1. The Elder Scrolls V: Skyrim Review

The Elder Scrolls V: Skyrim Review

Dit is de Skyrim review. De game inmiddels beschikbaar is. Als je op zoek bent naar Skyrim trailers of Skyrim screenshots, dan kun je daar via het kopje 'Beelden' komen. Veel plezier met de Skyrim review.

Gefeliciteerd! Via de homepage of dankzij een link op een social network ben je in aanraking gekomen met een stukje magie dat Skyrim heet. Misschien ben je hier gekomen om te weten of jouw pre-order van Skyrim terecht is geweest of misschien wil je wel weten of deze game voor jou geschikt is. Eigenlijk maakt het niet uit waarom je hier bent gekomen, belangrijker is hoe je hier weggaat. Waarschijnlijk met een fantastisch gevoel.

Skyrim is het vijfde deel uit The Elder Scrolls-serie (TES), maar je hoeft absoluut geen van de voorgaande games te hebben gespeeld. Elk deel staat op zichzelf en brengt wat unieks. Waar je in Oblivion de hoop van de mensheid was in de strijd met gruwelijke wezens uit de hel, daar moet je het in Skyrim opnemen tegen draken die op het punt staan de provincie Skyrim te slopen en daarna heel Tamriel (het land waarbinnen TES zich afspeelt) te laten branden. Jij bent de enige die daar een stokje voor kan steken, want jij bent een Dragonborn. Als Dragonborn heb je de beschikking over een zogenaamde Shout, jouw unieke kracht. Deze Shout zorgt ervoor dat je in gevechten een geduchte opponent vormt. Bovendien voorziet het je van tijdelijke bovenmenselijke krachten, waardoor je op voor anderen (lees: normale stervelingen) onbereikbare plekken komt. Denk bij het eerste bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een tegenstander weg te blazen met een krachtstoot, waarna je hem makkelijk in mootjes hakt als ie bewusteloos op de grond ligt. En bij het andere is te denken aan de mogelijkheid om snel te kunnen rennen om zo onder een vallend hek door te schieten.

Maar je valt niet alleen terug op die speciale krachten, ook als ‘normale’ strijder sta je je mannetje, of vrouwtje. En wat die krachten inhouden, dat is helemaal aan jou. Je hoeft geen belangrijke beslissingen te maken zoals in veel andere games,- waaronder voorgangers in de Elder Scrolls-serie. Het enige dat je aan het begin van het spel kiest is je naam en ras, waarna je vervolgens een tutorial doorloopt en daarna kan doen waar je zin in hebt. Je kunt er voor kiezen om als zwaardvechter aan de slag te gaan, als sneaky boogschutter of als mage. Of je kiest een combinatie van één van deze voorbeeldvarianten.

Je hebt namelijk twee handen die allebei zijn te gebruiken voor wapens, magie of een schild. Zo is het gewoon mogelijk om in de ene hand een bijl te houden, terwijl je de andere hand gebruikt om een vuurbal op te laden. Of je wisselt in een donkere ruimte naar een pijl en boog om zo een vijand stilletjes af te maken. En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid om beide handen voor een bepaalde magische spreuk te gebruiken, die dan extra krachtig is. Skyrim geeft je enorm veel mogelijkheden, waardoor het soms lijkt dat de enige beperking jouw verbeeldingskracht is.

En daar houdt de vrijheid niet op. De wereld van Skyrim is enorm en overal is wel wat te beleven. Wijk op enig moment af van de hoofdverhaallijn en je valt van de ene in de andere verbazing. Elke keer als er op de radar wordt aangegeven dat er een bezienswaardigheid is, dan is dat ook zo. Elke kerker, ruïne, fort, dorp of toren biedt weer een stukje (achtergrond)verhaal en een berg aan schatten. En met het vinden van een grote berg goud krijg je weer de mogelijkheid om ergens een mooi huisje te kopen en daar al je spulletjes op te slaan. Gevonden smaragden kunnen weer worden gebruikt voor het maken van magische sierraden die je belangrijke bonussen geeft, terwijl gevonden ingrediënten worden ingezet voor het maken van maaltijden en magische drankjes. En het maken daarvan levert weer ervaringspunten op voor de speler. Voor je er erg in hebt, ben je én huisbezitter én edelsmid én professioneel kok en nog wel tien andere dingen tegelijk.

Skyrim is een onovertroffen avontuur, voor iets vergelijkbaars moet je terug in de tijd, naar Oblivion. En in vergelijking met die titel zie je hoe hard de techniek vooruit is gegaan en hoe Skyrim zijn voorganger overvleugelt. Alhoewel de game nog steeds last heeft van lange laadtijden en hier en daar moeite heeft met het inladen van textures, zijn het toch echt de verbeteringen die de overhand hebben. Animaties zijn bijvoorbeeld een stuk minder houterig, steden zijn een stuk levendiger en er valt meer te beleven en ook de voice-acting is een goed voorbeeld van verbetering – iets dat in Oblivion nog een doorn in het oog was. Gesprekken zijn een stuk natuurlijker en het aantal stemacteurs is ook een stuk hoger, waardoor je veel minder vaak tegen ‘dezelfde’ persoon zit aan te kletsen.

Het ligt goed in het gehoor en dat valt ook te zeggen voor de muziek en omgevingsgeluiden. Overal waar je loopt hoor je wel iets. Of het nou herten zijn die trappelen over uitgestrekte grasvelden, water dat van een waterval op de stenen klettert of de wind die door bergpassen woesjt, Skyrim leeft enorm. De wereld krijgt door de geluiden echt een ziel. En als je in een gevecht belandt, dan zwelt de muziek, die bestaat uit unieke composities van een orkest, aan. Dat terwijl als je een duistere kerker doorspeurt naar zeldzame voorwerpen, je sferische tonen hoort die je een unheimisch gevoel bezorgen.

De meest intense tonen krijg je voor je kiezen in gevechten met de verschillende draken die de game rijk is. Dit zijn echte eindbaasgevechten, waarbij je alles uit de kast moet trekken,om te overleven, laat staan om de vijand te verslaan. Alle ervaringen die je tot dit moment hebt opgedaan moet je gebruiken. Van een grote afstand gebruik je een pijl en boog en je magie om de draken in lichterlaaie te zetten. Als het gevaarte dan dichtbij komt, probeer je dekking te zoeken of hef je een stevig schild en pareer je aanvallen, waarna je op een onbewaakt moment de gigant velt met jouw bijl en hem een kopje kleiner maakt. En weet je een monster te vellen, dan is de beloning groot. Niet alleen kun je de botten van de draak duur verkopen (leuke bijkomstigheid), dankzij het absorberen van zijn ziel verbeter je ook jouw Shouting-krachten, zodat je in het gevecht met de volgende en waarschijnlijk sterkere draak weer een kleine kans maakt. De drakengevechten halen het beste in de game naar boven en na het verslaan van een schubbenkop, komt een heerlijk euforisch gevoel naar boven.

Maar ook op tal van andere momenten komt die euforie op zetten. Klim naar een bergtop en neem vijf minuutjes voor jezelf om te genieten van het prachtige uitzicht over Skyrim. Je voelt bijna de frisse wind door je haren suizen en ruikt de dennenbossen daar ver onder je, verborgen in de mist. Wanneer het helder weer is, is het mogelijk om echt kilometers in de verte te kijken en op die manier interessante plaatsen te ontdekken. Kom je terecht op een enorme grote vlakte met het zonnetje op de bol, dan zou je zomaar een fort in de verte kunnen zien. Soppen je sokken van de regen, dan heb je kans dat je er straal voorbij loopt en je even verderop weer wat anders ontdekt – een magische paarse boom bijvoorbeeld. Skyrim zal altijd en overal bestaan voor zij die het avontuur zoeken.

Conclusie en beoordeling

9,5
Skyrim is groots, divers en biedt de speler enorm veel mogelijkheden. Je kunt in deze game echt doen waar je zelf zin in hebt en voordat je het door hebt ben je een complete dag kwijt. Op sommige momenten heeft de engine het moeilijk om de grafische pracht van Skyrim te tonen, maar dat vergeef je als je bovenop een berg geniet van het enorme uitzicht. Skyrim is een game waar je met gemak dertig uur in kan investeren en goeie kans dat het avontuur dan pas echt voor je begint. Als er maar één game is die je dit jaar kan kopen, laat het dan alsjeblieft deze zijn. Er is geen andere game waarin je in je eentje zoveel tijd kan stoppen dan Skyrim. Het is magie, niets minder dan dat.
 • Prachtige panorama’s
 • Indrukwekkende muziek
 • Gevechten met draken
 • Grote verbetering in voice-acting
 • Speel zoals je zelf wilt
 • Enorm grote en boeiende wereld
 • Laadtijden zijn aanwezig
 • Op detaillistisch niveau niet extreem mooi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hype

 • Gezien de andere reviews die er op het internet te vinden zijn vraag ik me af of Insidegamer ook hier weer eens niet kritisch genoeg is.  Werkt de a.i. en het aanverwante verhaalmechanisme echt zo goed als van te voren door Bethesda beloofd? Is er echt sprake van dynamisch ophopende sneeuw? Zijn de gevechten daadwerkelijk verbeterd t.o.v. oblivion?

  In de review van gamespot wordt geschreven dat het spel veel bugs kent, hier lees ik er niks over.

  Hoe lang heeft Jelle deze game daadwerkelijk gespeeld? Alle informatie die er hier naar voren komt was in feite van te voren ook al bekend.  Vragen, vragen..

 • Ik vond de laadtijden dit keer erg meevallen.

 • @ Ezra: Sneeuw lijkt zich tot nu toe (op bepaalde oppervlakten) inderdaad 'op te stapelen'. Als het echter nog halverwege is (niet max opgestapeld en niet helemaal niks) wil het er nog wel eens raar uitzien.

  De a.i. lijkt inderdaad wat verbeterd te zijn, al willen met name dieren nog wel domweg op je afsprinten. Ik ben al wel een archer tegengekomen die schuilde achter een omgevallen wagen voor mijn vuurballen.

  De gevechten zijn een stuk beter dan in Oblivion, je kunt makkelijker wisselen tussen verschillende wapens/spreuken, wat de dynamiek naar voren brengt. Ook lijker er meer verschillende moves te zijn, al durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. Enige wat ik mis is dat je met een spell en een wapen in de andere hand niet kan blokken (is me iig nog niet gelukt).  Game is voor zover ik tot nu toe heb gespeeld (uurtje of 12-16) een grote verbetering en een stap richting Morrowind. Sfeer lijkt weer een stuk beter dan in Oblivion, meer als Morrowind (hoewel niet zo 'alien'). Ook de lore lijkt een stuk beter, al kan ik daar nog niet zoveel over zeggen omdat ik nog niet genoeg gelezen/gehoord heb daarvoor.  Ik kan in ieder geval zeggen dat iedereen die Oblivion te oppervlakkig vond qua sfeer/lore en Morrowind beter bij Skyrim dit zeker zal vinden :).

 • Ik zou de game persoonlijk een 10 geven. Deze game biedt op dit moment alles wat ik in een game zoek.  En nee de game is niet perfect. (voor de wijsneuzen: een 10 staat niet voor perfect maar voor uitstekend http://nl.wikipedia.org/wiki/Cijfer) Maar steekt op dit moment met kop en schouders boven iedere andere game die ik tot op heden heb gespeeld uit.

 • Terecht cijfer :)

 • @Orian:

  Dank voor je toelichting. Het vechtmechanisme in oblivion heb ik me vaak aan geërgerd, goed om te horen dat het wel verbeterd is!

 • Geweldige game, terecht cijfer, niks voor mij. Daarmee is alles gezegd.

 • @Mang0

  Klopt het wordt een beetje gehyped maar ik vind het logischer dat hierover een hype ontstaat dan over de zoveelste CoD. The Elder Scrolls-games komen niet elke jaar uit. ;)

  OT: Heb hem gepreordered komt morgen door de bus hoop ik. Bethesda heeft de reputatie dat de games altijd veel bugs bevatten als die net uit is. Dat wordt vaak gepatched niet lang erna.

 • Kan iemand iets zeggen over het leveling systeem? In Oblivion vond ik het zwaar irritant dat ik - als een boekhouder - moest bijhouden in welke skills ik wel en niet was gegroeid voordat ik kon levelen om te voorkomen dat vijanden me voorbij zouden streven.

 • @FST  het is hetzelfde levelsysteem , maar dan sterk verbeterd.

 • @ezra

  Hoe bedoel je de meeste geven de game een 9 of hoger, dus waarzom zouden ze hier niet kritisch wezen dan?  Echt een gave game en grafisch inderdaad niet de mooiste game, maar wat wil je dan met zo'n wereld.


 • Ik denk dat liefhebbers van het genre zich hier goed mee gaan vermaken! Veel mensen die ik ken kijken er al heel lang naar uit!

 • video not found ….again  Ligt dat nou aan mijn com want krijg laatste tijd niet anders te zien.

 • *Jaloers is op mensen die hem hebben.

 • En morgen is het dan zover.

  Can't wait…

  Net als die winkels die m al verkochten voor de release.  Wellicht ben ik gewoon te braaf en had ik m ook ergens anders moeten halen… • @ ezra,  Gametrailers 9.3/10

  Eurogamer 10/10

  IGN 9.5/10  Ik denk dat gamespot ernaast zit, niet IG (dit keer :D)  Verder, bugs in een open-world game zijn er altijd, was ook het geval bij Fallout, en new vegas. Het is nooit echt storend geweest, en is het hier ook niet. Gewoon een geweldige game dus! • @FST  in Oblivion had je major en minor skills en je kon alleen level up als je met je majos skills omhoog ging.  In skyrim is dat verschil er niet meer en ga je level up als je een willekeurige combinatie van vaardigheden hebt verbeterd. Je hoeft dus niet bij te houden welke skills je gebruikt en ontwikkelt. • wauw, als zelfs eurogamer een 10 geeft moet het wel echt een uitstekende game zijn. die gasten gaan zelden boven de 8

 • Nog steeds ruk combat helaas.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren