1. Sniper: Ghost Warrior

Sniper: Ghost Warrior

Games die voor budgetprijzen in de winkel worden gelegd zijn games die over het algemeen niet al te best zijn. Toch zit er soms een game tussen die juist door zijn matigheid schittert. Zo’n game waarvan je vanaf begin af aan doorhebt dat de ontwikkelaar het er zich makkelijk vanaf heeft gemaakt, maar stiekem toch best wel leuk is.

Dat is het gevoel dat Sniper: Ghost Warrior mij het eerste uur gaf. Het idee dat je als sluipschutter door een jungle sluipt en onderweg geruisloos de ene na de andere vijand afmaakt is tof. Het maken van een headshot wordt lekker flauw en ook heerlijk overdreven in beeld gebracht doordat de camera de kogel op zijn reis naar zijn doel volgt en de vijand dodelijk wordt getroffen. Dit alles speelt zich af in een gevarieerde jungle met verschillende dorpjes, dichtbegroeide gebieden en verschillende waterpartijen, die er bovendien nog eens erg goed uitzien ook.

En als ik dan toch op een positieve manier bezig ben, dan mag ook het schietsysteem niet ongenoemd blijven. Je kunt tijdelijk je adem inhouden, waardoor de omgeving om je heen vertraagt en je zodoende goed kan aanleggen. Op lange afstanden moet je rekening houden met de zwaartekracht en dus moet je net even iets hoger mikken om raak te schieten. Kortom, alle elementen van het ‘echte’ leven van een sluipschutter zijn aanwezig.

Toch wil ik je deze game ten strengste afraden om aan te schaffen. De ontwikkelaars hebben namelijk één kapitale fout gemaakt. De vijanden in de game lijken namelijk over een soort van röntgenogen te beschikken. Het lukt ze om jou van grote afstanden te detecteren, terwijl jij toch echt in de bosjes zit verscholen. Dit is in het begin irritant, maar niet onoverkomelijk. Je probeert als de vijanden met hun proppenschieters op je gaan schieten snel te spotten waar het vuur vandaan komt en ramt dan alsnog een kogel door het lichaam, maar in het vierde level gaat het mis.

Hierin krijg je de opdracht om sneaky van het ene punt naar het andere punt te komen, zonder dat de tegenstanders jou doorhebben. Zien ze je wel, dan slaan ze alarm en is de missie gelijk mislukt. Twaalf keer heb ik de missie geprobeerd en elke keer wisten de vijanden mij weer te detecteren en was ik de pineut. Elke keer als ik dacht dat de kust veilig was, ging het alarm weer af omdat een mannetje in een toren tweehonderd meter verder op iets in het bosje zag bewegen. De missie verpest gewoon voor mij de hele ervaring en daarom eindigde de game na een avontuur van anderhalf uur in de prullenbak. Via een Youtube-walktrhough heb ik uiteindelijk gezien dat dit stuk blijkbaar te doen is, maar de speler die dat speelt lijkt over bijna dezelfde telekinetische gaven als de vijand te beschikken en wist blindelings waar iedereen zat en schakelde met onmenselijke precisie en snelheid op die manier de vijanden één voor één uit. En zelfs met die knowhow kreeg ik het niet voor elkaar… en echt, zo slecht ben ik er niet in!

Conclusie en beoordeling

3
Sniper: Ghost Warrior begint alleraardigst, maar na anderhalf uur gooi je de game gefrustreerd in de prullenbak door een schier onmogelijke missie. Alles wat de game tot dan toe goed deed telt gewoon niet meer mee.
 • Headshots maken
 • Goed begin
 • Praktisch onmogelijke stealthmissie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • een drie is ook wel weer erg laag,

  ik heb het spel bij een vriend gespeeld en ik vond het wel aardig

  niet echt waardig van een heel hoog cijfer maar ik vind dat een drie toch wel iets te laag is voor dit spel

 • Terecht dat dit afgestraft wordt. Gameplay kan wel leuk zijn, maar een onspeelbaar deel en de game wordt gewoon vreselijk irritant.

 • Misschien ben je toch slechter dan je denkt. ik vond het niet echt een moeilijke missie (ook niet op speelstand hard) ! Nee, dit spel is misschien niet te vergelijken met COD qua perfectie maar toch zeker hoger dan een 3.

 • Ik twijfel na het lezen van deze review. Deze titel leek mij wel aardige variatie op het FPS genre (het is lang geleden dat er een goede echte sniper game uit is gekomen).  De review lezende twijfel ik wel een beetje omdat als er een ding is waar ik een hekel aan heb dan zijn het games die frustrerend zijn. Zeker als je het gevoel hebt dat het niet door jouw komt, maar dat de game oneerlijk moeilijk is.  Aan de andere kant, een review waarin de reviewer duidelijk aangeeft dat het hem niet lukt en na 1 1/2 uur er mee op is gehouden. Tja het kan echt zo zijn. Of het kan ook heel erg persoonlijk zijn. Volgens mij is Jelle iemand die veel gamed en dus niet slecht zal zijn in dit soort games. Maar de review voelt toch net iets te persoonlijk en persoonlijke frustratie aan voor mij. Zeker als de speeltijd echt zo kort is geweest.  Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus eerst maar wat meer reviews opzoeken. Dit was sowieso geen titel die ik blind zou kopen.

 • Had er meer van verwacht O_o Jammer, want het concept is wel leuk

 • Alhoewel ik het wel eens ben met de röntgenogen van de vijanden, vind ik een score van 3 zeer laag. Ik heb die stealth missie ook een paar keer moeten doen, maar heb hem wel gehaald (medium). Het had een zeer goede game kunnen worden als ze de tijd hadden genomen om de puntjes op de i te zetten. Ik persoonlijk vermaak me wel met deze game… Ik geef het een 7.

 • Leuk concept maar als ik zo de review lees ga ik hier mijn vingers niet aan branden.

 • Ah jammer, maar waarom zou een game ontwikkelaar een game zo onmogelijk maken? o_O

 • Ik heb hem zelf ook, een 3 vind ik wel erg laag. Maar idd als je 1 schot lost weet gelijk iedereen waar je bent… Zelfs op easy! En het doel van een sluipschutter is toch echt om zo onopgemerkt mogelijk te blijven. Echt jammer dat de game dat practisch onmogelijk maakt. Op dit punt na vind ik de game wel oke.  Maar er is hoop want ik denk dat dit wel verholpen kan worden door een patch.

 • MM mij lijkt het opzich wel iets voor als je niks tedoen hebt of voor als internet eruit ligt en codmw2 het dus niet doet online.mischien toch maar eens naar kijken

 • Jammer, dit leek me wel een leuk spel. Maar is het level echt zo slecht dat de game zo erg afgestraft moet worden? Is er hier sprake van het fundamentele verschil tussen moeilijk en onmogelijk?

 • Op Metacritic lopen de cijfers uiteen van een 7.0 tot een 2.0  Dus tjah, tis maar wat je er van verwacht.

 • misschien her en der wat jammer, voor mij persoonlijk is het heel onduidelijk en vaag…

 • ik heb hem bij mijn vriend gespeeld.

  het is een leuke game.

  alleen na een paar levels word het saai

 • leuk me eerst wel heel leuk maar nu ik dit lees laat ik het toch mar even lings liggen. het is wel jammer dat ze je zo snel zien want anders had het een hele tofe game kunnen worden.

 • Grappig. :)

 • ziet er wel heftig uit

 • Geen geduld om te spelen Jelle? :P

 • Als je de singleplayer niet aankan, neem dan op z'n minst nog de moeite om de multiplayer te spelen… en review die.

 • Nou deze recensie vind ik zeer zwak, die missie is totaal niet moeilijk, ik heb hem zelfs niet 1x opnieuw hoeven te doen. Het klopt wel dat ze je allemaal meteen zien als je van 100 meter een headshot maakt, ook als je in de bosjes ligt of achter een boom staat. En om een game om deze punten een 3 te geven, terwijl het gewoon hele goede graphics heeft en lekker speelt, gwn iedereen headshotten, Vind ik nergens op slaan. Een 7 of hoger lijkt me meer op zijn plaats. Dit is mijn mening en ik ben het meestal eens met jullie recensies maar ik vind dit een heerlijke game!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren