1. Just Cause 2

Just Cause 2

Op zoek naar wat afleiding voor uw stressvolle bestaan? Genoeg van die kantoorbaan van negen tot vijf? Bezoek Panau, een idyllisch eiland vol met explosieve vaten, lekkende benzine en wapens. Schiet die frustratie van je af en pak een rustmomentje met de superaerodynamische parachute. Bezoek Panau en beleef een knettergekke vakantie.

Vakantievideo

Bij de PlayStation 3-versie zit een geinig extraatje: een opnamefunctie. Hiermee kun je al je favoriete vakantiemomenten vereeuwigen en met anderen delen. Kun je aan je ouders met die Texel-foto's laten zien dat een vakantie niet per se hoeft te bestaan uit alleen rondjes over het eiland fietsen.

Hoewel Panau een Luilekkerland lijkt voor undercoveragent Rico Rodriguez, is het een heuse werkvakantie. Aan het begin van de game word je voorbereid op een uiterst geheime missie: Rico’s voormalige baas Tom Sheldon heeft zich niet meer gemeld en vermoed wordt dat hij overgelopen is. Tijd voor Rico om op onderzoek uit te gaan en uit te zoeken wat er aan de hand is. Een soepele sprong uit de helikopter en vlekkeloze landing later staat Rico op Panau en in Rambo-stijl mag er gelijk het één en ander gesloopt worden in een vijandelijke basis. Een warm welkom. Niet lang daarna ontmoet je verschillende facties die strijden tegen de zittende president en jou voorzien van verschillende missies. Ook beloven ze je te voorzien van informatie over Sheldon.

Veelal bestaan de missies uit het opblazen van basissen en het hacken van wat installaties. Daarbij kun je lekker ravotten met het voetvolk dat je wilt neerschieten en alles opblazen dat in de buurt staat. Soms gaat de game alle remmen los en laat zien wat voor geniale gekte de game af en toe bezit. Zo is er een race met door ninja’s bestuurde legertrucks over een bevroren meer, terwijl je bestookt wordt met raketten, afgeschoten door een nucleaire onderzeeër, tien kilometer verderop. Ook de missie waarin je moet voorkomen dat drie spaceshuttles gelanceerd worden blijft je ongetwijfeld bij.

De gewonere missies zijn minder memorabel, maar weten je ongetwijfeld te vermaken. Als een ware Amsterdamse taxichauffeur zal Rico meermaals onbeschoft hard moeten scheuren terwijl talloze bad guys hem beschieten. Een goed moment om even op de motorkap te springen, de andere auto onder vuur te nemen en vervolgens weer snel achter het stuur te kruipen. Net als in Amsterdam dus!

Daarnaast kun je nog op andere manieren de creativiteit opzoeken. Daar zijn de parachute en vooral grijphaak voor. Komt een vijand de hoek om en ben je in een sadistische bui? Grijp hem vast en geef een flinke slinger aan de grijphaak zodat hij door de lucht suist. Schiet vervolgens snel je magazijn van je semiautomaat op hem leeg en houd hem op die manier in de lucht. Juggle kill! Of verbind het ene uiteinde van de grijphaak met een gastank en bevestig het andere eind aan een tegenstander, schiet vervolgens de tank kapot en zie hoe je er vandoor vliegt, terwijl de tegenstander gillend wordt mee getrokken. Tot ziens! Het is heerlijk om dingen uit te proberen en je krijgt hier ook uitgebreid de mogelijkheid toe, gezien de intelligentie – of het gebrek eraan – van de tegenstanders. Ze blijven vaak staan zodat ze een makkelijk doelwit vormen voor Rico’s sadistische praktijken. Is dat een minpunt? Nee, het is een feature van Just Cause 2.

Net zo’n fout annex feature is de parachute. Met de parachute is het voor Rico namelijk mogelijk om onmenselijk lang te blijven zweven en op die manier vijanden van bovenaf onder vuur te nemen. Gebruik je daarbij ook nog eens de grijphaak, dan is het zelfs vrij eenvoudig om op een hoger punt te eindigen dan waar je begon. Dat is nog eens over the top! Tijdens een vrije val kun je de parachute ook herhaaldelijk openen en sluiten. Wederom geldt: geen minpunt, maar een feature. Het is gewoon handig om tijdens een vrije val telkens weer de parachute erbij te pakken om rustig te kijken of je al ver genoeg gedaald bent. Is dat niet het geval, dan doe je hem weer even dicht. En het openen van de parachute een meter boven de grond is geen enkel probleem. Rico stuitert en schuift wat raar over het landschap, maar staat ongedeerd weer op. Geen moeilijk gedoe met onnodig realistische physics, maar pure, ongecompliceerde lol.

De makers proberen dit gevoel bij de speler ook aan te wakkeren door de omgevingen te bezaaien met talloze races die uitgevoerd kunnen worden. Wedstrijden waarin gevaren, geracet, gevlogen of zelfs gebasejumpt moet worden. Erg leuk om af en toe eens mee te pikken en weer wat geld te verdienen, wat in Just Cause 2 altijd wel van pas komt.

Het is namelijk mogelijk om op elk moment op de zwarte markt te shoppen en wapens of voertuigen te kopen of te upgraden. Vooral erg handig is de helikopter die je al vrij snel vrijspeelt. Dit soepele dingetje kan lekker snel stijgen en dalen en vooral als je naar de volgende missie wil gaan die pas tien kilometer verderop geactiveerd kan worden, is het een godgeschenk. De zwarte markt is een perfecte toevoeging en langzaamaan krijg je meer mogelijkheden. Na zo’n tien uur kun je eindelijk een granaatwerper bestellen en niet veel later kun je ook de bazookabezorgdienst bellen om wat chaos aan te richten. Aan Just Cause 2 ligt een subtiele opbouw ten grondslag waar slim over nagedacht is.

Althans, tot op zekere hoogte. Tijdens het spelen krijg je meermaals het gevoel dat bij het bij de volgende missie de geniale gekte weer de kop op zal duiken en inderdaad, dat doet het een paar keer. Maar het moment dat de stront echt de ventilator raakt (shit hits the fan – Red.) blijft uit. De signalen zijn daar: ninja’s, space shuttles, nucleaire raketten, exploderende hotels, maar Just Cause 2 weet de momenten niet vol te houden. Sterker nog, in de zesde verhaalmissie blijkt opeens alles koek en ei en in de direct erachter geplakte laatste verhaalmissie wordt alles op knullige wijze tot een onbevredigend einde gebreid. Einde, klaar, over en uit. Opeens. Na negentien uur. De aftiteling rolt over het scherm terwijl je over je bolletje krabt. Het komt nogal rauw op je dak vallen, helemaal omdat je waarschijnlijk pas een klein gedeelte van de 350 locaties hebt gezien. Ontzettend zonde, want Panau is een fantastische en grote speeltuin waar overal wel explosieve speeltoestellen staan.

Dat je na het voltooien van de game nog in de Mercenary Mode verder kunt gaan met het omkeren van elke steen van Panau, is niets meer dan een lapmiddel. Je verwacht van een open wereld-game niet alleen dat je te allen tijde alle kanten op kunt gaan, maar ook dat er een moment is waarop je even terug kunt vallen op het verhaal. Helaas is die ruggensteun simpelweg niet aanwezig. Het klooien en het klieren zou slechts onderdeel moeten zijn van het spel, maar blijkt de hoofdmoot. Just Cause 2 verzandt in ‘nietsnuttigheid’ waardoor je maar ‘wat gaat aanklooien’, in plaats van dat je Rico aan het werk zet. Het is zoals het gezegde luidt: van een beetje werk is nog nooit iemand slechter geworden.

Conclusie en beoordeling

8
De ontdekking van Panau is een heerlijke vakantie met fantastische explosieve actie. Maar net als met een echte vakantie is het na verloop van tijd allemaal wel welletjes en verrast het niet meer zo. Uiteindelijk gaat Just Cause 2 zelfs uit als een nachtkaars, maar voordat dit gebeurt, klapt, knalt en knettert de popcornactie van het scherm af.
 • Grijphaakactie en parachute
 • Ongecompliceerde lol
 • Af en toe geniale gekheid
 • Prachtig vormgegeven Panau
 • Abrupt en vroegtijdig einde
 • Te vrijblijvende lol

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • w8en t0t vanm1ddag 3n dan kopen (collectors edition:)

 • j4 z13t eru1t als een c00wl sp3l!

 • waar0m g3bru1k3n jull13 c1jf3es??? @ boven mij  Lijkt me een erg gaaf spel, hoop hem binnenkort te kunnen krijgen

 • Demo kon me niet echt boeien, ga hem daarom ook niet halen.

 • Ik heb hem al geloof mij hij is echt vet.

  Geen gta kwa realisme meer saint row. Dit spel gaat gewoon over lol maken en absoluut niet over realisme maar leuk dat het is.

  Ik mis eigenlijk alleen een beetje de coop.

  Ik denk dat dit ook de limit is van de xbox360 wat ze eruit kunnen persen maar jongens jongens wat is dit spel mooi.

  Just cause 1 zoog dikke piemel maar deze is van een hele andere geslacht.

  Heel vet en zeker vele uren plezier tot nu toe.

  (uit vs geimporteerd was daar al een stuk eerder uit)

 • @keffra  d@t 15 c00l

 • Demo was dikke fun, en omdat ik Saints Row 2 een stuk leuker vond dan GTA IV ga ik deze wel halen. Maar eerst nog al die andere games uitspelen…

 • Haha, hoe kan benzine nou lekken?;) Maar lachuh spel! Gewoon om lekker bij weg te knallen, vooral niet te serieus nemen!

 • lijkt me een game voor straks in de budget bak

 • Wat mole28 zegt.

 • Lijkt me niet zown leuk spel, maar wie weet.

 • Vind dat de fun factor vaak erg onderschat wordt, dit lijkt me echt zo'n game die minder goede cijfers krijgt en zijn verkooppiek heeft wanneer het in de budgetbak ligt maar uiteindelijk heb je er wel veel meer plezier aan dan sommige echte ''toptitels''

 • @Jelle: Wiiieeew! (ofzo) xD

 • Eens uitproberen straks, zal wel vermakelijk zijn.

  Maar voor hoelang…

 • Bagger game beeeh !!!!

 • lijkt op een combinatie van saints row en mercenaries

 • Ik heb de demo wel 10x gespeeld, echt heel vet spel!

 • Ik heb het idee dat de meneer links voor het eerst het daglicht ziet/met mensen praat/presenteert/voor de camera verschijnt.

 • Mensen denken dat het spel gelijk niet leuk is wanneer het een 8 verdiend ;p, Lijkt me zeker wel een gaaf spel! Gewoon te bezig met andere spellen op het moment.

 • Aj, slechts een 8? Dat is jammer. Dit wordt afwachten, maar ik vrees dat deze game snel goedkoop te krijgen is (zoals vele subtoppers tegenwoordig).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren