1. FIFA 13 Match Day

FIFA 13 Match Day

In FIFA 13 zijn alle vormen van live features en updates die we kennen uit de oudere FIFA’s, samengevoegd tot het (gratis!) Match Day. Blessures, schorsingen, de vorm van een speler, maar ook standen in de competitie, alles uit de echte wereld wordt via Match Day direct in FIFA 13 gegoten. Tenminste, alles uit de eerste competities van Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten, want alleen die competities worden volledig ondersteund.

Match Day

Match Day is om te beginnen te gebruiken tijdens een standaard wedstrijdje, de ‘Kick Off’-modus in het menu van FIFA 13. In dit geval worden de opstellingen van de meest recente echte wedstrijd automatisch toegepast. Blessures en schorsingen spelen hier geen rol, maar vorm wordt wel doorgevoerd. Büttner is na zijn grandioze debuut bij Manchester United bijvoorbeeld vijf punten beter geworden, terwijl diverse spelers bij het kwakkelende AC Milan met enkele punten omlaag zijn gegaan. Overigens is wel in één oogopslag te zien wie er in het echt niet beschikbaar is vanwege blessures, schorsingen of interlandverplichtingen, mocht je je daar aan willen houden maar je beschikt in de Kick Off-modus gewoon over het volledige team. Iedereen is dus op te stellen.

Live Fixtures

Dit is anders bij Live Fixtures, een nieuwe modus die goed gebruik maakt van de Match Day-data. In deze modus worden de eerstvolgende vier wedstrijden van de club van jouw keuze voorgeschoteld. Zo zie je snel tegen welke ploeg Manchester United, Paris Saint-Germain of Real Madrid het komend weekend opneemt. Spelers die in het echt niet beschikbaar zijn, zijn in deze modus ook niet op te stellen. Interessant is om op dit moment eens een wedstrijdje met AC Milan te spelen. Het halve team zit daar momenteel in de ziekenboeg en als coach zul je dus behoorlijk moeten puzzelen. Het is overigens ook mogelijk om met een Nederlands of Belgisch team te spelen in Live Fixtures, maar blessures, schorsingen en vorm spelen dan geen rol. Het is wel handig dat je zo snel ziet welke krakers er in de Eredivisie op de planning staan en met één druk op de knop deze wedstrijd na kunt spelen.

Match of the Week

Ook bij Match of the Week worden de actuele blessures, schorsingen en interlandverlichtingen doorgevoerd. Deze nieuwe modus doet een beetje denken aan de Challenges uit eerdere FIFA’s, maar dit keer juist voorafgaand aan een wedstrijd, in plaats van naderhand. In Match of de Week staan een aantal krakers van deze week centraal. Eigenlijk verschilt deze modus weinig van Live Fixtures, behalve dan dat je zo snel te weten komt wat de meest interessante wedstrijden wereldwijd zijn.

In de praktijk

In de praktijk draagt de implementatie van Match Day bij aan de dynamiek en het realisme van FIFA 13. Spelers die het slecht doen, worden zonder pardon teruggezet in vaardigheden, terwijl de blakende vorm van andere spelers ook wordt overgebracht in de game. Bovendien voorkomt Match Day dat langdurig geblesseerde spelers alsnog iedere keer weer aan de aftrap van wedstrijden verschijnen.

Tevens zorgt Match Day voor meer afwisseling, het hele seizoen lang. Wie in eerdere FIFA’s geregeld een potje F.C. Barcelona – Real Madrid opstartte, zag iedere keer weer diezelfde 22 spelers het heilige gras betreden. Dat is in FIFA 13 verleden tijd. Ook in het commentaar is meer diversiteit te bespeuren. De commentator zal inhaken op actuele gebeurtenissen, zoals een speler die terugkeert na langdurig blessureleed, een keeper die verantwoordelijk wordt gehouden voor het vele puntenverlies in de competitie, of een spits die er lustig op los scoort.

Niet perfect, wel welkom

Toch is Match Day, met name voor ons inwoners van de Lage Landen, niet perfect. Het is erg jammer dat de Eredivisie en Pro League niet volledig worden ondersteund. Opstellingen veranderen wel geregeld, maar het wisselvallige PSV is volgens FIFA 13 nog altijd de beste club van de Eredivisie, terwijl de langdurig geblesseerde Sigthorsson van Ajax gewoon nog op te stellen is. Tevens worden wedstrijden voor de Beker of in Europees verband niet meegenomen in Match Day, waardoor blessures soms – ook voor de Engelse Premier League – niet up-to-date zijn. Tot slot is het natuurlijk discutabel of de aangepaste statistieken ‘kloppen’. Vijf punten erbij voor Büttner na één wedstrijd is immers vrij veel. Aan de andere kant geldt dat statistieken in voetbalgames natuurlijk altijd al slechts een benadering zijn en je het er altijd wel mee oneens kunt zijn. Wie vanwege die kleine imperfecties geen zin heeft in Match Day als geheel, zet het met één druk op de knop uit. Wij zien Match Day echter als een erg welkome, nuttige toevoeging die FIFA 13 het hele seizoen fris en (bijna) up-to-date houdt!

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Vind het wel vet bedacht! :) Alleen jammer van de eredivisie die er nog niet in zit.

 • Maar het is niet online te spelen toch?

 • ik snap niet dat de league van de VS en Frankrijk voor Portugal en Nederland gaat

 • De VS en Frankrijk zijn waarschijnlijk een grotere markt qua FIFA-spelers en dus aantrekkelijker om up-to-date te houden.

 • Het is logisch dat Frankrijk voor Nederland komt en ze willen vast meer succes in de VS dus vandaar dat die league er ook bij zit.

 • FIFA verkoopt als nooit tevoren in de US.

 • Gaaf hoor.  Zondag 7 oktober een groot FIFA 13 toernooi in Sliedrecht. Prijzengeld is 350 euro.
  Aanmelden kan nog via www.marsgameevents.nl

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren