1. Games, Arabische teksten en hatecrimes

Games, Arabische teksten en hatecrimes

Katholieken die Ubisoft heidens noemen vanwege Assassin’s Creed II, waarin de speler de Paus neersteekt. Dierentuinmedewerkers die hun schildpadjes extra beveiligen na de release van een nieuwe Super Mario Bros. Ouders die Sony aanklagen nadat kinderen massaal hun knuffels versieren na het spelen van LittleBigPlanet. Scheidsrechters die woedend op EA zijn, omdat Kinect in FIFA 13 gescheld tegen de arbitrage aanmoedigt. Iemand die bij Activison klaagt vanwege een Arabisch tekstje over Allah in een badkamer in Call of Duty. Welke van deze situaties hoort er niet bij?

Inderdaad, die laatste. Want hoewel elk van deze geschetste situaties nogal overdreven en overtrokken klinkt, is de laatste wél de realiteit. De map Favela van Call of Duty: Modern Warfare 2 werd eerder deze week tijdelijk offline gehaald en is waarschijnlijk pas weer speelbaar als Activision de map heeft aangepast. Iets over Allah schrijven in een badkamer mag namelijk niet binnen de Islam. Dat Call of Duty draait om het elkaar kapotschieten met machinegeweren, granaatwerpers en helikopteraanvallen, daar valt anno 2012 (gelukkig!) blijkbaar niemand meer over. Het is niet de eerste keer dat iemand valt over wat voor velen een kleinigheidje uit een game is. Een greep uit den ouden doosch der opmerkelijke controversies.

Battlefield 3, dierenmishandelsimulator

In Battlefield 3 steekt de speler in de derde missie een rat door zijn kop. Schande, vindt dierenrechtenorganisatie PETA. Dit zou spelers aanzetten tot geweld tegen dieren. Dat je daarvoor en daarna ladingen Pakistanen doorzeeft, laten we even buiten beschouwing. Kennelijk zet dat niet aan tot geweld, of is dat op z’n minst ondergeschikt aan dat ene ratje, lees ik af aan PETA’s statement. Overigens is Battlefield 3 niet aangepast. Terecht, want laten we niet vergeten dat die rat ons beet. Hij begon...

Racism Evil 5

Zombies afschieten, oké, maar negeroïde zombies afschieten gaat net even te ver. Dat vonden de Amerikaanse kranten toen in 2009 Resident Evil 5 op de markt verscheen. Tja, het is inderdaad volstrekt belachelijk en absoluut racistisch natuurlijk. Er breekt een zombievirus uit op het continent Afrika en wat doe jij? Je schiet donkere zombies kapot! Dat is natuurlijk totáál niet logisch, want Afrika wordt natuurlijk helemaal niet voornamelijk bevolkt door donkere mensen. Het is een beetje alsof je Sleeping Dogs bekritiseert omdat alle criminelen in de game Aziaten zijn, of vindt dat de nieuwe PES geen goede afspiegeling van de maatschappij is doordat er geen vrouwen speelbaar zijn.

Hatecrimes door GTA: Vice City

Nog zo’n discriminerende game: GTA: Vice City. In het origineel van de game zat de tekst “Kill all Haitians”. ‘All’ verwees in die context overduidelijk naar ‘alle Haïtianen die met dikke machinegeweren op Tommy Vercetti schieten’, maar de New Yorkse Haïtiaanse gemeenschap nam het anders op en dacht dat Vice City wel eens kon aanzetten tot hatecrimes tegen Haïtianen in het algemeen. Want door zo’n opdracht in de game ga je natuurlijk álle Haïtianen afmaken. Knap dat iemand te midden van het non-stop hoeren doodknuppelen, agenten afvlammen en auto’s opblazen zo’n klein zinnetje zorgwekkend vindt. Rockstar paste de tekst overigens aan in latere versies van GTA: Vice City.

Bully – Pesten: The Game

Rockstar heeft natuurlijk wel vaker gedonder gehad vanwege hun games. Rondom Bully, bijvoorbeeld. Bully kreeg al snel het stempel ‘Pesten: The Game’ mee en leerde kinderen hoe ze moeten pesten, da’s natuurlijk van de zotte. Jammer genoeg bleek de kritiek grotendeels gestoeld te zijn op onwetendheid. In Bully werd pesten namelijk bestraft met corvee. Ook als je te laat bij een les kwam opdagen, kreeg je straf. Best een goede opvoeding dus. En dan was er ook nog gezeur over een homoseksuele relatie die je aan kon gaan. En homo’s op een middelbare school moeten we natuurlijk écht niet willen met zijn allen. Om van dat ‘Pesten: the Game’-imago af te komen veranderde Rockstar de naam in Europa in Canis Canem Edit. De latere uitgave voor de Wii en Xbox 360 heetten overigens wel gewoon weer Bully. Zoenen met een mannelijke klasgenoot is nog steeds mogelijk.

Portal 2 haat weeskinderen

En dan sluiten we af met misschien wel de grappigste ‘controversie’ van allemaal, namelijk die rondom Portal 2. In Portal 2 speel je met Chell, een weeskindje. In een bepaald level pesten GLaDOS en Wheatly haar daarmee. “Fatty, Fatty, no parent,” roept Wheatly op een gegeven moment. Terwijl ik zodra Wheatly begon te praten vooral schaterlachend onder de tafel lag, naam één ouder de zaak uiterst serieus. Hij contacteerde zelfs de Amerikaanse nieuwszender WBTV. Een nieuwsitem dat ongeveer net zo hilarisch als de game zelf is, volgde. Pak een bak popcorn en geniet van het prachtige niewsbulletin in de video hieronder. Het feit dat Sony werd gecontacteerd voor deze vermeende belediging, terwijl Portal 2 is gemaakt door Valve en uitgegeven door EA, zegt waarschijnlijk genoeg over de nieuwsgaring van WBTV. Portal 2 is overigens niet aangepast. Gelukkig maar, want ik hou van Portal 2. Van Portal 2 blijf je af. Punt.

Speel wat je wél ligt

Waar artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting ophouden, is een beetje vaag. Meestal geldt dat dit soort vrijheden ophouden wanneer andere personen beledigd worden. Tegenwoordig zijn mensen echter wel erg snel op hun teentjes getrapt. Als een game je beledigt of je op wat voor manier niet ligt, speel ‘m dan lekker niet. Genoeg andere games op de markt, lijkt me zo. En als ik je met dit artikel voor het hoofd heb gestoten, hier nog een afbeelding van een lief dwergkeesje. Als goedmakertje.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Wat is je punt nou? Waarom zo een artikel plaatsen? omdat er bij de vorige bericht allerlei ruzies ontstonden en hierdoor veel lezers aantrok? Laag zeg Insidegamer..

 • Wat is je punt nou? Waarom zo een artikel plaatsen? omdat er bij de vorige bericht allerlei ruzies ontstonden en hierdoor veel lezers aantrok? Laag zeg Insidegamer..

 • Valt hier nog meer over te zeggen….

 • wat is het punt hier nu eigenlijk?
  dat een heleboel mensen snel beledigd zijn?  natuurlijk speel ik games die me niet liggen gewoon lekker niet … duh?

 • ach ja, zoveel mensen zijn snel op hun pik getrapt, terwijll er veel ergere dingen zijn

 • Dat sommige mensen enorm kunnen muggenziften.

 • Stel je eens voor, een wereld zonder religie, of ultra gevoelige mensen  Wat een utopia zou dat zijn zeg…

 • Ja dan zou er eindelijk vrede op aarde zijn, alle oorlogen komen door geloven.

 • lol

 • Door geloven en door olie.

 • En daarom hebben we pretparken ;).

 • Dan wordt er wel weer een ander geschil gevonden om ruzie over te maken.

 • @mklijn, dat gaf ik ook al aan bij callofduty.nl daar hadden ze dat artikel over die favela map.  Geen religien meer op de aarde, maar 1 god de FORCE.
  May the force be with you:-)

 • Het is dus een utopie (verzonnen en gewenste werkelijkheid). Zodra het dus verwezenlijkt is, is het geen utopie meer.

 • geweldig artikel :D

 • Borderlands 2 zet aan tot jezelf in de fik zetten en brandend rond rennen tot de dood en dan je god bedanken. (En midgets doden natuurlijk)  Wel grappig dat het meeste geklaag over de kleine dingen van een game gaan.

 • Dan ook direct Anarchie, agressie jegens robots, wormofobie(?), andere mensen hun dagboek lezen,…

 • jah mensen zijn echt mierenneukers tegenwoordig… owww moet nog oppassen anders zet ik dalijk mensen aan om mieren te gaan neuken… dan krijg ik de PETA ook nog eens achter me aan… maar wat ik nou niet snap is dat Activision die tekst uit die game haalt… kan me niet voorstellen dat in de Koran staat dat er niks in de badkamer mag aangezien er in de tijd dat die werd geschreven wellicht nog geen badkamer was… maar dat kan ook aan mij liggen… ze houden tenminste wel iedereen tevreden in die game… naar mijn mening mogen ze alle maps off-line halen want vindt er geen flikker aan haha :P

 • Ik ben een schattig dwergkeesje maar vind dit artiekel erg beledigend!

 • Die keeshond staat natuurlijk voor Tokyo Jungle, waar je dieren vermoord aan de lopende band, zelfs als je geen honger meer hebt!!! Peta, waar ben je? :O /sarcasm off. Om maar te laten zien dat je alles negatief kan maken ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren