1. Boxart bekijken - Plagiaat, clichés en censuur

Boxart bekijken - Plagiaat, clichés en censuur

De verschillende hoesjes van videogames blijven een razend interessant onderwerp. Niet voor niets hebben we het al voor de vierde keer over de verschillen en overeenkomsten tussen allerlei boxarts. Deze keer nemen we onder andere plagiaat, clichés en censuur onder de loep.

Ordinair jatwerk?

Veel videogames uit de jaren 80 werden vrij direct geïnspireerd door de actiehelden van die tijd. Dat is niet alleen aan de games zelf te zien, maar ook aan de hoesjes van bepaalde videogames. Neem bijvoorbeeld de originele boxart van de eerste Metal Gear waarin we spion Solid Snake met headset en geweer zien. Komt zijn houding je bekend voor? Dat kan kloppen, want Michael Biehn neemt precies dezelfde pose aan in de eerste Terminator-film.

Nog zo’n sterk stukje plagiaat is te vinden in de NES-boxart van Contra. Op deze voorkant zien we de twee helden met een akelig monster tussen het duo in. Komen ze je al bekend voor? Juist het zijn Arnold Schwarzenegger (uit Predator) en Sylvester Stallone (uit Rambo) met een gezellige Xenomorph uit Alien in het midden.

Een iets modernere vorm van plagiaat (of is het gewoon toeval?) is de voorkant van het boek De Souffleur van Donato Carrisi. Een rood persoon die, ondanks het gebrek aan een haardos, zijn handen in het haar heeft. Het boek verscheen in 2009, maar in 2004 verscheen de game Second Sight van Free Radical met een soortgelijke cover. Het voornaamste verschil? Het personage uit Second Sight heeft een geweer in zijn hand.

Dit voorbeeld bestempelen we liever als eerbetoon dan als jatwerk. De boxart van de game gebaseerd op de tv-serie Deadliest Catch heeft behoorlijk wat weg van de cover van Call of Duty 2. Twee ruige, wijzende mannen die hun longen uit hun lijf lijken te schreeuwen. Het grootste verschil is dat de ene een geweer en de andere een krab in zijn hand heeft.

Cover clichés

Er bestaat ongetwijfeld een formule voor het maken van een boxart. Tot die conclusie kom je al gauw als je wat boxarts naast elkaar legt. Er zijn namelijk behoorlijk wat clichés te ontdekken in videogamehoesjes wanneer je ze naast elkaar legt. Een paar voorbeelden:

Het is een cliché dat je ook vaak terugziet in filmposters. Twee partijen, meestal de helden en de schurken, staan lijnrecht tegenover elkaar en kijken elkaar kwaad aan.

Nog zo’n mooi cliché: de schreeuwer. De bedoeling van de schreeuwer is ongetwijfeld om stoer en intens over te komen. Of dat lukt laten we maar even in het midden. Een aantal praktijkgevallen:

Dit volgende cliché is eigenlijk behoorlijk kunstzinnig. Het silhouet ingevuld met beelden uit de game komt al snel creatief over. Het moet gezegd worden, de onderstaande voorbeelden van dit veelvoorkomende cliché zien er dan ook best tof uit.

Sex, geweld en censuur

Niet iedere cultuur kijkt hetzelfde tegen seks en geweld aan. Vandaar dat sommige games in bepaalde landen gecensureerd worden. Duitsland staat bijvoorbeeld bekend om het feit dat Nazivlaggen in hun games niet welkom zijn.

In Amerika houden ze er ook andere waarden op na. De uiterst gewelddadige game Dead Island werd daar alleen op de boxart gecensureerd. In het oorspronkelijke logo zien we hoe de I in island wordt gevormd door een opgehangen zombie. In de Amerikaanse versie loopt deze zombie nog gewoon ‘’levend’’ rond.

Nog zo’n opmerkelijk staaltje censuur is te vinden in de Japanse boxart van Shadows of the Damned. Zagen we eerst nog de bips van de dame in nood op de voorkant, in de Japanse versie is haar achterwerk onhandig weggewerkt met een zwarte vlek. Wij westerlingen moesten het overigens helemaal zonder dame op de voorkant doen.

De lelijkste boxart tot nu toe

Traditiegetrouw sluiten we Boxart bekijken af met voorbeelden van minder geslaagde hoesjes. Het eerste exemplaar verscheen in april van dit jaar op het internet en veroorzaakte onmiddellijk wat commotie. De Game of the Year Edition van Batman: Arkham City is namelijk zeldzaam lelijk. Quotes, mededelingen en andere overbodige info voeren de bovenhand. De titel van de game vinden is daardoor even zoeken.

Deze boxart willen we jullie ook niet onthouden. Bill Clinton en Saddam Hoessein die elkaar de hand schudden op de voorkant van de Japanse versie van The Third World War voor de Sega CD.

Tot slot nog een belachelijke boxart uit de oude doos. Ghost House op Sega Master System heeft namelijk op zijn hoesje een afbeeldingen staan van de... cartridge?

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Die van Deadliest Catch is echt vet, mooi eerbetoon aan CoD.

 • Zo dacht ik er ook over ja.

 • Leuk artikel

 • Nog eentje, Stilstaande man in het midden van het beeld (Denk aan de MW serie en BF3)

 • Deadliest catch : nice

 • Deadliest Catch echt nice

 • Leg Call of Duty Finest Hour en Call of Duty 3 eens naast elkaar. Dan kan je namelijk ook een vette game spelen, Zoek de Verschillen!
  Ik vind die van Deadliest Catch daarintegen ronduit geweldig :'D

 • Dat van Dead Island snap ik echt niet. In die hele game komen de meest gruwelijke dingen voor; levende lijken, gore en het kapot slaan van alles wat er rondloopt. Maar een opgehangen vent in de titel wordt ineens te veel. Die hele boxart zelf hoort in mijn ogen al meer censuur te hebben dan die hele titel. Ik snap dat zombies nep zijn en mensen die worden opgehangen of zichzelf op deze manier juist actueel. Maar dan nog vind ik het bullshit, zo kun je je wel met alles identificeren.

 • Dat komt waarschijnlijk door Amerika's rascistische verleden ;)  Het is namelijk redelijk bekend dat zwarte Amerikanen vroeger regelmatig gelyncht werden door middel van ophanging.  Rascisme tegenover zwarten ligt daar echt enorm gevoelig tegenwoordig (denk aan dat het zo'n beetje verboden is om als blanke daar het woord "nigger" te zeggen).

 • Ik hou er wel van om over clichés te lezen. Leuk artikel!

 • Batman Arkham City boxart: Lijkt de fucking frontpage van InsideGamer wel!

 • lol

 • De oude frontpage van IG bedoel je?

 • Zet je adblocker eens uit.

 • Die heb ik niet. Kom je ook op andere sites dan IG? Zo erg zijn we namelijk niet ;)

 • :lol:

 • @Thijs  Ik denk dat hij die Borderlands-take over bedoeld, maar die staat op vrijwel alle game-sites. :P

 • Leuk artikel! :)

 • Wat een leuk artikel!

 • Dankje! Heb je de eerdere delen al gelezen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren