1. De Gameboy als muziekinstrument

De Gameboy als muziekinstrument

Veel gamers dragen de inmiddels antieke Nintendo Gameboy nog altijd een warm hart toe. De ene doet dat door er nog wekelijks op te spelen, de andere door hem een mooi plekje in zijn vitrinekast toe te wijzen. InsideGamer-lid RoccoW geeft op zijn geheel eigen manier een ode aan het 8-bit tijdperk: door muziek te maken met zijn Gameboy!

Muziek maken op een Gameboy, hoe werkt dat?

Om het kort en bondig uit te leggen, ik zit in de zogenoemde chiptune-scene en maak muziek op de Gameboy met behulp van software genaamd Little Sound DJ, afgekort LSDJ. Door middel van een speciale cartridge kan ik dit programma gebruiken op mijn Gameboy. LSDJ gebruikt de geluidschip in de Gameboy om geluiden te creëren en te ordenen. Zo kan ik dus mijn eigen muziek ermee componeren. Uiteindelijk verschilt het niet veel van muzieksoftware die je op een computer zou gebruiken, alleen krijg je hiermee die typische 8-bit sound. De software brengt helaas wel wat restricties met zich mee. De grootste hindernis is dat er maar vier kanalen beschikbaar zijn om geluiden mee te produceren, waarvan één enkel ruis produceert. Als er bijvoorbeeld drie noten tegelijkertijd afgespeeld worden, is er geen ruimte meer over voor meer. Je moet dus creatief omgaan met je kanalen, maar als je uiteindelijk de software leert kennen, zal je ook steeds meer trucjes ontdekken om een vette track uit zo'n klein apparaatje te pompen.

Heb je hier een omgebouwde Gameboy voor nodig, of kan je in principe met elke 8-bitmachine chiptune-muziek maken?

Vaak hoef je de hardware zelf niet om te bouwen. Wel is er een stuk meer uit de hardware te halen is als je de Gameboy openschroeft. Zo heeft een vriend van mij mijn Gameboys voorzien van een backlight in het scherm en een extra audio-uitgang die minder ruis en meer volume produceert. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om met behulp van andere spelcomputers muziek te maken. Populair in de chiptune-scene zijn de Atari 2600, Sega Genesis, Commodore 64, de Amiga de NES en zelfs wat modernere consoles. Natuurlijk vraagt iedere console een andere aanpak omdat de geluidschips vaak erg verschillen van elkaar. Maar online is er altijd wel te ontdekken hoe jij muziek kan maken met jouw favoriete console. Als je nieuwsgierig bent het zelf te proberen, zou ik het aanraden om programma's als FamiTracker, ProTracker, MusicMon en LSDJ op te zoeken.

Hoe klinkt chiptune-muziek eigenlijk?

Het mooie van chiptune is dat het niet wordt behandeld door de community als een genre, maar als een sound; een stijl. Neem retro gamemuziek in je hoofd en combineer dat bijvoorbeeld met moderne house, dubstep, drum 'n bass of zelfs metal; chiptune muziek varieert ontzettend veel en elke artiest probeert een andere vibe over te brengen aan de luisteraar. Ik laat me zelf beïnvloeden door electro-swing, funk, house en hardcore. Ik probeer een knallende, dansbare beat neer te zetten, gecombineerd met swingende melodieën en pompende baslijnen. Bovendien probeer ik me door zoveel mogelijk games te laten inspireren. De melodielijnen in vrijwel al mijn nummers zijn ontstaan uit mijn liefde voor retro gamesoundtracks. De rest komt voort uit wat voor muziek mij aanstaat. Ik probeer zo veel mogelijk verschillende soorten muziek te luisteren en daar mijn inspiratie uit te halen. De precieze klank van chiptune is moeilijk uit te leggen, dus kan ik eigenlijk alleen maar aanraden om wat artiesten als TREYFREY, Henry Homesweet en Ultrasyd op te zoeken en het zelf te beluisteren!

Hoe ben je in aanraking gekomen met chiptune-muziek?

Ik heb altijd al erg genoten van retrogame soundtracks, voornamelijk die van de NES. Het leek mij leuk om dit te gebruiken om zelf muziek mee te maken. Na wat zoekwerk kwam ik verschillende websites tegen die uitlegden hoe ik muziek kon maken op oude systemen. Ik was gelijk verslaafd aan de muziek van anderen en begon te ontdekken hoe ik zelf muziek kon maken met behulp van consoles.

De Gameboy leek het makkelijkste, dus ik kocht LSDJ en begon wat rond te klieren. Ook kwam ik te weten dat er feesten in Nederland werden gehouden met alleen maar chiptune-muziek. Ik bezocht EINDBAAS ergens eind 2010 en leerde dat er een open podium was voor beginnende chiptune-artiesten. Ik speelde de eerst volgende editie en kennelijk vonden de bezoekers mijn optreden best leuk.

Rock Cow

RoccoW treed eens tot drie keer per maand op in Nederland, onder zijn artiestennaam die hij ook hier op InsideGamer hanteert. Soms speelt hij ook in het buitenland, waarbij hij wel eens aangekondigd wordt als “Rock Cow”, een naam waar hij zelf wel om kan lachen. RoccoW heeft al op de officiële afterparty van Blip Festival mogen spelen, één van de grootste chiptune festivals van de wereld. Meest recentelijk speelde hij op het “Into the Woods”-festival in Amersfoort. Hierna gaat hij door naar België om samen met Henry Homesweet en Sabrepulse op te treden; twee van zijn favoriete chiptune-artiesten. RoccoW's muziek is hier te besluiteren

Niet lang na mijn eerste optreden op EINDBAAS volgden er meer kleine gigs en ging ik vrolijk verder met mijn muziek ontwikkelen. EINDBAAS is in de tussentijd erg gegroeid en heeft mij onder haar vleugel genomen en veel voor mij gedaan. Ik ga nog steeds actief met de crew om en sta samen met xyce, Men of Mega en het EINDBAAS DJ team regelmatig op verschillende podia. We motiveren elkaar en elk bij gezamenlijk optreden is het gewoon heerlijk om te luisteren naar elkaars muziek en te dansen tot je erbij neervalt!

Hoe reageert het publiek op je muziek?

Meestal krijg ik te maken met een publiek dat nooit eerder van chiptune heeft gehoord. Vaak zie ik wat verwarde hoofden in de zaal mijn kant op kijken, maar niet veel later stuiteren diezelfde hoofden mee op de beat van mijn muziek. Ze zijn vooral erg onder de indruk van wat er eigenlijk mogelijk is met verouderde hardware zoals een Gameboy. Maar er zijn ook keren geweest waar ik mensen heb gehad die het niets vonden. Een van mijn eerste optredens was bij een scoutingsfeest in mijn dorp. Na drie nummers kwam er een dreigend groepje om me heen staan die niets meer wouden horen van die "bleep bloop rotzooi" en moest ik plaats maken voor iets in de trant van André Hazes.

Wat is jouw drijfveer om door te gaan met chiptune muziek?

Het is altijd erg bevredigend om je muziek online gebruikt te zien worden, geboekt te worden voor shows of gecomplimenteerd word op je optreden. Het is moeilijk om in te schatten, maar mijn muziek is onderhand meer dan 40.000 keer beluisterd op sites als YouTube en Soundcloud. Daarnaast krijg ik bij sommige shows kansen om artiesten te ontmoeten waar ik erg veel waardering voor heb. Ik heb veel vrienden overgehouden aan de chiptune-scene en ben daar erg dankbaar voor.

Ik verwacht hier echter nooit veel mee te gaan verdienen. Zo nu en dan komt er een optreden voorbij waar een leuke vergoeding tegenover staat, maar het merendeel van de tijd ben ik al blij als mijn reiskosten en consumpties vergoed worden. Chiptune is momenteel nog te klein om breed gewaardeerd te worden. Maar wie weet wat de toekomst voor mij en andere in de scene in petto heeft. Ik ben immers al verder gekomen dan ik ooit verwacht had.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • …. sorry hoor, maar hier ga je toch zeker niet naar luisteren? :P
  Wat een takkeherrie, kan ik niet eens muziek noemen ;)

 • Nouw veel chiptune muziek worden wel gebruikt in pop muziek van deze generatie. b.v Timbaland heeft een keer tunes gejat voor zijn eigen nummers: http://www.youtube.com/watch?v=rIEiji… • Vind ik ook niks :P
  Doet me btw denken aan een aflevering van South Park seizoen 15 waarin Stan alles 'crap' vindt ;)

 • ONLINE STORE :
  +++ http://fff.to/XGC ++++++++++  +++ http://fff.to/XGC ++++++++++  n2012 comes, in order to thank everyone, characteristic, novel style, varieties, low price and good quality, and the low sale price. Thank everyone  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  +++ http://fff.to/XGC ++++++++++  +++ http://fff.to/XGC ++++++++++

 • Meteen toen ik de titel zag, dacht ik: ROCCOW! :D Toch eens checken of ik naar dat optreden van jou kan komen kijken in België. Je hebt ons de volledige uitleg al gedaan, maar zal straks toch eens het artikel overlopen :P

 • Zonde om die dingen open te schroeven. Mijn Game Boy ligt netjes in mijn kast, te wachten op mijn volgende speelsessie met Warioland.

 • Waarom niet? Van de GB/GBL/GBP/GBC zijn er toch 118.69 miljoen exemplaren van gemaakt. Als er paar omgebouwd worden voor dit soort doeleinde is niet zo erg.  Het zal wel zonde zijn als ze met zeldzame handheld gaan klooien.

 • Als het om iets als de Gameboy Light ging, had ik ze waarschijnlijk ook niet opengehaald. Maar zoals Da Fixer zegt, er zijn zat Gameboys geproduceerd. Ik heb momenteel twee Gameboy classics omgebouwd en heb nog een gewone classic in de kast liggen om legit om te spelen… Nouja, als ik iets kan zien met de blur op de oude Gameboy…

 • Ja ik bedoelde in totaal, GBL was toch zo goude en japan only?

 • Meer zilver en inderdaad Japan only:
  http://images.wikia.com/gameboy/image…

 • Briljant. Boom boom boom van de Vengaboys in een Nintendo-deuntje. Wij hebben ons hier op kantoor kostelijk mee vermaakt!  Titels zoals Braadslee doen het ook altijd goed natuurlijk.  Nice, interesting.

 • Dit is zo geniaal!
  Wat je al niet kunt doen met zo'n baksteen. :)

 • Erg netjes, maar als echte chiptune liefhebber gaat ik toch voor de SID 6581 chip die in de C64 zit.

 • Zeer begrijpelijk. Heerlijke sound, die C64. Helaas heb ik nooit echt leren werken met de beschikbare trackers. Wie weet, misschien ergens in de toekomst :)

 • Klopt, programmeren voor de C64 kan moeilijk zijn, vooral met de bugs met de 6581 sid chip.

 • Yo Roccow! Ik heb nog wel wat toffe SID trackers voor je als je wilt.

 • Altijd welkom <3

 • Anamanaguchi? Zij gebruiken een NES voor hun muziek!

 • Ik ben eigenlijk alleen bekend met Anamanguchi maar dat werk van RoccoW klinkt niet verkeerd. Zou zo in een game kunnen zitten!

 • I Fight Dragons mixed chiptune heel tof met (pop) rock.
  https://www.youtube.com/watch?v=QGKYm…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren