1. Joint Operations: Typhoon Rising

Joint Operations: Typhoon Rising

Afgelopen vrijdag waren Mark en ik te gast bij The GameSyndicate, waar Joint Operations: Typhoon Rising werd getoond aan de pers. Na een korte introductie mochten we zelf met het spel aan de slag. En dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer vertellen.

Joint Operations is het vervolg op de welbekende series Delta Force en Black Hawk Down. Het spel gebruikt de Black Hawk Down engine, die sterk aangepast is. Het gehele spel speelt zich af in Indonesië. Verwacht dus tropische eilanden en dichte oerwouden. Kwa landschap lijkt het veel op Far Cry. Maar waar Far Cry zich voornamelijk op singleplayer en sublieme techniek richt, gaat Joint Operations de andere kant op. Het spel is gemaakt voor de grootste multiplayer (tot 128 man op de Novalogic servers!) gevechten ooit vertoond. De campagne die in Joint Operations zit, is dan ook meer een veredelde inleiding op deze multiplayer optie.

De gameplay is het best te omschrijven als een combinatie tussen Battlefield 1942, Far Cry, Black Hawk Down en Unreal Tournament 2004. Laat het me even uitleggen. Je hebt diverse multiplayer modi tot je beschikking. Deze zijn op teamspel gericht. ‘Schiet iedereen neer die je ziet,’ is er dus niet bij. Er zitten diverse voertuigen in, net als in Battlefield. Echter, waar je in Battlefield met zware tanks rond rijdt, zijn de voertuigen in Joint Operations vooral gemaakt voor snelheid. Denk aan jeeps, apc’s, helikopters, speedboten, opblaasbare commandoboten en een heuse chinook. De meest gespeelde modus wordt wel eentje die veel op Onslaught uit Unreal Tournament 2004 lijkt. Je dient diverse basissen te veroveren. Dat begint bij A, gaat vervolgens naar B, en dat tot en met F. De tegenstanders proberen echter hetzelfde, alleen beginnen zij bij F. Je mag geen kamp overslaan, waardoor de actie toch erg centraal staat. Val aan of verdedig, de keuze is aan jou. Dat je veel vijanden tegenkomt is zeker.

Het uiterlijk is goed, erg goed zelfs. Het is geen Far Cry (je hebt dus ook geen NASA computer nodig) maar zeker geavanceerd. Zoals al geschreven, gaat het om een verbeterde Black Hawk Down engine. En iedereen die het spel gespeeld heeft, kan uit de voeten met de grafische pracht. Wat nog wel een speciale pluim verdient, is het feit dat de spelwerelden erg groot zijn. Maar dan bedoelen we ook gróót. Een PR dame van Novalogic wist mij te vertellen dat sommige levels maar liefst 64 vierkante kilometer in beslag nemen! Wat je dan wel krijgt met zo´n werelden is dat je het lopen kunt vergeten, waardoor de nadruk op voertuigen wordt gelegd.

Wij hebben het spel dus ook kunnen spelen. En verdomme, wat speelt dat lekker. Omdat het toch een eigen gezicht weet te ontwikkelen, ben je in het begin behoorlijk aan het kloten, maar als je eenmaal de bedoeling begrijpt, is het enorm leuk. Voorbeeld: je pakt bij je beginbasis een helikopter met twee machinegeweren, gemonteerd aan de zijkant. Vier teamgenoten springen vervolgens op de balken langs de zijkant (net als in Black Hawk Down). Je transporteert deze teamgenoten naar de volgende basis, en vervolgt zelf je weg naar de vijandelijke basis. Onderweg kom je twee zwaarbewapende patrouilleboten tegen, waarna een immens gevecht volgt. Wij zaten in ieder geval aan het beeldscherm gekluisterd.

Hoewel de versie die we mochten spelen zeer goed te spelen was, hadden we toch nog last van de nodige foutjes. Maar, zoals het er nu uitziet, gaat Joint Operations de releasedatum van 19 juni halen. En als Novalogic niets vreemds doet met het spel, hebben we hier te maken met een aanrader voor de schietgrage speler die ook van tactiek houdt!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Zo te horen kan dit wel is een game worden, die mij gaat bevallen.

 • Zeker weten, masaal online en lekker veel mogelijkheden in de gameplay zelf; voertuigen, verschillende wapens en lekker grote levels. Ik zie dit zeker wel zitten, baal dan ook dat ik afgelopen vrijdag het spel niet zelf kon gaan testen.

 • Hey Nick was ik er niet bij ? :P  Erg tof spel iig

 • Jij? Wie ben jij? :P  Maar 19 juni sta ik op de stoep bij de plaatselijke gamesboer, vindt 't wel wat hebben. 128 man online lijkt ook wel tof, tot nu toe was het altijd een maximum van 64 (MMO's uitgezonderd).

 • hij komt toch ook naar de xbox als ik me niet vergis?

 • Ben benieuwd naar de specs ervan =) Geen NASA computer…we will see =)

 • 128 lijkt een superr laggy game…

  ik speel met black hawk down 64 man, daar is de lag al suppeer hoogg..

  32 is beter, alhoewel 128 man wel kewl lijkt

 • Ja releasedate is nog een beetje onduidelijk hoe het nou zit.  JO lijkt me zelf een echte vette game, heb het alleen nog niet gespeeld, dus ben benieuwd.

 • Releasedatum is idd onduidelijk. Mei voor de VS, Europeanen krijge juni te horen. Hoe eerder hoe beter (als de bugs er maar uit zijn :P). Enneh ik kan me er niets van herinneren dat we omver geblazen werden. Maar zat wel met alhocol achter het stuur dus dan mag het wel :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren