1. Need for Speed: Most Wanted Review (iOS)

Need for Speed: Most Wanted Review (iOS)

Need for Speed: Most Wanted is een stoere arcade-racer waarin je probeert je bolide op de weg te houden terwijl je met 350 km per uur door de bocht vliegt. Ontwikkelaar Firemonkeys, bekend van eerdere mobiele Need for Speed- en Real Racing-games, heeft het ‘Most Wanted’-concept uitstekend in een kleiner formaat weten te stoppen. Dankzij de ervaring van de ontwikkelaar is het dan ook geen wonder dat de besturing van Most Wanted prima in elkaar steekt.

Hierbij is de keuze tussen een virtuele besturing en tilt-besturing. Bij de eerste beweeg je een stuurtje van links naar rechts. Standaard staat echter de tilt-besturing ingesteld. Hierbij scheur je door de kleinste bewegingen te maken met je auto het asfalt over. Vooral bij het kiezen van de bumper-camera is de besturing erg accuraat en is zelfs op de hoogste snelheden je bak in bedwang te houden.

Om de eerst plek op de ‘Most Wanted’-lijst te veroveren race je rond in het fictieve Fairhaven City. Dit doe je niet, zoals in de console-versie, in een open wereld. Op de kaart maak je de keuze uit verschillende locaties waar je kunt racen. Dit verschilt van straatraces en checkpoint-races tot een-op-een-races. Bij iedere race neem je plaats in een andere auto-klasse, zo race je de ene keer in een ‘alledaagse’ bak, de andere keer in een dikke SUV en vaak in een heerlijk racemonster. Dit zorgt voor de nodige variatie en tovert elke rit om tot een spannende race. Het is echter jammer dat de verschillende races zich op dezelfde banen afspelen en hier ontbreekt het aan de nodige variatie.

Gelukkig zorgen de tegenstanders en de politie wel voor de nodige afwisseling. Elke race probeert het blauw-wit je het lastig te maken. Hierbij maakt het gebruik van normale politieauto’s, zwaardere SUV’s en uiteindelijk ook enkele racebakken. Daarnaast worden er wegblokkades geplaatst en spijkermatten gedropt waarmee men jouw en de andere roekeloze racers tot stoppen probeert te dwingen. Weliswaar doen ze dit op een even onbesuisde manier, wat spectaculaire botsingen oplevert. Niets is lekkerder om op de staart van de nummer één te zitten, met een politiewagen achter jullie beide en vervolgens je tegenstander een flinke beuk op z’n bumper te geven. BOEM! De eerste positie veilig gesteld, de politie en je tegenstander vol op een tegenliggende auto over de kop gevlogen en Galvanize van The Chemical Brothers op de achtergrond; dit maakt elke race tot een epische driestrijd, die vaak niet langer dan twee minuten duurt. De perfecte tijdsspan voor het mobiele formaat.

In deze korte races is er een totaal van 35 auto’s te bemachtigen, die voorafgaand aan iedere race te voorzien zijn van de nodige upgrades. Zo voorzie je een lichtere auto van extra bescherming en kan je een zwaardere bolide een extra nitro boost geven. Door ‘Speed Points’ te verzamelen speel je de auto’s vrij. ‘Speed Points’ verdien je door bepaalde tegenstanders te verslaan of tijdens een race bepaalde doelen te behalen. Deze doelen verschillen van het racen boven de 350 km per uur tot het maken van een grote sprong. Vervolgens koop je met het geld dat je in races verdient de auto’s. Je hebt de keuze er ook voor te kiezen extra geld neer te leggen en meteen de beste bakken te kopen. Dat haalt echter de uitdaging volledig weg en is gelukkig ook niet nodig. De pacing van Need for Speed: Most Wanted zit dus goed in elkaar, waardoor je vanzelf de auto kan kopen waarmee je kans maakt om een race te winnen. Lukt dit niet dan is het ook mogelijk om oude races opnieuw te spelen en hiermee cash te verdienen.

Voor een prijs van 5,99 mag je dit echter ook verwachten. Daarnaast is de prijs ook terug te zien in alle andere aspecten van de game, zoals de visuele pracht (vooral in de nachtraces) en de energieke pop-rock soundtrack.

Conclusie en beoordeling

Need for Speed: Most Wanted is een uitstekende en complete arcade-racer. De nadruk ligt op korte intense races, wat prima werkt op het mobiele platform. De vele auto’s, uitdagende tegenstanders en vervelende politie zorgt voor geen moment verveling. Een minpunt is dat veel races zich op dezelfde baan afspelen, maar ook dit is weg te cijferen dankzij het schitterende uiterlijk.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Visueel prachtig
 • Spannende races
 • Uitstekende besturing
 • Tal van vette auto’s
 • Minpunten
 • Weinig variatie in racebanen

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • wanneer komt de android review?
  o wacht IG is niet meer objectief

 • Wat is dat nou weer voor opmerking?

 • 'wanneer komt de android review?
  o wacht IG is niet meer objectief'  Dat staat er.

 • Dat is een opmerking ja.

 • @Enzo..
  Een goede opmerking.

 • Voortaan wil ik voor elke game meerdere reviews. Voor elk platform een, want anders is het niet objectief!  Gottegot kerel, is het weer die tijd van de maand?

 • IG doet alleen IOS, geen android en ze spelen serieus alle games op de filmpjes op de xbox…

 • Niet altijd op de Xbox hoor.. Ik zie ze met bijvoorbeeld 'voorspel' video's vaak genoeg op een PS3 spelen.. Maar het maakt ook niet uit toch?

 • Ja alleen tokio jungle maar ze kunnen de consoles best meer afwisselen

 • Pff, stelletje zeikerds. Wat is het verschil nou? Dit moet Insidegamer toch weten? Als je het er niet mee eens bent, zeg je account op en ga ergens anders zeuren.

 • Wat is nou het verschil tussen de Android en iOS versie van dit spel. Dan zouden ze ook de Xbox 360, PS3, Wii U, Vita en PC versie apart van elkaar moeten recenseren.

 • Precies, je haalt de woorden uit mijn mond..

 • Wesley heeft gewoon een punt dat het gehele platform Android wel wat meer aandacht mag hebben, toch?  Overigens kan ik bevestigen dat de game óók op Android dik de moeite waard is (SGS2).

 • @ rw1: Kijk dat is tenminste info waar Android gebruikers wat aan hebben.  IG had ook even die moeite kunnen nemen.

 • Wat is dan het verschil tussen de Android versie en de iOS versie?
  Als ze die apart moeten reviewen moeten ze ook bijv. FIFA, Call of Duty, NFS, PES, Battlefield, Medal of Honor, Assassin's Creed etc. apart recenseren voor Xbox 360 en PS3. Er zit een minimaal tot geen verschil in.  Deze recensie is gewoon een recensie van de mobiele versie van dit spel die op het iOS platform gespeeld is. Net als dat bijvoorbeeld voor de recensie van Assassin's Creed III het spel op een PS3 gespeeld is (ik noem maar iets). Het is exact hetzelfde spel, enige verschil is dat er tussen iOS en Android nog minder verschil zit dan tussen Xbox 360 en PlayStation 3 aangezien Xbox 360 en PS3 ook nog verschillende controllers hebben.

 • Stelletje zeikerds • De meeste games komen eerst uit op iOS en pas weken/maanden/jaren later op Android. Zo ook Need For Speed Most Wanted, deze kwam gelukkig maar 2 weken eerder uit voor iOS, maar alsnog is het handig voor de redactie om een iPhone te hebben zodat ze eerder kunnen beginnen met de recensie voorbereiden. Bovendien zijn de versies voor iOS altijd beter dan de Android versie, niet omdat iOS beter is ofzo maar simpelweg omdat ze de game slechts voor een handjevol iPhone/iPod/iPad toestellen hoeven te optimaliseren. Bij Android zijn er honderden toestellen dus is de ontwikkelingstijd een stuk langer en/of is de kwaliteit minder.

 • Overigens is deze game naar mijn weten identiek op iOS en Android, los van het feit dat je bij de Android versie waarschijnlijk wat langere laad tijden hebt, af en toe wat framerate drops of andere performance issues, etc. De recensie gaat dus ook gewoon op voor de Android versie, net als dat bij multiplatform games de Xbox 360 recensie gewoon opgaat voor de PS3 versie van de desbetreffende game. Het slaat nergens op te verwachten dat IG de game test op elk verschillende platform.

 • @Mag
  Dus zou je juist de Android versie apart moeten behandelen omdat die zoveel verschilt in kwaliteit tov de iOS versie.

 • Maar het verschilt juist niet veel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren