1. PES 2013 - Jullie vragen beantwoord

PES 2013 - Jullie vragen beantwoord

Inmiddels zijn zowel de recensie van PES 2013 als die van FIFA 13 online verschenen op InsideGamer. Misschien ben je er daarom al uit welke van de twee het wordt dit jaar, of was je dit van tevoren al. Toch kan het zijn dat je nog met bepaalde vragen zit. We boden je eerder deze maand de kans deze vragen te stellen en vandaag behandelen we deze vragen.

Behalve de nodige, soms pittige discussies tussen aanhangers van FIFA en PES, troffen we ook veel leuke, interessante vragen aan. Deze gingen vooral over de gameplay (al dan niet vergeleken met FIFA) en de Master League, maar verder waren er ook vragen over andere modi en het commentaar. Vragen over online modi hebben we helaas niet kunnen behandelen, maar hier komen we in een later stadium nog op terug. Dat gezegd hebbende, laten we snel overgaan tot het daadwerkelijk beantwoorden van de vragen.

Gameplay

Chef: Als iemand die al jaren FIFA speelt en behalve een demo hier en daar nog nooit een PES heeft aangeraakt, waarom zou ik PES moeten spelen?

Als Louis van Gaal een voetbalgame zou spelen, zou het PES zijn. PES 2013 geeft je heel veel tactische mogelijkheden en daarbij krijg je hele precieze controle over je spelers. PES zou je dus moeten spelen als je houdt van tactisch en tot in de puntjes verzorgd voetbal. Daarnaast moet je genoegen nemen met weinig licenties en een matige keeper.

Beandeh: Ik ben pas FIFA-speler vanaf deeltje negen, dus tot PES6 altijd PES gespeeld. Vaak wordt gezegd door PES-spelers dat het gaat om de gameplay en die is beter bij PES... Waar gaat het dan over? Wat is er dan beter uitgewerkt qua gameplay?

Met name dit jaar is PES heel tactisch. Bij het bepalen van je opstelling kun je al heel veel tweaken – meer dan bij FIFA – en in het veld krijg je door off the ball-besturing en handmatig passen heel veel controle over je team. Bovendien kun je wat preciezer dribbelen in PES. Wie dus van tactisch vernuftig spelen houdt en graag heel zorgvuldig opbouwt, zal de gameplay van PES meer waarderen.

Fabie24: Als je eerst altijd Fifa hebt gespeeld hoe is PES dan???

Wesleyb93 zegt houterig en PES zegt overweldigend, beiden hebben soort van gelijk. De gameplay is rijker, met name op tactisch gebied, maar je krijgt ook iets meer de controle over de spelers op het veld. Het tragere tempo draagt hieraan bij; je krijgt wat meer tijd om na te denken en zo een aanval op te zetten. Dat is fijn, maar als FIFA-speler ben je ook gewend om met Arsenal en Chelsea te spelen. Bovendien delft PES op gebied van aankleding (graphics, audio, menu’s, etc.), maar ook op gebied van animaties simpelweg het onderspit.

Patricks8: Waarom voelt voor mij bij PES het lopen en sprinten met de bal zou enorm houterig aan terwijl dit bij FIFA veel soepeler aanvoelt?

Ik ben geen gamedeveloper, maar ik vermoed dat achter FIFA een engine zit die elke animatie berekent, terwijl in PES voorgeprogrammeerde animaties aan elkaar gerijgd worden. Laat ik het zo zeggen, de eindproducten doen dit vermoeden.

Master League

Hanterp: Adam Bhatti van WENB doet nogal dramatisch over een toevoeging in de Master-League waar je punten moet sparen om voetbalschoenen te kopen die wat verbetering van de speler-stats geven. Is dit echt zo dramatisch? Is het misschien commercieel? Of valt het wel mee? Of is het zelfs leuk?

Het vrijspelen van schoenen in de Master League heeft eigenlijk niet zoveel om het lijf. Zoals je al zegt heeft het lichte invloed op de vaardigheden van de spelers. Wij maken onze spelers liever beter door gedegen trainingen en iedereen veel te laten spelen.

JesseJazzY: Ik weet inmiddels dat je de Master League ook met de Braziliaanse league kunt spelen en dat je dan dus de Copa Libertadores krijgt i.p.v Europa League of Champions League, maar kun je ook een Latijns-Amerikaanse Master League competitie spelen met een andere league, door van de fictieve league (waar de meesten de Bundesliga van zullen maken/downloaden) bijvoorbeeld een Argentijnse of Mexicaanse in elkaar te knutselen?

Jazeker! In de Zuid-Amerikaanse Master League zitten drie competities; de Braziliaanse league, de fictieve PES league en de fictieve D2 league. Van die PES League kun je dus in theorie de Argentijnse competitie maken.

Andere modi

Wcyrax: De leaguemode bestaat niet meer in PES, is er dan een mogelijkheid om bijvoorbeeld de Europa League los te spelen, zoals je dat kunt in de Champions League?

Alleen de Champions League en de Copa Santander Libertadores zijn los speelbaar, de Europa League niet. De Europa League zit uiteraard wel in de Master League. Ook is er een Competition-modus waarin je diverse toernooien met de nationale teams kunt spelen. Tevens is er een Konami Cup te vinden, die je ook met clubteams kunt spelen.

AndiRiza: Hallo, er doen geruchten de ronde dat de league mode eruit is gehaald, is dit waar? Dat kan toch niet waar zijn!! Wat heb je dan in godsnaam aan die licenties! Ik neem aan dat het niet waar is anders koop ik voor het eerst in mijn leven fifa in plaats van Pes!

Dat klopt, zie bovenstaande antwoord. Gelukkig hebben we nog wel de Master League en zijn de Champions League en Copa Libertadores wel los speelbaar.

Aankleding/Overig

Wcyrax: Hoe zit het met tenues, zul je een derde tenue kunnen kiezen voor de teams die dat hebben?

Nee, alle teams hebben twee tenues.

Wcyrax: Hoe zit het met de talen van het commentaar? Kunnen we eindelijk weer Spaans, Italiaans, Duits of Frans kiezen (Portugees lijkt me trouwens ook fijn, met de Braziliaanse league), of zijn we weer veroordeeld tot alleen Engels?

Zou tof zijn he, “GOL GOL GOL GOOOOOL” uit je speakers als je met zo’n Braziliaans team speelt. Helaas moet het bij dromen blijven; enkel Engels commentaar is beschikbaar.

Oldground: In de tweede demo hoorde je bij de opkomst van Real Madrid in Santiago Bernabeu het 'Hala Madrid'. Gaan we het clublied bij meer clubs horen, of blijft dit beperkt tot Real Madrid?

We hebben een aantal teams gecheckt, het lijkt erop dat dat enkel bij Real Madrid het geval is. Dus geen juichtoon da’vre langs de velde bij Ajax en we gaan ook niet hand in hand bij Feyenoord. Uiteraard hoor je in de Champions League wel die hymne.

zakariafifa gamer: Hoeveel Engelse teams zijn er?

Alle Engelse teams zijn aanwezig, maar alleen Manchester United is gelicenseerd. Dat wil zeggen dat het het enige team is met het officiële tenue en embleem. De spelers kloppen wel bij alle Engelse teams.

LikelyGameking: Is PES een voetbalspel?

Definieer voetbalspel. PES 2013 vertoont inderdaad verdacht veel gelijkenissen met de sport die ‘voetbal’ wordt genoemd, behalve dan dat je dit keer niet passief kijkt naar de sport, maar een volledig team kunt besturen. We vermoeden dus van wel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • LikelyGameking: Is PES een voetbalspel?  Definieer voetbalspel. PES 2013 vertoont inderdaad verdacht veel gelijkenissen met de sport die ‘voetbal’ wordt genoemd, behalve dan dat je dit keer niet passief kijkt naar de sport, maar een volledig team kunt besturen. We vermoeden dus van wel.  Epic answer is epic. :'D


 • ONLINE STORE :  ++ http://Mlink.in/8V ++++++++++  n2012 comes, in order to thank everyone, characteristic, novel style, varieties, low price and good quality, and the low sale price. Thank everyone  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  ++ http://Mlink.in/8V ++++++++++


 • ONLINE STORE :  ++ http://Mlink.in/8V ++++++++++  n2012 comes, in order to thank everyone, characteristic, novel style, varieties, low price and good quality, and the low sale price. Thank everyone  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  ++ http://Mlink.in/8V ++++++++++

 • Hahaha die laatste vraag

 • Hahaha die laatste vraag

 • Haha is het een voetbalspel wtf ;)

 • Die laatste vraag vind ik best wel kansloos,

 • Heb Fifa gepreorderd. Maar ben toch ook wel nieuwschierig naar deze game.

 • De demo geeft een goede indruk imo. Zeker de moeite waard om uit te proberen in mijn optiek! Misschien eens langsgaan bij iemand die hem heeft om het uit te proberen? Wilde zelf namelijk naast PES ook FIFA halen maar ben nu wel heel erg tevreden met deze versie van PES.

 • Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Als je me zoekt, ik zit komend weekend in de edit mode!

 • Trouwens ook bedankt voor het beantwoorden van mijn andere vragen, ook al staat er dat Wcyrax ze heefr gesteld. ;-)

 • eerste Option File al in de maak met 1e update http://www.pesgaming.com/showthread.p…  direct link http://www.mediafire.com/?95pe65ss2p7…

 • Het klopt trouwens niet helemaal met die intromuziek, het is bij meer Spaanse clubs. Barça alleen gek genoeg niet. Heb het buiten Spanje inderdaad nog niet gemerkt.

 • een prut vragen beantwoord.. de meeste zijn gewoon op google te vinden.. waarom geen uitdagende vragen gesteld of zijn deze toch niet beantwoord?

 • ik heb tijd genomen om het leuk en goed te vinden als ik eerlijk moet zijn pes heeft nog veel fouten bij de gameplay ai. gewoon jammer maar the game is wel beter geworden dan vorige versie 2012. voor mij blijft fifa de beste voetbal game tot nu toe!

 • ik wil met Espanol Barcelona de spaanse competitie beginnen spelen , hoe vind ik die als ik naar league competitie ga zie ik wel staan europese competities maar dat zijn landen , waar vind ik dan de franse , spaanse , nederlandse en dergelijke terug , laat mij zo vlug mogelijk iets weten aub , kan er mij iemand zeggen hoe men dat doet

 • Oldground: In de tweede demo hoorde je bij de opkomst van Real Madrid in Santiago Bernabeu het 'Hala Madrid'. Gaan we het clublied bij meer clubs horen, of blijft dit beperkt tot Real Madrid?  We hebben een aantal teams gecheckt, het lijkt erop dat dat enkel bij Real Madrid het geval is. Dus geen juichtoon da’vre langs de velde bij Ajax en we gaan ook niet hand in hand bij Feyenoord. Uiteraard hoor je in de Champions League wel die hymne.  Ik ben bezig met een ML in Spanje en het gros van de Spaanse clubs heeft een clublied als je het veld betreed. Alleen Barca niet geloof ik. Levante, Valencia, Rayo en nog meer wel onder andere

 • @InsideGamer, spelen jullie uberhaupt een game wel?  "Oldground: In de tweede demo hoorde je bij de opkomst van Real Madrid in Santiago Bernabeu het 'Hala Madrid'. Gaan we het clublied bij meer clubs horen, of blijft dit beperkt tot Real Madrid?"  Antwoord: We hebben een aantal teams gecheckt, het lijkt erop dat dat enkel bij Real Madrid het geval is. Dus geen juichtoon da’vre langs de velde bij Ajax en we gaan ook niet hand in hand bij Feyenoord. Uiteraard hoor je in de Champions League wel die hymne.  Nu het echte antwoord:  De spaanse teams hebben de beschikking over hun eigen stadion (na downloaden DataPack 1). In de meeste stadions hoor je ook de clubliederen als de spelers het veld opkomen. Zo moeilijk is dat toch niet? Bovendien blijf ik erbij: de keepers zijn PRIMA!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren