1. De verslaving van FIFA 13 Ultimate Team

De verslaving van FIFA 13 Ultimate Team

Verslavingen steken in allerlei vormen de kop op. Van cocaïne tot gokken en van koffie tot sport; stuk voor stuk verenigd door die ene bindende factor: de drang naar meer. Bij ondergetekende is het helaas niet anders. Echter niet verslaafd aan poker of een geestverruimend middel. Nee, verslaafd aan het verzamelen van kaartjes. Dan heb ik het niet over Magic: The Gathering of Yu-Gi-Oh!, waarbij je tenminste nog fysieke verzamelkaarten in handen hebt. Het gaat hier om digitale kaartjes van voetbalspelers, in de FIFA 13-modus Ultimate Team. De enige afdeling van FIFA 13 die me tegenwoordig nog interesseert.

En dat komt niet door innoverende gameplay-aanpassingen of de enorm realistische weergave van het hedendaagse voetbal. Het gaat bij mij puur om het in- en verkopen van kaartjes op de Auction House van de modus, het digitale veilkantoor waar alle kaartjes van speler naar speler worden verhandeld. Voetballers goedkoop binnenhalen om vervolgens met een dikke winstmarge weer van de hand te doen; het gebeurt niet alleen thuis in mijn vrije tijd, maar ook tijdens college en op het werk. Tijdens het artikelen nakijken even snel spieken of je die ene rechtsback voor een spotprijsje kunt stelen; het leidt tot een ware verslaving.

Waar doe je dat allemaal voor? Simpel, om nóg meer digitale muntjes te verdienen waarmee je meer en betere spelers kunt kopen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om een speler als Messi of Cristiano Ronaldo in je team te krijgen. Het werkt een beetje als het ideale ruilscenario: beginnen met een paperclip, eindigen met een prachtvilla aan de Franse Riviera. Ook hier begin je dus erg klein, met een groep bronzen spelers, om zo te groeien naar een team vol ‘gouden’ klasbakken.

Het idee is duidelijk, maar hoe kan je nou in vredesnaam als PS3- of Xbox 360-speler van huis doorgaan met de handel? Voor de ware junkies onder ons heeft EA een ‘web app’ en een mobiele applicatie ontwikkeld. Op je iPhone kun je snel wat spelers binnenhalen - om vervolgens weer te cashen - maar met behulp van de browser kan de benodigde handelsdosis het snelste toegediend worden. Je vult makkelijker bedragen in, zet in een recordtempo kaartjes klaar voor de veiling en hebt een goed overzicht van alles binnen jouw Ultimate Team.

Nu probeer ik mijn verslaving ook nog een beetje nuttig te maken door mijn bevindingen en methodes met jullie te delen. Zo is het handig om te weten – als je puur uit bent op het maken van winst – welke speler je wel en niet moet kopen, en tegen welke prijs.

Ten eerste is het belangrijk, zeker wanneer je nog niet zo bekend bent met de markt, om een website met een hoop handige statistieken over alle spelers binnen Ultimate Team bij de hand de houden. Zelf gebruik ik Futhead om informatie zoals gemiddelde prijzen en uitgebreidere beschrijvingen van spelers te vinden. Als je deze info er constant bij houdt tijdens het zoeken, weet je wanneer een speler voor een lage prijs verkocht wordt. Zo is goed uit te kienen wanneer je je slag wel, en niet moet slaan.

Daarnaast moet je altijd in je achterhoofd houden dat snelle spelers, en dan vooral vlotte spitsen en verdedigers, voor de hoofdprijs de deur uit gaan. Snelheid is één van de belangrijkste aspecten van spelers, en mensen betalen er graag voor. Niet voor niets is een razendsnelle aanvaller als Agbonlahor, met slechts een gemiddelde van 74, duurder dan een wereldspits als Van Persie of Benzema.

Eerlijk is eerlijk, dat heeft niet alleen met zijn snelheid te maken. Juist doordat Agbonlahor’s gemiddelde 74 is – en daarmee nog net een zilveren speler – is het de ultieme speler om in een team te hebben die puur uit zilveren spelers is opgebouwd. Waarom zou je dit doen? Sommige bekertoernooien hebben bepaalde spelerskwaliteitrestricties (leuke voor galgje – red.), waardoor je een gigantisch voordeel hebt met de pijlsnelle aanvaller van Aston Villa.

Dit zijn allemaal elementen die je in het achterhoofd moet houden wanneer je je waagt op de Auction House van Ultimate Team. Er zijn nog legio manieren om handig in te spelen op alle ontwikkelingen binnen die markt, van het controleren van het aanbod van een speler tot het naarstig zoeken naar spelers die per ongeluk voor een nulletje te weinig zijn aangeboden. Graag hoor ik dan ook jullie manieren aan, om zo mijn behoefte aan muntjes nog verder te kunnen voeden. Maar goed, volgens mij zie ik echt nét een goedkope Suarez voorbij komen!

Tijdens het schrijven van dit artikel is er een tiental spelers verhandeld.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • tijdens het schrijven van dit stuk zijn er geen slaven verhandeld, alleen uitgeleend voor altijd voor gouden muntjes


 • ONLINE STORE :  —**** http://fur.ly/92gq ****—  Hallowmas( On November 1 ) is coming beloved whether or not you are ready to shopping ,Characteristics, novel, variety, low price and good quality, and the sales price  is low , Move your mouse to work shopping! Hey hey  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  —**** http://fur.ly/92gq ****—

 • Ben er zelf ook veel mee bezig. Die spelers zijn erg handig!

 • messi voor 1miljoen muntjes? grapje!!

 • Ik speel zelf altijd met een team dat bestaat uit Nederlandse spelers die 21 of jonger zijn. Dus Jong Oranje zeg maar. Daarnaast speel ik met een Eredivisie All-Star Team waar spelers spelen die het op dit moment goed doen in de Eredivisie zoals Djuricic, Bony, Tadic, Babel en Janmaat. Erg leuk om dat allemaal in elkaar te zetten en ermee te spelen.

 • Op welke site kan je op de auction house handelen als je een PSN account/Ea account hebt?

 • http://www.ea.com/nl/voetbal/login?re…

 • Ik ben ook verslaaft! Mijn doel is om een super Nederlands elftal te creeëren.

 • Me too! Alleen begin ik bij bronzen spelers en werk ik langzaam op naar een gouden team. Speel nu dus met 'supersterren' als Alex Schalk en Arne Slot :')

 • Ultimate team is leuk. Alleen dat gekut met die contract kaarten komt op den duur me strot uit.

 • Hier nog 1 haha. Doe niks anders meer dan dit.

 • Speel dit sinds fifa 10, vind het echt een vette mode. Heb zelf nu een premier league team met oa Kompany, Balotelli, Ramires en nog meerrr

 • Luc Castaignos :)

 • Ik probeer het ook te doen met veel Nederlandse spelers, enkel de linksback is een buitenlander. (al is iemand als van aanholt, willems en andere zilveren spelers op zich ook een redelijke optie)  Hoe dan ook, in ut zit wel de meeste tijd wat betreft fifa.

 • Ik ook, je hebt gelijk. Nederlandse linksbacks zijn er haast niet te lrijgen.

 • Ja een zilveren buttner is dan nog wel een goede optie maar die is vrij duur :P

 • Geloof me, hij is wel erg duur maar je krijgt dan ook een top linksback. Hij heeft echt een onhoudbaar schot en met zijn snelheid komt er bijna niemand langs hem.

 • Blijft inderdaad een erg leuke mode, alleen dat je nu niet meer vooraf kan zien hoe sterk je tegenstander is, vind ik jammer. Tuurlijk hou je mensen die blijven skippen tot ze een mindere tegenstander hebben gevonden. Maar om met je bronzen team gelijk tegenover een 5-sterren team met 100% chemistry te moeten, is ook geen pretje..

 • Helemaal mee eens.

 • Jaa het matchmaking systeem faalt wat dat betreft enorm. Zou het leuk vinden als de 'gewone' matches weer terugkwamen al ben ik bang dat dat niet gaat gebeuren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren