1. FIFA 13: Ultimate Team

FIFA 13: Ultimate Team

FIFA 13 Ultimate Team

Wat begon als een betaalde uitbereiding, is inmiddels één van de populairste modi in FIFA 13: Ultimate Team. Ook dit seizoen is het weer mogelijk doormiddel van ruilkaarten het ultieme team samen te stellen en hiermee de wereld te veroveren. En de modus is dit jaar ook nog eens toegankelijker dan ooit tevoren.

Ultimate Team

In FIFA 13: Ultimate Team is het mogelijk je ultieme dream team samen te stellen. Messi, Ronaldo en Van Persie samen in één team? Ja hoor, geen probleem. Het kost wel wat tijd en moeite, maar het kán. En in tegenstelling tot de Manager Modus, waarin je natuurlijk ook bouwt aan het ultieme team, heb je in Ultimate Team soms ook wat geluk nodig. Je weet namelijk nooit welke spelers je nu weer in dat nieuwe booster pack speelkaarten aantreft.

In Ultimate Team worden spelers namelijk gerepresenteerd door kaarten. Daarnaast zijn er allerlei kaarten te vinden voor bijvoorbeeld contractverlengingen, coaches en zelfs nieuwe tenues. Deze kaarten zijn te verkrijgen door booster packs te kopen, of door ze direct in het veilingshuis aan te schaffen. Met booster packs is het altijd maar afwachten wie je krijgt, terwijl je via het veilingshuis concurrentie krijgt van alle andere FIFA 13: Ultimate Team-spelers ter wereld.

eBay voor voetballers

Via het veilingshuis kan iedereen zijn of haar overbodige kaarten verkopen. Elke kaart die je dus ziet, is van een andere speler en iedereen kan erop bieden. Net als bij een echte veiling kun je op het allerlaatste moment worden overboden en grijp je mis, of overbied je juist andere gegadigden en ga jij ermee vandoor. Zo nu en dan zul je ook wel spelers aantreffen waar gewoon toevallig niemand op dat moment naar op zoek is. Zo takel je soms echt een koopje binnen. Met geluk, wijsheid en de nodige tijd sprokkel je dus je droomelftal bij elkaar. Daarvoor heb je echter wel de nodige coins nodig.

Coins zijn op vele verschillende manieren te verdienen. Door simpelweg wedstrijden te winnen of zelfs volledige toernooien te winnen ontvang je uiteraard geld, het is en blijft immers een voetbalgame. Maar ook door overbodige kaarten uit je eigen deck te verpatsen, verdien je geld. Want net zoals dat je zelf nieuwe spelers en andere kaarten kunt kopen via het veilingshuis, kun je overbodige kaarten hier ook te koop zetten. Je bent in Ultimate Team dus coach, financieel directeur en mensenhandelaar tegelijk! Hoe vet is dat?

Chemistry

Nu zul je via het veilingsysteem niet alleen maar de slechtste jongetjes van de klas vinden. Ook goede spelers worden dikwijls aangeboden, gewoon omdat ze niet in een team passen. Messi, Ronaldo en Van Persie zijn weliswaar drie van de beste aanvallers ter wereld, maar hun Chemistry is laag. Dat komt door de verschillende nationaliteiten en teams. In FIFA 13: Ultimate Team spelen spelers met dezelfde nationaliteit, van dezelfde club of in ieder geval uit dezelfde competitie, het beste met elkaar. Tevens is het belangrijk dat de speler zich op zijn plaats voelt op zijn positie. In de Manager modus kom je misschien nog weg met een verdediger op het middenveld zetten, in Ultimate Team zal dit de Chemistry van je team hinderen. Hier geldt dus echt dat het totaal meer is dan de som der delen, waardoor een mindere, goedkopere speler soms een betere keuze is dat die dure topper. Houd daar dus rekening mee als je je zuurverdiende coins uitgeeft in het veilingshuis!

Toegankelijk voor nieuwkomers

Klinkt al het bovenstaande je niet bekend in de oren? Dan heb je waarschijnlijk nog nooit Ultimate Team aangeraakt, want eigenlijk is de modus geen spat veranderd in FIFA 13. Behalve specifiek voor jou. De modus wordt in FIFA 13 namelijk vele malen beter uitgelegd. Duidelijkere menu’s, een heldere uitleg per menu en handige introductiefilmpjes maken je al snel wegwijs in de wereld van Ultimate Team. Heb je Ultimate Team dus nog nooit eerder hebt gespeeld, dan is FIFA 13 dé editie om ermee te beginnen.

Ultimate Team Web App

Nou werkt FIFA 13: Ultimate Team vrij verslavend. Er is immers altijd wel een betere speler te vinden. En omdat de veilingsmarkt altijd in beweging is, zou het vervelend zijn als je door iets onbenulligs als werk of school de ontbrekende link in je Ultimate Team misloopt. Daarom is er de Ultimate Team Web App, beschikbaar via de website van EA Sports. Via deze Web App is de opstelling van je team aan te passen en zijn eenvoudig nieuwe booster packs te koop, maar het belangrijkst is toch het veilingshuis. Met de Web App is het eenvoudig om snel op die ene speler te bieden. Heb je ‘m binnengehaald, dan kun je ‘m via diezelfde Web App alvast in je opstelling zetten en hoef je eenmaal thuisgekomen alleen nog maar je PlayStation 3, Xbox 360 of PC aan te slingeren om ermee aan de slag te gaan. Een App voor iOS is inmiddels overzees al beschikbaar, maar moet nog verschijnen in Nederland. Ook de geplande Android App is nog niet beschikbaar.

Conclusie

Vernieuwingen zijn ver te zoeken in Ultimate Team, maar eerlijk gezegd was een revolutie binnen deze modus ook absoluut niet nodig. Gelukkig heeft EA de modus nu wel veel toegankelijker gemaakt door alle elementen duidelijk uit te leggen. Dat is ook wel nodig, want voor een nieuwkomer kan de Ultimate Team modus nogal overweldigend en verwarrend zijn. Het is immers een hele andere manier van een team opbouwen dan bijvoorbeeld in de carrièremodus van FIFA 13, of in andere vergelijkbare modi uit andere voetbalgames. Bovendien is de Web App ditmaal vanaf de start beschikbaar. Al met al ligt het in de lijn der verwachtingen dat veel meer mensen Ultimate Team zullen, of in ieder geval kunnen spelen en de veilingsmarkt nog meer leeft. Wat dat betreft is Ultimate Team in FIFA 13 een welkome evolutie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Deze modi blijft geniaal!

 • Heb dit jaar de Ultimate Team modus voor het eerst aangeraakt, omdat hij in FIFA 11 volgens mij nog betaald was. Ik sla altijd 1 FIFA over, dus FIFA 12 heb ik nooit gehad. Ik moet zeggen: was meteen verslaafd :P. Heb nu 2 gouden teams staan: een Italiaans team en een Nederlands team (Van der Wiel voor 2000 coins!!)

 • Grapjas ik had hem voor 400

 • Dit keer is ultimate team toch wel sterk verbeterd ten opzichte van FIFA 12. Het is nu ook makkelijker om veel coins te krijgen. Ook leuk is dat ze divisies hebben toegevoegd. Hierdoor heb je toch iets om te bereiken.

 • Maar speelt je in deze mode nou tegen echte mensen, online dus, of offline?

 • beide

 • Ik heb dit nog nooit gedaan. Het klinkt wel leuk, ga me er ook eens in verdiepen.

 • Mag je zelf kiezen of je online of offline wilt spelen. maar blijf echt een super toevoeging te zijn ik heb het ook voor het eerst gespeeld echt vet.

 • Ik vind dit wel een chille modus en had deze ook al gekocht toen het nog een losse modus was.  Maar wat ik niet snap zijn mensen die echt *letterlijk* tientallen of honderden euro`s in pakjes stoppen :S Elk jaar begin je toch weer op 0.

 • Misschien niet helemaal on-topic maar heeft iemand enig idee hoe ik Engels commentaar kan krijgen bij de PC versie van FIFA13? Bij de instellingen staat alleen Nederlands en dit kan niet veranderd worden, ook niet via beginschermen waar je een taal kiest.. Hebben meer mensen last hiervan?

 • Ik had helemaal geen commentaar bij de PC versie van 13. Toen heb ik het Engelse audiopack (ik luister eenmaal liever naar Engels commentaar) gekopiëerd van een huisgenoot waar hij wel bij werkte. Die data in de standaardmap gegooid en nu doet ie 't!

 • Had die tip net gekregen en werkte inderdaad! Nog bedankt voor je reactie ;)

 • Ik heb hier nooit wat aangevonden. Ik speel meestel Carriere en online. FUT heb ik vorig jaar 2x opgestart.

 • Ben dit nu steeds aan het doen bij FIFA.

 • Deze modi blijft afpersing

 • Ultimate team is puur gebaseerd op Pace(Snelheid), dat vind ik toch echt een zwaar minpunt!

 • Hoeft niet hoor, het gaat veel meer om passen bij fifa 13, als jij de juiste passen geeft en gewoon slim verdedigd is pace niet het belangerijkste, maar pace is altijd handig!

 • Super tof

 • prachtige toevoeging idd, ben momenteel bezig met een liga BBVA team!

 • de hele tijd probeer ik al die manager taken te voltooien maar en dan heb ik dat gedaan en dan staat er van ; er staat een goude pakketje op tewachen, en dan kan ik op niks anders klikken dan afwijzen, en dan heb ik het pakje niet meer, kan iemand me helpen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren