1. PES 2010

PES 2010

Terwijl de kwaliteit van PES-games sinds de introductie van de PlayStation 3 langzaam achteruit ging, speelde de serie op PlayStation Portable elk jaar weer lekker weg. Het gevolg was dat ik mijn exemplaar van PES 2009 op PlayStation 3 steeds vaker in de kast liet staan, terwijl ik in plaats daarvan in de woonkamer alsmaar sneller greep naar hetzelfde spel op de PSP. Maar waar de PS3-serie eindelijk weer eens een stapje vooruit lijkt te maken, gaat dat niet per direct meer op voor de PSP-versie.

Ad Hoc vriendenkaart

In de Ad Hoc-modus kun je zowel gewone als Champions League-wedstrijden spelen. Daarvoor moet je een vriendenkaart aanmaken en elkaar toevoegen. Er kan ook online gespeeld worden met en tegen spelers die jij en anderen gemaakt hebben in de Word Een Legende-modus. Handig als jij en een klasgenoot jezelf tijdens de les vervelen, maar het online opnemen tegen de beste spelers uit de rest van de wereld is er niet bij.

Al bij het introfilmpje wordt meteen duidelijk waarmee de game dit jaar hoge ogen wil gooien, de licentie van de UEFA Champions League is namelijk in het bezit van Konami en de fameuze openingstune is meteen te horen. Dit is de enige nieuwe spelmodus, maar helaas bootst het het echte kampioenenbal niet perfect na. Dit komt door twee minpunten die we standaard bij elke PES-game kunnen vermelden: het niet up-to-date zijn van de selecties en het ontbreken van verschillende licenties.

Arsenal gaat nog steeds door het leven als North London en Duitse teams als Bayern München of Wolfsburg ontbreken zelfs helemaal. Ik weet dat van Gaal op punt van uitschakeling staat, maar een Champions League zonder de viervoudige winnaar voelt incompleet aan. Naast de nieuwe Champions League zijn ook de Master League en de Become A Legend-mode weer terug. Eigenlijk moeten we zeggen de Mastercompetitie en de Word Een Legende-mode, want in tegenstelling tot PES 2009 is het hele spel netjes naar het Nederlands vertaald.

Aan speelmodi heb je natuurlijk niets als de gameplay niet goed in elkaar steekt. Deze is gelukkig nog steeds verslavend als altijd, ondanks dat er weinig echte vernieuwingen zijn doorgevoerd. Het baltempo ligt iets lager dan in PES 2009, met name omdat balaannames een fractie van een seconde langer duren. Het snelle arcade voetbal van 2009 is nu iets meer de kant van de simulatie opgegaan. Een andere factor die invloed heeft op de gameplay is de kunstmatige intelligentie van de spelers, die gelukkig in vergelijking met PES 2009 weer wat omhoog is gekrikt. Vooral in de hoogste moeilijkheidsgraad zitten tegenstanders er nu feller op en is alles weer een stukje uitdagender geworden. De tegenpartij zal nu ook eerder ijskoud uitverdedigen en zodra ze achterin de vrije man hebben gevonden is het zaak om op tijd terug te zakken voordat je met verschillende driehoekjes weg wordt getikt.

Wel twee, geen drie

De Word Een Legende-mode, de Mastercompetitie en de reguliere competitie zijn weer compatible met de PlayStation 2-versie. Leuk aardigheidje, maar het is inmiddels bijna 2010. Konami zou er beter aan doen om de PSP-versie nu eens een keer compatible te maken met de PlayStation 3, zodat ook de vorderingen die je maakt op de “nieuwe” console van Sony onderweg voortgezet kunnen worden.

Hoewel de veldspelers deze keer wat intelligenter zijn, geldt dat helaas nog steeds niet voor de keepers. Het grootste manco van de handheldversie is hetzelfde probleem waar de consoleveries ook al mee te maken hebben: de rebounddoelpunten. Wanneer jouw eigen keeper een diagonaal schot krijgt te verwerken, krijgt hij het ouderwets benauwd. Maar al te vaak zal hij de bal dan ook richting de penaltystip boksen in plaats van naar de zijkant, waardoor de inlopende tegenstander alleen maar zijn voet tegen de bal hoeft te zetten om jou een tegendoelpunt te laten incasseren.

Dat soort makkelijke doelpunten zijn, ook als je ze zelf maakt, de moeite van het opslaan niet waard, maar mooie volleys, omhalen en afstandschoten natuurlijk wel. Groot nadeel bij PES 2009 waren die ellenlange wachttijden, die onder meer optraden tussen de wedstrijden en bij het laden van een opgeslagen doelpunt. Even die ene bal achter het standbeen langs aan een vriend laten zien duurde bijna een minuut en hierdoor liep deze vaak alweer ongeduldig bij je weg voordat jouw wereldgoal op het scherm te zien was. Nu duurt het laden van een herhaling nog geen dertig seconden, dus ook even alle herhalingen bekijken om te zien welke gewist mogen worden neemt deze keer gelukkig wat minder tijd in beslag.

Conclusie en beoordeling

7,3
De grote vraag blijft natuurlijk of je PES 2009 op de handheld in moet ruilen voor PES 2010. Het antwoord is: niet noodzakelijk. De opgekrikte kunstmatige intelligentie en de verkorte laadtijden zouden de aankoop kunnen rechtvaardigen, maar voor de rest is het spel vrijwel identiek aan de vorige versie. Het is nog steeds een goed spel, maar Konami zou er eigenlijk een keer goed de bezem doorheen moeten halen en volgend jaar eens grote verbeteringen en vernieuwingen door moeten voeren.
 • Nederlands
 • Kortere laadtijden
 • Officiële Champions League...
 • Kunstmatige intelligentie opgekrikt...
 • Nog steeds verslavend...
 • Spelers niet up-to-date
 • maar niet alle officiële licenties
 • maar keepers nog steeds matig
 • maar weinig vernieuwend

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Lol het is gewoon PES6 in een nieuw jasje op de PSP.

 • Klinkt toch niet slecht! Goede gameplay!

 • gewoon fifa blijven spelen

 • pes is gewoon slecht

 • Pes op de psp is zonder twijfel de betere van Fifa. Daar is geen discussie over PUNT.

 • ik vond pes op de psp echt wel beter dan fifa op de psp. Maar op de console is dit omgekeerd

 • Spelers niet up to date is wel een schande.

 • Inderdaad op de psp is pes beter dan fifa maar op de concole's ga ik toch voor Fifa ;)

 • Ik blijf toch bij Fifa, sorry Konami… :(

 • Op de PSP is PES zekere de betere van FIFA op Sony's handheld ;). Misschien ga ik hem halen voor een aantrekkelijke prijs :).

 • wie speelt er nou op een handheld als je thuis zit, tis goed voor die 4 weken frankrijk per jaar en wintersport…

 • Blij dat ik ook dit jaar weer voor fifa gekozen heb!

 • fifa is net als vorig jaar weer beter als pes.

 • FIFA is beter dan pes op de XBOX 360

 • PES is beter voor de PSP dan Fifa, ondanks dat sommige clubs er niet eens zijn en dat de Engelse competitie "weer" geen licentie heeft en je niet Arsenal hebt.  Pes= 8.5/10

  Fifa= 7/10


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord