1. GTA-overzicht - 1e en 2e generatie

GTA-overzicht - 1e en 2e generatie

Op 12 november aanstaande verschijnt op InsideGamer een exclusieve preview van GTA 5! In het kader daarvan hebben wij voor jullie een overzicht waarin we elk deel van de GTA-serie behandelen. Vandaag deel trappen we af met het eerste deel, met daarin de spellen uit de eerste en tweede generatie GTA-games.

Grand Theft Auto

Release: oktober 1997

Platformen: Windows, PS1, MS-DOS, Game Boy Color

Beschrijving

Dit is de game waar het allemaal mee begon. De basis van de serie vinden we terug in de vrijheid in de open wereld, het racen door de stad en de crimineel die als hoofdrolspeler gewelddadige missies uitvoert. Bij de missies kun je denken aan bijvoorbeeld het stelen van waardevolle spullen of het uitroeien van een hele groep vijanden. De game speelt zich af in de steden Liberty City, San Andreas en Vice City; fictieve plaatsen, gebaseerd op respectievelijk New York, San Francisco en Miami, die allen in aangepaste vorm in latere GTA-spellen terugkwamen.

Deze generatie GTA-spellen kenmerkt zich door het top-down perspectief. Dit houdt in dat de camera zich lijnrecht boven het straatbeeld bevindt, zoals te zien op onderstaand screenshot. Ook is er hier nog geen sprake van een diepgaand verhaal met één uitgediept hoofdpersonage, maar kan de speler kiezen uit vier mannelijke en vier vrouwelijke spelers. Opvallend is bovendien dat je punten verdient met onder andere de missies, waarmee je bijvoorbeeld weer nieuwe (zij)missies vrijspeelt.

Hoewel de eerste telg uit de populaire serie gemixt werd ontvangen door de pers, was de game direct een commercieel succes; evenals vrijwel alle GTA-games die zouden volgen. Het eerste deel van de Grand Theft Auto-serie was berucht en veelbesproken vanwege het geweld in de game. Deze controverse werd achter de schermen leven in geblazen door uitgever Take-Two en werd langzaam overgenomen door nationale media en politici. Deze massale publiciteit heeft het succes van de game absoluut geen windeieren gelegd.

Rob over Grand Theft Auto

De allereerste keer dat een vriendje uit de klas mij GTA liet zien, viel mijn bek echt open. Van bovenaf keek ik op een poppetje dat over straat liep. Niks bijzonders natuurlijk. Totdat hij een willekeurige automobilist uit zijn auto trok en er zelf mee weg scheurde. Het was zó grof, zó stout en zó cool: op een tienjarig knaapje maakte het belachelijk veel indruk.

Grand Theft Auto: London, 1969

Release: 31 maart 1999

Platformen: Windows, MS-DOS, PS1

Beschrijving

London 1969 is een uitbreiding van de originele Grand Theft Auto en is dan ook gebouwd op dezelfde engine, met hetzelfde cameraperspectief. De speler kan zelf een naam kiezen voor het hoofdpersonage, maar dit is niet verplicht: de standaard naam luidt Sid Vacant. Hier is al duidelijk een begin te zien van de vele parodieën waar GTA bekend om staat. Sid is tenslotte de voornaam van Sex Pistols-bassist Sid Vicious en een bekend nummer van de punkgroep is Pretty Vacant.

De uitbreiding bevat dertig nieuwe voertuigen, tweeëndertig nieuwe missies en is samen met London 1961 (de tweede uitbreiding) uniek qua setting; het is de enige GTA-game die zich in een echt bestaande stad afspeelt. Op diverse manieren wordt gerefereerd naar het Londen uit de jaren ’60; van typische Cockney slang en een James Bond-achtig personage, tot het rijden aan de linkerkant van de weg.

Thijs over Grand Theft Auto: London, 1969

Voordat ik GTA London had gespeeld liep ik nog rond met het dwaze idee dat alle Britten keurige lui waren. Van die mensen die hun hoedje optillen als een langs een ''Bobby'' lopen en die thee drinken met hun pink omhoog. Door Grand Theft Auto London maakte ik kennis met een hele andere kant van het Britse volk. De schaduwkant van criminelen, geweld en flitsende auto's. Grand Theft Auto London heeft mij voor mij daarom altijd een speciale betekenis gehad. Wat mij betreft is het ook een gemiste kans dat ze bij Rockstar nooit zijn teruggekeerd naar Europa. Dat de nieuwe games zich afspelen in het heden vind ik ook jammer. GTA London bewijst goed hoeveel impact een specifiek tijdperk op de beleving van de hele game kan hebben. Er zijn eigenlijk te weinig games die in een origineel tijdperk kiezen voor hun setting.

Grand Theft Auto: London, 1961

Release: 1 juni 1999

Platformen: Windows

Beschrijving

Dit tweede uitbreidingspakket is in tegenstelling tot London 1969 niet te koop in de winkels, maar enkel beschikbaar als download. Ook hier zijn weer nieuwe voertuigen en missies toegevoegd waar spelers mee los kunnen gaan. Bovendien is een multiplayermap toegevoegd om Deathmatch ook te kunnen spelen in een setting gebaseerd op de Britse stad Manchester.

De game is slechts 7 MB groot en daarom zijn de originele GTA en London 1969 nodig om London 1961 te kunnen spelen. Londen 1961 is alleen beschikbaar voor mensen die GTA en London 1969 voor een Windows-besturingssysteem hebben.

Grand Theft Auto 2

Release: 30 september 1999

Platformen: Windows, PS1, Game Boy Color, Dreamcast

Beschrijving

GTA 2 kent hetzelfde top-down perspectief als de eerdere Grand Theft Auto-spellen, maar was grafisch duidelijk een verbetering door het gebruik van vroege 3D-technieken. Hierbij moet je vooral denken aan lichteffecten van lantaarnpalen en autolampen, maar ook aan het moeiteloos in- en uitzoomen van de camera. De opzet van de game is in grote lijnen wederom dat we onszelf met een hoofdpersonage – Claude Speed genaamd – omhoog werken in de wereld van criminaliteit, door het spelen van de meest diverse missies waarin racen, geweld en gekkigheid centraal staan.

In tegenstelling tot latere GTA’s zijn missies op te delen in drie verschillende moeilijkheidsgraden. Hoe lastiger de missies, hoe hoger de beloning in de vorm van geld en respect. Bonusmissies bevatten wederom de zogenaamde Kill Frenzie-missies, waarbij je op een vastgestelde tijd een hoop mensen moet afknallen of auto’s moet opblazen. Ook begint het verhaal van de Grand Theft Auto-serie met GTA 2 meer inhoud te krijgen, bijvoorbeeld door de komst van verschillende gangs die elk te vinden zijn in hun eigen district. Toch waren de veranderingen volgens veel media niet groot genoeg en dit is volgens velen dan ook het grote minpunt van GTA 2.

Jelle over Grand Theft Auto 2

Op het eerste gezicht deed GTA 2 niet veel meer dan het eerste deel, maar hoe beter je kijkt, hoe meer verschillen je ziet. Wat ik me vooral van de game herinner, is dat de Kill Frenzie-missies in GTA 2 echt superverslavend waren. Het was een soort drive voor mij om steeds betere scores weg te zetten en die drive is nooit meer echt weggegaan. Misschien dat ik de game maar weer eens moet opstarten...

[poll 62][p] Tot zover het eerste deel van ons GTA-overzicht. In de komende dagen verschijnt de rest van het overzicht. Tot die tijd kun je ons via de poll laten weten welk van deze vier spellen jouw favoriet is. Vertel dan ook meteen met een reactie onder de tekst waarom! Heb je de spellen nog niet gespeeld? Dan kun je GTA en GTA 2 via [url=http://www.rockstargames.com/classics/]deze link[/url] gratis downloaden. Vergeet ook niet om 12 november op InsideGamer exclusieve nieuwe informatie over GTA 5 te checken![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Ik ga hier veel haat tegen me oproepen denk ik, maar GTA 1 (plus alle 'uitbreidingen') en GTA 2 zijn voor mij de enige leuke GTA's, sinds het 3D is gegaan boeit de serie mij helaas niet meer. :(  Hoewel, die op de DS/PSP hebben mij ook kunnen bekoren :D

 • GTA 1 en GTA 2 waren ook gewoon heel goed voor die tijd.

 • Juist de de eerste 2 delen vond en vind ik gewoon geen reet aan. Dat hele topdown perspectief, in welke game dan ook, vind ik gewoon ruk. het speelt klote en weet mij absoluut niet te prikkelen. Doe mij maar lekker de 3D versies.
  Gta 1 was in zijn tijd echter wel een speciale game. Zoiets was nog nooit eerder gedaan, en ik was er gek op. Maar je wist toen ook niet beter… De games verjaren gewoon niet zo heel goed in mijn ogen, ze laten nu echt te wensen over.

 • TELEPORT!

 • GTA 2! Die multiplayer is nog steeds geniaal.

 • Leuke naam

 • Dank u ;)

 • GTA 2: Wat een super game is dat

 • Ik heb GTA 2 zoveel gespeeld dat het gewoon niet normaal meer was. Ook in multiplayer elkaar lastig vallen was echt hilarisch altijd.

 • GTA2 deden we vroeger altijd bij mij thuis op de PS1 met de buren. Ik pakte zo snel mogelijk de tank en knalde alles kapot terwijl mijn buurjongens er live verslag van maakte in de woonkamer… goeie oude tijd haha.

 • GTA 2 helemaal kapot gespeeld toen de tijd op school via LAN, geweldig om te doen :P

 • KIIIIIIIIIIIIL FRENZY!  Elvis has left the building!  Goede herinneringen. :)

 • Heb GTA londen meer gespeeld dan GTA 2, dus keuze lijkt me duidelijk voor mij :)

 • GTA 2. :P

 • Frenzy!!

 • GTA 2. Deze disc heb ik letterlijk kapot gespeeld.Wat een goede tijd was dat :) Verder heb ik me ook zeer vermaakt met de andere delen en zoals wat rob zei: Het was zó grof, zó stout en zó cool: op een tienjarig knaapje maakte het belachelijk veel indruk.

 • Sorry voor de spam maar krijg de indruk dat er veel meer te vertellen is over GTA 5 dan IG nu doet dus bij deze, meer info, screens en artwork!  http://rockstarnexus.com/article/71/G…

 • Ja, er is te weinig GTA 5 hier :lol:

 • Gta 2 al die herinneringen :P

 • Zucht… al die mooie herrineringen… ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren