1. Alice in Wonderland

Alice in Wonderland

Terwijl ze er rondloopt vraag ik me af, waren de omgevingen van Onderland altijd al zo maf? Was de wereld altijd zo met contrasten getooid? Werd in haar vorige rondtocht ook zo met kleuren gestrooid? Verrassend genoeg voelt ze zich er volledig thuis, voorlopig wil ze dus nog lang niet naar huis. Terwijl ze er rondloopt en rustig een deuntje fluit, realiseer ik me: de wonderen zijn het land nog niet uit…

Al bij de eerste prille stapjes in de wondere wereld van Onderland weet Alice in Wonderland te intrigeren. Dit is geen filmgame; er wordt een volledig eigen draai gegeven aan het verhaal. Je speelt niet eens met Alice! Het onschuldige meisje volgt een stuiterig konijn, een moddervette rups, een raadselachtige kat en een maffe hoedendrager. Die vier figuren stuur je via de touchscreen aan, het enige dat Alice doet is braaf volgen, af en toe janken en uit zichzelf wat puzzelstukjes van een magische landkaart oprapen, om het uiteengevallen land van Onderland weer in elkaar te leggen.

De vier echte helden van het verhaal moeten Alice veilig door het mysterieuze land leiden, op zoek naar die puzzelstukjes. Eerst wordt Alice alleen beschermd door het konijn McTwisp, dat met zijn zakhorloge de tijd kan manipuleren. Later wordt het gezelschap uitgebreid met de rups Absolem, die de zwaartekracht kan beïnvloeden, en de lenige kat Chessur, die objecten zichtbaar of onzichtbaar kan maken. Om de bonte bende compleet te maken, sluit ook Mad Hatter zich bij het reisgenootschap aan. Vanaf dan kun je het perspectief in de stijlvolle tweedimensionale omgevingen veranderen, om bijvoorbeeld verborgen passages te ontdekken.

Met een simpel uitschuifmenuutje op de touchscreen kun je snel en eenvoudig wisselen tussen deze vier helden. Dat is ook nodig in de vele puzzels die je tussen het platformen door treft. Zo moet je bijvoorbeeld Mad Hatter het perspectief laten wisselen om de achterkant van een klokkenwerk te zien, Chessur een tandwiel zichtbaar laten maken en vervolgens met McTwisp de tijd pauzeren om via de stilstaande wijzers een afgrond over te steken. Nergens zijn de puzzels erg moeilijk, maar zeker later in het avontuur zijn ze een leuke (kleine) opgave.

Minder leuk zijn de gevechten met het leger van de Hartenkoningin. De wandelende kaarten komen in verschillende vormen, maar gevechten met deze soldaten zijn zelden boeiend. Je tikt wat op de touchscreen totdat de vijand blokkeert, rolt vervolgens langs hem heen om hem daarna in zijn rug aan te vallen totdat hij weer blokkeert en jij weer rolt en zo verder. Telkens als je moet voorkomen dat de soldaten Alice meevoeren slaak je van tegenzin een zucht. Telkens als je ervoor hebt gezorgd dat ze van de kaart zijn, slaak je een zucht van verlichting.

Gelukkig stuit je niet al te vaak op deze vijanden, waardoor er geen irritatie of verveling ontstaat. In tegendeel, je hebt de neiging om telkens nog net even een savepunt verder te spelen. Even ontdekken welke wonderen de omgevingen herbergen, welke subtiele details je kunt ontdekken in de rijkelijk gevulde achtergronden. Onderland is een prachtig land waarin je genoeg momentjes kunt wegdromen, om bruut te ontwaken uit de dagdroom door een aandachttrekkende Alice of een aanstormende vijand.

Conclusie en beoordeling

7
Alice in Wonderland is een heerlijk tussendoortje voor als je even toe bent aan een verse portie avontuur. De sporadische gevechten zijn weinig verheffend en echt moeilijk wordt het avontuur nergens, maar daar speel je Alice in Wonderland niet voor. De aantrekkingskracht van deze game komt uit de detailrijke omgevingen die erom vragen ontdekt te worden. Terwijl ik daar wandelde vroeg ik me af, zou het iemand verrassen als ik Alice in Wonderland zo’n mooi cijfer gaf?
 • Sfeervol avontuur
 • Leuke puzzeltjes
 • Schitterende stijl
 • Nergens echt moeilijk
 • Weinig verheffende gevechten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • game lijkt me beetje mwa,, film was wel leuk tho :D

 • Dit lijkt me niet echt wat.

 • Apart stijltje :) Lijkt me best een leuke game.

 • Het is toch 'Cheshire Cat', Chris?  Also, onverwacht goed cijfer zeg! Misschien maar eens uitproberen.

 • dit lijkt me egt helemaal niets noem je dit alice in wonderland??

  lijkt er nog geen eens op de ds

 • Hm zo te zien beter dan de film, daar vond ik echt geen fuck aan

 • @ Somin: in deze game heet 'ie Chessur :)

 • Hmm, oke =p

 • Schitterende stijl?! Ik vind het er oerlelijk uitzien!

 • @ Sir Chrisalot  Mag ik zeggen dat ik deze recensie telleurstellend vind? Ik zie veel artikelen van je verschijnen, dus je zal het vast heel druk hebben, maar deze recensie geeft mij het gevoel dat je hem met twintig minuten in elkaar geflanst hebt.  Ik heb je meerdere malen bij het artikel "wat spelen wij dit weekend" gehoord over deze game en hoe "verrassend" leuk hij was en dan krijgen we een recensie van circa 500 woorden? Een recensie die het gevoel van hoe "verrassend leuk" de game is in geen velden of wegen weet over te brengen. Gemiste kans wat mij betreft.  Hou alsjeblieft wel in gedachte dat een recensie ook informatief moet zijn en niet alleen frontpage "vullend".

 • Damn ik hadm ijn oordeel al klaar ligge over filmgames :(. Jammer maar toch mooi dat deze game de welbekende uitzondering is :)

 • @ erikman33

  Spring recht, koop een taart, vier een feestje, doe eens flink gek, en ga dan terug in je bureaustoel zitten.  OT: Valt best mee voor een filmgame. :P


 • Stijltje ziet er inderdaad wel vet uit.

 • Een aardige recensie tot de enalaatste alinea… Vanaf daar worden de zinnen soms wat lang en onbegrijpelijk…  Qua cijfer denk ik dat je de game recht doet, alleen ik zal um niet kopen… vind het 'artwork' er matig uit zien en de opzet van de game ligt mij niet.

  Toch weer wijzer geworden door de recensie, goed geschreven dus :)


 • wtf…alice in wonderland in hack en slash formaat?

 • dit spel lijkt me BORING!

 • 2010 is het jaar van L= (Alice)

 • ziet er zeker origineel uit, en dat is ook nodig met deze licentie

  want een simpel platform spel had zeker onrecht gedaan aan de briljante film!

 • Valt me nog mee eerlijk gezegd.

 • Gister de film nog gezien en van genoten. Denk echter de game (ondanks de score) maar laat voor wat het is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren