1. GTA-overzicht - 4e generatie

GTA-overzicht - 4e generatie

Op 12 november aanstaande verschijnt op InsideGamer een exclusieve preview van GTA 5! In het kader daarvan hebben wij voor jullie een overzicht waarin we elk deel van de GTA-serie behandelen. Vandaag het laatste deel, met daarin de spellen uit de vierde generatie GTA-games.

Grand Theft Auto 4

Release: 29 april 2008

Platformen: PlayStation 3, Xbox 360, Windows

Beschrijving

Tussen het verschijnen van GTA: San Andreas en GTA 4 zat drieënhalf jaar en nog nooit eerder was de periode tussen twee GTA-releases op de consoles zo lang. Het was dus niet gek dat de verwachtingen hooggespannen waren en op één of andere manier hebben de heren en dames van het duivelse Rockstar vrijwel alle verwachtingen waargemaakt. Niet op de laatste plaats heeft dit te maken met de richting die de tone of voice met GTA 4 is ingegaan. Debiele gebeurtenissen en hilarische, gestoorde personages zijn nog steeds aanwezig, maar het algehele plaatje heeft een serieuzer verhaal en biedt bovendien niet meer alleen maar satire omdat het kan; het is satire met een boodschap.

In de belevenissen met Niko Belic hoor je als speler namelijk personages (waaronder Niko zelf) klagen over de Amerikaanse cultuur, kapitalisme en hebzucht. Ook in de plotwendingen van het verhaal spelen deze elementen een belangrijke rol. Als oorlogsveteraan uit Oost-Europa is Niko op zoek naar de man die zijn legereenheid heeft verraden. Om hem te vinden moet hij de juiste machtige mensen kennen en dit kan alleen door naam te maken in het criminele circuit van Liberty City.

Niko is dus absoluut geen lang-leve-de-lol personage en ook in het missiedesign zien we dit terug. Waar missies in vorige GTA-delen zich kenmerkten door bijvoorbeeld een bizarre achtervolging van een trein (‘just follow the damn train, CJ!’) en ludieke missies zoals het fotograferen van een naakte politicus, zijn het in GTA 4 serieuze shoot-outs die centraal staan. Het lock-systeem is geperfectioneerd en ook zit er voor het eerst een goed coversysteem in Grand Theft Auto; noodzakelijk om shoot-outs goed te doen aanvoelen. Om de speler toch nog een gevoel van lol trappen te geven, is het mogelijk om diverse activiteiten als bowlen, poolen en darten te ondernemen met vrienden en dates. Bovendien zou een latere uitbreiding het San Andreas-gevoel van gekkigheid terugbrengen, maar daarover later in dit overzicht meer.

Eelco over Grand Theft Auto IV

Hoewel velen GTA IV in het verdomhoekje zette doordat het fungehalte te laag zou zijn, heb ik er meer dan genoeg lol aan beleefd. Dat kwam vooral door het aankloten in de multiplayer. In het noordoosten van Alderney hadden we hier de perfecte plek voor gevonden. Laat één iemand in een helikopter laag boven de rivier hangen naast de springschans, terwijl de anderen een racemotor pakken en een flinke aanloop nemen. Als je goed mikt, kom je recht op de draaiende wieken van de helikopter terecht en wordt je tientallen meters de lucht in gelanceerd. Hi-la-risch!

GTA 4: The Lost and Damned

Release: 17 februari 2009 (360), 16 april 2010 (Windows,PS3)

Platformen: Xbox 360, PlayStation 3, Windows

Beschrijving

Na de release van GTA 4 verschenen nog twee uitbreidingen op de game, die in eerste instantie door een deal met Microsoft exclusief verschenen op Xbox 360 voordat ook de eigenaren van een PlayStation 3 of PC er van konden genieten. De eerste uitbreiding is The Lost and Damned, waarin de speler aan de slag gaat met Johnny Klebitz, vice-president van motorbende The Lost. Johnny heeft een andere mening dan leider Billy over de kant die The Lost moet opgaan. De spanningen tussen hen lopen hoog op, terwijl in de tussentijd natuurlijk wel de nodige drugsdeals en andere criminele zaken geregeld moeten worden.

Hoewel het in principe een losstaand verhaal betreft, zijn er een aantal belangrijke momenten waar het verhaal van Johnny Klebitz en GTA 4’s Nico Belic met elkaar verweven raken. Zo wordt in het oorspronkelijke verhaal een personage ontvoerd en komen we er in The Lost and Damned achter dat Johnny de kidnapper is. Belangrijkste element dat het originele verhaal en de verhalen van de uitbreidingen aan elkaar koppelt, is een diamantroof, maar daarover willen we niet te veel kwijt. Dat is tenslotte zonde wanneer je de games nog niet gespeeld hebt.

Een grote vernieuwing in The Lost and Damned zijn de checkpoints halverwege missies. Mocht je aan het einde van een missie doodgaan, dan hoef je nu niet langer helemaal opnieuw te beginnen met aannemen en uitvoeren van een missie, maar kun je meteen verder met de actie. Daarnaast zijn in deze uitbreiding de gang wars toegevoegd; een soort zijmissies waarbij je (soms met hulp van bendeleden) vijanden en hun lucratieve zaken moet uitschakelen. Voltooi je voldoende van deze gang wars, dan speel je nieuwe wapens vrij. Ook voor liefhebbers van de multiplayer is er met zes nieuwe modi genoeg te doen.

Wessel over GTA 4: The Lost and Damned

Veel mensen vonden GTA 4 te serieus en het was dan ook opvallend dat de eerste uitbreiding weinig aan die toon veranderde. Toch maakte dit voor mij geen ene moer uit, aangezien Liberty City als setting opeens heel anders op mij overkwam dan voorheen. The Lost was hiervoor een uitstekend middel, en uiteindelijk viel er met de sawed-off shotgun en het neerknuppelen van bikers tijdens races, nog meer dan genoeg te lachen!

GTA 4: The Ballad of Gay Tony

Release: 29 oktober 2009 (360), 16 april 2010 (PS3, Windows)

Platformen: Windows

Beschrijving

In tegenstelling tot het (g)rauwe beeld dat The Lost and Damned van Liberty City gaf, vertelt The Ballad of Gay Tony een verhaal over de rijke, glamoureuze kant van de samenleving. Als Luis Lopez voer je missies uit voor de ene na de andere welvarende opdrachtgever, terwijl je in de tussentijd probeert om je baas en vriend ‘Gay’ Tony Prince aan de top van het nachtclubleven te houden. In het onderhoudende verhaal staat humor meer centraal dan in GTA 4 en The Lost and Damned. De nieuwe personages zijn ook vrijwel zonder uitzondering heerlijk gestoord, zoals alleen in een Grand Theft Auto kan.

De missies zijn ook minder serieus qua insteek en doen denken aan de GTA-delen uit de derde generatie. Of je nu iemand achtervolgt per gevechtshelikopter of in een golfwagentje, hilarische momenten liggen constant op de loer en deze afwisseling ten opzichte van de andere GTA 4-missies kon niet op een beter moment komen. Leuke toevoeging is ook het puntensysteem dat de speler aanmoedigt missies te herspelen.

Buiten het verhaal om is er tevens veel meer te doen. Rondkloten is in The Ballad of Gay Tony leuker dan ooit tevoren. Denk hier bijvoorbeeld aan de verscheidene helikopters en krachtige wapens zoals sticky bombs en shotguns met explosieve kogels. Het vechten in een ondergrondse club en met name het parachutespringen maken het over-the-top gevoel vervolgens helemaal compleet.

Wessel over GTA: The Ballad of Gay Tony

Toevallig ben ik op het moment van schrijven weer begonnen met TBOGT en echt waar: ik kan deze uitbreiding iedereen aanraden. Ik heb mezelf tijdens de eerste twee uur afgevraagd waarom ik de game nooit heb uitgespeeld en toen ik ‘voor het eerst’ een missie voor Yusuf Amir deed wist ik het. Die gevechtshelikopter die je op dat moment ‘vrijspeelt’ zorgt ervoor dat het rondkloten leuker is dan in welke GTA-game van deze generatie dan ook! Toch raad ik inmiddels ook aan gewoon het verhaal door te spelen, want alleen al die maffe personages zijn het stuk voor stuk waard.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Release: 20 maart 2009

Platformen: Nintendo DS, PlayStation Portable

Beschrijving

Wat doe je als ontwikkelaar wanneer je hebt bewezen fantastische actiegames te maken met zowel een top down-perspectief als met een third person-perspectief? Precies, dan ga je tussen 2D en 3D in zitten om de wereld omver te blazen met een 2.5D perspectief. Vooruit, het is een term die we gebruiken bij gebrek aan beter, maar het dekt de lading: de camera staat niet lijnrecht boven de hoofdpersoon en er ook niet achter, maar tussen deze twee perspectieven in. En dit blijkt in GTA: Chinatown Wars heerlijk te werken, zeker in combinatie met de cel-shaded graphics die het totaal een comic-achtig uiterlijk geven.

Chinatown Wars richt zich met name op de Triads in het Liberty City dat we kennen uit GTA 4. De tot op het bot verwende Huang Lee komt als zoon van een vermoorde Triad-baas terecht in een oorlog tussen de diverse bendes in de fictieve metropool. Qua insteek en verhaal doet Chinatown Wars meer denken aan de eerste GTA-spellen dan aan de meest recente. Satire en geflipte personages ontbreken niet volledig, maar de insteek is meer semi-serieus zoals we dat van de 2D GTA’s gewend zijn. De DS-versie maakt goed gebruik van de touch-screenfunctionaliteiten, die in tegenstelling tot sommige andere DS-spellen niet gimmicky, maar juist leuk en praktisch aanvoelen. Niet voor niks is geen enkele DS-game in de pers zo goed ontvangen als GTA: Chinatown Wars. De grote stad met even grote opzet is dat compliment meer dan waard.

Jelle over Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Chinatown Wars was voor mij een game met twee gezichten. Het was een game die duidelijk beperkt werd door de minimale kracht van de Nintendo DS, waardoor een 'volwaardig' avontuur zoals op de PlayStation Portable-versies onmogelijk was. Daardoor kreeg je een soort van topdown-view en simpele cinematics. Het verhaal is hierdoor nooit echt goed van de grond gekomen en ook het ontbreken van boeiende radiostations wist daarbij niet te helpen.

Daarentegen deed het ook veel dingen juist heel erg goed. Het kopen en verkopen van drugs aan de verschillende koeriers bijvoorbeeld was een leuke manier om geld te verdienen, waarbij je dan wel het risico liep om alles kwijt te raken zodra de politie je pakte.

[poll 64][p] Dat was alweer het laatste deel van ons GTA-overzicht. Laat ons via de poll weten welk van deze vier spellen jouw favoriet is. Vertel dan ook meteen met een reactie onder de tekst waarom. Vergeet ook niet om 12 november op InsideGamer exclusieve nieuwe informatie over GTA 5 te checken![/poll]

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Chinatown Wars, verreweg. Enige GTA die ik uit dit lijstje gespeeld heb :P

 • Chinatown Wars is ook mijn favoriet van deze generatie.
  Een fantastische game in een unieke sfeer.

 • Ook ik stem op China town wars. Topdown GTA vind ik het leuks, heb me er dan ook tientallen uren mee vermaakt! :D

 • Geef mij maar de gewone Grand Theft Auto IV. Daar heb ik heel wat uren in gestopt. Misschien koop ik me binnenkort ook nog wel de Episodes of Liberty City, als 'voorbereiding' op Grand Theft Auto V.

 • Ik sluit me hier helemaal bij aan..

 • Is zeker de moeite waard, khb Episodes of Liberty City vorige week gekocht met midweek sales op steam en is zeker de moeite waard.
  Maar nou vind ik gta op een console leuker dan op de pc.

 • Dan ga ik dat zeker nog eens doen.

 • tBogt  Hands down
  Awesome stad met de fun uit sa

 • Het was de beste van deze vier, maar het evenaarde San Andreas nog lang niet.

 • Daar ben ik het niet mee eens!  (Ik speelde wel met mods tho)

 • Moet eerlijk zeggen dat, hoewel ik GTA IV en alle uitbreidingen, ik geen een van de games echt veel gespeeld heb. Van wat ik echter hoor, is de multiplayer van TBOGT heel erg leuk, moet hem nog steeds een keer met mn vrienden spelen :P

 • Tbogt. Omdat dit toch wat meer lollige dingen terughaalde, zoals een Swat tank, parachute springen, en een superpunch cheat :D

 • Oja die superpunch, geweldig _O_ en die super sniper is ook hilarisch :D

 • Chinatown Wars vind ik nog steeds heel vermakelijk!

 • Mooie games. Vond The Lost And Damned en Ballad of Gay Tony echt geweldig. GTA 4 ook, maar denk dat mijn favoriet Lost and Damned was. Vond dat zwarte sfeertje echt super.

 • Helemaal mee eens! Dat grauwe donkere sfeertje paste gewoon precies bij liberty city.

 • The Ballad of Gay Tony. GTA IV kon mijn verwachtingen in ieder geval niet waarmaken, maar The Ballad of Gay Tony was een onverwachte hele leuke DLC waar ik me heel erg mee vermaakt hebt. Zelfs als alleen Yussuf 'fucking' Amir het enigste wat TBoGT te bieden heeft, is het alsnog de beste van deze 4. Chinatown Wars was overigens ook een hele leuke game.

 • GTA IV natuurlijk.

 • Zeker Gay Tony, geweldige gekken inderdaad, Yusuf Amir als toppunt en Tony zelf is ook niet helemaal 100% ;) Geweldig die tank en die Buzzard die erbij zitten en de sfeer is ook nog helemaal top. Supergame!

 • Lost & Damned, all the way. BADASS AS FUCK!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren