1. Silent Hill: Shattered Memories

Silent Hill: Shattered Memories

Ontwikkelaars krijgen regelmatig verwijten naar hun hoofd geslingerd. Vaak zijn het kritiekpunten zoals slechte graphics, matig verhaal, te ingewikkelde gameplay en te weinig vernieuwing. Wat betreft het laatste punt valt ontwikkelaar Climax niets te verwijten. Ze hebben de Silent Hill-serie namelijk een behoorlijke draai gegeven, zover zelfs dat verstokte fans van de serie even moeten slikken.

Het enige dat je nog van de originele Silent Hill herkent, waar dit spel losjes op gebaseerd is, is de basis van het verhaal. Harry Mason raakt na een auto-ongeluk zijn dochter Cheryl kwijt en hij gaat in het altijd pittoreske Silent Hill op zoek naar haar. Verdere referenties naar de PS1-klassieker zijn niet zo snel te vinden, aangezien zelfs de overschakeling naar de “Other World” helemaal anders is. In Shattered Memories krijg je geen vervallen gebouwen, afbladderende verf, ijzeren hekken en dergelijke te zien. Zodra de wereld om je heen begint te bevriezen, weet je dat er iets engs staat te gebeuren.

Verschil met Wii-versie

Buiten het feit dat de Wii-versie van Shattered Memories er wat mooier uitziet, heeft het wat betreft gameplay een groot voordeel. In de Wii-versie kun je de zaklamp namelijk zelf alle kanten op laten schijnen, waardoor je wat meer overzicht hebt. In de PSP-versie schijnt de zaklamp alleen de kant op waar je naar kijkt.

Maar dat is niet de grootste verandering in Shattered Memories. Je hebt namelijk totaal geen wapens tot je beschikking. Geen ijzeren pijp, geen plank, geen pistool en al helemaal geen jachtgeweren zoals ze in de serie eerder wel voorkwamen. Maar, zo vraag je je af, hoe versla je dan de vijanden? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: dat doe je niet. Shattered Memories draait namelijk om een aaneenschakeling van achtervolgingen. Tijdens deze achtervolgingen is het de bedoeling om te blijven rennen en aanvallen van de meest uiteenlopende monsters te ontwijken. Deze stukjes kun je het beste zien als een soort korte interactieve film. Je rent bijvoorbeeld weg van een vijand, langs een gebouw en door een deur heen, terwijl je onderweg een aanval ontwijkt. Dit gebeurt allemaal in een vloeiend stuk gameplay. Aanvankelijk duren de stukken niet zo lang, maar gaandeweg worden deze steeds langer. Als je het niet in een keer redt, dan mag je het gewoon opnieuw proberen. Even wennen inderdaad, zeker voor diegenen die bekend zijn met de serie.

Je komt verder in het spel door bepaalde voicemails of sms-berichten op je telefoon te ontvangen. Deze kun je vrijspelen door met je zaklamp bepaalde belangrijke objecten te vinden. Zodra je in de buurt bent van zo'n voorwerp begint je zaklamp te knipperen. Dan weet je dat in je directe omgeving nog even goed moet zoeken. Zodra je het ding gevonden hebt, zul je hem even moeten bekijken, en soms moet je de omgeving ervan even moeten fotograferen. Vervolgens krijg je een bericht binnen dat je een idee geeft waar je heen moet of een aanwijzing verschaft over waar je dochter zich zou kunnen bevinden. Een ietwat omslachtige en weinig verrassende manier om verder te komen, die helaas heel snel gaat vervelen.

Het spel wordt heel af en toe onderbroken door een soort psycholoog om een test te maken. Dit klinkt echt ontzettend vaag, maar uiteindelijk hebben de antwoorden die je geeft directe invloed op bepaalde dingen in het spel. Denk hierbij aan fysieke veranderingen aan vijanden of een andere kleur of indeling van een omgeving. Inderdaad, niet echt overtuigend. Ik heb nooit echt het idee gehad dat het spel echt enger of leuker werd door deze onderbrekingen.

Waar het spel zeker wel goed in is, is het weergeven van een donkere en sfeervolle enge wereld. Omdat je geen enkele manier hebt om je te verdedigen tegen aanvallen, wordt de sfeer steeds beklemmender als je vijanden achter je aan krijgt. Het idee dat je je tegenstanders niet af kunt weren, maar alleen kunt ontwijken, geeft op bepaalde momenten een echt beklemmend en creepy gevoel. En dat is positief in een genre dat eigenlijk steeds “minder eng” aan het worden is. Ook de soundtrack van oude bekende Akira Yamaoka draagt bij aan deze beklemmende sfeer. Jammer genoeg is het spel wel redelijk kort, binnen een uur of zeven kun je het spel uitgespeeld hebben.

Conclusie en beoordeling

7
Silent Hill: Shattered Memories is een redelijke titel geworden voor de PSP. De enge en donkere sfeer van de voorgaande titels is zeer zeker aanwezig, maar er zijn een groot aantal veranderingen doorgevoerd die jammer genoeg niet allemaal even goed zijn. Zo zijn de achtervolgingen vaak erg spannend, maar de psychologische testen en de manieren waarop je aanwijzingen moet vinden zijn soms wat storend. Shattered Memories laat je niet simpelweg alles kapot knallen, waar de serie en het genre steeds meer naartoe neigen. In plaats daarvan schotelt de game je een echt enge, maar helaas vrij korte ervaring voor.
 • Soundtrack van Akira Yamaoka
 • Echt enge momenten
 • Achtervolgingen werken goed
 • Psychologische testen hebben geen noemenswaardige invloed
 • Aanwijzingen vinden omslachtig en soms saai
 • Te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hopelijk voor de Wii-fans is hij een stuk mooier!

 • Klinkt echt ontzettend lame. Tis dat ik geen PSP heb ander had ik het spel nog geen eens aangekeken in de rekken.

 • @ Silverbornraever

  Maar hier kijk je hem wel aan.

 • Pffff great, ik hoop dat ze met iets nieuws komen hierna. Maar dit is tijdelijk eerste deel spelen voor mij want die heb ik nooit kunnen spele.

 • Ik heb gelukkig geen PSP.

 • Niet echt mijn soort game.

 • Tip: haal het orgineel van psn af en speel dit op je psp. Véél beter en véél beterkoop;-)!

 • Bewijst weer eens het fanboyisme van IG. Doe de PSP versie in plaats van de Wii versie zodat hij er slechter uitziet. triest…

 • Ik had niet echt veel van deze game verwacht.

 • Om maar even iedereen een ander gevoel mee te geven dan slecht etc… Dit is een geweldige port van de wii versie. De punten die hier benoemt worden kloppen gewoonweg niet. Als je andere dingen invult bij de psychiater dan gebeurt er ook echt wat anders! Dus wel een noemenswaardig effect!  Grafisch is dit echt meer dan prima voor de PSP en die aanwijzingen vinden zal niet iedereen liggen, maar het verhaal wordt er wel prachtig door verteld. Ik zal hier nog wel een keer een recensie aan wijden, want dit is niet eerlijk tegenover een goed spel…. dit is echt meer dan redelijk trust me ;)  (Bedenk daar eens bij dat de vorige silent hill op de psp apenballen zoog en de beperkte kracht van de psp) • @Samus Boyfriend

  Inderdaad.  Ik hoop toch echt dat IG een volwaardige recensie heeft klaarliggen voor de Wii en dat die dan ook daadwerkelijk is gespeeld.

  Want als het bij een "Wii-omschrijving" in een psp-review blijft, dan ben ik echt pleite hier. • Op de Wii owned ie echt wel hard, heb hem er al twee keer op uitgespeeld… Ziet er ook veel mooier uit inderdaad. Ben het alleen met het minpunt ''Te kort'' eens overigens…

 • Kopen! :D

 • Ik gebruik mijn PSP niet meer als handheld, maar als MP3-speler en mobiele videospeler.

 • 'k denk nie dat het veel aan zou zijn

 • Ik heb hem gisteren voor de Wii gekocht (eerste game die ik voor het ding koop in maanden btw) maar moet er nog aan beginnen (heb ook Heavy Rain, is heel vet). Ik ben echter een groot SIlent Hill fan, dus lijkt me dit spel wel wat

 • Wii-versie is niet opgestuurd door de uitgever, dus vandaar de review van de psp-versie.

 • Wii-versie is niet opgestuurd door de uitgever  Beter je contactjes onderhouden met Konami, Jelle ^_^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord