1. WRC 3 Review

WRC 3 Review

WRC 3 probeert de goede oude tijd van het rallygenre te laten herbeleven. Sinds het PlayStation tijdperk zijn er vele verschillende games uitgekomen waarin het scheuren door modder en zand centraal staat. Zo hadden bekende coureurs als Richard Burns, Colin McRae en Tommi Makinen hun eigen spel. Ook kwamen er toen nog titels uit als V-Rally, Rally Cross, Sega Rally en WRC. Als we het hebben over echte rally-games is van al die spellen eigenlijk alleen nog WRC over. De afgelopen jaren komen deze met enige regelmaat uit, en WRC houdt daarmee min of meer als enige het serieuze rally-simulatie genre in leven.

Simulatie

Want een simulatie, dat is WRC: FIA World Championship Rally 3 zeer zeker. WRC 3 bevat alle parcours en coureurs van het huidige seizoen, 2012. In het huidige WRC-seizoen komen de coureurs langs dertien landen. Elk land heeft zes of zeven korte races, waarvan het resultaat bij elkaar opgeteld wordt, en wie aan het einde het minste tijd over het geheel heeft gedaan is de winnaar. Dat zijn behoorlijk wat (korte) races, bij elkaar minstens 78. Het geeft aan hoe het seizoen in het spel in elkaar steekt. Simpel, en recht door zee.

Je kiest aan het begin van het seizoen een coureur met zijn eigen co-driver, en daarmee race je langs dertien landen tot aan het kampioenschap. Het zit dus vrij zakelijk in elkaar, een seizoen racen in WRC3. Geen uitgebreide vieringen, geen toffe introducties van coureurs of parcours, gewoon racen van A naar B. Buiten het aanpassen van je auto, of in ieder geval bepaalde eigenschappen daarvan, en het repareren van beschadigingen is er verder niet heel veel te doen in de Career-modus van dit spel.

Zweverige auto's

Bij het aanpassen van de auto, is de verandering aan de wielophanging het belangrijkste. Tijdens de race merk je het meeste verschil als je dat gedeelte van je auto aanpast, vooral als je wagen na het springen van een “bump” in de weg weer neerkomt. Verder kun je aanpassen wat je wil, maar de besturing blijft over het algemeen niet heel goed. WRC 3 geeft je niet het gevoel dat je de controle over je auto hebt, wat een groot gameplay-probleem oplevert.. Een auto besturen voelt eerder als het manoeuvreren van een soort hovercraft die over de weg “zweeft”, dan een zware rallywagen met een zo perfect mogelijke wegligging. Hierdoor heb je nooit echt het gevoel dat je volledige controle over je wagen hebt. Daarnaast word je als beginner eigenlijk in het diepe gegooid door het gebrek aan een tutorial. Op het gebied van gameplay laat WRC 3 duidelijk steken vallen.

Waar het spel ook steken laat vallen is het aanbod van modi. Je hebt losse proeven, complete rally's of een carrière. Daarnaast heb je eigenlijk alleen nog de Road to Glory-modus. Hierin ben je een beginnend coureur, die zich met steeds andere auto's langs verschillende races moet manoeuvreren. Het idee van deze modus is dat je je opwerkt tot volwaardig rallycoureur. Het spel wil je in deze modus zoveel mogelijk auto's laten proberen en laat je naast normale races ook wat varianten spelen. In een soort arcade-achtige vorm (rij zoveel mogelijk objecten omver) laat het spel je hier bijvoorbeeld zien wat de ideale lijn voor een specifiek parcours is. De Road to Glory- modus is duidelijk gericht op de beginner, en is voor de geoefende racer daarom niet heel interessant. Wat meer interessant is de multiplayer modus. Lokaal komt dat neer op het Hot Seat-principe, dus je rijdt dan om de beurt. Via Xbox Live of PlayStation Network kun je met maximaal zestien man tegelijk racen. Jezelf meten met anderen, in multiplayer of gewoon via de Leaderboards, is in WRC 3 gelukkig nog wel mogelijk.

Deze game is getest op de Xbox 360.

Conclusie en beoordeling

Op de meest belangrijke punten laat het spel steken vallen. Er zijn weinig modi en de wagens voelen veel te licht aan. Daar tegenover staat dan weer wel dat een rallyfan zijn hart kan ophalen bij de dertien officiële parcours en de echte coureurs van het huidige seizoen. Helaas doet WRC 3 te weinig goed om een behoorlijk cijfer te verdienen.
5,3
Score
53
Score: 55
 • Pluspunten
 • Alle parcours/coureurs van 2012
 • Veel stages
 • Minpunten
 • Vrij matige besturing
 • Weinig modi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dat is niet zo een goede score zou ik zo zeggen :)

 • Jammer dat het rally genre zo bergafwaarts is gegaan de afgelopen jaren, waren vroeger echt goede games.

 • Hoe vond je Dirt 3 dan?

 • Geen rallygame iniedergeval

 • Colin McRae Rally, dat was dé rallygame. DiRT 2 en 3 waren ook awesome.

 • DiRT 3 was briljant, je kunt er over discussiëren of het een rallygame is. Voor mij is het de perfecte mix tussen arcade en simulatie.

 • Leuke racer, dat zeker maar een echte rally game kon je het niet meer noemen

 • Tsja gemiste kans dus, maar hoe zit het met het grafische aspect? En de sound klinken de wagen beetje natuur getrouw en dergelijke daar kan ik dus helemaal niks van uithalen. En online werkt het goed en zijn er mensen te vinden?

 • Heb zelf de demo gespeeld en de besturing van de auto is inderdaad slecht. Veel te licht.

 • Had er meer van verwacht. Ik had op een 7 gehoopt..
  Wat trouwens best grappig is, is dat jullie nog best lovend waren over deze game bij de previewcode.

 • Ik vind dit een vrij korte review. Kan er niet echt duidelijk uithalen waarom het spel 5+ krijgt.

 • Beste Jeroen Post. Leer schrijven. Kom dan terug. Dank u.  Echt, ik-heb-m'n-diploma-bij-een-pakje-boter-gehad-journalistiek dit… is het nu zo moeilijk om je lappie tekst even terug te lezen en te ontdekken dat in de allereerste zin al een hopeloze fout zit?
  En inhoudelijk stelt het ook niet veel voor, inderdaad dewokkel.

 • Twee fouten zelfs.
  rally genre - moet aan elkaar of met een streepje ertussen, not fosho.
  hereleven - herleven

 • beetje slechte review als je het mij vraagt.
  De game krijgt een 5 omdat het niks extra`s bied.
  En dat terwijl de game zonder die extra`s niet eens zo superslecht is.
  Oke, het is bij lange na geen Dirt, maar een voldoende heeft deze game wel verdiend vind ik.
  Een 6 dus minimaal en hooguit een 7 of zo, maar geen 5.

 • Ik vind het eerste deel nog steeds de beste serie. Deel 2 had wel een beter parcours. Deel 3 kan dan eigenlijk alleen maar tegenvallen. Van deze recentie word ik niet echt blij. Ik had echt gehoopt dat de besturing beter zou aanvoelen dan dat het in de demo het geval was.
  Als die hard rally fan gaat deze game er evengoed wel komen, inderdaad met name om de multiplayer modus via het netwerk. Ik ga mijn eigen mening dan ook nog maar vormen op het moment dat de game er is.

 • Onzinnige review. WRC3 is juist veel beter dan deel 1 en 2. Het stuurt juist geweldig. De stages zijn lekker bochtig en veel realistischer dan Dirt games.  De verschillende ondergronden voel je echt goed.  Wel jammer dat er niet zo veel auto's in zitten.  7 voor de game. 8 voor als je een echte rally liefhebber bent.

 • ik denk dat Jeroen een beetje lui is geweest. je kan de besturing volledig naar eigen zin afstellen en dan is de gameplay net zo sterk als de oude colin mc rae.
  Ik heb iig weer het oude gevoel van colin mc rae spellen terug. lekker met een vriend om de beurt racen en elke fout is 1 teveel (moet je dus wel de flashbacks uitzetten)  topgame wat mij betreft!

 • Dit is dus de 2e slechte game van de afgelopen 2 weken, ze hadden deel 3 ook gewoon niet uit kunnen brengen. Er zijn toch relatief weinig mensen die niet aan deze in mijn ogen matige rally game beginnen.

 • Had de demo gespeeld en vond de besturing toen ook echt slecht.

 • Begin steeds meer aan IG te twijfelen, zowel met spelfouten als inhoudelijk. (niet dat ik daar goed in ben).  Waar deze game bij IG een 5+ krijgt, krijgt hij bij de PU een 7.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren