1. PES 2010

PES 2010

De perfecte aanname, een team dat boven zichzelf uitstijgt, een speler die jaar in jaar uit excelleert. Het zijn zeldzame momenten in het voetbal die allemaal terug te leiden zijn tot ‘totale controle’. Totale controle over de bal, over de tegenstander of over het eigen lichaam, op verschillende manieren wordt deze kwaliteit belichaamd. En wat rest er buiten deze momenten van genialiteit? Vermakelijke potten voetbal met fouten over en weer, veel doelpunten, blunders en spelers die af en toe een piekmoment beleven.

Dat is ook precies wat je krijgt voorgeschoteld met PES 2010: voetbal van een acceptabel niveau, maar het biedt zelden iets waarvan je zo enthousiast wordt dat er glazen in de huiskamer sneuvelen. Betekent dit ook per definitie dat PES 2010 afzakt naar een grijze middenmoot waar om geen enkele prijs wordt meegedaan? Natuurlijk niet, want hoewel deze game het niet moet hebben van zijn genialiteit, kent het weldegelijk zijn momenten waarop de game boven zichzelf uitstijgt.

De game bewijst zich vooral wanneer de aanval gezocht wordt. Plaats mooie looplijnen voor een vleugelspeler, laat je centrale middenvelders een compact blok vormen voor de verdediging, laat je spits uit de dekking lopen, het kan allemaal. Door met de Wii-afstandsbediening loop- en passlijnen te tekenen, zijn mooie opzetjes te verzinnen. Vooral als je handmatig een speler van achteruit slim hebt laten opkomen en tijdens een aanval deze extra man gebruikt om een slimme steekpass langs de teruggedrongen verdediging zendt, heb je momenten het gevoel dat jij totale controle hebt. Vluchtige momenten, dat zijn het wel. Vooral als de bal tijdens een briljante aanval onverhoeds verloren gaat, vervliegt de euforie.

Hoewel de term ‘balkunstenaar’ vaak met aanvallers of aanvallende middenvelders wordt geassocieerd, doet het de kunst van het goed verdedigen tekort. Een verdediger moet kunnen tackelen, inzicht hebben, snel kunnen handelen en mag geen fout maken. Het is een kunst die in PES 2010 altijd buiten bereik ligt. Verdedigers hebben niet zoveel aan mooie looplijnen, ze moeten in duels kletsen, maar de besturingsopties om dit te doen zijn maar beperkt. Alleen met één speler kun je achter de bal aan jagen, een tweede man kan erbij geroepen worden en de verdediging kan als blok naar voren stappen. Het zijn beperkte mogelijkheden voor een gevarieerd vak als verdedigen. Je rent als een bezetene achter de bal (en man) aan en hoopt eigenlijk op een slecht geplaatste passlijn. En hoop, dat heeft niets met totale controle te maken.

Wat je overhoudt is een voetbalspel dat vooral leuk is als je mag aanvallen en als een karwei aanvoelt zodra er achteruit gelopen moet worden. Ook een eventuele overstap naar de klassieke besturing – draai de Wii-afstandsbediening op zijn kant – biedt weinig uitkomst. Er zitten simpelweg te weinig knoppen op het geval, waardoor je net de finesse mist om op ouderwetse wijze beslissende acties in te zetten. Zo is het niet mogelijk om een mooi gedraaid, geplaatst schot te maken. Nee, door te schudden moet er op goal gevuurd worden. Een irritante manier van besturen, vooral omdat deze beweging met veel vertraging vertaald wordt naar het beeld. Een reden valt hiervoor wel te bedenken, want te pas en te onpas schieten doordat je net even wat op de bank heen en weer schuift, dat is natuurlijk ook geen doen. Feit is wel dat de klassieke besturing geen fatsoenlijk alternatief is voor de ‘tekenbesturing’.

Het lijkt er op dat ze bij Konami eigenlijk catenaccio spelen, want eigenlijk is de game sinds het verrassende debuut twee jaar terug nauwelijks veranderd. Destijds was menigeen positief verrast door de besturing, het jaar erop werd er lichtelijk gesleuteld, maar nauwelijks geïnnoveerd en dit jaar moeten de verschillen met een vergrootglas worden gezocht. Eigenlijk zijn de grootste veranderingen te vinden binnen de elftallen zelf. Want zowaar, doordat deze game zo ‘laat’ uitkomt, zijn alle teams in een PES-game wel eens een keer up-to-date. Bovendien zit er een online functie in PES 2010 waarmee nieuwe spelersselecties gedownload kunnen worden, erg prettig.

Sorry, heer van Gessel

Tijdens mijn avonturen in de Champions Road kwam ik in een toernooi met Barcelona, VVV Venlo tegen. Ik hoopte dat ik na afloop van de wedstrijd uit de verschillende omgedraaide kaarten precies Honda zou trekken, een mooie versterking. Tot mijn teleurstelling kwam van Gessel om de hoek kijken. Een verwensing ontsnapte aan mijn lippen. Bij dezen wil ik wel even excuses maken, want wat bleek: de daaropvolgende wedstrijd viel de heer van Gessel in en maakte hij de winnende treffer in de extra tijd. Wie heeft Honda nodig als je van Gessel hebt?

Het is een mooie functie die nog eens wordt bijgestaan door de mogelijkheid om het online op te nemen tegen anderen. Een zeer prettige toevoeging voor iedereen die graag met anderen lijntjes wil trekken. Mocht je daar geen zin in hebben, dan zijn er nog zat mogelijkheden om lekker te ballen in het grootste bekertoernooi ter wereld (je weet wel, die Cup die in 1995 door Ajax werd veroverd), in de Master League zijn er weer talentjes op te duikelen en de Champions Road is met zijn glorieuze ‘gotta catch ‘em all’-spelerskaarten weer terug: speel een wedstrijd, kies een kaart en kijk wie zich bij jouw team mag voegen. Genoeg mogelijkheden om verschillende voetbalpartijen af te werken.

Toch blijft die smaak van het consolideren hangen. Het voelt aan alsof ze bij Konami wel tevreden waren met het resultaat van vorig jaar, dat terwijl er zat van mogelijkheden zijn om de serie te verbeteren. Wat te denken van het belabberde uiterlijk? De vage figuren die op het veld lopen, lijken in de verste verte niet op de helden die je eerder in de spelerstunnel zag staan. En als zelfs het Champions League-logo voorafgaand aan een wedstrijd kartelrandjes vertoont, dan weet je wel zeker: er had meer in gezeten.

Conclusie en beoordeling

6
Twee jaar terug mocht PES 2008 zich tot kampioen kronen, PES 2009 was een subtopper en dit jaar zakt de game af naar de middenmoot. PES 2010 kent zijn momenten van brille als het gaat om het opzetten van aanvallen en de diverse spelopties, maar blundert vooral op het gebied van vernieuwing. Het verdedigen is nog steeds geen pretje en is op geen enkele manier aangepakt, de game ziet er uit als de tatoeage van John de Wolf en een potje PES op de ouderwetse manier zit er ook niet in doordat deze klassieke besturing niet deugt.
 • Gevarieerde spelmodi
 • Online functionaliteiten
 • Aanval is de beste verdediging
 • Gebrek aan innovatie
 • Klassieke besturing is geen alternatief
 • Verdediging is FC Knudde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • woowww die screen is wel heel lelijk zeg!

 • Innovatie, ja tuurlijk

  Daar werd modern warfare 2 ook zo streng op afgerekend op IG. En die had 2 jaar ontwikkeltijd, deze game 8 maanden.

  Dit is gewoon een goede voetbalgame en met het minpunt: klassieke besturing is geen optie, ben je ook niet erg objectief. Natuurlijk is een klassieke besturing geen optie, dat kan ook helemaal niet met de wii-mote-nunchuk combo. Kijk gewoon hier

  Bovendien kost het spel maar 39,99 en bij sommige winkels maar 35,-.


 • lijkt me toch best een leuk spel

 • pes 10 is een prima voetbalgame veel beter dan zijn voorganger en die kreeg een 8 waarom deze zoveel lager. de cijfers hadden eigenlijk andersom moeten zijn

 • Volgende lading fanboy reacties incoming. Jammer dat er op IG de laatste tijd zoveel anti-Wii berichten komen en Wii-recensies opvallend vaak veel te lage cijfers krijgen. IG = fanboy?

 • jaapie, fijn dat je het vertelt dat het lelijk is. Nog mooier is dat je het OOK nog eens een keer bij de vidrecensie zegt. De recensent had het nog helemaal niet aangegeven of zo…

 • Whut? Zijn hier de elftallen op de Wii wel up-to-date. De PSP versie kwam twee of drie weken eerder uit en die liep nog achter.

 • Een goed recensie en de eerste review die zo negatief is over de game. Vreemd.

 • pes / lelijk

  wii (voor deze begrippen) lelijk

  pes wii .. Uba lelijk :D  goeie recensie btw • @ Tom

  Hier kun je de teams laten updaten via wifi.  OT : Ik heb hem en vind hem beter dan Fifa 10 op de wii.

  Ik gebruik bij pes 10 niet de nieuwe besturing maar gewoon ouderwets met de Classic Controller.

  Dat nieuwe is te moeilijk xD
 • Fifa toch maar dit jaar dan

 • Het cijfer vind ik echt te laag….. Zo zou je bijna denken dat fifa 10 beter zou zijn. En dat is beslist NIET het geval. Dat is mijn mening dan toch!

  De besturing is inderdaad even wennen, maar als je het onder de knie hebt is het geweldig!

  Volgende keer als je een videorecensie laat zien oefen dan eerst even.

  Dit ziet er echt niet uit. Verdedigen gaat prima alleen niet zoals jij het doet!!

  Hier een filmpje van iemand die al meer geoefend heeft.

  http://www.youtube.com/watch?v=hhFXUfS2Ny4
 • PES was toch "heaven" op de wii volgens de stoere wii warriors hier?  LOL  Moderator: belachelijke wii-bash en bedankt voor je geweldige toevoeging. Reageer dan niet • Shenmue3 heeft ook een keer lol hoor, terwijl hij zelf een zielige fanboy is.

 • Die screenshot klopt niet helemaal, het is uitgerekt. PES 2010 ziet er zelfs beter uit dan Fifa 2010. Ik ben nog van plan om PES 2010 misschien te gaan halen.

 • ik denk tog dat op de wii pes de betere is.

 • Te triest voor woorden, maar toch een recensie

 • Ik zie in de screenshot alleen maar SONY en PLAYSTATION…….  …..een grapje ?

 • Lol toen ik die screen zag had ik hier al niet echt een goed gevoel over :P

 • Hmmm… dat screenshot lijkt inderdaad niet te kloppen. En een Sony/PS3-reclame op de Nintendo Wii? Dat zou pas een giller zijn…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren