Spirit Camera: The Cursed Memoir

Recensie | -

Raar, maar waar: Nintendo is sinds vorige maand mede-eigenaar van Tecmo Koei’s horrorserie Project Zero, beter bekend als Fatal Frame. De games, die voorheen aan de Xbox en PlayStation 2 verbonden waren, verschijnen voortaan dus alleen nog maar op Nintendo’s spelcomputers. Een ongebruikelijke, maar zeker niet onaangename zet van de Japanse spellenmaker waarvan de eerste resultaten sinds vorige week bij ons in de winkel liggen: Project Zero 2 voor de Wii en spin-off Spirit Camera: The Cursed Memoir voor de Nintendo 3DS.

Spirit Camera verschilt van de rest van de serie omdat het zich focust op slechts één gimmick: augmented reality. Het spel probeert je namelijk constant de stuipen op het lijf te jagen door griezelige 3D beelden over de daadwerkelijke camerabeelden van bijvoorbeeld je kamer heen te projecteren. Zo lijkt het bijvoorbeeld net of er enge geesten door je eigen huis zweven. Naast de Spirit Camera, je 3DS zelf, heb je ook de beschikking over een bijzonder dagboek van zestien pagina’s, dat met game wordt meegeleverd. Op het eerste gezicht is het een normaal boekje vol vreemde, lugubere art, maar tijdens de verhaalmodus ontdek je dat je er veel meer mee kan. Zo veranderen bepaalde pagina’s in plaatjes, voorwerpen, filmpjes of in een foto van jezelf... met je ogen en mond dichtgenaaid... Brrr!

In Spirit Camera duik je met Maya, een geest die je per ongeluk hebt gered, in het dagboek zelf en probeer je het mysterie omtrent een griezelig spookhuis en een eeuwenoud ritueel te ontrafelen. De vrij lineaire verhaalmodus neemt je mee langs onthullende gesprekken, simpele augmented reality schietspelletjes – neem foto’s van geesten om ze te verslaan! - en lugubere filmscenes. Ooit een vrouw gezien die gezichten van onschuldige voorbijgangers afscheurt? Dit is je kans! De verschillende acties worden snel afgewisseld en dragen stuk voor stuk ietsje bij aan de grimmige sfeer die het spel (en de rest van de serie) siert. Zo ben je de ene minuut op zoek naar een enge kleuter die zich verstopt in de verschillende pagina’s van het dagboek terwijl je daarna alweer om je heen staat te zwaaien om op zombie’s in je eigen woning te “schieten”.

Spirit Camera is op papier een leuk concept, maar voelt in de praktijk nogal gimmicky en experimenteel aan. De augmented reality is een interessante toevoeging, maar werkt helaas niet altijd zoals het moet. De ene keer is het te donker om het dagboek te zien, de andere keer schijnt er juist weer te veel licht op de pagina’s. Kortom, je kunt het spel het beste op klaarlichte dag spelen, maar dat komt de horrorsfeer uiteraard niet ten goede, laat staan dat je scherm bij de minste of geringste beweging zoveel licht weerkaatst dat er nauwelijks iets te zien valt. ’s Ochtends of ’s avonds, het maakt niet uit. De ervaring is vrijwel nooit zoals hij zou moeten zijn. Tel daar een bijzonder vervelende besturing – ga maar eens een uur met je handen voor je uit rondjes draaien – en slechts drie tot vier uur aan totale gameplay bij op en je hebt titel die meer “tech-demo” dan daadwerkelijke “game” is. Jammer!

Conclusie en beoordeling

Het oordeel van

Het klinkt zo gaaf: de camera van je Nintendo 3DS gebruiken om de wereld om je heen te veranderen in een eng spookhuis. De vette augmented reality techniek zou er voor moeten zorgen dat de barrière tussen jou en je game wordt verbroken en je als het ware in je spel zuigen. Jammer genoeg werkt het niet en komt het er in de praktijk op neer dat je op klaarlichte dag met uitgestrekte armen rondjes staat te draaien in je eigen kamer. Terug naar Resident Evil!

  • Eindelijk een game die volop gebruik maakt van augmented reality
  • Goede sfeer en zo nu en dan zelfs eventjes eng
  • Niet te spelen in het donker, niet leuk als het licht is
  • Rondkijken in je kamer is saai en qua houding onplezierig
  • Te korte verhaalmodus

Plaats een reactie


X
Lees meer over Spirit Camera: The Cursed Memoir:

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.