1. Pro Cycling Manager 2010

Pro Cycling Manager 2010

Elk jaar word ik op de redactie uitgelachen als ik laat weten uit te kijken naar Pro Cycling Manager (Hahahaha – Red.). Football Manager is tot daar aan toe, maar een managementspel waarin je renners tweehonderd kilometers laat fietsen, dat kan echt niet. En toch doe ik het met plezier, elk jaar weer. Ik ben namelijk een groot wielerliefhebber en vind het heerlijk om de verschillende etappes uit de Giro, de Tour of de Vuelta in de game proberen te winnen.

Vorig jaar zette de serie een goede stap vooruit met de mogelijkheid om een eigen team bij het begin van de carrière samen te stellen. Zo’n stap was nodig, want de jaren daarvoor had ontwikkelaar Cyanide zich het er makkelijk vanaf gemaakt. Dit jaar probeert het bedrijf op het gebied van graphics het verschil te maken. Dankzij een soort blooming/blur-effect krijgt de speler het gevoel dat de renners met een hoger tempo over het asfalt rijden en de camerastandpunten zijn een stuk dynamischer, maar van mij had de focus toch echt op andere punten mogen komen liggen.

Op technisch gebied is de game namelijk nog altijd brak. Ik heb volgens mij nog nooit een Pro Cycling Manager gespeeld die niet om de zoveel tijd crashte. Nu valt het in deze 2010-versie enigszins mee ten opzichte van zijn voorganger, maar als je op het punt staat om met Niballi de zwaarste Giro-rit te winnen en daarmee het roze zo goed als zeker weet te stellen, om vervolgens te zien dat de game crasht op vijf kilometer van de finish, dan knakt er toch wel iets diep van binnen…

Daarnaast is het treurig om te zien hoe weinig moeite er aan de database is gedaan. Het lijkt er op dat het aantal officiële namen per jaar slinkt en je dus moet rijden met namen als Sostre in plaats van Sastre en Evons in plaats van Evans. Ook is het knullig om te zien dat bij de profielfoto’s van de renners, als deze er al zijn, foto’s van soms wel drie jaar geleden worden gebruikt. Renners hebben daarbij doodleuk sponsorkleding aan van een team waar zij al lang niet meer voor rijden…

Het enige waar ik op dit moment echt enthousiast van word, is het feit dat je als aanvaller vaker beloond wordt. Waar ik in de 2009-versie bijna nooit een etappe won door vroeg aan te vallen, lijkt het peloton in 2010 de speler wat meer ruimte te gunnen. Er zijn spaarzame momenten waarop de game door slaat en dan behaal je met een redelijke klimmer als Soler een voorsprong van tien minuten in een Tour-etappe waardoor de overwinning je bijna niemand meer kan ontgaan. Dat klinkt op zich gek, maar wie herinnert zich de elfde Giro-etappe van dit jaar niet, waarin renners als Sastre en Arroyo zo’n dertien minuten pakten op de favorieten.

Een andere toevoeging is de zogenaamde gedetailleerde simulatie. Waar je in de voorgaande versie kon kiezen tussen het rijden van de gehele wedstrijd of het simpelweg simuleren daarvan, is er nu een derde variant waarbij je gedetailleerde instructies mee wilt geven. Denk daarbij aan het punt waarop je jouw kopman wil laten demarreren, vanaf welke kilometer jouw ploeg tempo moet maken om de aanvallers terug te halen of de afstand van de finish waarop je de sprint in wil zetten. De gedetailleerde simulatie is rechtstreeks overgezet uit de online variant van Pro Cycling Manager, waar je op deze manier de wedstrijden reed. Het is een goede toevoeging die ingezet kan worden bij de iets minder belangrijke etappes, maar waar je wel een goed resultaat in wil proberen te halen. Met deze kleine tweaks kun je net een ontsnapping forceren, terwijl de ‘oude’ simulatie soms op een roulettetafel leek en de uitslagen nogal willekeurig waren.

Conclusie en beoordeling

6
Pro Cycling Manager 2010 is niet het beste deel uit de serie. Daarvoor vernieuwt het te weinig, lost het de technische problemen niet op en is er te weinig gedaan aan de database. Maar tegelijkertijd blijft het een spel dat mij als wielerfan boeit. Het is heerlijk om de strijd aan te gaan met andere rijders, waarbij het eindelijk loont om de aanval op te zoeken. Het is een haat-liefdeverhouding waar de liefde dit jaar net de overhand heeft, maar voor volgend jaar moet er echt een grote stap worden gezet!
 • Gedetailleerde simulatie
 • Verbeterde camerastandpunten
 • Aanvallen loont
 • Database met foto’s van drie jaar geleden
 • Te weinig vernieuwing
 • Technische problemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is toch maar voor een klein publiek gericht, en voor dit publiek is dit toch leuk, (denk ik)

 • Ach je moet er van houden. Dit is toch het enige wat je op dit vlak kan kopen?

 • Wielrennen is al saai, en dan gaan ze er ook nog een game bij bedenken. moet niet gekker worden.

 • Wielrennen saai?! Ga je mond spoelen! Wielrennen is één van de mooiste sport, nee wat zeg ik: de mooiste (pure) sport op aarde. Geniet er elke keer weer van wanneer ze de grote cols op fietsen. Dramatiek, romantiek, sentimentalisti en het echte man tegen man gevecht. Heerlijk, jammer dat er dan van zo'n mooie sport deze games uitgebracht worden. Hou ik het toch lekker zelf bij het fietsen in het echt en op tv.

 • "Elk jaar word ik op de redactie uitgelachen als ik laat weten uit te kijken naar Pro Cycling Manager (Hahahaha – Red.)"  Heh.

 • Persoonlijk ben ik ook een groot wielerliefhebber.

  3 jaar geleden kocht ik pro cycling manager voor het eerst en het jaar erop opnieuw. Twee keer vond ik het redelijk teleurstellend.  - Ik vond het totaal niet realistisch

  - de namen waren meestal verkeerd

  - de fietsen waren allemaal hetzelfde

  - elke renner zag er hetzelfde uit

  - renners kunnen in elkaar rijden

  - je kan al beginnen sprinten op 5 km van de finish.

  - de game crasht bijna elk half uur

  Nu zijn we 2010 en zie ik dat op al die punten nog geen 1 goed is. Dus vraag ik me wel af met wat Cyanide bezig is.

  Ik denk toch niet dat er nu 1 liefhebber echt zat te wachten op een mooiere omgeving.  Dit is een spel dat ieder jaar teleurstelt en op geen enkel vlak een deftige progressie maakt.


 • Ze zullen er wel geen zin in hebben om al teveel te doen omdat het zo'n beperkte doelgroep is.

 • Wacht nog steeds op een echte Tour-game waar je zelf kan fietsen en dergelijke niet dat Manager gedoe enzo. Ooit een x Tour de France gespeeld op de PS2 vond ik erg vet alleen was het echt aan verbetering toe. Jammer dat ze er niks meer aan doen.

 • Jammer, ben zelf ook wielrenner,en kijk hier ook altijd naar uit. Maar hou het nu maar bij 2009, wacht wel tot deze is afgeprijst :)

 • bestaat die bagger nog altijd? lol

 • Heb toch totaal niks met wielrennen dus het boeit me niet zo heel erg veel ;)

 • Haha! Vind het wel mooi dat Jelle tijd uit trekt voor dit spel. Het heeft toch altijd wel wat. Vind het wel jammer dat de game elk jaar zo weinig vernieuwd..

 • @mwthomas  Lol maken ze al een spel voor een klein publiek, en krijg ik nu ook nog te horen dat het een bagger spel is XD

 • beetje bagger dus xD

 • een flop dus ik ga deze game zeker niet kopen.

 • Lame.

 • Het is geen groots spel maar ik moet eerlijk zeggen: bij de Tour de France vermaak ik me er altijd wel mee omdat ik dan in die echte Tour mood zit!!

 • Pro Cycling Manager blijft nu al zolang vasthouden aan de achterhaalde gameplayformule die ze in het verleden ook hanteerden. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan Football Manager, die games blijven veel langer interessant en zijn beter uitgewerkt. Bij Cycling Manager heb ik vooral problemen met het koersverloop, je zou de renners niet rechtstreeks mogen besturen, dat zou al veel oplossen. Maar goed weer een gemiste kans.

 • Poep game, maar de recensie is ook niet al te best. 6 kleine kollommetjes met 2 foto´s er tussen die de andere helft in nemen.

 • Die graphics zijn de laatste jaren niet meer beter geworden…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren