1. Battlefield Vietnam

Battlefield Vietnam

Met Battlefield Vietnam haakt Electronic Arts in op een trend die steeds duidelijker naar voren komt: Vietnam is populair. Zo zagen we al Vietcong en Fist Alpha, en zo verwachten we nog Shellshock: Nam ’67. Battlefield Vietnam is behalve dat natuurlijk ook de opvolger van Battlefield 1942. Chronologisch gezien is deze opvolger niet meer dan logisch, en gezien het succes dat het origineel had lag een opvolger wel in de lijn van verwachting.

Battlefield 1942 steunde voor een groot deel op de voertuigen. Hét handelsmerk van het spel: je kunt alle voertuigen die je tegenkomt besturen. Dit maakte Battlefield zo populair en uiteraard is dit aspect in Battlefield Vietnam behouden. De tijden zijn echter veranderd sinds de Tweede Wereldoorlog, dus het mag vanzelf spreken dat er legio voertuigen zijn die we in 1942 nog niet zagen. De belangrijkste vernieuwing op dit gebied is de komst van de helikopters. Mensen die de mod Desert Combat hebben gespeeld zijn al bekend met het helivliegen, de anderen zullen even moeten wennen maar hebben het vermoedelijk snel onder de knie, want het is niet moeilijk. De helikopters zorgen online voor een belangrijk strategisch aspect; de Amerikanen hebben ze nodig om snel van A naar B te komen.

Heel streng kijkend moet je de Battefield-serie bij de First Person Shooters plaatsen. Daarom is het extra jammer dat in Battefield 1942 juist dat deel, het schieten als infanterist dus, zo slecht was. In Battlefield Vietnam is dit gelukkig een stuk beter, waardoor het zowaar leuk is om af en toe te voet op pad te gaan. Het blijft echter om de voertuigen gaan. Zoals ik al zei, het vliegen met de helikopters is niet overdreven moeilijk. Of het allemaal even realistisch is weet ik niet, maar het besturen van de overige voertuigen is over het algemeen gewoon makkelijk te noemen. Alleen de boten sturen wat minder prettig, maar spelers met zeebenen zullen hier ongetwijfeld wel aan wennen. Wat de gameplay betreft is alles dus goed op orde. Alles, met als enige aanmerking dat ik toch te maken had met vrij veel framerate drops, en dat terwijl mijn PC dit spel toch makkelijk volledig zou moeten kunnen draaien. In hoeverre die niet-ATI ondersteuning hiertoe bijdraagt weet ik niet, maar feit blijft dat het niet prettig is.

Battlefield 1942 was een spel dat het niet van technische hoogstandjes moest hebben. Nu is dit voor Battlefield Vietnam min of meer hetzelfde, maar de grafische engine is genoeg opgepoetst om te zeggen dat het spel er visueel gezien wel mee door kan. Het geluid is een stuk belangrijker. Helaas is het geluid van de meeste wapens en voertuigen niet helemaal wat het zou moeten zijn. Ook valt het echte geluid van oorlogsgeweld in het niet als we het bijvoorbeeld vergelijken met de geluiden in Call of Duty. Wat ik echter wél goed vond was de soundtrack van het spel, die door het hele spel ook terugkomt. Sowieso hoor je muziek wanneer je een map laadt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je richting het strijdveld rijdt/vliegt. Het geeft een extra dimensie aan het spel, temeer omdat het allemaal hits zijn uit die sterk patriottische tijd.

Het is duidelijk dat dit spel gemaakt is voor de multiplayer. Sterker nog, als je in je eentje speelt, speel je eigenlijk ook de multiplayer, maar dan met bots in plaats van met mensen. Ik vond dit overigens best leuk, en het is ideaal om bijvoorbeeld het helikoptervliegen te oefenen. De kunstmatige intelligentie is, dat moet helaas wel gezegd worden, slecht. Hoewel de bots wel goed schieten, zijn ze oerdom. Dekking zoeken doen ze amper, en omgaan met materieel kunnen ze al helemaal niet. Vooral in helikopters is het een drama. Het vreemde is ook dat ze het meteen doorhebben als je door de bosjes sluipt. Ik had af en toe het gevoel dat ik mezelf niet kon verstoppen.

Conclusie en beoordeling

Battlefield Vietnam is beter dan zijn voorganger, en minstens even leuk om te spelen. Daarbij is het voorlopig het beste spel over de Vietnam oorlog. Technisch is het allemaal niet super, ook met dank aan enkele leuke bugs die samenhangen met ATI videokaarten, maar het kan ermee door. Het online spelen blijft heel erg leuk om te doen, en hoewel Battlefield niet meer het enige spel is waarin het mogelijk is om voertuigen te besturen, blijft het spel ongeëvenaard als het gaat om samenwerken met behulp van die voertuigen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Samenwerken in multiplayer
 • Helikopters
 • Goede soundtrack
 • Minpunten
 • Technisch te gewoontjes
 • Irritante grafische bugs
 • Slechte kunstmatige intelligentie

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik ben het compleet met je eens Jur! Idd, helaas van die grafische bugs.

 • de besturing van die helikopters is echt vreselijk, zelden heb ik een fatsoenlijke vlucht kunnen maken, laat staan kunnen richten in een vliegtuig (met bommen althans)

 • Pffffft van die AI man, zooo daar gaat het hele BF totaal niet om!!

  DICE WEET dat AI niet goed is, ookal is ie wat verbetert maar who cares? DICE focust zich om multiplayer en daar is dit spel vrijwel perfect voor!

  Die bugjes zijn ook maar van korte tijd, want de patch komt eraan… Ik zou het een 9 geven want die bugs zijn binnenkort verleden tijd en de AI, wie gebruikt nou bots bij BF:V? :/  rofl het besturen van helikopter is doodsimpel, nog simpeler dan in DC.

  Je drukt W om naar boven te gaan, je muis doe je iets naar voren en je gaat naar voren.

  Als je niks doet blijft ie nog vliegen, als je wilt landen ga je stilstaan en druk je S en ga je gewoon loodrecht naar beneden… doodsimpel!

  Enige nadeel die ik kan noemen is dat de balans niet top is, want de USA heeft de M60 en daarmee own je elke server.

 • battlefield is multiplayer ownage en dat is ook de echte reden wrom ik de game zou kopen om te mp en niet om te sp tegen bots dus de ai ken me geen moer boeien

 • "Het is duidelijk dat dit spel gemaakt is voor de multiplayer."  Zoals je ziet, ik weet ook wel dat het spel voor multi is, maar er zijn genoeg mensen die de singleplayer ook willen spelen. Dan is een beetje leuke AI toch wel belangrijk.

 • Ik zou het een 9 geven want die bugs zijn binnenkort verleden tijd en de AI, wie gebruikt nou bots bij BF:V? :/

  Mensen die geen internet verbinding hebben, waartoe ik me tot een aantal maanden geleden toe moest rekenen.  Ben het wel met het cijver eens. Far Cry en Unreal zijn echter de betere van deze drie dus staat Battlefield Vietnam, helaas, onder aan mijn lijstje momenteel.

 • AI is wel ok hoor, kijk ze luisteren nu naar je en doen wel een beetje hun eigen ding maja… ik vind AI niet zo erg want in praktijk komt het echt niet voor man… De game is toch echt voor multiplayer en die singeplayer wordt maybe gebruikt om maps te verkennen, welke idioot gaat BF:V kopen om offline te spelen? damm :)  Meeste mensen die gamen hebben echt een internetverbinding, en de echte kracht van BF ligt ook in de multiplayer en in principe moet je alleen online spelen :)

 • de vluchten in een vliegtuig zijn nog wel redelijk te doen, maar de helikoptervluchten zijn echt dramatisch!!! (of ligt dat aan mij???)… maar goed, ik vind dat dat nog wel verbeterd kan worden. Voor de rest is het spel top!!!

 • Uhm, dit is de eerste Vietnam game in de Battlefield reeks. En de tweede Battlefield game.

 • helikoptervluchten zijn echt dramatisch!!! (of ligt dat aan mij???) Het ligt aan jou, je moet het effe leren, dan lukt het wel.

 • Het spel draaid niet goed, het speelt niet lekker en is niet beter dan zijn voorganger. Dat is mijn mening, al ben ik het er wel over eens dat de FPS gedeelte een stuk verbeterd is.  Tegenwoordig hebben alleen alle spellen wel voertuigen, dus ik ga liever UT2004 of Far Cry spelen wat is toch een stukje leuker.

 • Ik ben het niet met je eens dat het spel niet goed draait Sander. (m.u.v. van de bugs –> framerate drops). Het is hoe dan ook een verbetering, dat kun je echt niet ontkennen.  Wat betreft Helikopers: mensen die de mod Desert Combat hebben gespeeld zullen het erg makkelijk vinden; de helikopters daar waren pas ECHT moeilijk te besturen.

 • Er zijn perfomance issues, dit komt door druk van EA de game MOEST komen en eerst zou die zelfs eind maart (nu dus) uitkomen maar hij moest zelfs vervroegd worden :s

  patch komt er dan ook aan en dan zijn de (meeste) problemen weg.

  Sja het vergt wat maar bij mij met mn GF4TI 4200 ziet alles er toch best mooi uit en met mn FPS is dan te spelen. :)  @ JJJur >  tis waar dat mensen die heli's van DC of andere mods hebben gespeeld het wat makkelijker hebben, maar ga es 1 uurtje met een helikopter klooien en je hebt het zo onder de knie!

  Je moet gewoon rustig aan doen en niet in 1x naar links/rechts zwiepen met je muis!

 • Heli vliegen is wel te leren, maar gewoon de totale ervaring is minder. En frame drops horen niet te mogen, zeker niet bij een spel als dit.

 • Met heli's vliegen in Desert Combat is supertof en best makkelijk :P

 • Tip: weetniet hoe het bij jullie zit maar ik vlieg makkelijker met de pijltjes dan met de muis… (dus je linkerhand op WASD en je rechterhand op de pijltjes…)  probeer maar

 • Hmm, ik gebruik juist wasd en de muis.

 • Ik dus niet, das iritant imo om te doen…  Sander wat voor pc heb je? en sja, meestal is het wel in veel games dat als er in 1x actie komt enz framedrops.

 • ik had van de game idd wel wat meer verwacht de singleplayer gaat zo snel vervelen en er zit geen campaign in :'(

 • Ik heb BF 1943 gespeeld, en dit is niet het spel voor mij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren