1. Hoe slim is SmartGlass?

Hoe slim is SmartGlass?

Ooit wel eens terwijl je een aflevering van South Park keek een spelletje willen spelen op je tablet, terwijl je verbonden blijft met je oven als je in je ijskast zit? Goed, tijdens de onthulling van SmartGlass op de afgelopen E3 maakten Southpark-makers Trey Parker en Matt Stone Microsoft’s nieuwe innovatie een beetje belachelijk, maar SmartGlass moest al onze apparaten met elkaar verbinden en ons leven daadwerkelijk ‘smart’ maken. Wij installeerden de app op onze tablet, telefoon, magnetron en koffiezetapparaat om te kijken hoe slim SmartGlass eigenlijk is

SmartGlass

SmartGlass is een gratis app die inmiddels beschikbaar is voor Windows Mobile, Android (vanaf 4.0) eniOS (iPhone en iPad). Nagenoeg iedere moderne smartphone of tablet kan er dus gebruik van maken. Heb je de app eenmaal geïnstalleerd op je favoriete mobiele apparaat, dan is het een kwestie van inloggen met je Xbox Live-gegevens en je bent verbonden.

Je mobiele apparaat wordt vervolgens om te beginnen een afstandsbediening voor je Xbox 360. Swipen door het Dashboard en zo even snel die ene demo downloaden van Xbox Live Marketplace, of natuurlijk je favoriete game starten. Tot zover weinig verschil ten opzichte van de gewone controller, maar dat verandert als er iets moet worden ingevoerd. Het invoeren van creditcardgegevens of een code voor extra downloadbare content was nooit echt een feest met de controller, maar op je mobiele apparaat verschijnt gewoon een volledig toetsenbord en voer je die code van vijfentwintig tekens in een handomdraai in.

Internet Explorer op Xbox 360

De functies van SmartGlass worden nog uitgebreider als Internet Explorer wordt opgestart. De touchscreen van je mobiele apparaat dient dan als trackpad voor het muizen. Wederom verschijnt er ook weer een toetsenbord op je schoot als je een website wilt invoeren en eenvoudige knoppen zoals ‘terug’ en ‘refresh’ zijn direct op het scherm van je mobiele apparaat beschikbaar. Door met meerdere vingers te ‘knijpen’ en te bewegen zoom je in en scroll je over de website, precies zoals je gewend bent.

‘Precies zoals je gewend bent’ is echter meteen ook de reden waarom de functionaliteit van SmartGlass bij Internet Explorer vrij nutteloos is. Zeker als je al een tablet in je handen hebt is er weinig reden om je Xbox en TV op te starten, om vervolgens te internetten. Maar ook met de grootte van de schermen van de modernste mobiele telefoons voegt Internet Explorer op je tv weinig toe. Bovendien is Internet Explorer op de Xbox 360 erg beperkt. Even de nieuwste Voorspel op InsideGamer kijken is niet mogelijk en ook het opzoeken van screenshots van een aankomende topper, lukt niet.

Het zou nog logisch zijn als je een internetpagina vanaf je mobiele telefoon met één aanraking naar je tv kon sturen, om zo iets tofs te laten zien aan je vrienden, maar helaas is dat niet mogelijk. Omgekeerd is ironisch genoeg wél mogelijk. Waarom je eerst op je tv een website zou bezoeken en die vervolgens door zou sturen naar je mobiele telefoon, is ons een raadsel. Tenzij je stiekem NSFW-pagina’s bekijkt, natuurlijk.

Het tweede scherm

Maar SmartGlass is natuurlijk niet alleen in het leven geroepen als veredelde controller of trackpad voor Internet. SmartGlass moet op den duur echt een tweede scherm worden, dat aan hebt staan tijdens het gamen. Momenteel is de bibliotheek met games die SmartGlass echt ondersteunt, nog niet echt groot. De meest prominente titels die SmartGlass ondersteunen, zijn Forza Horizon en Halo 4.

Bij Halo 4 zijn op het tweede scherm van je tablet eenvoudig al je statistieken op te vragen. Hoe staat het met de Kill/Death-ratio? Met welk wapen in je klauwen ben je het gevaarlijkst? En hoe ver ben je eigenlijk al in de singleplayercampaign? De statistieken zijn niet helemaal real-time, maar het is wel handig om op je tweede scherm dit soort statistieken op te kunnen roepen. Het is vooral handig om te zien wat de uitdagingen van het moment zijn en hoe je dus behoorlijk wat extra XP kunt binnen takelen, zonder hiervoor je game te onderbreken.

Bij Forza Horizon is SmartGlass al geavanceerder geïmplementeerd. Op het tweede scherm verschijnt tijdens het spelen van Forza Horizon een interactieve kaart van de open spelwereld. Hierop is het eenvoudig om een bestemming te selecteren, die gelijk naar de game wordt gestuurd. Je eigen navigatiesysteem op je schoot dus!

Wie zijn Xbox 360 niet alleen als spelcomputer, maar echt als mediacenter gebruikt, kan van nog meer features genieten. Bij Xbox Music bijvoorbeeld verschijnt er informatie over de artiest die je op dat moment hoort op je tweede scherm en klik je snel door naar het volgende nummer, een andere afspeellijst of een soortgelijke artiest. Ook bij video’s moet dat mogelijk zijn of worden, maar de mogelijkheid verschilt per videodienst.

Wisselende functionaliteiten en prestaties

Deze functies staan of vallen natuurlijk bij de responsiesnelheid van SmartGlass en wat dat betreft hebben we niets te klagen. Je Xbox schakelt direct over naar het volgende nummer als je het scherm aanraakt, bij het invoeren van downloadcodes ervoeren we geen vertraging en met name tijdens internetten is goed duidelijk hoe ongelooflijk snel SmartGlass reageert. Wel wil de verbinding nog wel eens storen als je mobiele apparaat ook met andere dingen bezig is. Met name onze iPad wou nog wel eens de verbinding verbreken als er mailtjes binnenkwamen, terwijl onze Android-telefoon geen hinder ondervond van Whatsapp. Het zal allemaal een beetje afhangen van je apparaat en je internetconnectie.

Ook een nadeel is dat SmartGlas automatisch uitlogt als je de app afsluit. Veel mobiele apparaten gaan om de batterij te sparen al snel op standby en daarbij wordt de app afgesloten. Vervolgens moet je dus de app opnieuw opstarten en wachten tot je apparaat weer verbinding heeft met je Xbox, voordat je je activiteiten voort kunt zetten. Natuurlijk ligt dit volledig aan de instellingen van je apparaat, maar dat maakt het minpunt niet minder nadelig.

De mogelijkheden van SmartGlass zijn afhankelijk van je mobiele apparaat, hoewel Microsoft op de E3 nog beweerde dat we met één universele app te maken zouden krijgen. Zo zijn de statistieken van Halo 4 niet op een Android-apparaat te bekijken en Forza Horizon’s features zijn momenteel alleen toegankelijk vanaf een Windows 8-apparaat. Dat heeft mogelijk te maken met de verschillende mogelijkheden en schermgroottes van apparaten, maar op deze manier wordt toch een deel van de doelgroep buitengesloten.

Veredeld toetsenbord?

Hoewel de mogelijkheden er zijn, moeten we constateren dat SmartGlass vandaag de dag niet heel veel meer is dan een veredeld toetsenbord. De knoppen van een controller zijn betrouwbaarder voor het bedienen van een menu dan het vegen over een touchscreen. De versie van Internet Explorer op de Xbox 360 is veel te beperkt en waarom je dus zou internetten op je tv terwijl je op dat moment een tablet met superieure versies van Safari, Chrome of Firefox op je schoot hebt liggen, ontgaat ons.

Met name de extra functies van Forza Horizon smaken natuurlijk wel naar meer en als maar genoeg games op interessante wijze gebruik maken van SmartGlass, zullen we SmartGlass niet snel van ons mobiele apparaat verwijderen. Een echte concurrent voor de Wii U zien we echter niet in SmartGlass. SmartGlass is echt een tweede informatiescherm waarop je maar sporadisch iets met je handen wilt doen, aangezien je ook nog altijd een controller moet vasthouden. Bovendien zorgen de verschillende mogelijkheden en prestaties per apparaat ervoor dat SmartGlass vooralsnog geen zekerheidje is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Klinkt allemaal heel interessant, maar toch wil ik het eerst zelf een keer gezien hebben.

 • Werkt goed. Om je iphone of ipad als afstandbediening te gebruiken moet je met dezelfde xboxlive account én op hetzelfde netwerk aangesloten zijn. Dus maar even een repeater of accesspoint aanschaffen zodat mijn wifi ook de zolder kan bereiken (waar de xbox staat). Nu valt hij regelmatig weg.

 • Nee joh, gewoon een convertertje halen, van ethernet naar iphone connector. Inpluggen en je hebt bedraad internet op je apparaat. Werkt als een tiet ;)

 • Nooit eerder van gehoord. Ga ik eens uitzoeken. Thanx!

 • "Werkt als een tiet"
  Daar heb ik nog nooit van gehoord o_O

 • @ ERZ05  Ik wil je ff mijn excuses aanbieden want ik was namelijk een beetje aan het fucken. Zover ik weet bestaan deze converters niet eens. Sorry man. Ik zou dus nog steeds voor een repeater gaan kijken :).  @ Smit2601  Nee? Ooh die is vrij bekend dacht ik :P

 • "Even de nieuwste Voorspel op InsideGamer kijken is niet mogelijk en ook het opzoeken van screenshots van een aankomende topper, lukt niet."
  Dat ligt eerder aan InsideGamer dan aan IE op de Xbox…

 • Precies, IG heeft gewoon een slechte player.

 • De browsers op diezelfde mobiele apparaten als waar Smartglass op draait, hebben er anders geen moeite mee ;). Sowieso denk ik dat iedereen het er toch wel over eens is dat Internet Explorer behoorlijk onder doet voor Firefox em Chrome.

 • Flash wordt niet ondersteund. Insidegamer zou er goed aan doen een HTML5 player te gebruiken.

 • Helemaal NIET mee eens dat IE onderdoet voor de andere browsers. Je loopt wat achter denk ik ;-) want dit gold voor de oude versies van IE wel, maar inmiddels is IE de concurrentie voor op een aantal punten, hij is ook veel sneller geworden.

 • Al met al een erg leuke toevoeging dus :)

 • Klinkt als dat Microsoft het idee'tje van Nintendo toch wel grappig vinden. Alleen dan even anders uitgepakt.

 • Niet met PS3?

 • XBOX SmartGlass met PS3? Wat denk je zelf? :P

 • Maar ik heb toch ook geen Microsoft oven of ijskast.

 • Ik heb een Microsoftijs machine. Woordgrap.

 • Waar is de grap?

 • Nee daar gebruik je de psvita voor

 • Je kan ook met Windows 8 direct vanuit de explorer video streamen naar je xbox, en dan heb je ook vanaf je device controle.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren