1. Sonic Classic Collection

Sonic Classic Collection

Zo gemakkelijk als dit heb ik het zelden gehad. Als oude rot heb ik in de fantastische MegaDrive-periode nou eenmaal elke Sonic-game gespeeld. Ik ben dan ook één van de weinigen op de redactie die de blauwe egel boven die dikke loodgieter zet en met hoge verwachtingen uitkijk naar het vierde deel. De Sonic Classic Collection is daar een mooi zoethoudertje voor.

De collectie biedt vier games: Sonic, Sonic 2, Sonic 3 en Sonic & Knuckles. Die laatste is een beetje apart verhaal, want als je die game op de MegaDrive kocht en bovenop de cassette Sonic 2 of Sonic 3 zette, dan is het mogelijk om die games als Knuckles te spelen. In de Classic Collection is dat ook mogelijk en dat levert een kleine verandering in gameplay op. Als Knuckles kun je bijvoorbeeld zweven en op muren klimmen, waardoor je makkelijker op sommige plaatsen kunt komen.

De port naar de Nintendo DS is goed geslaagd. De snelheid van Sonic en zijn vrienden is en blijft lekker hoog en de gameplay weet de tand des tijds goed te doorstaan. Een Sonic-game is nou eenmaal een heerlijk spel om op een handheld te spelen. Je pakt hem er snel bij en als je er na tien minuten genoeg van hebt, dan leg je hem ook weer met het grootste gemak weg. Gelukkig is het in deze collectie mogelijk om je voortgang bij Sonic, Sonic 2 en Sonic & Knuckles op te slaan (deel drie heeft van zichzelf al een opslagfunctie), zodat je niet telkens opnieuw hoeft te beginnen. Wel is het jammer dat als je de game daadwerkelijk laadt, je aan het begin van het level staat, in plaats van de exacte plaats waarop je hebt gesaved.

Buiten de vier games, en de mogelijkheid om via Sonic & Knuckles deel twee en drie op een andere manier te spelen, biedt de collectie eigenlijk niks nieuws. Het is gewoon heel duidelijk dat Sega alleen de moeite heeft genomen om de vier games op één cartridge te proppen en daarmee was het project voor hen klaar. Verwacht dus geen betere graphics of hippe menu’s. Sonic Classic Collection bevat gewoon vier vermakelijke Sonic-games, die je misschien al duizend keer gespeeld hebt, maar voor de duizend-en-eerste keer alsnog vermakelijk blijken te zijn.

Conclusie en beoordeling

7
Sonic Classic Collection is een mooie verzameling van vier goede oude Sonic-games, die je heel wat uren kunnen vermaken. De kans is groot dat je ze al een keer op een ander platform hebt gespeeld, maar toch blijven de Sonic-games uit de MegaDrive-periode vermakelijk genoeg om ze ook op de Nintendo DS te spelen. De collectie excelleert nergens, maar straalt pure degelijkheid uit.
 • Knuckles in Sonic 2 en 3
 • Gameplay blijft vermakelijk
 • Vier oude klassiekers
 • Biedt buiten de games niks extra's
 • Als je de games nu nog niet gespeeld hebt...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het lezen van deze review maakt me niet echt enthousiast om het spel te kopen. Ja het is Sonic, maar ik denk dat ik nog eerder deze reeks op een andere console zou willen spelen.

 • leuke remake van de goede oude klassiekers :)

  maar helaas moet ik ook deze aan de kant laten liggen voor andere nieuwere games :(

 • Uhm, ik heb die spellen reeds gekocht in mijn leven. Nu doen emulator + roms the trick! Beetje mosterd na de maaltijd ipv zoethoudertje? Makkelijk geld verdienen? Kweet niet, maar ik wordt er niet warm van.

 • Haal dan toch liever Pokémon SoulSilver(A) misschien dat ik deze een keer uit de budgetbak vis(A) of op mijn R4 chip zet(A)

 • Het is gewoon simpel: Ken je deze games nog van vroeger en heb je ze al niet in een of andere compilatie (of gedownload van XBLA/Virtual console) dan is het het aanschaffen waard.

  Zelf heb ik hem ook gekocht voor de DS aangezien ik nu eenmaal alles van Sonic moet hebben, maar zoals Jelle al aan geeft biedt het niks extra's buiten de games.  Maar je moet er natuurlijk wél rekening mee houden dat er ook veel mensen zijn (voornamelijk kinderen) die alleen een DS hebben en geen andere console.

  En nu niet allemaal illegaal gaan downloaden hè kinderen? :P  Met deze compilatie heb ik Sonic 1 btw 9x dubbel :P

 • Hmm, Jelle ik vroeg me af of je voor deze review alle 4 de games opnieuw heb doorgespeeld of ben je voor je oordeel voornamelijk uitgegaan van eerdere ervaringen. Dat met knuckles in sonic 2 en 3 is neem ik aan gewoon hetzelfde als de oude lock-on technologie van de megadrive.

 • mole heb je al die 9 versiers van sonic 1 ook uitgespeeld dan ?  Heb helaas weinig met sonic ,t zijn leuke games maar was vroeger altijd van het nintendo kamp en dat blijft er altijd een beetje inzitten

 • Ik hoef niet eens te scrollen voor deze recensie, ben niet gewend dat jij zo kort van stof bent.

 • tog cool

 • Hmm… ik blijf mij mijn Sonic Mega Collection denk ik.. weinig nieuws

 • Echt raar dat de DS versie wel gewoon de mogelijkheid heeft om Sonic & Knuckles te combineren met 2 en 3, en de 360 collectie niet :(

 • @ Sfeermeneer: Dat niet, maar zoals ik al zei gaat het mij om het hebben. Ik denk dat ik de game voor het laatst helemaal heb rond gespeeld voor de achievement op XBLA ;)  @ Vincent: Van de 360-collectie weet ik het niet, maar als je de XBLA-versie van Sonic & Knuckles speelt, dan zie je in het optiemenu dat je de game kan linken met Sonic 1,2 of 3. Ik heb het nog niet geprobeerd dus ik weet niet of je die games dan ook gedownload moet hebben. ;)

 • Ik heb ze nog niet gespeeld…  *gaat zich schamen in een hoekje*  Dus misschien is dit voor 26 euro wel een goede deal. :) • mario is niet dik!

 • @ Supermariofan: Hij is ook niet slank :P

  Maarre, wie zegt eigenlijk dat ie dik is?

 • @mole28  "Ik ben dan ook één van de weinigen op de redactie die de blauwe egel boven die dikke loodgieter zet en met hoge verwachtingen uitkijk naar het vierde deel."

  (zie begin recensie)


 • Ohw okay (had ik helemaal niet gezien :P )

 • kheb hem thuis ligge en moet zegge: echt kut. de gameplay is fokking moeilijk en de levels egt kankerrr…

 • Er zijn echt wel meer dingen slecht aan deze ports. Zoals dat er geen mulitplayer mogelijkheden meer in zitten. Je tails niet meer kunt gebruiken om Sonic te helpen. Er sommige grafische glitches in zitten die niet in het orgineel zaten (knipperende sprites haperen).

  Wat ook scheef is maar niet erg belangrijk is dat er bij de uitleg van Tails (op het onderste scherm bij Sonic 3) staat dat je met tails Sonic op kunt tillen. Maar hoe de **** ga je dat doen in deze port?

  Het blijven wel geweldige spellen! Vooral Sonic 3 voor mij!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren