1. F1 Race Stars Preview

F1 Race Stars Preview

Met F1 Race Stars laten de mannen van Codemasters zien dat je zelfs met een strikte F1-licentie creatief kunt zijn. De meeste grote coureurs zijn immers ooit begonnen in een kart, dus een ode voor deze racetak is wel op zijn plaats. En een ode is het absoluut, maar weinigen hadden voorzien dat het er één zou zijn met verzonnen circuits, power-ups en shortcuts. Je hoort het goed, F1 Race Stars is een heuse partyracer!

Toen men het idee voor F1 Race Stars pitchte bij de FIA, de internationale autosportfederatie, hadden de heren van Codemasters niet zoveel vertrouwen in een goede afloop. Het tegendeel bleek, daar de hoge piefen van de FIA hun kans schoon zagen om het merk te versterken bij een grotere doelgroep. Logisch: de supersnelle wagens en spectaculaire crashes in ’s werelds meest prominente autosport spreken bij iedereen wel tot de verbeelding, maar uiteindelijk zijn het toch veelal de doorgewinterde autofanaten die overgaan tot aanschaf van de F1-games.

Kijkend onder andere naar de grafische stijl zal die verhouding bij F1 Race Stars naar alle waarschijnlijk anders komen te liggen. Dat komt mede door de omgevingen, die rechtstreeks lijken te zijn overgekomen uit een animatiefilm. Het ziet er eenvoudig, maar vooral gelikt en levendig uit. Sowieso heeft de fantasie de overhand gehad tijdens de ontwikkeling. De kleuren spatten van je scherm af terwijl de Deutsche Autobahnen je de lucht in meenemen en met behulp van leliebladen houd je het hoofd boven water in de Braziliaanse Amazone. Ook de sterrencoureurs, die overigens allen gekenmerkt worden door een iets te groot hoofd, dragen bij aan de vrolijke sfeer dankzij de cliché uitspraken. Kijk dus niet vreemd op als de Jahhhh’s en Allez! je om de oren vliegen.

Op racegebied claimt Codemasters dat het geen Mario Kart-kloon op de markt wil brengen zoals in de regel gebeurt. Om verdachtmakingen uit de weg te gaan hebben ze enkele leuke dingen op gevonden, zoals het uitbannen van de powerslide. Niet alleen omdat snaken een scheldwoord is geworden sinds Mario Kart DS, maar vooral omdat drifttechnieken niet thuis horen in de F1-sport. In plaats daarvan zijn er vele boost-stroken op de circuits aangebracht. Wanneer je gedurende de hele bocht op de strook blijft, is er een maximale turbo te verdienen. Snijd je de bocht echter verkeerd aan en beland je eventjes in het gras? Dan zul je met een veel lagere snelheid op het rechte stuk uitkomen. Dat brengt ons bij het volgende aspect dat de liefhebbers van “volwassen” racegames ongetwijfeld aan zal spreken: bij gebrek aan een powerslide is het juist nemen van de bochten de sleutel tot succes, temeer omdat je hier en daar zelfs op de rem moet trappen om keurig op het asfalt te blijven. Zelden vertoond in het partyrace-universum!

Als dit iets te serieus klinkt voor je, bieden de power-ups wellicht soelaas. Van hittezoekende raketten tot vertragende boobytraps, alles wat je verwacht zit erin. Wel dienen we de kanttekening te plaatsen dat het lang niet altijd duidelijk is welk type item je in bezit hebt. Een turbo is dankzij dikke uitlaat bijvoorbeeld nog wel te ontcijferen, maar verder gebruikt de game hoofdzakelijk gekleurde bollen als itemaanduidingen in plaats van karakteristieke afbeeldingen. Geen onoverkomelijk punt, maar wel degelijk een ongelukkige keuze. De scepsis groeit vervolgens als de game zijn inspiratie voor power-ups exclusief uit Mario Kart lijkt te halen, maar dan komt het ineens met zeer interessante variaties op de proppen. Wat dacht je van een regenstorm die iedereen vertraagt behalve jou, omdat jij wordt voorzien van regenbanden? Of het uitsturen van een Safety Car, zodat de voorsprong van de koplopers in rap tempo afneemt? Een verademing in vergelijking met het beruchte blauwe schild, dachten wij.

Alle creativiteit ten spijt, maken we ons nog een klein beetje zorgen over de houdbaarheid van de game. Het menu van de F1 Race Stars-demo toonde immers dat we rekening moeten houden met een totaal van elf tracks, ietwat weinig voor een racegame. Daar staat tegenover dat het concept in potentie interessant genoeg is om een waardevolle aanvulling voor het genre te worden. Het hopen is zodoende dat de aangekondigde Competition-modus het uiterste uit de banen weet te halen, zodat F1 Race Stars straks ook buiten feestjes om een leuke bezigheid is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • off: heeuuyy donderdag naar t forza horizon festival!!

  • Jammer van het aantal banen, maar anders wel een leuke partyracer om eens uit de budgetbak te halen.

  • Creds voor de enige on-topic reactie :P

  • Wat heb dit met star wars te maken slaat nergens op ik snap er niks van

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren