1. Halo 4 – Mediafranchise die niet stil stond

Halo 4 – Mediafranchise die niet stil stond

Halo 4 ligt vanaf vandaag in de winkel en het verhaal van Master Chief wordt dus eindelijk voortgezet. Maar terwijl Master Chief in cryoslaap was, stond het universum om hem heen alles behalve stil. Halo is namelijk al sinds 2001 veel meer dan een game. Met inmiddels een compleet elftal aan boeken, zeven comics, diverse animatiefilm en sinds kort zelfs een live action serie is Halo misschien wel de grootste mediafranchise van dit moment. Wij lichten de media uit die juist nu, zo rond de release van Halo 4, extra interessant zijn.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de website Meer dan Games.

Halo: The Forerunner Saga – Cryptum

Halo 4 speelt zich af in een Forerunner Shield World, maar wie zijn de Forerunners eigenlijk? Om die vraag te beantwoorden begon Greg Bear in 2011 met Cryptum de Forerunner Saga, een trilogie boeken die zich honderdduizend jaar voor de gebeurtenissen uit de games afspeelt en vertelt hoe dit mysterieuze ras destijds het universum regeerde. Dit boek is volledig verteld vanuit het perspectief van de jonge, nieuwsgierige Forerunner Bornstellar, die op Aarde grootse gebeurtenissen in werking zet. Het boek neemt ons mee naar de thuisplaneten van de San 'Shyuum, beter bekend als de Prophets, en die van de Forerunners zelf. Bovendien zit Cryptum vol hints naar de oorsprong van Halo's, Shield World en het parasietenras The Flood, waar de Halo’s als wapen tegen dienen.

Halo: The Forerunner Saga – Primordium

In dit directe vervolg op Cryptum is de hoofdrol voor een mens, Chakas, die is gestrand op een Halo. In dit boek staan vooral de oorsprong van de Halo's en Shield Worlds centraal, maar er is ook veel aandacht voor de herkomst van The Flood. Primordium is wat minder actievol dan je misschien verwacht van een Halo-boek, maar vertelt desondanks een erg interessant hoofdstuk uit de saga, met interessante plottwists en onthult veel over de Forerunner-beschaving. Dat smaakt naar meer en die honger wordt in maart 2013 gestild, met het derde en laatste boek uit de saga: Silentium.

Halo: Glasslands

Voor wie liever naar het 'heden' kijkt, is Halo: Glasslands. Dit boek speelt zich af ná de gebeurtenissen uit Halo 3, als Chief dus nog een beetje ronddobbert in Forward Unto Dawn. In Glasslands wordt een nieuw team voorgesteld, Kilo-Five. Dit is een bont team bestaande uit een Spartan (net zo’n supersoldaat als Master Chief dus) en ODST’s. Hoewel de oorlog tussen de mensheid en de Covenant ten einde is, is er nog geen sprake van vrede. Kilo-Five wordt op een missie gestuurd om onrust te stoken onder de Sangheili, de Elites. Door een burgeroorlog te forceren, hoopt ONI zo de Sangheli flink te kunnen verzwakken en misschien wel definitief te verslaan. Wellicht dat dit conflict de reden is dat Elites in Halo 4 weer zo graag Chief’s kogels opvangen.

Halo: The Thursday War

Halo: The Thursday War is het directe vervolg op Glasslands en volgt Kilo-Five als zij nog altijd bezig zijn met het veroorzaken en in goede banen leiden van een burgeroorlog op Sanghelios, terwijl ondertussen menselijke Insurrectionisten ook steeds meer beginnen te morren. The Thursday War is echter vooral belangrijk omdat het het schip Infinity introduceert. In dit vlaggenschip van de UNSC is Forerunner-technologie gebruikt en is daardoor geavanceerder dan welk ander schip in de vloot. Dit is het schip dat uiteindelijk bij Master Chief in de Shield World in Halo 4 belandt. Hoe de Infinity daar belandt, lees je in The Thursday War.

Halo 4: Forward Unto Dawn

Het enige product naast de game met ook een '4' in de naam mag niet ontbreken in dit overzicht. Deze live action serie werd de weken voor de release van Halo 4 uitgezonden via het internet. In de serie is een rol weggelegd voor Lasky, die later een leidinggevende officier wordt op het schip Infinity. Toffer is echter de opwachting van Master Chief. Ja, je leest het goed, Chief verschijnt in levende lijve in Halo 4: Forward Unto Dawn en is in de serie al net zo'n held als in de games. Iedereen die al jaren wacht op een Halo-film móet Halo 4: Forward Unto Dawn dus zien, want deze serie lijkt verdacht veel op een film. Bij de special edition van Halo 4 zit overigens de complete serie.

Meer informatie over de boeken, comics en films gebaseerd op Halo (en andere gameseries) vind je op Meer dan Games.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Misschien moet ik toch maar weer beginnnen… Heb 't eerste boek (The Fall of Reach) als zeer prettig ervaren, echter viel de tweede zo tegen dat ik niet verder kwam dan hoofdstuk twee..

 • 'The Fall of Reach' was ook zeer goed. Perfect voer voor een blockbuster, maar zover is het nog niet gekomen. Het heeft meer potentie dan een Robocop remake als je het mij vraagt :p  Forward Unto Dawn vond ik zeer goed. Deze moet je ook zeker gezien hebben voordat je aan Halo 4's Campaign begint, omdat dit deel uitmaakt van het verhaal.

 • Het speelt zich zelfs af voor Halo 1.

 • Ja het speelt zich af wanneer voor het eerst contact is met de convenant, dus voor halo 1 en ook voor reach

 • Ik moet zeggen dat ik Forward Unto Dawn echt heel vet vond, heel jammer dat dat niet word voorgezet in een soort mini serie

 • Forward Unto Dawn is echt super goed gemaakt. Er is een heleboel voor uit de kast gehaald, dat zie je gelijk. Het begint rustig en sluit echt spetterend af. Heel veel plezier naar gekeken.

 • glasslands is een super vet boek naar mijn mening. ga binnekort ook the thursday war bestellen! ook vond ik forward unto dawn een gave toevoeging aan de hele serie. super gaaf gedaan en echt iets waar ze meer mee moeten doen!

 • Die boeken wil ik ook wel een keer lezen.

 • Dat ik zulke weer niet mee krijg is me een raadsel. Misschien toch maar eens aan beginnen..

 • Lars hoeveel op 10 geef jij halo 4

 • Heb vanmiddag de limited edition binnen gekregen, net Foreward to Dawn gekeken en klaar om me op de campagne te storten! :D Verder druk bezig met het boek The Flood en heb op The Thursday War na alle boeken, comics en natuurlijk games:D

 • Waar is dat plaatje op de voorpagina van Halo van?

 • Die heeft Kevin uit een promotiefilm voor Halo: Reach geplukt zo te zien :P Is wel te vinden via Live Marketplace, als gerelateerde video voor Reach.

 • Als je deze boeken tof vindt check dan andere boeken van auteur Greg Bear, goede SF schrijver!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren