1. Football Manager 2013 Review

Football Manager 2013 Review

Een Utrechtse student psychologie op weg naar zijn cum laude, een comazuipende puber uit Klazienaveen, een vader die elke zondag uit volle borst psalmen staat mee te blèren in de kerk, een gepensioneerde techniekleraar, een werkloze dertiger, je buurman, je broer, je stiefzoon, zelfs je opa… iedereen is vatbaar voor het virus Football Manager 2013.

Ontwikkelaar Sports Interactive heeft dit jaar namelijk de deuren wagenwijd opengezet voor nieuwe leden van de FM-sekte. Dankzij de noob-modus Football Manager Classic en de nieuwe Challenges, is Football Manager 2013 niet meer alleen weggelegd voor de hopeloze ziel die ieder jaar weer uren, dagen, weken en maanden investeert in de prestaties van zijn virtuele cluppie. Jij kan het spelen, je pa kan het spelen, ik kan het spelen en het is nog leuk ook.

Sport en spel

De Classic-modus is in wijze het FM-totaalpakket van pakweg tien jaar geleden. Weg zijn de peptalks tijdens de wedstrijd, de uitgebreide trainingsmogelijkheden, de waslijst aan stafleden en saaie persconferenties. De focus ligt hier enkel en alleen op het samenstellen van een zo sterk mogelijke selectie en het verfijnen van je tactieken. Oftewel, op het voetbal zelf. Tijdens de wedstrijd pas je je tactiek waar nodig aan om de punten binnen te slepen, of , als je echt lui bent, kies je voor een ‘instant result’.

Om groentjes niet af te schrikken heeft Sports Interactive gesneden in de overdaad aan menu’s. De Classic-modus ziet minder uit als veredeld Excel-sheet, al blijft het soms even zoeken naar de juiste opties. Daarnaast worden wedstrijden realistischer weergegeven dankzij een verbeterde 3D-engine, zodat ook FIFA-fans niet meer uit hun oogkassen bloeden als ze een potje FM spelen. Kortom, de Classic-modus is toegankelijk en aantrekkelijk, twee woorden die we voorheen nooit zouden gebruiken om Football Manager te beschrijven.

Voor Challenges geldt hetzelfde: het is voer voor de onervaren spelers en huisvaders met weinig tijd. Je kiest een club en krijgt een opdracht: behoed ons van degradatie, maak ons ongeslagen kampioen, overleef deze blessuregolf of behaal succes met alleen maar jonge talenten. De uitdagingen introduceren een belangrijk element in Football Manager: spel. Ze geven je een concreet doel en een tijdslimiet (meestal een virtueel half jaar) om dit te volbrengen. Ben je klaar, dan krijg je beloningen in de vorm van unlockables (zie hier) en zie je jouw score terug op een leaderboard. Daarna begin je opnieuw met een andere club, of – als je in de korte tijd per ongeluk een episch team in elkaar hebt gesleuteld – ga je verder. Verwar de toegankelijkheid van deze modi overigens niet met casual: de game is nog moeilijk genoeg.

Challenges zijn alleen speelbaar met de beperkingen van de Classic-modus. Zelfs met die beperkingen heb je nog genoeg instrumenten tot je beschikking om je team naar jou hand te zetten en om invloed uit te oefenen op je prestaties. De vraag werpt zich op of je al die extra’s van de volledige FM-ervaring wel nodig hebt. Oefen je echt invloed uit via team talks, haal je een speler echt over om naar je club te komen als je hem complimenten geeft, of geven deze opties slechts de illusie van controle?

Chirurgische ingreep

Hoe dan ook, ik laat me graag die illusie voorhouden. Football Manager 2013 herbergt ondanks de toevoegingen gewoon weer een omvangrijke carrièremodus, waarin je werkelijk elk technisch gedeelte van een club overziet. Een wereldwijd scoutingnetwerk, medische staf, persconferenties, gesprekken met spelers, wedstrijdanalyse, communicatie met de directie, transfers, tactieken; als een echte Louis van Gaal zet je elk detail naar je hand om zo goed mogelijk te presteren.

Zoals ik in de preview aangaf, is de belangrijkste verbetering te vinden op het oefenveld. De roep om een chirurgische ingreep in het trainingsgedeelte is al jaren onverminderd groot, mislukte operaties daargelaten. Nu pakt Sports Interactive het probleem bij de wortel aan: de beste onderdelen zijn behouden, overbodig weefsel is weggesneden en alles is ondergebracht in één overzichtelijk geheel. Zo plan je per week en wedstrijd in op welk onderdeel je wilt focussen (bijvoorbeeld tactiek, team spirit of dode spelmomenten), geef je spelers de opdracht zich te richten op één specifieke positie en vaardigheid en stel je de juiste coaches aan voor de juiste discipline.

Hoeveel je van die trainingsarbeid terugziet op het veld is momenteel moeilijk in te schatten. Football Manager krijgt traditioneel op dag één van de release een patch om de nodige problemen te verhelpen en FM 2013 kan deze pleister wel gebruiken. De wedstrijdengine is op moment van spreken achteruit gegaan ten opzichte van vorig jaar: verdedigers hebben erg vaak moeite met hoge ballen, spelers ogen apathisch en kleine veranderingen in tactiek betekenen vaak het verschil tussen een doodsaaie nul-nul en een volleybaluitslag. Daar komt bij dat de game verrassend sloom is (getest op verschillende pc’s, op de Mac loopt het vloeiender) en alsmaar slomer wordt naarmate het seizoen vordert, op het onspeelbare af. Dit terwijl de preview nog “als een zonnetje” draaide, om mezelf maar te quoten.

Misschien belangrijker dan zulke tijdelijke problemen is de omvang van de game. Zoals altijd is praktische elke bestaande voetballer in de game te vinden inclusief kloppende statistieken, herbergt de game competities uit meer dan 50 landen en is er de nodige aandacht besteed aan competitie-eigen details. Speel je in de Eredivise, dan krijg je geregeld vragen van NUsport en zul je zien dat talenten in het echt ook talenten in de game zijn. Een tip: ook al speel je in een buitenlandse competitie, scout toch even in Nederland. Er lopen ongelofelijk veel wereldvoetballers in spe rond.

Alles bij elkaar opgeteld is Football Manager 2013 weer ouderwets goed, inclusief ouderwetse gebreken rond de release. Maar voor het eerst kunnen nu ook de corpsbal, de comazuiper, de opa, de gepensioneerde, de buurman en de SGP-ende vader van acht kinderen hun eigen FC Bal-op-‘t-dak naar eeuwige glorie leiden.

Conclusie en beoordeling

Football Manager 2013 is meer game dan ooit. De uitgeklede Classic-modus en speelse Challenges verfrissen de serie, zonder de belangrijkste kwaliteiten – diepgang en omvang – overboord te gooien.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Interface-verbeteringen
 • Classic en Challenges voor snel vermaak
 • Training op de schop genomen
 • Minpunten
 • Technische mankementen
 • Challenges alleen met Classic-opzet

Dit artikel delen

Over de auteur

Arthur van Vliet Eindredacteur van Gamer.nl.

Reacties

 • Pure crack voor de liefhebbers. Ik kan er persoonlijk geen hout van, dus ik verlies altijd alles. Dus voor mij is de lol er snel af.  Die noob-modus kan voor mij dus wel eens gunstig uitpakken

 • de opsomming in de leader moet de IG - redactie en sons over 10 jaar voorstellen? Zo lang zal Rob ook wel niet studeren ;)

 • Nog niet eerder geprobeert, ik vind het erg duur voor zo'n simpel spel.

 • 'simpel spel'.  Inderdaad, je hebt het nog niet eerder geprobeerd ;)
  Naja op zich vind ik het niet eens heel erg moeilijk qua moeilijkheidsgraad maar gezien de handelingen die je allemaal moet doen is het echt niet simpel ;)  Download de demo even zou ik zeggen en kom dan met conclusies…

 • Simpel spel? Vriend, zo'n beetje iedere bestaande voetballer zit in de database, kloppende statistieken, ontelbare competities. Als je de normale mode speelt moet je alle aspecten van hoofdcoach op je nemen. Je bent behoorlijk wat uur veder voor je überhaupt je eerste competitiewedstrijd speelt.

 • 'Simpel' is het perfecte ANTONIEM voor dit soort game. Neem dat maar van mij aan. :)

 • Download ff de demo, ga hem spelen. en zeg dat of het simpel is
  Dit spel is, als voetbal-liefhebber, iedere cent waard. • football manager oftewel kutspellen

 • Voor mij een 6.5 , overrated.

 • Ik geef jouw reactie een zesje :)

 • Ik die van jou een 2- :)

 • Dan is tie net door de keuring heen :)

 • Geweldige games, maar o zo verslavend!

 • Deze game viel de laatste tijd in herhaling maar ze hebben de juiste punten aangepakt. Het mooie van Sports Interactive is dat dit product ook echt alleen tot stand kan komen door er ongelooflijk veel mensen met een hart voor de game erbij te betrekken. De levendige mod community maakt dit tot een vast nummertje voor mij. Lekker een onbeduidend clubje pakken en uitbouwen tot een champions league winnaar.

 • Verslaving nummer 1!

 • Echt een geweldige game! maar inderdaad zooo verslavend :P

 • Geweldige game.
  Ik ben gisteren met de demo begonnen.
  Zelfs voor een doorgewinterde football manager speler als ik is het weer even wennen maar al snel heb je de juiste menu's etc. weer gevonden inclusief de toevoegingen.
  Op zich draait het spel bij mij prima en heb ik echt het idee dat het soepeler loopt dan 2012.
  (al ben ik nog niet bepaald ver in het seizoen…)  Wedstrijdengine gebruik ik nooit.  Enige dat ik hoop is dat het verhuren van spelers zin heeft (wat ik dan ook maar meteen ben gaan doen bij toptalenten van Ajax, we zullen zien over 6 virtuele maanden…) en dat het trainen ook wat meer effect heeft in positieve zin.  Tot nu toe bevalt het me wel, even afwachten hoe dat over enkele dagen is maar ik heb zomaar het idee dat deze weer op mijn lijstje komt :)

 • Mijn dagelijkse nicotine zou je zeggen. Damn dit is pas verslavend

 • Heb er weer veel zin in =)
  Speciaal nieuwe computer voor aangeschaft, heb zin in het weekend =)

 • Ik ga hem zeker halen, Football Manager is en blijft voor altijd een topgame!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren