1. PES 2013: Master League Online

PES 2013: Master League Online

Wie ‘voetballegendes’ als Minanda en Castolo nog kent, zal vroeger veel Master League in Pro Evolution Soccer hebben gespeeld. Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan deze modus en met PES 2013 is er voor de derde keer een online variant van speelbaar: Master League Online. Wij probeerden ons team naar de internationale top te leiden.

Master League Online

Net als 'vroeger' bepaal je zelf met welk team je de wereld wil veroveren. Of dit nu Real Madrid of PEC Zwolle is maakt niet zo heel veel uit, je krijgt automatisch een fictief team van het niveau FC Bal op het Dak. Het is dus puur cosmetisch welk team je selecteert, want enkel het tenue en logo worden daadwerkelijk overgenomen. Maar dat is ook precies waar die hele Master League Online om draait: het vanaf de grond af opbouwen van een team en op eigen kracht uitgroeien tot een topploeg.

Spelers komen en gaan

Spelers hebben anders dan in de gewone Master League een contract voor een aantal wedstrijden. Alleen bij spelers die daadwerkelijk in actie komen, wordt er tijd afgehaald. Zo kan het zijn dat iemand na een paar wedstrijden nog een contract heeft voor vijf wedstrijden en 31 minuten. Contracten zijn eenvoudig tegen betaling te verlengen, maar nieuwe spelers vastleggen is natuurlijk ook een optie.

Het vastleggen van spelers gaat via een zeer dynamische transfermarkt. Alle spelers uit de game zijn gewoon beschikbaar, als je maar genoeg geld hebt. Hier gelden namelijk de wetten van vraag en aanbod. Spelers die heel goed en populair zijn, zoals Ronaldo, Messi en Iniesta, zullen veel meer gaan kosten dan ze eigenlijk waard zijn, simpelweg omdat heel veel deelnemers aan de Master League Online hen in het team willen. Een onbekendere speler, zoals Vurnon Anita, geniet veel minder populariteit en zijn waarde neemt niet buitenproportioneel toe.

In de Master League Online moet je dan ook als zowel financieel als technisch directeur constant goed zien te handelen. Leg je die ene speler die je al hebt voor langere tijd vast, of laat je iemand anders tekenen en wie dan? Het zoeken naar de juist onontdekte pareltjes is de grootste uitdaging in de Master League Online en juist dat maakt deze modus zo leuk en origineel ten opzichte van alle andere manager modi in PES en andere voetbalgames. Een volledig elftal vol onbekende spelers het veld insturen die wel zo goed zijn dat ze menig ander team wegtikken is het mooiste dat er is.

Op ‘safe’ spelen

Doordat je vaak met maar beperkte middelen moet zien rond te komen (je inkomsten zijn afhankelijk van je prestaties, maar door contractverlengingen heb je constant kosten) word je als speler bijna gedwongen het maximale te halen uit de tactische mogelijkheden van PES 2013. En dat zijn er nogal wat, zoals behandeld in de recensie. Een handbalverdediging onder je vierpuntstoets programmeren zodat je een zo goed als besliste wedstrijd niet meer weggeeft is dan ook aan te raden. Ook een dood-of-de-gladiolen-tactiek instellen om toch nog een puntje uit het vuur te slepen, is wel zo slim. Je bent financieel tenslotte volledig afhankelijk van je eigen prestaties. De grond onder je stadion verkopen aan de gemeente voor een extra financiële injectie is immers geen optie. Zelf je wedstrijden winnen en op die manier je goede spelers behouden of betere spelers kopen, zo wordt de Master League Online in PES 2013 gespeeld.

Gijzelt je

Helaas kleven er ook wat nadelen aan de Master League Online in PES 2013. Een manier om meer geld te verdienen, is via toernooien. Deze worden echter op bepaalde tijdstippen gehouden. Je moet dan dus maar net tijd en zin hebben om te gaan spelen. Ben je eenmaal bezig met een potje, dan is het niet mogelijk om de wedstrijd vroegtijdig af te breken. Dat is enerzijds een voordeel. Het minimaliseert namelijk het aantal wedstrijden waarin 'plotseling' de verbinding weg valt als je 4-0 voor staat. Anderzijds is het vervelend dat je niet eens de keuze hebt om het spel te verlaten als je écht weg moet voor iets belangrijks, omdat je bier op is bijvoorbeeld. Nou ja, je kunt natuurlijk altijd nog je PlayStation danwel Xbox volledig uit gooien, maar dat is ook weer zo rigoureus. De game ‘gijzelt’ je dus een beetje door te bepalen wanneer je het beste kunt spelen en het lastig te maken een pot vroegtijdig te beëindigen.

Tevens ontbreekt een fatsoenlijke uitleg van de modus en dan met name de dynamische transfermarkt. Konami had de modus iets toegankelijker mogen maken voor nieuwkomers. Tot slot zijn de wispelturige keepers ook aanwezig in de Master League Online en het mag voor zich spreken hoe frustrerend het is als door een falende sluitpost een wedstrijd en daarmee prijzengeld wordt weggegeven. Dat kan zoals beschreven verregaande gevolgen hebben voor je team. Wij gooien dus na elke voorsprong van tenminste twee goals de boel op slot, gewoon voor de zekerheid.

Conclusie

Uiteindelijk is de Master League Online een erg interessante modus die met name gericht is op de oude Pro Evo-rotten onder ons. De modus combineert die goede ouwe Master League waarin je verplicht wordt met fictieve helden te starten, met een dynamische transfermarkt en online wedstrijden en toernooien. Dit resulteert in een verslavend speltype waar je de nodige uren in moet steken, voordat er een echt sterrenensemble het heilige gras op stapt. Inderdaad, je ‘moet’ er genoeg tijd in steken, want helaas krijg je door de toernooien en de afwezigheid om een wedstrijd af te kappen niet zoveel vrijheid om zelf te bepalen wanneer je wilt spelen. Misschien is dat ook wel de grootste reden dat F.C. InsideGamer tot op heden de wereld nog niet heeft veroverd...

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Ik geniet er met volle teugen van! Ben er echt helemaal aan verslaafd :)

  • Erg leuke mode heb er ook alweer de nodige uren inzitten.

  • Toch vind ik dit een mode van PES waar ik als FIFA bezitter erg jaloers op ben..

  • Dit is gewoon een verkapte versie van FIFA Ultimate team, zeker ook met die 'contracten' voor een bepaald aantal wedstrijden.

  • Jawel, maar Master League was toch echt veel eerder ;)

  • oh dat ontken ik ook niet hoor, maar dat het vrijwel identiek is had best in de review mogen staan.

  • Je zit alleen niet te kloten met kaartjes, maar je kunt gewoon met je geld doen wat je wilt.

  • En je kunt niey met echt geld een top team bij elkaar kopen. Als iemand in MLO een sterren elftal heeft heeft hij/zij er echt veel uren in gestoken

  • Ziet er goed uit

  • Sinds 2004 speel ik PES, sinds dit deel ben ik er klaar mee. Het commentaar doet het niét. Zélfs gebeld met Konami nl. Die gaven aan dat ze op dit moment grotere problemen hebben en waren dus (voor 80 cent per minuut!!) erg onvriendelijk. Sinds de laatste ( en eerste) update is.PES online ook nog eens een stuk trager geworden. Het lijkt er voor mij erg op dat ze een onaf product op de markt hebben gebracht. Slechte zaak…..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren