MotoGP 09/10

Recensie | -

In 2008 heb ik de MotoGP-serie dood verklaard. Capcom wist de magie van de Climax-games op geen enkele manier te benaderen, laat staan evenaren en was misschien wel dé tegenvaller van het vorige jaar. Van de handdoek in de ring gooien wilde Capcom niets weten en dat is maar goed ook. Met MotoGP 09/10 heeft men de weg naar boven gevonden, maar de top is nog niet bereikt.

Zo is het jammer dat de game een iets te hoog arcadegevoel heeft gekregen. De game is veel en veel te vergevend wanneer je bijvoorbeeld in een bocht remt of vol accelereert terwijl je een bocht uitrijdt. Als een kip zonder kop kun je met 160 kilometer per uur op een bocht afdonderden en pas middenin de bocht remmen. Ter vergelijking, als je dat in het echt doet, vooral in de regen, dan kun je rekenen op een harde crash. Een ander goed voorbeeld van het gebrek aan echt realisme is terug te vinden bij de veel te snelle rondetijden die je neerzet. Met twee vingers in je neus verbeter je bijvoorbeeld het echte ronderecord van Mugello met een seconde of vijf, terwijl je allesbehalve een perfecte ronde rijdt.

Dat is voor de purist jammer, maar er zijn ook zat goede punten te ontdekken. Zo zijn tegenstanders van een zeer goed niveau. Constant duiken ze in elkaars slipstream en wisselen ze van positie. In het seizoen zul je dan ook merken dat de punten per race weer naar andere rijders gaan. Het is dus niet zo dat je altijd één iemand hebt die de race wint en daardoor kan een vierde plaats soms ook als overwinning aanvoelen.

Seizoen 2010

Als je MotoGP 09/10 in huis haalt, zul je alleen aan de slag kunnen gaan met het 2009-seizoen. Waarom dan de titel 09/10? Omdat Capcom later in het seizoen spelers de mogelijkheid geeft om het 2010-seizoen voor nop te downloaden. Mooie service!

Hiernaast is het gevoel van snelheid is in de race van een zeer goed niveau en ondanks de wat arcade-achtige besturing, is het rijden van de perfecte bocht nog altijd fantastisch. Wie de game goed doorheeft, kan door de bochten heen dansen en de ene na de tegenstander op die manier verschalken. En mocht het een keertje misgaan, dan heeft de game de optie om even de tijd terug te spoelen om zo de bocht wel goed te nemen.

MotoGP 09/10 is dan ook een spektakelracer, in plaats van het klinische racen zoals je dat in bijvoorbeeld de Superbikes-game terugziet. De game heeft een ijzersterke carrièremodus, waarin elke speler zich uren kan vermaken. Je begint daarbij als een kleine jongen in de grote, boze racewereld. Je krijgt na een testrace de kans je eigen team op te zetten en mee te doen in de 125 CC-klasse en is het de bedoeling dat je uiteindelijk in de MotoGP-klasse uitkomt. Maar de weg daar naartoe is lang!

De eerste motor waarop je plaatsneemt is niet vooruit te branden. Het is dus zaak jezelf in de kijker te spelen. Daarvoor introduceert de game een interessant ervaringssysteem. Wie goed presteert in zowel de Practice, Qualify als Race-modus, verdient ervaringspunten en met genoeg verzamelde ervaring word je uiteraard beter. Met een nieuw racelevel bestaat de kans dat andere motorfabrikanten jou een beter stalen ros aanbieden of dat nieuwe sponsoren aan de deur kloppen. Met die laatste haal je geld binnen en daarmee zijn medewerkers aan jouw team te binden. Een persvoorlichter levert bijvoorbeeld extra sponsorbonussen op, terwijl de monteurs aan jouw motor sleutelen en hem beter maken. En daarmee heeft de game een licht, maar zeer smakelijk, RPG-tintje.

In de multiplayer kun je deze verkregen vaardigheden aan de rest van de wereld tonen. De potjes verlopen soepel en zijn vermakelijk, maar het aantal racers dat online te vinden is, valt een beetje tegen. Zo heb ik met niet meer dan vijf rijders tegelijkertijd gescheurd en dat is in vergelijking met de hoogtijdagen van MotoGP 2 toch slikken. Bovendien is het jammer dat de online modus niet meer is dan het rijden van losse races. Hier had gewoon meer in gezeten.

Conclusie en beoordeling

Het oordeel van

MotoGP 09/10 is vele malen interessanter dan zijn voorganger. De game kent een zeer boeiende carrièremodus, heeft een heerlijk snelheidsgevoel, prachtige circuits en slimme tegenstanders. Deze punten zijn sterk, maar daartegenover staan ook wat belangrijke minpunten. Als racepurist is het teleurstellend om te zien dat de besturing wel heel erg arcade is gemaakt en had er meer met de multiplayermodus gedaan kunnen worden.

7
  • Boeiende carrièremodus
  • Spektakel in races
  • Snelheidsgevoel
  • Prachtige circuits
  • Iets te arcade
  • Multiplayer voelt beetje kaal aan

Plaats een reactie


X
Lees meer over MotoGP 09/10:

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.