1. Gastrecensie: Mass Effect 3

Gastrecensie: Mass Effect 3

Dit is de gastrecensie van TheRomeoPapa, winnaar van de Memberrecensie van de Maand juni.

Iedereen droomt. George Lucas over het verdwenen succes, Konami over onbereikbare licenties en Justin Bieber over volwassenheid. In de musical ‘Les Miserables’ droomde men een droom, Martin Luther King droomde over een speech en speechte over een droom. Iedereen heeft een droom. Ook BioWare. Zij droomden over een perfecte game-serie, waarin iedere speler zijn eigen avontuur zou beleven en elke keuze invloed zou hebben op het hele verhaal. Hun droom werd geen nachtmerrie: deel 1 en 2 deden het perfecte voorwerk - het is aan Mass Effect 3 om de droom van BioWare glorieus te voltooien.

Het universum staat aan de rand van de afgrond nu de Reapers, een eeuwenoud machineras, ongewild op bezoek komen. En nee, ze zijn niet van plan om gezellig met Commander Shepard een lieflijk theekransje te houden, want ze hebben maar één doel: al het leven volledig met de grond gelijk maken. Een enorme galactische oorlog is wat volgt en aan Shepard de taak om iedereen te redden van de complete ondergang.

Toch komt het verhaal, na een spetterend begin, ietwat langzaam op gang. In de eerste paar uur van de game ben je namelijk vooral bezig met het overhalen van verschillende rassen om aan jouw zijde mee te vechten, wat je bereikt door voor ieder ras een missie te voltooien. Deze missies staan nogal los van elkaar en lijken ook een beetje willekeurig, waardoor het geheel wat onsamenhangend voelt. Gelukkig maakt de rest van het verhaal dit volledig, maar dan ook echt volledig goed.

Want wat volgt, doet het begin helemaal vergeten. Heftige, epische scènes zijn eerder regel dan uitzondering, maar er is ook aandacht voor de persoonlijke kant van het verhaal, bij het weerzien van oude vrienden of het laatste afscheid van karakters met wie je een sterke band had opgebouwd door de serie heen. Alles wordt geweldig ondersteund door de soundtrack, die -zoals het een Mass Effect-game betaamt- simpelweg ijzersterk is en ieder moment nóg intenser en emotioneler maakt.

En terwijl je geniet van deze memorabele scènes, houdt ook het plot je op het puntje van je stoel. Mass Effect 3 kent een ijzersterk verhaal, verrassende wendingen, onverwachte vijanden en een gigantische climax, waar al zeer veel over geschreven en gezegd is. Naar mijn mening is het einde prachtig. Het zet je tot nadenken. Ja, iedere speler krijgt -ongeacht keuzes in games - aan het slot dezelfde opties, maar dat is helemaal niet erg; de beslissing die je tot besluit van de trilogie moet nemen, is belangrijker, lastiger en heeft meer invloed dan alle eerdere keuzes bij elkaar.

Maar vanzelfsprekend zijn er meer momenten in de game waarop je tussen een aantal uitersten moet kiezen en naarmate het verhaal vordert, worden de keuzes moeilijker en moeilijker. De uitwerking van iedere keuze is schitterend verwerkt in het spel, maar nóg mooier zijn de gevolgen van de keuzes die je in eerdere delen hebt gemaakt. Heb je in deel 1 iemand gered? Hij of zij zal nu tot je beschikking staan in je gevecht tegen de Reapers. Het is formidabel te zien hoe alles wat je in de vorige spellen hebt gedaan van invloed is. In Mass Effect 3 komt alles samen.

Ook als third-person shooter staat de game zijn mannetje en het vechtsysteem is duidelijk verbeterd ten opzichte van de vorige delen. Voor het is eerst het overhalen van de trekker in Mass Effect-game een waar genoegen, want het schieten voelt simpelweg heerlijk aan en er is een grote diversiteit aan wapens. De opties voor melee-acties zijn uitgebreid en belangrijker geworden, maar er is ook nog steeds aandacht voor speciale krachten, zoals schokgolven, onzichtbaarheid en het oppakken en wegsmijten van vijanden. Het is buitengewoon leuk en bevredigend om hiermee heerlijk te experimenteren (in de volksmond ook wel ‘aankloten’ genoemd) en je al speciale aanvallen te upgraden, aangezien dat laatste ook ietwat uitgebreid is. De speler kan nu zelf kiezen op welke manier hij zijn krachten doorontwikkelt, wat we nog kennen uit deel 1

Een sterk verbeterd punt is de toegenomen beweeglijkheid. Shepard manoeuvreert snel en makkelijk door de omgeving en ook het cover-systeem is onder handen genomen; waar het vroeger nog wel eens een eigen wil leek te hebben, doet het nu 9 van de 10 keer precies wat je voor ogen hebt. Daarnaast wordt de gameplay gelukkig niet meer onderbroken door saaie en nutteloze hack-spelletjes, waardoor je beter in de flitsende actie blijft zitten. Ook is de AI van zowel je team als van de vijanden verbeterd en levert dit dus ook niet meer de nodige irritatie op. Het gevolg van dit alles? Een soepele en zalige ervaring.

En die ervaring wordt nóg beter: Mass Effect 3 is een lust voor het oog. Karakters, planeten, locaties en omgevingen zien er werkelijk fenomenaal uit. Alles is (of in ieder geval: lijkt te zijn) gemaakt met heel erg veel passie. Het prachtige stijltje drukt echt zijn stempel op de game en is dan ook overal aanwezig. De animaties, met speciale aandacht voor de gezichten, zijn van een ongekend hoog niveau, en vanzelfsprekend geldt datzelfde voor de voice-acting.

Dé vernieuwing in dit deel is natuurlijk de multiplayer, die bestaat uit één simpele, coöperatieve modus met eenvoudig doel: samen met drie medespelers moet je 11 golven met vijanden overleven. Iedere golf is natuurlijk lastiger dan de vorige en tactisch spel is dan ook zekere een vereiste om het tot het einde te overleven. Daarnaast heb je om de zoveel golven een speciale opdracht, zoals het uitschakelen van specifieke vijanden binnen een bepaalde tijd of het hacken van een computer. Alles in de modus is zeer toegankelijk, maar wel ontzettend leuk.

Dat laatste komt voornamelijk door de herkenbare gameplay, want ook in de multiplayer is schietplezier volop aanwezig. Het is verrassend aangenaam om het met z’n vieren tegen hele hordes vijanden op te nemen en terwijl kogels, raketten en vijanden door de luchtvliegen kom je dan ook snel tot een eenvoudige conclusie: de multiplayer in Mass Effect 3 is niet bijzonder, maar wel bijzonder leuk. Zeker ook omdat je te maken hebt met een prima upgrade-systeem, welke ervoor zorgt dat je om de zoveel tijd een nieuw karakter, nieuwe krachten en nieuwe klassen vrijspeelt. Het blijft leuk. Een welkome toevoeging aan deze toch al rijke franchise.

Conclusie en beoordeling

Een sterk en heftig verhaal, geweldige gameplay, lastige en goed uitgewerkte keuzes, audiovisueel top en een heerlijke multiplayer om het af te maken. Ja, Mass Effect 3 is op zichzelf een uitstekend spel. Echter, als onderdeel van één van de beste game-trilogieën ooit wordt de game nóg meer. Want als epische afsluiting van Shepards emotionele, persoonlijke en gevaarlijke avontuur, worden de keuzes nóg belangrijker, wordt het verhaal nóg sterker en de ervaring nóg intenser. De Mass Effect-trilogie is in alle opzichten buitenaards en dit laatste deel is het ultieme bewijs daarvan.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • IJzersterk verhaal…
 • Episch en emotioneel
 • Keuzes, ook uit vorige delen
 • Sterke gameplay
 • Schitterende soundtrack
 • Ziet er prachtig uit
 • Leuke multiplayer
 • Minpunten
 • …dat ietwat traag op gang komt

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Erg goede recensie, RomeoPapa. Gefeliciteerd! • ONLINE STORE :  ===== http://gg.gg/sze =====  Hallowmas( On November 1 ) is coming beloved whether or not you are ready to shopping ,Characteristics, novel, variety, low price and good quality, and the sales price  is low , Move your mouse to work shopping! Hey hey  free shipping  competitive price  any size available  accept the paypal  jordan shoes $32  nike shox $32  Christan Audigier bikini $23  Ed Hardy Bikini $23  Smful short_t-shirt_woman $15  ed hardy short_tank_woman $16  Sandal $32  christian louboutin $80  Sunglass $15  COACH_Necklace $27  handbag $33  AF tank woman $17  puma slipper woman $30  ===== http://gg.gg/sze =====

 • Het duurde even, maar daar is ie dan! :)

 • Ik heb de Mass Effect-reeks nooit gespeeld, maar laatst kwam er een nieuw bericht dat er een collectie uitgebracht wordt, waarin alle delen erin zitten. Daar wacht ik dan maar op :)  Verder een uitstekend review, die lekker leest.

 • Goede keuze! Veel plezier ermee! En bedankt :)

 • Die reeks is al uit volgens mij

 • Heb de game hier liggen. Pas een uurtje of 2 gespeeld :( beschamend gewoon!

 • Oei, deze TheRomeoPapa is een echte fan.
  Deze serie begon wat mij betreft prima maar eindigde in een teleurstelling (en dan heb ik het niet over het einde van deel 3 maar heel deel 3).

 • Super recensie man, heerlijke geschreven en een geweldige game!

 • Goede review. Logisch dat je Memberrecensie van de maand won.

 • Het is een goed geschreven recensie. Ik kan er echt uit halen dat je van de game genoten hebt. Verder vind ik het heel slim dat je niet veel aandacht hebt besteed over het einde. Wel vind ik zelf dat niet al je keuzes uit de drie delen invloed heeft of terugkomen. Maar voor de rest heb je het fantastisch gedaan.

 • Fantastische recensie TRP!

 • Slecht einde of niet, de game blijft geweldig. Prima recensie!

 • Goed geschreven? Goed geschreven natuurlijk. Alleen jammer dat je aan de ME game zo'n hoog cijfer verbind. :P

 • Goed geschreven, maar compleet niet met je cijfer eens. Het einde viel me nog geen eens zo tegen, meer het feit dat je alles in de game voor niks doet. Elke keuze, elke actie, eigenlijk was elke keuze die je in de serie maakte teniet gedaan door een goedkope keuze om er een dusdanig zwak einde van te maken. Als ze meer energie hadden gestoken om van deel drie een spektakel te maken waren ze de boeken in gegaan als geniale serie. Nu zal Bioware (mede dankzij Dragon Age 2) altijd met een schuin oog worden bekeken. Ze zijn hun magic kwijt en dat mag in het cijfer worden meegenomen.

 • zoals altijd mooi gescreven! congratz RomeoPapa!

 • Ik heb hem nog niet gespeeld, maar na deze recensie ga ik het zeker proberen! Geweldige recensie ook weer.

 • Een 10- ???!!!!
  *faceslap*
  Het climax einde vond je geweldig en zette je aan tot denken?
  Hahahaha…
  Dude ik wil geen flashbacks dus ik ga wijzelijk zwijgen.

 • Ja, ik vond het einde geweldig. Dat kan, toch?
  En jij gaat wijselijk zwijgen? Niet echt gelukt, zou ik zo zeggen ;)  Maar nu even serieus: er zijn waarschijnlijk meer mensen die het einde goed vonden dan dat er mensen waren die het einde slecht vonden, maar die laatste groep hoor je gewoon meer. Trouwens, gehoord van de Indoctrination Theory?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren