1. Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky

Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky

Of het nu die schattige beestjes zijn, de nog altijd populaire tekenfilmserie of de reusachtige hoeveelheid aan merchandise: zelfs na al die jaren is Pokémon nog ontzettend populair. Zó populair, dat Nintendo zelfs een eigen strategie rondom de verkoop van de videogames met de pocket monsters heeft opgezet. Lanceer eerst twee bijna identieke games, wacht eventjes, en geef dan een zogenaamd ultieme derde versie uit. Inderdaad, ‘zogenaamd’, want ‘ultiem’ is wel het laatste woord dat ik zou gebruiken om Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky te beschrijven.

Anders, maar hetzelfde

Iets waar deze spin-off serie altijd mee heeft gepronkt, zijn de willekeurig gegenereerde kerkers. Dit betekent dat je als speler nooit twee keer in dezelfde kerker terechtkomt. Toch kleven er meer nadelen dan voordelen aan dit systeem. De kerkers steken niet echt slim in elkaar – soms zit de uitgang pal naast de ingang – en door saaie achtergronden lijkt alles ironisch genoeg toch nog op elkaar.

Het grote probleem van Explorers of Sky is namelijk dat dit nagenoeg hetzelfde spel is als zijn voorgangers Explorers of Darkness en Explorers of Time. Opnieuw speel je als een mens die veranderd is in een Pokémon en weer sluit je je aan bij een groep Pokémon die zich in gevaarlijke dungeons begeeft om andere Pokémon te redden, verslaan of te werven voor hun team. Het is een concept dat nu al voor de vijfde keer in een Mystery Dungeon-spel is verschenen en dat straalt er ook vanaf. De kerkers zijn saai (zie kader) en het doorlopen van ze valt snel in herhaling.

Dit komt nog het duidelijkst naar voren wanneer je in de dungeons in een gevecht verzeild raakt. In plaats van de tactische gevechten die we onder andere van Pokémon Diamond en Pearl kennen, draait de Mystery Dungeon-reeks enkel om hersenloos buttonbashen. De mogelijkheid om een snufje tactiek toe te voegen is wel aanwezig, maar het heeft weinig invloed op de uitkomst van de knokpartij. Bovendien bewegen de Pokémon tijdens deze turn-based gevechten in vastliggende rasters, wat de vrijheid die het spel wil oproepen teniet doet. De doodsteek wordt gebracht door het statische uiterlijk van het geheel, dat de indruk wekt alsof het ook op de Game Boy Advance had kunnen draaien. Jawel, inclusief de monotone bliepjes.

Dat is jammer, want één van de weinige positieve punten – de voortgang van het verhaal – komt zo maar magertjes uit de verf. Ontwikkelaar Chunsoft heeft dit met de introductie van achtergrondverhalen van de verschillende Pokémon waarschijnlijk willen verbeteren. Helaas pakt dit idee niet geweldig uit doordat de achtergrondverhaaltjes niet in het overkoepelende ‘epos’ geïntegreerd zijn. Je moet elk van de achtergrondverhalen/bonusmissies namelijk selecteren vanuit het hoofdmenu, wat er des te meer voor zorgt dat de toch al stroeve game nog eens in stukken uiteenvalt ook. Om het nog erger te maken: het merendeel is gewoonweg oninteressant. Een Pokémon met persoonlijkheidsproblemen: joepie!

Deze ‘belangrijke’ vernieuwing ten opzichte van Explorers of Darkness/Time heeft dus geen meerwaarde, maar ook de andere kleine nieuwigheden voegen weinig aan het speelplezier toe. De meest in het oog springende zijn de standaard dingen als het grotere aantal voorwerpen en een paar nieuwe Pokémon. Deze extra speelbare personages kun je helaas niet rechtstreeks kiezen, maar worden voor je gekozen aan de hand van een oppervlakkige persoonlijkheidstest. Het idee is leuk, maar tegelijk omslachtig genoeg om te irriteren.

Al met al blijft het spel steken op het niveau van zijn voorgangers, wat niet bepaald een compliment is. Joey gaf in zijn recensie al aan dat de Pokémon Mystery Dungeon-reeks aan vernieuwing toe is en Explorers of Sky laat dit ons nog eens pijnlijk voelen

Conclusie en beoordeling

5,3
Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Sky is nagenoeg hetzelfde product als zijn matige voorgangers. Daar kunnen een paar minuscule vernieuwingen niets aan veranderen. Ben je na dit alles toch nog overtuigd van de kwaliteit van Explorers of Sky, dan verwijs ik je door naar zijn twee voorgangers, die nu waarschijnlijk voor een budgetprijs in de winkels te vinden zijn.
 • Sterk verhaal voor een Pokémon-game
 • Hetzelfde spel als vorig jaar
 • Kerkers zijn oninteressant

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Zelfde spel >.> breng het dan gewoon niet uit. Maar het verhaal blijft top!

 • had het wel verwacht dat dit spel een flop ging zijnXD

  maar een klein kind let niet op die minpunten, ze kopen het spel omdat het toch pokemon is

 • ik vond dit spel wel leuk xD

  mn broertje kreeg het van de sint en ik heb het sinds dien (vrijdag) non stop gespeeld…

 • Ik denk dat de ''Mystery Dungeon'' Miltank wel genoeg is gemolken.

 • Jammer, ze kunnen ook nooit leren van hun fouten. De methode 'het spel zal toch verkopen dus waarom moeite doen' is hier weer van toepassing. Toen ik zag dat de recensie er was, dacht ik wel dat jij hem zou hebben geschreven, Martijn. Het spel had nochtans mooi kunnen worden, maar weeral dubbel noppes.  Ik ga Heart Gold / Soul Silver wel spelen, omdat ik die versies vroeger nooit heb gespeeld. Hopelijk (maar ik zal maar niet te veel hopen) worden deze wél gebracht met wat meer variatie.

 • Ooooh god stop met die Pokemon crap -_-

 • CrUz3rX: Dan is de Sint er wel aardig vroeg bij dan bij jou!

 • Het zal me worst wezen, ik houd van deze spin-offs =D

 • Melk, melk, melk… -_-

 • Alles naast de main serie kan mij niet zo veel boeien. -_-

 • De main-serie is wel leuk, maar deze spin-offs kunnen me totaal niet boeien.

 • 1000ste pokemon game

 • Explorers of Darkness vind ik al een matige dungeon crawler, dit lijkt me geen haar beter.

 • Heb me wel vermaakt met Explorers of Darkness, maar om deze nu aan te gaan schaffen..

 • Ik hou van melk :) Maar ik koop wel Pokemon SoulSilver

 • melkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelkmelk

 • Sinds Pokemon Red geen deel meer aangeraakt… Dit spel zou ik ook wel overslaan!

 • Ghehe, nee, dit is helaas niet interessant.

 • Geflopt!

 • kijk, dit is dus wel uitmelken. want het product is niks beter dan zijn voorgangers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren