1. PES 2013 - Interview

PES 2013 - Interview

We staan aan de vooravond van een nieuw voetbalgameseizoen, maar de jaarlijkse strijd tussen FIFA en PES is eigenlijk al begonnen sinds PES 2013 en FIFA 13 werden aangekondigd. Volgende week verlopen de reviewembargo’s voor beide titels en krijgen jullie te horen wie dit jaar de beste winkansen heeft. Vandaag hebben we alvast een interview voor je, waarin PES 2013-lead developer Kei Masuda praat over het Nederlands Elftal, de manier waarop gezichten in de game worden verwerkt en wat de belangrijkste veranderingen zijn.

Het officiële Nederlands Elftal ontbrak in de preview code, zit het team wel in de volledige versie?

Masuda: Helaas. Het spijt me om te zeggen, maar het is ons dit jaar niet gelukt om de licentie te bemachtigen. Wel blijven we hard ons best doen om nieuwe licenties te scoren.

Bij PES 2012 kreeg je vooral Achievements en Trophies voor het voltooien van competities en dergelijken. Zijn er in PES 2013 beloningen voor acties in het veld?

Masuda: We hebben veranderingen doorgevoerd in de manier waarop je Trophies en Achievements verdient, maar hebben niets dat gebaseerd is op in-game actie. Het is wel interessant, dus wellicht voor de opvolger.

Onze ervaring met de PES 2013 previewcode en met name het freeform dribble-systeem zijn erg goed. Kun je vertellen hoe belangrijk dit is voor de game?

Masuda: Het Deft-touch dribble-systeem is absoluut het belangrijkste in PES 2013. Het geeft de speler veel meer ruimte om variatie in het spel te brengen. Technische spelers kunnen het bijvoorbeeld gebruiken om langs een tegenstander te gaan, zonder gebruik te hoeven maken van snelheid.

Ook hoef je je als speler minder druk te maken over het dribbelen langs de zijlijn. Dankzij de verbeterde controle is de kans dat de bal over de lijn gaat verkleind.

Hoe zorgen jullie er voor dat spelers, uit bijvoorbeeld de Eredivisie, qua uiterlijk zo goed mogelijk in de game worden gestopt?

Masuda: Per speler verzamelen we zoveel mogelijk foto’s en tegelijkertijd zorgen onze ontwikkelaars ervoor dat ze veel videobeelden bekijken. Op basis van die informatie worden de gezichten gemaakt. Het is erg arbeidsintensief, maar zorgt er wel voor dat de gezichten elk jaar erg goed lijken.

Welke vernieuwingen zijn er doorgevoerd in de Master League Online?

Masuda: MLO introduceert een nieuw rankingsysteem, genaamd Rival Ranking. Dit zorgt ervoor dat de game tegenstanders zoekt die qua vaardigheden overeenkomen met jouw vaardigheden. Hierdoor denken we dat de game langer speelbaar blijft. Als je niet tot de allerbesten behoort, kun je via de Rival Ranking alsnog genoeg uitdaging vinden.

Hoe heb je ervoor gezorgd dat de keepers eindelijk van een fatsoenlijk niveau zijn?

Masuda: Na de release van PES 2012 zijn we gelijk aan de slag gegaan de animaties en AI voor de keepers. Er zijn veel meer animaties toegevoegd en de AI is aangepast aan de wens van de gebruikers. De previewcode die jullie gespeeld hebben gaf daar al een goed voorbeeld van, maar het uiteindelijke spel moet nog betere keepers bevatten.

En daarmee waren de vragen op. We bedanken Masuda voor zijn tijd en eerlijkheid. Wil jij zelf weten hoe PES 2013 is? Download dan de beschikbare demo of wacht tot 21 september, wanneer de volledige game in de winkel ligt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kut spel!!!

 • Lol, goede onderbouwing ook zeg. Kan je echt veel mee.

 • ONLINE STORE :  ==== ( http://zzb.bz/LNmmL ) =====  Best online store  Best quality, Best reputation , Best services  —**** NHL Jersey Woman $ 40 —**** NFL Jersey $ 35  —**** NBA Jersey $ 34 —**** MLB Jersey $ 35  —**** Jordan Six Ring_m $ 36 —**** Air Yeezy_m $ 45  —**** T-Shirt_m $ 25 —**** Jacket_m $ 36  —**** Hoody_m $ 50 —**** Manicure Set $ 20  —**** handbag $ 37 —**** ugg boot $ 43 —****  —**** sunglass $ 16 —**** bult $ 17 —****  ==== ( http://zzb.bz/LNmmL ) =====

 • sorrry kut spel!

 • Lol kansloos.

 • Soypora, dé bastaard van FIFA.
  Kruip maar weer dicht tegen EA aan, en laat de PES topics maar lekker met rust.  0,0, dat had beter jouw nickname kunnen zijn.

 • Bedankt voor je informatie. Maar dat bepaal ik liever zelf (ik heb hem al besteld)

 • De demo heeft me echt ongelooflijk positief verrast! Dit beloofd weer een ontzettend goede PES te worden!

 • Beetje jammer soypora :s  OT:
  Heb de demo effe gespeeld maar ziet er weer fraai uit hoor! Congrats. Visueel lijkt het iets minder mooi, maar ik hoop dat ze daar nog wat aan gaan tweaken. Zoals het menu lijkt nergens op en dat 'laad' icoontje is ook een beetje 1990. Gameplay is gewoon zo als het hoort te zijn. Het voelt goed en daarom kan ik ook de 2013 editie bijschrijven.

 • Pfoeh heb de demo vandaag voor het eerst gespeeld en het is toch weer niet veel. PES komt elk jaar iets verder achter te liggen op FIFA. Denk eerlijk gezegd dat de reeks binnen een aantal jaar verdwijnt, kan me niet voorstellen dat het nog heel erg winstgevend is wetende dat elk jaar meer mensen overstappen van PES naar FIFA. Jammer, het was ooit een erg goede game. Vind het nog steeds onbegrijpelijk dat ze de laatste jaren zo weinig aandacht hebben besteed aan het verbeteren van de spelersmodellen (zien er nog steeds uit als houten klazen).

 • Smaken verschillen zeggen ze. Dat blijkt weer uit jouw reactie.
  Ik snap werkelijk niet hoe je tot die conclusie komt dat het 'weer niet erg veel' is. Ik vind het veel soepeler lopen vergeleken met 2012 en de passing is nu manual, net als schieten. Dat zijn grote verbeteringen.
  Voeg daar die hele leuke training-mode bij en je ziet een groot verschil met de vorige editie.
  Zeg eerlijk: Je hebt die demo niet ècht een kans gegeven hè? Voor jou stond vóór het spelen van de demo al vast dat je FIFA beter ging vinden…
  Geef maar toe :)

 • Stap juist dit jaar over van FIFA naar PES. FIFA is té voorspelbaar en PES 2013 demo speelde heerlijk.

 • ik vond dat vergelijken van eredivisie fifa vs pes vorige x wel leuk

 • Te weinig licenties… Ik vind het behoorlijk zwak dat ze Nederland er niet officieel in hebben staan, want het is nog steeds één van de beste nationale elftallen. Voor mij een reden deze game niet serieus te nemen.

 • Dan heb je FIFA ook een lange tijd niet serieus genomen…
  En Brazilië vind ik nou ook niet echt een matig elftal, en die zit niet officieel in FIFA.

 • Ik kan er naar mijn mening niet veel positiefs uithalen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren