1. Counter-Strike: Global Offensive Review

Counter-Strike: Global Offensive Review

Counter-Strike: Global Offensive laat het gevoel van de klassieke Counter-Strike herleven. In 1999 is Counter-Strike als onschuldige mod uitgekomen voor Half-Life en tot de dag van vandaag is de game één van de meest gespeelde shooters. Door de jaren heen werd het flink geüpdatet, maar de basis blijft identiek. Counter-Strike: Global Offensive is grotendeels hetzelfde, maar voor vijftien euro is dat ook helemaal niet erg.

Counter-Strike: Global Offensive draait net als zijn voorgangers om het teamgevecht tussen de ‘Terrorists’ en de ‘Counter-Terrorists’. De first person shooter, die zich puur richt op online multiplayer, speelt zich in tegenstelling tot veel moderne shooters niet af in ongekend grote arena’s, maar in kleine, compacte maps. Daarbij draait het niet om zoveel mogelijk schieten, maar om tactische genialiteit.

Het verschil tussen CS: GO en zijn voorgangers zit hem vooral in wat kleine aanpassingen. De stevige basis is hetzelfde gebleven, maar op visueel gebied is het spel flink verbeterd, op bestaande maps zijn kleine aanpassingen gedaan, er zijn enkele nieuwe modi toegevoegd en is het wapenarsenaal is uitgebreid.

Kip zonder kop

Wie zich nog nooit aan CS heeft gewaagd (of door de vele Battlefields en Call of Duty’s gewend is geraakt aan grote maps) heeft de nodige moeite met Global Offensive. De leercurve is behoorlijk groot en dat komt vooral door het tactische deel van het spel. Als een kip zonder kop rondrennen wordt snel afgestraft en aangezien je tijdens het spel niet respawnt, irriteer je je snel aan het meekijken met medegamers die zich een stuk voorzichter over de kaart voortbewegen. Overigens is de kans groot dat je in het begin vaker met andere spelers meekijkt dan dat je daadwerkelijk zelf door de arena loopt, maar hierdoor leer je wel nieuwe technieken en zie je op welke plekken in de map je echt niet moet komen.

De ietwat trage gameplay en de voorzichtige speelstijl van je medemens irriteert soms en vandaar dat het een goede keuze van de makers is geweest om de spelmodus Arms Race aan het spel toe te voegen. Bij Arms Race krijg je elke keer na het omleggen van je vijand een slechter wapen, waardoor je eindelijk kunt laten zien dat je met elk wapen goed om kan gaan. Het eindwapen is een mes en wie als eerste daarmee een tegenstander vermoordt, wint. Het resultaat is een vlotte modus die voor veel plezier zorgt en afwijkt van de andere modi. Bovendien blijft het heerlijk om in een FPS iemand met een mes te fileren.

Een andere modus die aan het spel is toegevoegd is Demolition. In deze modus staat het laten ontploffen of ontmantelen van een bom centraal. Extra hindernis hierbij is dat je na elke ronde waarin je een kill pleegt, een slechter wapen krijgt. Een leuke uitdaging waarbij je het maximale uit elk wapen moet halen.

Wapens

Over wapens gesproken, in CS: GO zitten enkele nieuwe wapens zoals het semisch-automatische pistool Tec-9 voor de ‘Terrorists’ en Mag-7 van Zuid-Afrikaanse makelarij voor de ‘Counter-Terrorists’. Toch kiezen de meeste spelers vrij standaard voor een machinegeweer en het zijn dan ook vooral de twee nieuwe granaten die voor vernieuwing zorgen.

Allereerst is er de decoy grenade die een schotgeluid nabootst en op de radar verschijnt, waardoor de illusie wordt gewekt dat de vijand daar aan het schieten is. Ideaal om de tegenstander naar een punt te lokken en het klusje daarna met een schot in de rug af te maken. De tweede granaat is een brandbom waarmee de tegenstander in het nauw gedreven kan worden (of voor de liefhebbers: de vijand kan in een levende barbecue veranderen).

Helaas heeft ontwikkelaar niks gedaan aan spelers die het grootste deel van de tijd zich in een hoekje verstoppen en jouw hoofd versieren met een salvo vliegend lood op het moment dat jij in hun buurt komt. Maar ja, misschien is dat stiekem ook wel de charme van Counter-Strike.

Een ander nadeel aan Global Offensive, voor de PC-gamers, is dat het spel mede is ontwikkeld voor consoles. Het maakt de gameplay iets trager en zorgt er tevens voor dat bewegen wat minder explosief gaat. Het is een kwestie van smaak, maar het had van mij als PC-gamer niet gehoeven. Bovendien heeft de console-stap er voor gezorgd dat de interface is aangepast. Het kopen van nieuwe wapens gaat nu bijvoorbeeld via een onhandig ronde schijf. Het kost voor PC-gamers alleen maar extra tijd om je door dat menu heen te werken en voegt niets toe aan het spel.

Deze game is getest op de PC

Conclusie en beoordeling

Counter-Strike: Global Offensive is nog steeds het topspel van weleer, maar dan in een modern jasje. Visueel is het flink verbeterd en de nieuwe spelmodus Arms Race zorgt met zijn snelheid voor de gewenste variatie in het spel. De tragere gameplay zal niet bij iedereen even goed vallen, maar voor slechts vijftien euro is het een prima spel om met wat vrienden een weekend flink op los te gaan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay blijft ijzersterk
 • Vraagt tactisch vermogen
 • Arms Race-modus
 • Lage prijs
 • Minpunten
 • Leercurve
 • Nieuwe wapens voegen weinig toe
 • Tragere gameplay
 • Console interface

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoe is leercurve een minpunt?

 • Omdat ze bij de redactie tegenwoordig gewend zijn om "toegankelijke" games te spelen, waaronder shooters als Halo en CoD waarbij je eindelijks kan sprayen en granaten kan werpen. Dat je bij een game als CS weer echte skills nodig hebt om uberhaupt een kill te kunnen maken, wordt dan ineens gezien als een minpunt.

 • mee eens, onbegrijpelijk dat games die moeilijk zijn als kritiek krijgen dat ze moeilijk zijn :)

 • Altijd dat gezeik over die moeilijkheidsgraad, dán is het weer te simpel, dán is het weer te moeilijk en de leercurve te groot. Ikzelf vind een moeilijke game fijner dan een simpele of makkelijke game, zo doe je er tenminste lekker lang mee.

 • Wat ze waarschijnlijk bedoelen is dat als je tegen mensen speelt die de originele counter strike hebben gespeeld en dus al jaren ervaring hebben, je dik wordt ingemaakt.

 • @yorick, ik heb nooit een CS gespeeld voor GO, maar ik sta toch redelijk mijn mannetje tegen andere mensen..

 • @the_dan, Ik heb nog nooit een CS gespeeld ;) dus misschien hebben jullie gewoon gelijk.

 • @yorick141 @the_dan ik speelde CS:Source nogal veel, maar CS:GO heeft een veel groter call of duty-gehalte dan de eerdere counter-strikes

 • Tegenwoordig willen gamers gewoon rondrennen als Rambo en dan respawnen om het opnieuw te doen. Counter Strike komt nog uit een tijd dat het bij shooters om skill draaide ipv chaos. Dat is een van de grootste pluspunten van CS(GO) maar niet volgens de schrijver van de recensie. Sowieso een belachelijk slechte recensie. Zeggen dat campen het charme is van CS? Wat een bullshit. Campen is juist veel minder effectief hier dan in die noob games als COD enzo. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • ONLINE STORE :
  ==== ( http://zzb.bz/LNmmL ) =====  n2012 comes, in order to thank everyone, characteristic, novel style, varieties, low price and good quality, and the low sale price. Thank everyone  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  ==== ( http://zzb.bz/LNmmL ) =====

 • Tragere gameplay? Is toch jammer maar wel realistischer want de bunny hop kan echt niet meer!  De leercurve is juist een pluspunt!

 • Ja, tragere gameplay als minpunt snap ik ook niet helemaal. Trager dan wat? 1.6? Source? Of bedoel je stiekem Call of Duty?
  En waarom moet alles tegenwoordig snel zijn? Sneller is niet altijd beter.

 • Hey bunnyhoppen is meesterlijk!

 • Who the FUCK is Tjitze Zijlstra anyway? De tekst is slecht geschreven (voelt als een verplicht nummer) en daarbij zie ik alleen maar negatieve punten voorbij komen die helemaal geen negatieve punten behoren te zijn!

 • Mja, het cijfer is niks mis mee, maar als ik de tekst lees dan komt het ook redelijk negatief op me over. En dan eindigd het ineens met een 8.

 • Ja denk dat de schrijver het te traag vindt omdat hij een noob is en gewend is aan dom rondrennen in COD enzo.

 • Het gene wat ik ondervond is dat ik heel veel lag had. Dus kon bijna niemand neer schieten. Dat was een dikke min punt voor mij.

 • Wat is er trouwens mis met de 'Buy'-interface? Binnen no-time heb ik m'n cijfercombinaties alweer onder de knie hoor.. ^^  Het enige wat ik mis zijn de paar cs_maps die ze eruit hebben gesloopt :(

 • Idd, en ik mis in het artikel ook een beetje de ware essensie van CS, namelijk het meesteren van verschillende wapens; bursten, recoil, hand-oog-coordinatie etc. Daar draait CS meer om dan de tactische gameplay, imo.

 • Wat is er mis met een moeilijk spel? Dark souls wordt toch ook vaak geprezen omdat het o.a. zo moeilijk is?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren