1. Bureau voor Gamers: Nintendo's mysterieuze driehoekjes

Bureau voor Gamers: Nintendo's mysterieuze driehoekjes

Elke week plaatsen we bij InsideGamer het leukste artikel van Bureau voor Gamers, een creatief gamesblog van onze eigen Maarten Jalink en Wesley Domingos, op onze site. Ditmaal bespreekt Maarten het eeuwenoude raadsel van Nintendo’s gekleurde driehoekjes. Want hoewel het antwoord allang bekend is, zijn er nog zat mensen die zich bijna dagelijk onbewust afvragen wat die dingetjes nou eigenlijk betekenen.

Wie goed op de doosjes van Nintendo-spellen let, ziet dat er op de rug van het spel een gekleurd driehoekje is afgedrukt. Alhoewel dit verschijnsel de laatste generaties (Cube, DS, Wii, 3DS) op de doos terug te vinden is, zijn de gekleurde driehoekjes veel ouder dan je zou denken. Je kan de mysterieuze symbolen bijvoorbeeld al vinden op de boekjes van onder andere de NES, Nintendo's allereerste console uit de jaren '80. Maar waar dienen die driehoekjes nou eigenlijk voor? Geven ze een bepaalde uitgever of regio aan? Is het een leeftijdscodering of het symbool van een genre? Of dienen de vrolijke geometrische vormen als een versiering voor de soms ietwat saaie doosjes? Bureau voor Gamers zocht het voor je uit.

Voordat we gaan Googelen is het misschien wel leuk om eerst even zelf met een creatief antwoord te komen. Wanneer ik bijvoorbeeld naar mijn Wii-games kijk, dan valt op dat het overgrote deel van de driehoekjes blauw is. Ook bij andere Nintendo-games lijkt dit zo te zijn. Dit pleit op zich al tegen de decoratieve aard van dergelijke toevoegingen. Ik weet van mezelf echter maar al te goed dat ik zelf een groot Nintendo-fan ben (in de zin van "games uitgegeven door Nintendo zelf"). Zou een blauw driehoekje dan betekenen dat Nintendo de uitgever is van die spellen en dat andere uitgevers weer andere kleuren hanteren? Een snelle scan door mijn collectie leert me bijvoorbeeld dat op MadWorld en The Conduit, beide uitgegeven door SEGA, een paars driehoekje op hun rug prijkt. Ubisofts Rayman Raving Rabbids en Red Steel tonen daarentegen een oranje driehoek. Zou het dan toch? Helaas, iets verderop zie ik dat SEGA's Let's Tap weer een lichtblauwe driehoek heeft en dat Wii Sport Resort en Wii Party respectievelijk een groen en paars logootje op hun box hebben. En dat terwijl de originele Wii Sports en een groot aantal andere Nintendo-games juist een blauw driehoekje hebben... Op naar de volgende theorie!

Is het dan het genre? Nintendo's spellen zijn vrij vaak geschikt voor alle leeftijden vanaf een leeftijd van drie jaar, dus misschien valt daar een relatie tussen te vinden. Maar nee; in bijvoorbeeld de blauwe serie vinden we hele ´lieve´ spellen, zoals Endless Ocean, PokéPark en Mario Party, maar ook de wat volwassener games Castlevania Judgement, Metroid Prime 3 en Resident Evil: The Umbrella Chronicles. Een dergelijke bevinding sluit niet alleen het genre uit, maar natuurlijk ook een mogelijke codering op basis van leeftijdscategorie. Endless Ocean en PokéPark krijgen van de PEGI een 3+ rating, terwijl Castlevania Judgement en Resident Evil: The Umbrella Chronicles respectievelijk bedoeld zijn voor mensen ouder dan 12 en 18.

Japanners hebben wél een leeftijdscategorie op de rug van hun games staan.

Een laatste poging dan: heeft het iets met de regio te maken? Allereerst valt op dat Amerikaanse spellen (ik heb van Metroid Prime: Trilogy ooit de Europese én de Amerikaanse versie mogen ontvangen) géén mysterieuze driehoekjes op hun rug hebben. Een blik op mijn DS-games leert me dat de codering ook bij Japanse spellen afwezig is. De driehoekjes hebben dus iets te maken met het feit dat de games zijn uitgegeven in Europa. Hmmm, wat is hier anders dan in de VS of in Japan? De taal? Laten we eens een paar games met elkaar vergelijken. Metroid: Other M, één van de beste Wii-games die er is, heeft een blauw label en is beschikbaar in een vijftal talen (Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans). Ook op alle de blauwe games uit een willekeurige steekproef (Punch-Out!!, Samurai Warriors 3, Donkey Kong Country Returns, Mario Kart Wii en Zack & Wiki) prijkt het "5 in 1" talen logootje. We komen dus in de buurt. Nou maar hopen dat dit logo niet te vinden is op spellen met een driehoekje in een andere kleur. Op de doos van de paarse games MadWorld en The Conduit lezen we dat de spellen zelf in het Engels zijn. Op Wii Party, die dezelfde paars gekleurde driehoek heeft, staat echter dat het spel in maar liefst zes talen te spelen is (alle voorheen genoemde talen plus het Nederlands). De kleur van de driehoek op het doosjes geeft dus niet de taal aan, maar heeft allicht wel iets te maken met de regio van uitgifte.

Goed, dan gaan we toch maar eens kijken op het wereldwijde web. Na een vlugge zoektocht valt op dat veel andere gamers met exact dezelfde vraag als wij zitten: waarom staan er gekleurde driehoekjes op de dozen van Nintendo's games? Op het forum van InsideGamer wordt een aantal reeds genoemde opties (zoals genre) genoemd en ook weer ontkracht. Gebruiker SeriousErtai geeft in een ander topic misschien nog wel de meest humoristische oplossing:

Misschien dachten ze bij Nintendo wel: Kom laten we voor de lol eens een gekleurd driehoekje op de zijkant van onze games zetten en eens kijken wat voor idiote theorieën de mensen nu weer gaan bedenken! Die gasten zullen wel niet meer bijkomen nu.

In datzelfde topic leren we dat gebruiker K-SaN zijn Duitse Super Mario Sunshine een paars driehoekje heeft, in plaats van de Nederlandse blauwe driehoek. Het heeft dus wel degelijk iets met de regio te maken. Uiteindelijk geeft gebruiker Orange Star ons het verlossende antwoord: het draait om de taal van de handleiding! Elders op het internet vond ik nog wat bonusmateriaal; de codering heeft inderdaad te maken met de taal van de handleiding en geeft dus de distributieregio aan. De naam van deze regio's vind je tevens achterop de verpakking. Zo zijn de blauwe games voorzien van een Nederlandse handleiding en de regiocode "HOL". In mijn collectie Wii-games kon ik in ieder geval de onderstaande zes verschillende regio's onderscheiden:

Blauw: alleen Nederlands (HOL)

Paars: Engels en Frans (EUR)

Groen: Engels (UKV)

Oranje: Nederlands en Frans (FAH)

Geel: Engels (UXP)

Lichtblauw: Engels, Italiaans, Duits, Spaans, Zweeds, Nederlands en Fins (EUP)

Zo, dat probleem is opgelost. Op naar het volgende mysterie!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Leuk artikel! Nooit geweten waar die driehoekjes voor dienen. Vrij nutteloos als het gros toch niet weet wat het betekend, lijkt mij.

 • Ja haha dat hadden ze wel kenbaar mogen maken dan :P  ON:
  Leuk artikel en tof dat je het helemaal uitgezocht. Maar waarom zo moeilijk doen als het ook op Internet staat? Als je dan toch tijd teveel hebt maak dan een Android rubriek.  Maar de driehoekjes staan toch echt voor de beschikbare talen in de game. En niet de handleiding.

 • Volgens mij is het wel de handleiding. Heb hier het doosje van metroid prime met een blauw driehoekje, wat NL is. Alleen de handleiding is in het Nederlands en schermteksten Engels.  http://www.nanaky.eu/NintendoTriangle… • Cool

 • Bloody hell, waar dan niet gewoon altijd Engels en daarna de de taal van uitgave. Die driehoekjes heb ik altijd afgevraagd, het is dus absoluut niks bijzonders! :P

 • Ow wauw, GO BLUE for Holland! :p (favoriete kleur en heb ik de meeste spellen van).  Leuk artikel btw :)

 • Dit wist ik overigens al, maar het was een klein mind blown momentje.  Maar je mist er nog eentje in je lijst; paars/donker paars is Duits ;)

 • Missen er natuurlijk nog wel meer maar gaat voornamelijk om wat wij van de benelux zien lijkt me :)

 • Ik hou ook wel van driehoekjes.

 • Haha leuk artikel! Weer wat geleerd. ^_^

 • Nooit gezien. Waarschijnlijk heb ik dan enkel blauwe driehoekjes.

 • Hahah moeilijk grappig, zat gister toevallig naar die dingen te kijken en nooit begrepen waar ze voor diende!;)

 • Animal Crossing voor de DS heeft bij mij een groen driehoekje maar bevat een handleiding in het Deens en Noors ofzo (in ieder geval een Scandinavische taal).

 • Leuk artikel en tof dat je het helemaal uitgezocht. Maar waarom zo moeilijk doen als het ook op Internet staat. Als je dan toch tijd teveel hebt maak dan een Android rubriek.  Maar de driehoekjes staan toch echt voor de beschikbare talen van de game. En niet de handleiding.

 • Leuk artikel en leuk om te weten!

 • Haha, leuk artikel en ik ben benieuwd naar het volgende ''mysterie''.

 • Wat is de kleur rose dan?, mijn Skyward Sword box heeft dat namelijk :+  Ah, Engels en Nederlands blijkbaar.

 • Ik heb er wel opgelet maar nooit een vraag bij gesteld..
  maar leuk om nu het antwoord te weten of het nou gaat om de handleiding of de taal.

 • Haha geweldig artikel :)  Was mezelf nog nooit opgevallen van de kleurtjes, alleen de blauwe maar dat er ook andere kleuren waren, geen idee. Ben ook geen echte nintendo speler.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren