1. De ‘leak-traditie’ van Halo zet voort

De ‘leak-traditie’ van Halo zet voort

Microsoft zal er gek van worden; met Halo 4 is wederom het nieuwste deel van één van hun grootste franchises gelekt. Uiteraard zit Microsoft er bovenop en treffen ze harde maatregelen. Gamers die vroegtijdig Halo 4 spelen worden voor de rest van hun leven geband van Xbox Live - al hebben we hier online nog geen bewijs voor gevonden - en alle filmpjes die iets van het verhaal verklappen, worden van YouTube en dergelijke sites verwijderd. Maar het kwaad is al geschied. Het is echter niet de eerste keer dat hen dit overkomt. Sterker nog, bij de Halo-games lijkt het inmiddels wel een soort traditie om keer op keer ruimschoots voor de release te lekken. Hieronder een klein overzicht van alle gelekte titels:

Halo 2

De digitale versie van Halo 2 werd drie weken voor de release online gezet door softwarepiraten. Het ging om een PAL-versie met Franse tekst. Het downloaden en doorgeven van deze versie werd door Microsoft beschouwd als diefstal en zou bestraft worden met een boete van 100.000 dollar. Het is mogelijk dat de game gelekt is tijdens het lokalisatieproces, maar er is nooit een dader aangewezen.

Releasedatum: 9 november 2004

Leakdatum: 13 oktober 2004

Halo 3

Bij het derde deel ging het in Australië mis. Daar kwam een jongeman op ‘wat voor wijze dan ook’ aan twee retailkopietjes van Halo 3. Eén van deze kopietjes was de zogenaamde Legendary Edition waar hij een luttele 410 dollar vroeg. Maar ook erkende winkelketens droegen bij aan het fiasco door de game veel te vroeg in de verkoop te gooien. Vervolgens ging het vrij snel en werd Halo 3 ook illegaal via het internet verspreid.

Releasedatum: 25 september 2007

Leakdatum: 11 september 2007

Halo 3: ODST

En weer terug naar Frankrijk. Ditmaal betrof het een winkelier in Parijs die bijna een maand voor de launch Halo 3: ODST verkocht aan zijn bereidwillige Franse afnemers. Het zou hier om iets meer dan honderd kopietjes gaan, dus het betrof hier slechts een ‘klein lek’. Microsoft zat er bovenop en de game werd niet verder uitgelekt. Gamers die voor de releasedatum met dit deel aan de slag gingen, werden tevens niet berispt door Microsoft.

Releasedatum: 22 september 2009

Leakdatum: 28 augustus 2009

Halo: Reach

Iets meer dan een maand voor de launch zette Microsoft Halo: Reach op Xbox Live Marketplace zodat recensenten (met verkregen toegang) de game konden downloaden en recenseren. De ideale uitdaging voor een groep hackers uiteraard. Enkele dagen later slaagden zij in hun missie om het netwerk te kraken, waarna ze trotst verkondigden dat het gelukt was. Ze zeiden er wel bij dat ze de game niet zouden verspreiden. De volgende dag verschenen er echter wel talloze videostreams van Halo: Reach en was de game wel degelijk beschikbaar om illegaal te downloaden.

Releasedatum: 14 september 2010

Leakdatum: 20 augustus 2010

Halo 4

Halo 4 zet de traditie voort. Ruim drie weken voor de release doken er op forum NeoGaf afbeeldingen op van een retailexemplaar. Wie dit exemplaar in zijn bezit heeft en hoe, is niet duidelijk. En zoals bij de meeste voorgaande delen is ook dit deel weer massaal geüpload naar allerlei kanalen zodat mensen thuis de game (illegaal) kunnen downloaden. Het moet niet veel gekker worden, want dat zou betekenen dat een volgende Halo-game lekt voor ‘ie überhaupt is aangekondigd…

Releasedatum: 6 november 2012

Leakdatum: 13 oktober 2012

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nu maar wachten op de volgende persoon die het de schuld van Microsoft vindt, en de piraten onschuldig verklaart. Hoe brak de beveiliging ook is, hoe slecht er ook gedistribueerd wordt, de schuld BLIJFT bij de hackers liggen die er misbruik van maken. Zo. Het is er uit.

 • Hoewel ik wel vindt dat mensen die het spel illegaal downloaden wel gewoon voor het spel uiteindelijk moeten betalen, vindt ik het helemaal niet erg dat het spel opnieuw gelekt is. Ik download zelf geen games en heb geen gehackte xbox, maar ik heb er niks op tegen als mensen dit doen met Halo 4. Het spel is namelijk al lang klaar en ligt waarschijnlijk al gewoon in de magazijnen van winkels.
  Maar fans moeten maanden lang wachten omdat Microsoft eerst nog mensen gek moet maken met een uitgebreide adverteer campagne. Het is respectloos tegenover de fans.

 • Dus als ik een product nog niet wil verkopen omdat het naar mijn idee nog niet af is, dan mag je het van mijn zolderkamertje afstelen?

 • Het spel is al lang klaar en er zijn al retail disks opgedoken. Het spel ligt al in de winkels, ze mogen het alleen nog niet verkopen.

 • Nja anders geformuleerd, want je lijkt mijn punt te missen:  Als ik een product nog niet goed genoeg gepromoot vind, of het is nog niet bij alle retailers terecht gekomen, dan mag jij het van mijn zolderkamertje afstelen?  Wie geeft jou het recht om iets van een ander alvast toe te eigenen omdat je het niet eens bent met een bepaalde strategie?

 • Er is nogal een verschil tussen een groot bedrijf en jou zolderkamertje, of niet? De Xbox 360 is gewoon voor betaald en ik vindt dat mensen er mee mogen doen wat ze zelf willen. Zoals ik in mijn eerste comment aangaf vindt ik wel dat mensen als het spel eenmaal uit is gewoon voor moeten betalen.  Ik vindt dat mensen dat mogen doen omdat bedrijven zoals Microsoft constant bezig zijn met mensen gek maken met advertenties. Koop ons product! We vallen je lastig op tv, het internet en magazines. Als gamer kun je niet om hun advertenties heen. Bedrijven zoals Microsoft hebben totaal geen respect voor de consument, de consument hoeft dan ook geen respect voor Microsoft te tonen.

 • :D

 • Nja daar ben ik het niet mee eens, ik vind dat je gewoon altijd respect moet blijven tonen, ookal zijn het grote bedrijven met gigantische marketingmachines.

 • Marketing is een onderdeel van het maken en lanceren van een product.
  Goedkeuren van het ondermijnen hiervan is een onrealistisch beeld over hoe de consumptiemaatschappij waar ook jij deel van uit maakt in elkaar steekt.
  En een dief is een dief want die peertopeer sites distribueren zowel de data als je 'm aan het downloaden bent. JIJ kan dan wel de retail versie kopen, maar anderen doen dat niet en daar heb je dan aan bijgedragen.  Zo nu ff Halo4 downloaden.

 • *facepalm* Als een winkel in Amerika het spel al binnen heeft, wil dat nog niet zeggen dat dan gelijk alle winkels in Nederland er een hebben. Er is zoiets als distributie en dat is niet in een paar tellen klaar.

 • Zoals stephan zegt hij is hier wss nog niet, en verder de releasedatum is een deadline om de game af te hebben, als hij eerder af is dan is dat mooi maar de llanning was eigenlijk om het iets voor de 6de af te hebben, dan wordt ie verscheept (wat 3 dagen duurt) en de winkels hebben hem 2-3 dagen van te voren, dus dat ze de game af hebben zegt niet dat ze gelijk worden opgestuurt.
  En verder als jij een groot miljarden bedrijf hebt, en je weet dat je geld misloopt door een paar hackers dan wil je ze maar al te graag pakken aangezien ze gewoon aan het jatten zijn.

 • Wie zegt dat deze game echt af is? Dat ze hem in productie hebben genomen? Denk je dat ze in 2 dagen tijd die miljoenen discjes van welke game dan ook even maken?  Tuurlijk is die game al tijden af. Neemt niet weg dat er nog heel wat aan te pas komt om zo een game daadwerkelijk in jou Xbox te krijgen.  Zoals ik al zei, game moet nog de massa productie in, gepromoot worden, als je er geld in heb gestoken wil je dat graag terug verdienen en dat zal minder goed lukken zonder de promotie er om heen.  verschepen van deze dingen over heel de wereld kost ook tijd. Waarschijnlijk zijn mensen de game ook nog steeds aan het testen zodat wanneer de game uit hoort te komen er nog een evt. update overheen kan zodat jou spel alleen maar leuker wordt.  er komt echt wel wat meer bij kijken dan "oh ze zijn bij 343 klaar dus morgen moet hij in de winkel liggen". Dit is het jank gedrag dat ik al meerdere malen heb gezien over deze lek. Ik snap dat veel mensen hem willen spelen maar hoop tenzeerste dat alle kereltjes die hem zo nodig moesten downloaden allemaal gebanned worden.

 • http://www.insidegamer.nl/nieuws/1008… ff goed doorlezen…

 • Al is het spel klaar, dan geeft het jou nog niet het recht om jezelf het spel toe te eigenen. En een reden als "ik vind het kut dat er advertenties zijn, dus mag ik hem downloaden" slaat natuurlijk ook nergens op.

 • De game is af zodra de disks geproduceerd worden. Je gaat immers geen spel op de disks zetten als dit niet de release versie is. Er is al een retail versie een maand voor release verschenen. Zoals in het artikel zelf beschreven werd, was Halo 3: ODST ook al ongeveer een maand van tevoren in de winkels, want het lek was in een winkel in frankrijk.  Als downloaders gewoon de singleplayer nu vast spelen en gewoon de retail versie kopen zodra deze in de winkel is, vind ik het helemaal geen probleem. Helemaal niet omdat het hier on uitgever Microsoft gaat, de uitgever van on disk DLC en pre - order bonussen. Geen respect van Microsoft voor z'n klanten, vind ik het geen probleem als mensen het downloaden.

 • @gameloading  Je slaat de plank voledig mis. Er word niet voor niks een releasedatum gegeven door Microsoft. Het geeft ten eerste Microsoft de tijd om het spel af te krijgen en daar is ook een paar maanden extra tijd inbegrepen om eventuele fouten er uit te halen. Ten 2de is dat men ook dan genoeg tijd heeft om nog eens extra aandacht aan de game te kunnen besteden via allerlei media en ten 3de Microsoft bepaalt want het is HUN game. Als ik met je afspreek om naar de bios te gaan op een vrijdag sta ik toch ook niet 2 dagen van te voren op een woensdag voor je deur. Afspraak is afspraak….al is het wel vaak zo dat men games naar voren schuift maar dat is om de game beter te maken en eventuele fouten er uit te halen. DLC on the disc….doen alle bedrijven aan dus vingertje wijzen is hier totaal nuteloos enbij Halo is het nog geen eens zekker dat het op de disc staat zelfs en pr order bonus??? WTF….word je daar boos over… Hell yeah extra dingen voor trouwe fans van de serie die pre orderen…oh dat is toch zo slecht van Microsoft….oh Gameloading..weet niet of ik je grappig moet vinden of dat je maar een eind weg lult…..

 • @ Gameloading, om even terug te komen op het feit dat jij vindt dat de Xbox360 jou toebehoort als je ervoor betaald hebt en dat je er mee mag doen wat je wilt. Tuurlijk eigenlijk vindt ik dat zelf ook wel maar je hebt de Terms and Conditions geaccepteerd dus je gaat ermee akkoord dat je Xbox360 eigenlijk ten aller tijde eigendom blijft van Microsoft. En gast ik vind dat je echt geen respect hebt voor de game-industrie. Gameloading staat zeker voor games downloading… koop je zelf je spelen wel of moet je ook zo nodig illegaal spelen?

 • @ gameloading ;
  Het illegaal downloaden van games gaat gewoon ten koste van nieuwe games . Puur omdat er minder dollars binnenkomen .
  Ik ben in principe tegen het downloaden van games . Maar het is ook onmogelijk om alle vette games te kopen en nog je huur te betalen , om maar een ding te noemen ….,.
  Ook ik maak me wel eens schuldig aan het digitaal downloaden van games, maar ik koop de games altijd die ik vet vind , omdat ik echt het doosje wil hebben. Ik wil wat vast kunnen houden …..
  Maar ik beperk het tot hooguit 2 games per jaar en voor de rest wacht ik tot de prijs zakt of ik wel geld heb om het doosje te halen .
  Maar het moedwillig kapot maken van een franchise gaat mij echt te ver ! En dat is wat je doet als je een versie lekt naar de openbaarheid . Want in 99.99 % van de tijd is het niet de versie die je koopt op disk , en dus speel je een oude versie waar nog niet alles is uitgewerkt en dat schaad de naam en is ook nog eens van invloed op de verkopen ,
  Ik kan me ook niet vinden in je punt van het laten "wachten " voor dat we de game kunnen spelen .
  Er is geen developer die niet wil dat zijn game zo snel mogelijk op de markt komt . Ze willen allemaal liever dat het vandaag uitkomt dan morgen , mits het klaar is en zij tevreden zijn met het product .
  De reclame is juist goed voor de fans ! Want dat zorgt ervoor dat er meer exemplaren verkocht worden en er nieuwe games gemaakt kunnen worden . Dat is hoe de markt werkt . Zonder de reclame was er heel veel niet mogelijk !
  Zoals je comment plaatsen op deze en andere game site's .

 • Ik breek ook wel eens in bij de Febo voor een paar kroketten, die liggen er toch al weken in de vriezer.
  Ze hebben vast geld genoeg daar, geeft niets toch?

 • Wat mij wel opvalt is dat veel mensen wel heel graag een reactie op mijn reactie plaatsten, maar dat doen zonder mijn reacties eerst goed te lezen. Dit is jammer, want ik wordt nu van allerlei posities beticht die ik helemaal niet heb ingenomen.  Eerst even mijn reactie op Mindgame: Het spel is al lang af en ligt al gewoon in de magazijnen van velen winkels. De versie die jij, op launch dag neem ik aan, koopt is precies dezelfde die nu al in de winkels ligt.  DLC on the disk doen alle bedrijven en daarvoor mogen we er maar niet over klagen? Wat een nonsense argument zeg. Ten eerste doen niet alle bedrijven dat, en ten tweede. dude, serieus, als ze het allemaal zouden doen dan is het prima? Oh dus als we allemaal zouden downloaden dan is dat ook prima, aangezien we het toch allemaal doen?  jij denkt nog steeds dat pre - orders voor de fans zijn? kom nou zeg. Pre - order bonussen zijn er zodat jij het spel vast reserveerd voordat het uitkomt zodat de verkoop vast ligt. Maak jezelf alsjeblieft niet wijs dat dit een extratje is voor de fans, dat is het namelijk niet. Het is gewoon een stukje content dat weg geschrapt is en alleen toegangkelijk is voor mensen die het dag 1 kopen. Ik vindt het moreel verwerpelijk, als ik een game een week na de release koop, voor dezelfde 60 euro, dan heb ik opeens geen recht op de volledige game omdat ik niet vanaf dag 1 op de stoep bij de winkel stond?  Verder voor alle posters die mij nu betichten dat ik illegaal downloaden steun: Ik heb al in mijn eerste reactie aangegeven dat ik
  1: Zelf niet download
  2: Vind dat mensen die het spel nu vast downloaden, er gewoon voor moeten betalen als het spel uitkomt. Ik verwacht ook dat de meesten dit gewoon doen, je kan immers niet online spelen met een gedownloade versie wat nogal een groot gedeelte van Halo is. Ik heb helemaal niet gezegd dat het prima is om te downloaden zonder te betalen en ik zou het ook op prijs stellen als mensen hier mee ophouden mij hiervan te betichten dit beargumenteerd te hebben,

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren