1. Dante's Inferno

Dante's Inferno

Ontwikkelaar Visceral Games mag van geluk spreken dat geen van de negen ringen in de hel bestemd is voor schaamteloos jatwerk. Dante’s Inferno is namelijk op werkelijk alle fronten een regelrechte kopie van de zo succesvolle God of War-reeks. En dat is stiekem helemaal niet zo erg.

Het verhaal

Dante’s Inferno is gebaseerd op het eerste deel van de Goddelijke Komedie, het klassieke werk van dichter Dante Alighieri. Dante’s chick, Beatrice, wordt vermoord en als straf voor alle wandaden die Dante heeft gepleegd wordt Beatrice rechtstreeks de hel ingezogen. Dante ziet in dat hij een ongelofelijke klootzak is en zet alles op alles om Beatrice terug te krijgen. Hiervoor moet hij wel even de negen ringen van de hel – met thema’s als vraatzucht, woede en lust – doorkruisen en Lucifer himself zien te verslaan.

Aan de ene kant valt Visceral luiheid te verwijten. Het kon tijdens de ontwikkeling van Dante’s Inferno bogen op bestaande gameplaymechanieken en zonder blikken of blozen werden ook de controls van God of War letterlijk overgenomen. Daarnaast werd een wereldberoemd gedicht als basis voor het verhaal gebruikt, waardoor de ontwikkelaar eigenlijk enkel de aankleding van het geheel hoefde te verzorgen. Aan de andere kant is dit een verschrikkelijk slimme zet geweest. Tijdens de ontwikkeling kon alle aandacht enkel in het artistieke gedeelte gestoken worden; de gameplay stond toch al als een huis.

Gevolg is dat Dante’s Inferno vanaf het prille begin heel vertrouwd aanvoelt. Hoofdpersoon Dante Alighieri vliegt met dezelfde souplesse en op hetzelfde moordende tempo als collega Kratos door het beeld. Net als de kale Griek valt Dante aan met zwakke en sterke aanvallen, dat doet hij met een zeis die hij Magere Hein hoogstpersoonlijk afhandig heeft gemaakt. Grotere tegenstanders en enorme eindbazen versla je vaak door een Quick Time Event tot een goed einde te brengen, het is allemaal bekende kost.

Naast fysiek geweld kan Dante gebruik maken van magische aanvallen. Deze aanvallen zijn te ‘kopen’ met de zielen die je verzamelt – de déjà vu-tour blijft maar doorgaan – en daarna verder uit te bouwen voor extra kracht, meer bereik, et cetera. Toegang tot deze upgrades krijg je door Dante verdwaalde zielen of tegenstanders te straffen of vergeven. Door veel zielen te vergeven kun je ‘heilige’ magie gebruiken, straffen levert meer ‘kwade’ magie op. Het is een keuzemogelijkheid die geen enkele invloed op het verloop van het verhaal heeft overigens.

Dante?

Dante is in de game maar een saaie hoofdrolspeler. Misschien moet Visceral in het vervolg wat beter kijken naar zijn naamgenoten. De Dante uit Devil May Cry is bijvoorbeeld oneindig veel stoerder dan meneer Alighieri in Dante’s Inferno. Of wat te denken van Dante Hicks, hoofdrolspeler in de briljante film Clerks. Ik zie het al voor me, Dante’s eerste reactie wanneer hij de hel betreedt: “I’m not even supposed to be here today!”

Een groot verschil tussen God of War en Dante’s Inferno is uiteraard de setting. Waar God of War zijn inspiratie put uit de Griekse mythologie, baseert Dante’s Inferno zich op de Goddelijke Komedie (zie kader) en hoe de hel daarin wordt beschreven. Hoewel Dante’s Inferno grafisch niet helemaal up-to-date is, weet het het idee van de hel aardig over te brengen. Denk aan enorme muren van zondaars die kermen van eeuwige pijn, ongedoopte baby’s met messen in plaats van armen, vadsige rondwandelende vethompen met drie monden en reusachtige tieten met tepels waar monsters uitkomen. Elke ring heeft zo zijn eigen wansmakelijke kenmerken en allemaal geven ze je een goed idee van hoe kut het wel niet moet zijn om daar tot in de eeuwigheid te verblijven.

Minder geslaagd is hoofdpersonage Dante zelf. De beste man betreedt dan wel de hel, verslaat de Dood en de Duivel, maar telkens wanneer hij zijn bek opentrekt komt er niets meer uit dan een vertwijfeld “Beatrice… Beatrice! BEATRICE!!!”. Dante helaas een kleurloze huilebalk in plaats van een ongelofelijk stoere kerel. Sowieso is het verhaal waarin Dante zich voortbeweegt een onsamenhangend geheel van in-game cutscenes, schaarse CGI-filmpjes en stukjes tekenfilm die van de hak op te tak springen. Mede door deze wirwar van ongedoseerde plotmechanieken wist Dante’s Inferno mij nergens op te zuigen, mee te sleuren en pas uren later los te laten. Het is een gemiste kans, want een game baseren op één van de bekendste gedichten uit de geschiedenis brengt juist veel mogelijkheden qua storytelling met zich mee.

Los daarvan is Dante’s Inferno een nobel project van Electronic Arts. Nobel, omdat gamers zonder PlayStation eindelijk ook kunnen ruiken aan de vloeiende gameplay van God of War. Verder is Dante’s Inferno gewoon prima vermaak, niets meer en niets minder. Na zo’n acht uur singleplayer kan de game uitgespeeld en wel weer de kast in, waarna enkel doorzetters hem wellicht nog eens op een hogere moeilijkheidsgraad uitspelen.

Conclusie en beoordeling

8
Voor afkijken kreeg ik vroeger altijd punten aftrek, maar ontwikkelaar Visceral Games komt ermee weg. Dante’s Inferno is dankzij het schaamteloze jatwerk en ondanks een aantal gebreken namelijk een prima hack-and-slash-game.
 • Voor iedereen die geen God of War kan spelen
 • De hel is een nare plek
 • Speelt vloeiend
 • Warrige storytelling
 • Totaal niet origineel
 • Dante is een pussy

Dit artikel delen

Over de auteur

Arthur van Vliet Eindredacteur van Gamer.nl. Houdt van Grim Fandango, The Last of Us en Mass Effect 2.

Reacties

 • Had van dit spel wel een hoger cijfer verwacht maargoed een 8 is ook goed

 • hmm ik heb geen PS3/Xbox360 maar ik hou het liever bij God of war!

 • Waarom staat deze niet bij de 5 grootste rip-offs?

 • Ik wacht liever op GoW3

 • Niet echt iets voor mij denk ik. ;)

 • Ik wacht lekker op GoWIII, die blaast deze helemaal weg.

 • Misschien niet geheel eerlijk om de game af te rekenen op de demo, maar die vond ik echt schaamteloos slecht. No-buy for me.

 • demo was slecht idd, moet m ook niet hebben

 • Ik vond die demo dus onwijs gaaf, al blijft GoW beter. Waarom wordt er trouwens gezegd geen aftrek voor schaamteloos jatwerk en vervolgens is Totaal niet origineel een minpunt. Snap ik niet helemaal.  Ik moet deze echt nog een keertje halen, want ik heb geen PS3.

 • Ik had hoger verwacht, maar ik wilde hem al niet.

 • demo was als je em gewoon doorspeelde idd van een goed niveau. Als je demo's cijfers zou geven was de volledige demo een 8 waard imo :)

  Denk alleen wel net als vele anderen dat God of War beter zal zijn. Overigens moet die voor mij Bayonetta eerst is verslaan want die game vond ik fantastisch. Ik begin over een weekje wel Dante's avontuur wanneer ik klaar ben met mass effect2 !

 • beter goed gejat dan slecht bedacht….

  Ik wacht mooi op GoWIII :P

 • sla hem voorlopig nog over.

 • Vond de demo idd zo tegenvallen dat ik dit spel niet gekocht heb.

 • ik heb de demo gedaan en ik vond hem wel vet alleen heeft het de sfeer van god of war niet kunnen verslaan, daarom sla ik hem over

 • Uhhm, was GoW eigenlijk niet ook jatwerk van de DMC-serie?

 • @ Caspy:  Jij hebt duidelijk nooit God of War gespeeld ;)

 • hmm ik heb geen PS3/Xbox360 maar ik hou het liever bij God of war!

  Huh?

 • He….eindelijk een review die recht doet aan de game!! Een 8 is dan ook wel verdiend voor deze goede GoW kloon! Qua kwaliteit is het te vergelijken met Darksiders. Ik heb nu in Greed en vind het een heerlijke brute actiegame…vooral als je het Holy Cross wat opwaardeerd.  Persoonlijk ben ik benieuwd wat sommige sites GoW gaan waarderen. Als men al kritiek heeft om DI dient GoW dezelfde kritiek te krijgen. Persoonlijk doet de game me erg denken aan GoW 1…. Ik kan me echt niet voorstellen wat Kratos liefhebbers hebben tegen deze game. De games lijken veel op elkaar; dus mocht je dit niets vinden…wat vind je dan in vredesnaam goed aan GoW ( naast uiteraard wat epic setpieces en meer bewegingsvrijheid )????  Vond ik de game op gamescom nog tegenvallen, nu vind ik het een lekkere game die lekker bruut vermaakt heeft een een ongekend fraaie 60fps  @Davy666: De roots van Kratos liggen idd bij DMC ( trouwens…met 666 in je naam neem ik aan dat jij deze game wel digt )  Aan de reviewer: Je had die constante 60 fps wel moeten noemen. Eurogamer/Digital Foundry noemde het ongekend dat de game nergens een enkele dip vertoont. Dit is perfect voor dit soort games!!!

  En de game kent enkele wat low poly textures, voor de rest ziet het er prima uit ( Sony Santa Monica heeft al bevestigd dat GoW 3 geen 60 fps heeft en als de de demo van DI hebt gespeeld en daarna de demo van GoW 3 speelt valt het verschil meteen op. Ik zou liever ook 60 fps zien bij GoW 3 ipv 'a painting coming to live' met 30 fps )
 • Nah ik sla em over.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren