1. GTA 5: Speculatie en dromen

GTA 5: Speculatie en dromen

In november krijgen we eindelijk weer iets meer te horen over GTA 5, maar voor dat moment is aangebroken is het wel zo leuk om te speculeren en te dagdromen over wat voor (nieuwe) dingen deze vijfde Grand Theft Auto gaat doen. We nemen drie punten om volop over te speculeren voordat we officieel meer te weten komen. Neem de onderstaande ideeën dus vooral met een korreltje zout.

De inspiratie

Het is geen geheim dat de Grand Theft Auto en veel andere games van Rockstar behoorlijk geïnspireerd zijn door andere media. Vice City leent behoorlijk wat elementen uit de tv-serie Miami Vice en de film Scarface, terwijl San Andreas niet had bestaan zonder de films Boyz N the Hood en Training Day. Grand Theft Auto IV was in bepaalde opzichten duidelijk gebaseerd op Eastern Promises, een misdaadfilms over de Russische maffia in London. Bepaalde personages uit de Italiaanse misdaadfamilies in Liberty City haalde ook vrij duidelijk inspiratie uit the HBO serie The Sopranos.

Met dat in het achterhoofd is niet vreemd om te denken dat deel vijf ook zijn inspiratie haalt uit andere vormen van media. Kijken we naar de misdaadseries van nu dan is de kans groot dat GTA 5 wat elementen uit een serie zoals Breaking Bad leent. De trailer lijkt er vrij direct al naar te hinten: ‘’... I came here, with my feet up and I thought I could be a dad like all the other dads.’’ Breaking Bad gaat over een scheikundeleraar die het slechte pad op gaat om drugs te maken. Hij leidt een dubbelleven. Hij is aan de ene kant een echte crimineel die alles doet wat daar bij hoort, maar aan de andere kant is hij nog steeds een vader en een huisman.

De kans dat de voorlopig nog onbekende hoofdpersoon in GTA 5 direct gebaseerd is op Walter White uit Breaking Bad is echter niet al te groot. In de eerste trailer horen we hem ook al zeggen dat hij met zijn verhuizing naar San Andreas probeert te ontsnappen aan zijn oude leven. Dat lijkt er naar te hinten dat hij probeert te ontkomen aan een leven in de criminaliteit, maar er weer wordt ingetrokken door omstandigheden. ‘Just when I thought I was out...they pull me back in.’

De locatie

Het is al duidelijk dat GTA 5 zich afspeelt in het fictieve Californië van San Andreas. Natuurlijk kom GTA’s versie van Los Angeles hierin voorbij, maar in de eerste trailer zien we ook aardig wat van de natuur in deze omgeving. Misschien bestaat er dus wel een kans dat de natuur een grotere rol gaat spelen in deze GTA. In de eerste trailer zien we bijvoorbeeld wandelaars en boeren aan het werk. Dit idee lijkt hier een beetje door bevestigd te worden.

Dat je in GTA 5 de natuur in kan is namelijk niet heel erg vergezocht. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar een andere game van Rockstar, Red Dead Redemption, zien we veel wild en open vlaktes. Nu kende San Andreas ook al aardig wat natuur, maar het was vooral een lege boel. We zijn misschien wel erg hoopvol als we verwachten dat we ook wat beesten zullen tegenkomen in de wildernis, maar met het oog op Red Dead is het niet eens zo’n heel gek idee.

Humor en toon

De eerste trailer laat er met een simpel reclamebord al geen misverstand over bestaan. Er wordt langs de weg reclame gemaakt voor een frisdrank met de naam E-cola (‘’get infected!’’). Voor wie nog twijfelde: GTA 5 zal wel weer dezelfde satirische toon kennen als de vorige delen.

Zolang we ons kunnen herinneren heeft Grand Theft Auto al zulke grappen gehad, maar in het vierde deel van de serie paste de vaak satirische toon van de wereld alleen niet helemaal bij de veel serieuzere toon van het verhaal van Niko Bellic. De melige namen van de internetcafe’s (TW@T) en hamburgerketens (Burgershot) voelde een beetje stom in vergelijking met het tragische verhaal van de diep ongelukkige Niko die in Liberty City weer aan het moorden sloeg.

Als we een gokje moeten doen dan zeggen we nu dat GTA 5 een minder serieus verhaal kent dan zijn voorganger. Al is het alleen maar omdat die satirische elementen dan beter tot hun recht komen. Ook niet geheel onbelangrijk: door die iets minder serieuze toon is er in deze GTA ook vast meer ruimte voor de dingen die San Andreas zo tof maakte: een klein vliegveld kopen, met motorfietsen crossen, parachutespringen en meer van zulk soort werk. In dat opzicht schoot het vierde deel behoorlijk te kort. Een fout die Rockstar met dit vijfde deel hopelijk dus niet nog eens maakt.

Hoeveel van deze speculatie uiteindelijk waar is blijkt waarschijnlijk volgende maand. Tot die tijd zijn wij wel benieuwd. Wat wil jij precies zien in GTA V? En wat mogen ze wel achterwege laten in het nieuwste deel?

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Leuk stukje dit, mooi om voor te bereiden op de info-bom volgende week! Een personage met een dubbelleven zou inderdaad echt supertof zijn. Ik vind het alleen wel een beetje vergezocht dat je concludeert dat GTA V een minder serieus zal zijn omdat je 'E-cola' hebt gespot in een trailer. Bovendien vond ik helemaal niet dat de traditionele grappigheid van GTA tegenstrijdig was met het verhaal van Niko. Tuurlijk, het verhaal was een stuk serieuzer dan de wereld waar het zich in afspeelde, maar dat was ook zo in voorgaande delen en ik hoop dat het ook zo zal zijn in GTA V! :)

 • Niet al te snel juichen, want van de 18 pagina's nieuws zijn er 4 ofzo echte info, de rest zullen wel weer een hoop plaatjes wezen, maar goed t is beter dan niks ;)

 • Was het niet gewoon TW@ aangezien @ al voor "at" staat in het engels? :)

 • Ik heb al een jet gezien, dus ik ben al gelukkig!;)

 • Let the hype begin

 • Moet er nou altijd iemand zijn die dit zegt bij élke GTA post?

 • Tuurlijk, traditie toch? :P

 • dacht dat de hype allang begonnen was… :S

 • Ik wil fietsen kunnen ombranden tot varkens.

 • Ik zeg, doen!

 • Heli, Planes en natuur………… ik ben nu al tevreden

 • ik vond het serieuze verhaal uit deeltje 4 juist leuk, ik hoop eerlijk gezegd dat nu weer terugkomt, lekker kunnen kutten is ook gewoon vet, maar ik hou gewoon van een beetje een goed verhaal, wat ik minder heb onthouden/meegekregen van san andreas dan van IV

 • Ik hoop ook dat ie meer op GTA IV lijkt qua verhaal. Werd je veel meer ingezogen.

 • Dit wordt echt een vette game, gelukkig komt deze pas volgend jaar want er is nog teveel in aantocht om te spelen.  Trouwens, IG, kunnen jullie de optie "ik heb deze game" voor spellen die nog uit moeten komen niet uitzetten? Of ben ik de enige die zich daaraan ergert.

 • Hoewel ik zo ongelooflijk uitkijk naar deze GTA, kijk ik nog meer uit naar het spel dat volgens Rockstar nog steeds in ontwikkeling is; Agent. Een GTA tijdens de Koude Oorlog, dat lijkt me toch veel vetter! Beetje spioneren, de wondere wereld van toen verkennen, ongezien het land in en uitkomen.  On: Ik zou graag zien; vliegen, fietsen en dat er graag iets meer met geld gedaan kan worden, zoals huizen kopen en weer fitnessen!

 • Wat is er echt zo'n game in ontwikkeling bij hun? Supervet, nou dan mogen ze daar hun hele team op zetten zodra gta 5 uitgebracht is

 • Ik hoop inderdaad ook weer op een goed, sterk verhaal zoals IV.
  Dat maakt de serie nog interessanter!

 • Ik wil gewoon weer cheats in GTA :) En lekker klote door de omgeving net als in San Andreas :P

 • ik hoop dat we weer lekker dik kunnen worden en om af te vallen weer naar de sport school kunnen om vervolgens de het overtallige vet weer kwijt te kunnen raken en de gang style laat dat weer terug komen en doe de tatoo,s er weer bij

 • De GFX van max payne 3, een grote map, en net zoveel mogelijkheden als in GTA SA, Dan wordt die game echt perfect.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren