1. Medal of Honor: Warfighter Review

Medal of Honor: Warfighter Review

Medal of Honor stond enkele jaren terug garant voor ladingen Duitsers afschieten, maar sinds 2010 is de War on Terrorism het strijdtoneel van deze serie. In Medal of Honor: Warfighter zorgen ’s werelds beste Tier 1-operators ervoor dat terroristen in onder andere Somalië en het Midden-Oosten minder rustig slapen. Met name met een uitgebreide multiplayermodus hoopt EA natuurlijk ook dat onze nachtrust eraan gaat.

Globetrotter

In de singleplayer van Medal of Honor: Warfighter word je in de legerkisten van een aantal bikkelharde Tier 1-operators gezet, die je misschien nog wel kent uit het vorige deel. Als Preacher en Stump wordt de speler ingezet in diverse conflicten, die meestal gebaseerd zijn op echte brandhaarden. Zo lig je in de eerste missie al op een Somalisch strand op piraten te schieten, terwijl je even later in de Filipijnen gegijzelden probeert te bevrijden. Ook wordt op een gegeven moment in een bijzondere missie Dubai bezocht. In deze missie neem je plaats achter het stuur van een auto en volgt een wilde achtervolging door de straten van deze bijzondere stad.

De reden dat de Tier 1-operators de halve wereldbol afreizen, zijn speciale explosieven. Bij diverse aanslagen, waaronder een aanslag op het Madrileense openbaar vervoer, is gebruik gemaakt van dezelfde springstof en Preacher, Stump en de rest van de gang hebben opdracht gekregen uit te vogelen wie die explosieven levert. Dat klinkt misschien als een spannend verhaal dat zo uit de pen van Andy McNab had kunnen komen, maar dat is het helaas niet. Door warrige tussenfilmpjes, waarin de nadruk veel te veel ligt op de emotionele impact die dit soort missies op de vrouwen van de soldaten hebben (wat ook nog eens totaal niet overkomt door de emotieloze robotgezichten van de personages), komt het verhaal totaal niet van de grond en hangen de missies als los zand aan elkaar.

Medal of Honor: Scriptfighter

Maar het matige verhaal is helaas niet de enige plaag van de singleplayer. Met name de stompzinnige AI is echt een struikelblok. Zowel je teamgenoten als de vijanden hebben van tijd tot tijd het IQ van een lege kogelhuls. Als jij als speler niet op een logische plek staat, heb je kans dat je volkomen genegeerd wordt door de tegenstander. Teamgenoten vertikken het om op te rukken, maar duwen jou net zo gemakkelijk aan de kant als je in ´hun´ schuttersput zit. Het zijn dit soort momenten waarop zichtbaar wordt hoe belachelijk gescript die game is. Dat zou nog net als in Call of Duty of Uncharted enigszins verantwoord worden als de singleplayer een ongelooflijke achtbaanrit is, maar ook dat is het niet. Daarvoor wordt er teveel ´gewoon´ geschoten en moet je veel te vaak in slowmotion deuren breachen. De game mist hartslagverhogende scènes die je op het puntje van je stoel houden. Alleen de achtervolgingsmissies, zoals die in Dubai, komen daar een beetje bij in de buurt omdat deze in tegenstelling tot voertuigmissies in veel andere shooters, verrassend lekker spelen. De singleplayer is ook nog eens gewoon te makkelijk. Dat komt door de domme AI, maar ook doordat je bijvoorbeeld onbeperkt munitie kunt vragen aan je teamgenoten. Tot slot is de game vrij lelijk. Teamgenoten lopen soms half door trappen en sommige levels zijn heel kinderlijk afgebakend door 2D ‘bomenbehang’. De singleplayer speel je echt alleen om eens gezien te hebben en komt geenszins in aanmerking om voor een tweede keer gespeeld te worden.

Multiplayer

Nu willen we zo´n matige singleplayer nog wel eens voor lief nemen, als we honderden uren online door kunnen brengen. De rits aan features verraadt dat Danger Close dan ook zijn zinnen heeft gezet op online succes. Waarschijnlijk de belangrijkste en bovendien unieke feature online, is het Fireteam-systeem.

In deze special hebben we al uitgebreid uitgelegd wat dit inhoudt. In het kort betekent het dat je online aan een maatje wordt gekoppeld, bij wie je maar beter bij in de buurt blijft. Je krijgt bijvoorbeeld bonuspunten als je in elkaars buurt blijft en elkaar behoedt voor een wisse dood, of samen iemand vol lood pompt. Je kunt ook nog eens van elkaar health en ammo pakken (zonder dat de ander dit bewust moet geven!) en als je kameraad sneuvelt, zie je door een rode omlijning precies wie de dader is en kun je je maat snel wreken, waarop hij weer sneller spawnt. Natuurlijk zijn er nog altijd mafkezen die als een dolle hond hun eigen weg gaan, maar veel meer dan bij andere shooters opereren mensen in Medal of Honor: Warfighter inderdaad in setjes. Een headset is zelfs niet eens nodig. Doordat spotten is geautomatiseerd (vijanden die je kameraad ziet, verschijnen meteen op jouw radar), heb je toch wel profijt van je rugdekking.

Nuances

De diverse modi die we in Medal of Honor: Warfighter aantreffen, zijn op het eerste gezicht weinig verrassend. Team Deathmatch is in ongewijzigde vorm aanwezig, Home Run en Sector Control zijn respectievelijk vormen van Capture the Flag en Domination en Combat Mission en Hotspot doen beiden denken aan Battlefield´s Rush. Toch zijn er kleine nuanceringen die Medal of Honor´s varianten weldegelijk de betere maakt. In Home Run moet één team twee vlaggen verdedigen, terwijl de aanvallende partij er slechts eentje hoeft te stelen. In Combat Mission zijn er eveneens meerdere plekken om een bom te plaatsen, waardoor de verdedigende partij niet genoeg heeft aan één strategisch geplaatste sniper. Dit soort nuances zorgen voor iets meer dynamiek in het spel. De verdedigende partij moet echt zijn best doen en anticiperen, terwijl de aanvallende partij zoekt naar dat ene gaatje in de verdedigingslinie.

Helaas draaft ontwikkelaar Danger Close een beetje door in het in bescherming nemen van de aanvallende partij. Bovenstaande nuances zijn al in het voordeel van de aanvallers, maar daarnaast is er bij Hotspot een heel vervelend terugtreksysteem. Als de aanvallende partij een punt heeft overgenomen, verschuift het speelbare gebied. Om te voorkomen dat er verdedigende spawncampers achterblijven, wordt de spawnzone van de aanvallers voor de verdedigers ontoegankelijk gemaakt. Wie zich daar nog bevindt, moet dan als een haas terugrennen en kan tot hij het speelbare gebied heeft bereikt, ook zijn wapen niet gebruiken. Eigenlijk word je dus veroordeeld tot een oneerlijke dood.

Frostbite Engine 0.5

Toch heeft de verdedigende partij niet alleen te klagen. Het zijn vooral de verdedigers die ge/misbruik kunnen maken van de maar zeer beperkt benutte Frostbite Engine. Als Medal of Honor: Warfighter opstart en dit logo in beeld verschijnt, verwacht je misschien net zo´n destructief feest als Battlefield 3 waarin alles kapot kan. De realiteit is dat in Medal of Honor eigenlijk niets kapot kan. Dat moedigt tactisch campen aan en haalt de dynamiek die met de getweakte gamemodi wordt behaald, juist weer onderuit. Voorbeeldje uit de praktijk: tijdens een potje Combat Mission op Tungawan Jungle hebben een sniper en machinegunner hun intrek genomen in een hutje bij een echte bottleneck in de map. Doordat veel aanvallers hier samenkomen, kunnen de twee in het hutje lekker prijsschieten. Met de wetenschap dat de game op de Frostbite Engine draait, hopen we met een welgemikt schot van onze granaatwerper de vijanden uit de weg te ruimen én hun houten hutje tot splinters te reduceren. De vijanden konden het inderdaad niet navertellen, maar het hutje stond gewoon nog overeind en welgeteld tien seconden later nam de volgende machinegunner zijn intrek in het hutje en zijn we terug bij af.

Het gebrek aan destructie in de map maakt de game ongelooflijk statisch. Snipers zitten altijd op dezelfde plekken, omdat het niet mogelijk is de planken voor een dichtgetimmerd raam even weg te slaan met je tomahawk en zo de vijand te verrassen. Machinegunners kunnen hun wapen altijd op dezelfde vensterbank positioneren, omdat die toch wel blijft staan. Dat was enkele jaren geleden heel normaal online, maar inmiddels zijn we veel meer dynamiek gewend. Medal of Honor: Warfighter wordt snel voorspelbaar en verveelt daardoor vrij snel.

Veel opties, weinig verschil

Misschien dat met een op het oog af ontzettend uitgebreide bibliotheek aan vrij te spelen content langer speelplezier wordt gegarandeerd. De game bevat zes classes (meer over elke class in deze special ) en per class twaalf verschillende personages van verschillende speciale eenheden, zoals Navy SEALs, SAS en Delta Force. De classes zorgen ervoor dat iedereen aan zijn trekken komt. Snipers, machineguners, meer stealthy specialisten of gewoon iemand van de explosievenopruimingsdienst met dito pak, er is genoeg variatie te vinden en elke class heeft voor- en nadelen. De balans tussen de classes is goed. In eerdere versies die we speelden oogde de Demolition class nogal overpowered, maar dat lijkt verholpen te zijn.

Diversiteit is bij alle andere vrij te spelen content echter ver te zoeken. De verschillende soldaten zijn enkel cosmetisch en zijn dus het equivalent van skins. De bijbehorende wapens verschillen minimaal en soms is het verschil letterlijk een getalletje of lettertje in de naam. Ook van de vele customisatiemogelijkheden blijft na een kritische blik weinig over. Het maakt geen fluit uit welk magazijn je in je wapen schuift en de kolf en monding zijn bijna altijd enkel cosmetisch. Alleen bij de scope en de loop maakt het uit welke je precies selecteert. Voornamelijk lood om oud ijzer dus en wederom een reden om snel uitgekeken te raken op Medal of Honor: Warfighter.

Deze game is getest op de PlayStation 3

Conclusie en beoordeling

Medal of Honor: Warfighter is op bijna geen enkel vlak wat het had moeten worden. De singleplayer bestaat voornamelijk uit het rechttoe rechtaan afschieten van domme, gescripte vijanden en als je ´m na ongeveer zes uur uit hebt, zal enkel de achtervolging door Dubai je nog zijn bijgebleven. Dankzij het Fireteam-systeem is in de multiplayer samenwerken een stuk vanzelfsprekender en hoewel de game bestaat uit bekende modi, zorgen kleine tweaks toch voor frisheid. Helaas zorgen onvernietigbare omgevingen en volledig oninteressante vrij te spelen skins, wapens en wapenmods ervoor dat je ook de multiplayer wel erg snel gezien hebt. Medal of Honor: Warfighter berooft ons in ieder geval niet van onze nachtrust.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Voertuigmissies in de singleplayer zijn tof
 • Fireteam is kleine revolutie voor online samenwerken
 • Originele tweaks bij bekende multiplayermodi
 • Minpunten
 • Matige graphics
 • Korte singleplayer wordt geteisterd door matige AI
 • Verdedigende partij wordt online vaak benadeeld
 • Weinig destructie mogelijk en daardoor statische maps
 • Vrij te spelen content is lood om oud ijzer

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Niet anders verwacht  __
  Oh and just being a fanboy again, als je op de console speelt mag je eigenlijk niet klagen over graphics  Dan is het mooi meegenomen als het er wel een beetje goed uit ziet.

 • Echt? Hoezo dat dan?

 • Die antieke hardware

 • Zelfde hier, een 6,5 is precies waar ik aan dacht bij alles wat ik van deze game zag. Niet slecht, maar het steekt ook nergens boven uit.  Heb de game vandaag wel op PC gespeeld en moet zeggen dat de graphics er fantastisch uit zien !

 • Hmmm ik snap niet dat EA de PS3 versie opstuurt naar de pers. Ze sturen toch best de PC versie om de graphics het best uit de verf te laten komen zoals ze bij BF3 deden…

 • Mja, inderdaad, niet anders verwacht. Medal of Honor mag dan wel een eigen titel hebben, het is niets meer dan een filler game in de Battlefield Franchise. Net als Treyarch is Danger Close Games een goedkoop B-team dat simpelweg het gat vult tussen de Tripple A Roman Signs MMXX franchise van de uitgevers.  Dit soort ontwikkelaars krijgen dezelfde engine voorgeschoteld, maar krijgen een paar maandjes de tijd om met een game op de proppen te komen. Het gros wordt gekopieerd van de A titels, en om het gegarandeerd goed te laten lopen, de graphics altijd een beetje naar beneden getuned.  Deze games (Medal of Honor, Black Ops) zijn er alleen maar om zakken te vullen. Een jaar geen game in de winkels is moeilijk verkopen aan je aandeelhouders. En hoe kut die game ook is, gamerts kopen het toch wel, in principe koop je dezelfde game, alleen al je matties spelen het 'nieuwe' deel. Ja, de gemiddelde gamer is zo moeilijk niet.

 • Blackops is nog steeds beter dan de laatste 2 MW titels lol  @pyke, ja idd

 • PC gamers zouden eigenlijk eens moeten ophouden met hun gezeur dat mensen op consoles "Niet zouden mogen klagen over graphics". Dat is namelijk grote onzin. Op consoles zijn ook gewoon grafische standards, zowel op technisch als artistiek gebied waar games zich gewoon aan zouden moeten voldoen.

 • Ik heb de PS3 juist aangeschaft om die graphics.
  waarom? Omdat je standaard zeer goede Graphics hebt en je hoeft niet iedere keer je PC te upgraden dat bakken met geld kost als je echt alles uit een game wil halen… • @crazyDJ, voor 700 was ik klaar, dat is iets meer dan de PS3 bij de launch, en net zo duur als een iPhone of GS3  Draai alles zonder problemen op high, en je kan nog meer dingen doen dan alleen games…  En om de zoveel jaar upgraden?
  Consoles houden toch alle ontwikkeling tegen.

 • Dat is iets meer dan een Playstation 3 zo'n 6 jaar geleden ja. Consoles houden toch alle ontwikkeling tegen? Laat wel zien dat je niet helemaal begrijpt hoe de industrie werkt.  Ten eerste zou jij nooit zoveel goed uitziende games op je PC hebben kunnen spelen als consoles er niet waren geweest. Dankzij consoles zijn games nu mainstream, waardoor de budgetten voor games velen malen groter zijn waardoor grafisch intense games mogelijk worden.  ten tweede: Kijk eens even wat de meest gespeelde PC games zijn. Dat zijn niet grafisch intensieve games zoals Crysis of Battlefield.  Weet je wat de meest gespeelde PC games zijn?  1: League of Legends
  2: World of Warcraft
  3: Minecraft.  Alle drie games met lage instap op grafisch technologisch gebied. In de top 10 van meest gespeelde spellen op de PC, zijn alleen Battlefield 3 en Starcraft 2 redelijk veeleisend. Dat houd de ontwikkeling op PC veel en veel meer tegen dan consoles.

 • En dat dit het meer tegen houdt baseer je op?

 • Het publiek dat op "Lower end" PCs speelt is velen malen groter dat het publiek dat op "high end" PCs speelt. De ontwikkelings kosten voor games met lagere systeem eisen is velen malen lager en ze brengen veel meer op. Het is dus voor veel PC game ontwikkelaars logisch om games met een lage instap drempel te maken dan eentje dat maar voor een heel beperkt publiek is.

 • Dat is raar:
  de minimum requirements voor games worden steeds hoger en hoger terwijl als we jouw logica zouden volgen, gameloading, dat niet het geval zou zijn…

 • Gameloading heeft wel gelijk, enige waar PC gamers mee komen zijn oude crap games die grafisch niks voorstellen. Tuurlijk spelen mensen op de PC games als Crysis, Battlefield en dat soort franchises, maar het zijn inderdaad niet de meest gespeelde games. PC gamers over het algemeen blijven nog beetje in het verleden hangen met games. Niet dat dit erg is, maar ze doen altijd stoer met hun dikke hardware en wat spelen ze dan? ja…nog steeds Counter Strike of World of Warcraft, om maar even 2 te noemen.  Ontwikkelaars experimenteren veel meer met console games. Voor consoles die al zo'n 6 jaar oud zijn laten ze graphics zien waar ik nog steeds verbaasd naar sta te kijken. Naar mijn mening haal je ook geld eerder uit een console dan een pc omdat je zeker weet dat een ontwikkelaar gebruik maakt van je hardware. Consoles zijn de vlaggenschepen van de game industrie en niet de ''Personal Computer''.  Geld valt te halen op consoles en niet op iets anders.

 • hij heeft wel gelijk dat console gamers niet over graphics mogen zeuren

 • Veel mensen weten niet wat die consoles echt aankunnen, meer dan je denkt. En op gebied van besturing vind ik een controller heeeel veel fijner dan een toetsenbord en ook makkelijker als je begint met gamen. Het gaat niet allemaal om de graphics.

 • Aan Pyke64: Dat worden er steeds minder. Als je goed kijkt naar welke games er uit komen, zie je dat er steeds minder zogenaamde "High end" PC games uitkomen. Een goed voorbeeld hiervan is Crysis. Hoeveel PC games zijn er uitgekomen sinds Crysis die dat spel voorbij gaan vanuit technisch perspectief? Niet zo heel veel, mischien op een hand te tellen. Dat spel kwam uit in 2007. Kijk nu eens hoeveel free to play, low budget games er de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Tientallen games. Uiteraard verschuift ook de low end bar steeds meer. Wat een paar jaar geleden duur high end was is nu een goedkope low end, maar het feit blijft dat het veruit de meeste PC gamers low end PC games spelen.  aan koekjewappie: Nee dat heeft hij niet. Op consoles zijn gewoon grafische standaards en daar moet eigenlijk aan voldaan worden.

 • The Witcher 2 , Metro 2033 , Crysis 2 , Battlefield 3 , Batman Arkham City/Asylum , Hard reset , Project CARS (Beta). Verder zullen er nog wel wat games zijn maar dit zijn de games die ik heb getest.  Verder is het een kwestie van voorkeur, ik verkies de PC boven een console, naar mijn beleving is die PC helemaal niet veel duurder dan een console en als dit al zo was krijg ik voor dat beetje extra geld een hoop terug. Betere communities, Mods, third party software, betere graphics en audio en kan ik op mijn PC nog veel meer dan dat ik op een console zou kunnen.  Snap ook wel dat een console erg aantrekkelijk is, redelijke graphics maar wel lekker snel plug and play en geen kennis vereist. Verder zie je vaak ook gewoon dat het aan je omgeving ligt mijn vrienden/collega's gamen vrijwel allemaal op een PC dus is het logisch dat ik dit ook doe, zouden deze mensen allemaal een PS3 hebben zou ik daar nu waarschijnlijk ook op gespeeld hebben.  @Review: Is de grote day1 Patch al toegevoegd in de review code of zat deze er nog niet in.

 • Hoeveel Console games zijn er uitgekomen sinds Crysis die dat spel voorbij gaan vanuit technisch perspectief?  0  "Niet zo heel veel, mischien op een hand te tellen." Met misschien heb je geen argument sorry.  Hier een paar games (ik ga heus geen volledige lijst neerzetten maar ik wil je er wel meer geven dan op een hand te tellen) die hoge systeem eisen stellen wil je ze op maximum draaien  -Shogun 2 Total War
  -Metro 2033
  -Battlefield 3
  -Medal of Honor Warfighter
  -Batman: Arkham City
  -Crysis 2  Komen nog uit:
  -Planetside 2
  -Crysis 3
  -Metro Last Light
  -Watch Dogs
  -Star Wars 1313
  -Rome II Total War  Ik zie je veel vertellen gameloading en het zijn mooie verhalen allemaal maar waar zijn je concrete feiten of mss een link om het te staven ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren