evolution Soccer-reeks de gedoodverfde favoriete footie geweest onder mij en mijn vriendenkring. Jarenlang probeerden we elkaar af te maken op het veld van PES, maar afgelopen jaar ging voor het eerst het grote alarm af. Met de nieuwe FIFA was er een kaper op de kust. Dit jaar is het niet anders: wederom staan er twee ijzersterke concurrenten tegen over elkaar. Laten we er niet omheen draaien: FIFA is dit jaar heel goed en de bal ligt nu voor de voeten van PES. Aan PES de loodzware taak om minstens zo feilloos af te werken als FIFA.

Master Muziek

Tijdens het spelen van de Master League zul je veel te maken krijgen met de muziek die tijdens de menu’s wordt afgespeeld. Gelukkig zitten er dit jaar niet meer zoveel irritante nummers in de game, wat vorig jaar bij mij wel voor de nodige irritatie wist te zorgen. Artiesten als Chemical Brothers en Klaxons zorgen voor de juiste mix van relaxte nummers. Bovendien kun je er nog altijd voor kiezen om je eigen soundtrack samen te stellen.

De basis voor een overwinning ligt op het veld en gelukkig is er ten opzichte van vorig jaar het een en ander verbeterd. De kunstmatige intelligentie is verbeterd en het is wat moeilijker geworden om zomaar het hele veld over te steken met een sterspeler. Hierdoor wordt het teamspel gestimuleerd en heb je minder de neiging om de tactiek “alle ballen op Pietje” (lees: Messi) te hanteren. Topvoetballers worden namelijk eerder gestuit door de verdediging van de tegenpartij, die stukken strakker georganiseerd is dan vorig jaar. Het is duidelijk dat de spelers een tactische training of drie gehad hebben, waardoor dommigheid van voetballers minder vaak de kop op steekt.

Daarnaast lijkt het tempo van de wedstrijden wat lager te liggen. Vooral op het middenveld is het even wennen met de speelsnelheid en balcontrole. Ik zeg bewust ‘lijkt’, want na enig oefenen is te merken dat het ‘gewoon’ even wennen is. Het is dus slechts een kwestie van oefening voordat je weer regelmatig alleen opduikt voor de keeper,die helaas niet het niveau van Van der Sar weet te halen. Te vaak maakt de doelman rare fouten of stompt hij de bal op een achterlijke manier weg, waardoor de gehate ‘tweede instantie’-doelpunten weer vaak aanwezig zijn. Dat is een minpunt, maar gelukkig staan hier weer genoeg andere pluspunten tegenover. Neem bijvoorbeeld de dode spelmomenten waarin de speler meer varianten kwijt kan. Dit is uiteraard wennen, want de vrije trappen en penalty’s zijn wat gevoeliger ingesteld, maar de geoefende PES-speler kan er echt zijn voordeel mee doen. Het schieten voelt ook beter aan en dankzij al deze aanpassingen is het scoren een van de beste gevoelens die PES weet op te wekken. Je kunt echt prachtige afstandschoten produceren met spelers als Sneijder en daarmee jouw tegenstander het zwijgen opleggen.

Een van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden in PES 2010 is het gebruik van tactische sliders. Deze zijn in te stellen in het formatiemenu en zijn ter vervanging van de vertrouwde pijltjes, waarmee de looprichtingen van je spelers bepaald konden worden. Zo kun je de breedte van je spel bepalen, de hoogte van je defensieve lijn instellen en de afstand waarop spelers zich aanbieden tweaken. Hoewel de optie zelf verre van revolutionair is, biedt het een aardige toevoeging. Wellicht iets interessanter is het feit dat elke individuele speler over een aantal spelerskaarten beschikt die aanduiden waar de speler goed in is en of deze een of meer extra eigenschappen heeft. Zo kun je met dit kaartensysteem, wat ter vervanging is gekomen van het sterrensysteem, bijvoorbeeld bij Dirk Kuijt een kaart activeren waardoor deze tijdens aanvallen als bliksemafleider dient. Dit is bij iedere speler in te stellen en zorgt ervoor dat je meer controle hebt over de speelstijl die je wilt hanteren. Gelukkig werkt het systeem ook prima, zodat je individuele spelers nu eindelijk uit zichzelf de juiste actie ziet maken en je dus nu die perfecte steekpass langs de verdediging kunt geven, terwijl alle ogen ondertussen op Kuijt gericht waren.

Dit systeem kun je volop gebruiken in de befaamde Master League-modus. Deze modus, waarin je jouw eigen club naar wereldroem probeert te spelen, is voor het eerst sinds jaren onder handen genomen en biedt enkele aangename verbeteringen. Zo is het nu eindelijk mogelijk om een ‘echte’ competitie te spelen en kom je niet zoals voorheen terecht in een samengestelde fictieve competitie. Daarnaast spelen clubsponsoren nu een rol, wat ondanks de fictieve merken toch een aangename toevoeging is. De onderhandelingen bij het aantrekken van nieuwe spelers zijn er ook op vooruit gegaan. Niet alleen is de transfermarkt stukken realistischer geworden, zowel qua prijzen als transfers, dankzij behulpzame scouts en het beschikken over een jeugdteam heeft het aantrekken van nieuwe spelers extra dynamiek en diepte. De Master League biedt dus weer vele uren aan genot. Bovendien is de Champions League hier ook prima in verwerkt (inclusief bijhorende vormgeving en de epische tune), wat uiteindelijk een heerlijk gevoel oplevert, wanneer je eindelijk met jouw team in de finale komt te staan.

Bijwerken

Natuurlijk is het jammer dat de transfers en licenties niet allemaal aanwezig zijn. Maar elke fervent PES-speler weet dat er genoeg en regelmatig Option Files verschijnen die dit allemaal in één klap goed maken. Inmiddels zijn er ook al enkelen te vinden, die ervoor zorgen dat alles weer tot in de puntjes is bijgewerkt!

Waar PES echter ook om bekend staat, is het ontbreken van een groot aantal licenties. Natuurlijk zijn de grote competities wederom aanwezig (inclusief de Eredivisie), dit jaar zijn er zelfs meer officiële licenties aanwezig dan in voorgaande jaren. Maar in de Premier League zijn er nog steeds een hoop teams licentieloos en de Duitse competitie ontbreekt ook volledig. Bovendien bevatten de teams nog een hoop spelers die er niet meer in thuis horen, want een hoop transfers zijn niet bijgewerkt. Zo zit Sneijder nog niet bij Inter, speelt Robben nog vrolijk bij Real en hobbelt de Zeeuw nog bij AZ rond. Dit terwijl het transferraam in september al gesloten is en het dus geen probleem moet zijn geweest om dit bijtijds te verwerken. Gelukkig zijn de spelers allemaal wel erg goed te herkennen. De gezichten van de spelers zien er erg goed uit, waaruit blijkt dat er duidelijk extra moeite is gestopt om de gezichten van grote spelers, zoals bijvoorbeeld Torres, Ronaldo, Kaka en Gerrard, levensecht te maken. Visueel zet PES 2010 dan ook duidelijk een stap voorwaarts en hierdoor ziet de game er weer uit als een realistische voetbalgame.

Een ander punt waar PES de afgelopen jaren wat deuken heeft opgelopen, was de onlinemodus. Gelukkig is dit gigantisch verbeterd en kun je eindelijk online ook non-stop potjes spelen zonder vertraging in je spel. Natuurlijk blijven de wedstrijden tegen vrienden op de bank het hart van PES. Dit is misschien ook de reden dat veel fans PES altijd nog met open armen ontvangen. Afgelopen jaar was dit gevoel een beetje verwaterd, maar zet nu twee geoefende vrienden of rivalen tegen over elkaar en het spel is weer ouderwets genieten. Onverwachte goals, prachtige acties en perfecte slidings zorgen ervoor dat PES in wedstrijden tussen jou en je vrienden nog steeds als een huis staat. Bovendien is de oude vertrouwde optie die ervoor zorgt dat je alle wedstrijden tussen je vrienden bij te houden zijn, inclusief uitgebreide statistieken, weer terug te vinden.

Conclusie en beoordeling

7,7
PES is nog verre van perfect, maar als de bal eenmaal begint te rollen en twee spelers die aan elkaar gewaagd zijn het uitvechten, kun je niet anders dan weer beginnen te geloven in PES. Konami zet met dit deel eindelijk weer een stap in de juiste richting, dus laten we hopen dat Konami dit pad kan blijven bewandelen. PES blijft gewoon PES, en FIFA nog steeds FIFA en het is een bepaald gevoel dat opgewekt moet worden. Stop je tijd in deze game, dan weet ik ook zeker dat PES 2010 weer voor uren en uren aan speelplezier garant staat.
 • Vertrouwde PES gameplay/gevoel
 • Betere online ondersteuning
 • Verbeterde Master League
 • Spelerskaarten en sliders
 • Keepers niet je van het
 • Visueel kan het beter
 • Licenties/transfers

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Redacteur voor Gamer.nl. Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • PES heeft eindelijk weer in de weg omhoog ingeslagen. Ik speelde vroeger altijd PES, goed tijden.

 • Het enige dat ik jammer vind aan het spel is dat ik hem nog niet binnen heb via amazon.co.uk. Hij zou gister bezorgd worden, helaas nog niet gebeurd…

 • Een 8-, dan moet het wel een heel ander spel zijn geweest dan de demo.

 • Ik vind het meer een 8,5 maar verder nette review.

 • Goed spel gewoon! Er komt binnenkort een transfer update via xboxlive en psn network, deze voorziet dan de up 2 date transfers.



  Pes rules, de echte kenners weten dat.

 • Waar is de 360 graden dribbel gebleven?????????????????????

  Er zit een groot verschil tussen de gameplay van de demo en het orgineel, valt niemand dit op? Zelfs de David Kers (de recencist) niet?

 • Ik snap niet wat iedereen zo irritant vond aan die zelfgemaakte muziek… Ik vond het best leuk.



  En \"visueel kan beter\"?! Gast… de graphics zijn juist de grootste verbetering van deze PES!

 • De graphics zien er dit jaar beter uit dan die van FIFA hoor….. De keepers zijn wel een drama.



  Licenties zijn enkel offline te verhelpen met behulp van Options files die je van inet afhaald maar je hebt nog steeds die crappy namen online.



  De muziek van 09 was trouwens echt goed :)



 • Met de graphics wint PES hard van FIFA, maar de gameplay van FIFA is toch wel 10x beter. Daarom dat ik toch maar FIFA heb gekocht.



  Misschien een keer PES voor een prikkie meenemen over een tijdje ;)

 • graphics van de spelers en stadions zijn mooier in PES, alleen de animaties zijn wel veel mooier in Fifa.

  Ik vond de demo van PES niet goed, dus ben ik voor de 2e keer voor Fifa gegaan.

 • ze hadden het er laatst ook al over met uitgespeeld (ofzoiets). de perfecte game bestaat niet, iedereen zijn eigen smaak. Of pes mooier is dan fifa weet ik niet, omdat fifa realistischer lijkt maar pes heeft een mooie grafische stijl te pakken.



  Qua gameplay ben ik er nog niet helemaal over uit. Ik vond fifa10 helemaal niet slecht, speelde lekker en was eindelijk eens moeilijk(er). Pes vind ik tot nu toe wat chaotisch, maar ik moet mij nog meer gaan verdiepen in de game. dus hopelijk wordt dat anders.



  Dat de teams van pes niet up-to-date zijn is idd weer een stomme fout van hun, maar als een update dat fixed (dan hebben we het er niet meer over).



 • Goed cijfer na vorig jaar maar FIFA is beter (niet negatief. Bedoeld)

 • De graphics zien er dit jaar beter uit dan die van FIFA hoor….. De keepers zijn wel een drama.



  Licenties zijn enkel offline te verhelpen met behulp van Options files die je van inet afhaald maar je hebt nog steeds die crappy namen online.



  De muziek van 09 was trouwens echt goed :)



  Meen je dat serieus? Doe die PES bril is af man, spelers zien er uit als reuzen met een draaicirkel van een vrachtwagen, animaties zijn bedroevend. Elke voorzet van de tegenstander vliegt erin, Fifa is gewoon een klasse beter geworden. Vind persoonlijk een 8- nog erg hoog aan een spel wat weer een evolutie is, terwijl ze al een al achterstand hebben op Fifa. Was eerder altijd PES fan, maar het speelt nog net zo als de laatste game op de PS2/XBOX.





 • PES 6 is de laatste PES die ik gespeeld heb. Eigenlijk tot en met 2009, toen heb ik FIFA09 gekocht.

  Misschien PES11 weer kopen? Ik heb aan FIFA09 nog zeker eenjaar genoeg.

 • waarom noemen jullie de community modus niet. Das toch wel een heel leuke toevoeging hoor. Daar kun je met aan aantal vrienden competities opzetten en dergerlijke!

 • heef mij maar fifa

 • De minpunten zijn niet de minste denk ik.

 • Nee, ik zie het nu weer en ik vind het niks. De bewegingen zijn houterig, de licenties ontbreken en de transfers zijn niet eens up-to-date..

  Ik heb de PES demo gespeeld en die was om te huilen.

  Persoonlijk vind ik FIFA 10 veel beter en zal ik PES ook zeker niet kopen, vind een 8- nog erg hoog!

 • volgend deel is weer top!

 • @Sergio-Aguero

  Wat zit je nou te zeiken man, als je FIFA beter vindt, leuk voor jou, ga er dan lekker van genieten ipv hier je gezeik te mededelen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren