1. De Wii U - De Launchgames

De Wii U - De Launchgames

De Wii U launch staat of valt - net als andere lanceringen van spelcomputers - met een goede line-up aan games. Gelukkig ziet het er naar uit dat Nintendo flink uitpakt. Voor de eerste paar maanden na de launch staat een flink aantal games op de planning. Een kleine greep uit het aanbod: Batman: Arkham City Armored Edition, 007 Legends, Assassin’s Creed III, Ninja Gaiden: Razor’s Edge, Epic Mickey 2: The Power of Two, Skylanders Giants, Scribblenauts Unlimited en Darksiders 2. Veel bedrijven, waaronder ook Nintendo, werken echter met een zogenaamde “Launch window”. Geen concrete datum dus waarop launchgames uitkomen, maar een periode van een aantal weken/maanden. Over de games die daadwerkelijk op de dag van lancering uitkomen is veel gespeculeerd, maar hieronder bespreken we de belangrijkste titels die op 30 november uitkomen!

Call of Duty: Black Ops II

Activision

Call of Duty: Black Ops II is een first-person shooter die twee met elkaar verbonden verhalen vertelt. Het ene verhaal speelt zich af in de jaren ’70 en ’80 en draait om Alex Mason, de hoofdrolspeler uit de eerste Black Ops-game. Mason vecht tegen Raul Menendez, een terrorist die zijn eigen populistische beweging leidt.

Het tweede verhaal draait om Alex’ zoon, David Mason, en speelt zich af in 2025. Ook David strijdt tegen Menendez, die in 2025 de grootmachten China en Amerika tegen elkaar wil opzetten en een grootschalige oorlog wil ontketenen. De verhalen brengen spelers naar diverse locaties over de hele wereld, zoals Singapore, Yemen, Los Angeles, Angola en Afghanistan.

Eén van de belangrijkste voordelen in de Wii U-versie van Black Ops 2 is dat de splitscreen-functie overbodig is geworden. Wanneer twee spelers op dezelfde console spelen, kan de één het tv-scherm gebruiken, en de ander het scherm op de GamePad.

Nintendo Land

Nintendo

Nintendo Land is een digitaal attractiepark waarin tal van attracties (minigames) hun opwachting maken. Elke attractie is in de stijl gegoten van een bekende Nintendo-game. Zo neem je in Pikmin Adventure de controle over Olimar en stuur je jouw Pikmin af op vijanden en obstakels. Andere vrienden kunnen hun Mii omtoveren tot Pikmin en je bijstaan in je avontuur.

Mario Chase, één van de minigames in Nintendo Land

Metroid Blast geeft de speler met de GamePad de controle over Samus’ ruimteschip. Hiermee vuur je lasers en bommen af, om met de overige spelers af te rekenen. Deze overige spelers, die met de Wiimote en nunchuck spelen, zijn premiejagers die het met elkaar óf (in de coöperatieve modus) met ander gespuis uitvechten.

In totaal bevat Nintendo Land twaalf verschillende ‘attracties’. Een aantal daarvan speel je met elkaar, een aantal speel je tegen elkaar, en sommige speel je in je eentje. Naast het feit dat een aantal games er zeer interessant uit zien, moet Nintendo Land je ook een beetje wegwijs maken in de functionaliteiten van de Wii U.

New Super Mario Bros. U

Nintendo

Met de New Super Mario Bros.-games heeft Nintendo het 2D-platformen weer helemaal terug op de kaart gezet. Een nieuwe tweedimensionale Mario-game voor de net zo nieuwe Wii U-spelcomputer mag dan ook niet ontbreken en is zelfs vanaf de release van de spelcomputer beschikbaar. New Super Mario Bros. U moet gaan zorgen voor een daverende start van Nintendo’s nieuwe entertainmentsysteem.

In deze game wordt de GamePad gebruikt door een speler met een ondersteunende rol, de overige (maximaal vier) speler(s) maken gebruik van Wiimote’s. De speler met de GamePad kan deze gebruiken om platformen te tekenen voor de andere spelers.

Qua gameplay is New Super Mario Bros. U behoorlijk hetzelfde als zijn voorgangers. Zo draait het er in de levels om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen (inclusief de drie grote munten) binnen een zo kort mogelijke tijd. Toch zijn er een aantal toevoegingen. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe eekhoorn power-up, die je als een vliegende eekhoorn naar beneden laat zweven. Een erg nuttige power-up, zeker wanneer de gamepad-speler je met goed geplaatste platforms tot grote hoogten kan brengen.

ZombiU

Ubisoft

ZombiU is een survival-horror game met de nadruk op survival. En ZombiU maakt het je niet makkelijk. Dood is namelijk ook echt dood. Wanneer jouw personage het loodje legt, verandert hij in een zombie en ga je verder met een nieuw personage. Wel kun je dan je oude spullen weer opsporen, maar dan zul je dus eerst het gezombificeerde personage (waar je tot voor kort nog mee speelde) moeten neerknallen.

Dat gaat een stuk beter als je de GamePad gebruikt. Door deze op het scherm te richten kun je veel accurater richten en zo je headshots in de wacht slepen. Ook kun je op deze manier de omgeving scannen. Hierbij sta je stil, wat weer bijdraagt aan de beklemmende sfeer.

De behoedzaamheid die je in de singleplayer moet betrachten, moet je ook in de multiplayer vasthouden. Zo heeft het doodgaan van spelers een stevig effect op de potjes, omdat dooien niet verdwijnen maar in zombies veranderen. Bovendien is er een modus genaamd Zombie Master, waarin één speler op de GamePad de zombies bestuurt en zijn tegenspeler met de Wiimote en Nunchuk op het tv-scherm probeert te overleven.

FIFA 13

Electronic Arts

In FIFA 13 voor de Wii U zullen helaas niet alle belangrijke toevoegingen zitten die de Xbox 360-, PlayStation 3- en PC-versies wel hebben. Dit heeft alles te maken met het feit dat het ontwikkelteam de basis nog moest leggen voor het nieuwe stukje hardware dat de Wii U heet. Gelukkig zal de game grafisch gelijk zijn aan de andere versies.

De GamePad wordt vooral goed gebruikt bij het optreden als manager. Op gemakkelijke wijze kun je via het touchscreen wissels doorvoeren, spelers aanwijzingen geven en heb je een duidelijk overzicht van het speelveld en je spelers. Net als in een hoop andere Wii U-games is het ook mogelijk om met één GamePad en vier Wiimote’s te spelen, waarbij de GamePad-speler als manager aan de gang gaat.

Fifa 13 bevat meer dan 500 officiële clublicenties en 15.000 spelers. De game bevat onder andere alle Nederlandse Eredivisieteams evenals het Nederlands elftal. Net als het vorige deel bevat de game diverse spelmodi zoals de online multiplayermodus, Be A Pro-modus en managermodus.

Mass Effect 3

Electronic Arts

Mass Effect 3 is het slotstuk van de Mass Effect-trilogie. In Mass Effect 3 bestormt een alienras, de Reapers, het gehele sterrenstelsel. Zij laten een spoor van dood en verwoesting achter. Ze hebben de Aarde veroverd en het universum staat op de rand van complete vernietiging.

De speler kruipt in dit derdepersoons actie-avontuur wederom in de huid van Commander Shepard en leidt de tegenaanval. De speler bepaalt zelf welke planeten hij behoedt voor vernietiging en met welke partijen hij bondgenootschappen aangaat om het universum te redden van de Reapers.

Mass Effect 3 op de Wii U laat zien dat het wisselen tussen je tv-scherm en het scherm op de GamePad geen enkele moeite kost. Speel je echter wel op de tv, dan kun je het touchscreen gebruiken om orders te geven aan je teamleden. Tot slot bevat deze versie ook de DLC-pakketten Extended Cut en From Ashes, én de inmiddels verschenen uitbreidingen voor de multiplayer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Nintendo Wii Uplayed it already on PS360.

 • En, hoe bevallen ZombiU, NintendoLand en New Super Mario Bros U op de X360/PS3?

 • En dat zijn wel 3 hele launch titels knap hoor :)

 • Beter iets dan niets, toch?
  Daarbij vind ik die opmerking van Liquid stiekem toch wel grappig =P

 • Ja maar een beetje jammer om zo je launch te beginnen vind ik zelf

 • Ps3 had:
  Resistance: Fall of Man (SCEA)
  Genji: Days of the Blade (SCEA)
  Untold Legends Dark Kingdom (SOE)
  als exlusieve launch titles en de xbox had:
  Amped 3
  Kameo: Elements of Power
  Perfect Dark Zero
  Tetris: The Grandmaster ACE
  als exlusieve launch titles
  en de WiiU launcht met:
  Musou Orochi 2 HyperJP
  ZombiU
  Tank! Tank! Tank!
  Scribblenauts Unlimited
  Rabbids Land
  Nintendo Land
  New Super Mario Bros. U
  als exclusieve titels

 • Tetris? Op de Xbox? Huh..?

 • @Kubuskwal  Haha…Nintendo Land. _0-

 • @Kubuskwal  Haha…Nintendo Land. _0-

 • dafuq is mox aan het doen hahah

 • als je Scribblenauts Unlimited noemt, moet je ook Rayman Legends noemen, beide niet bij de Launch aanwezig, maar in het launch window.

 • Tetris was een Japanse launch titel op de 360 :) Maar gaat het echt om de exclusives? Iedere console tot nu toe heeft games gekregen die ook op andere consoles beschikbaar waren, handheld niet mee gerekend aangezien dit altijd net iets andere versies zijn :)  daarnaast heeft niet iedere gamer alle games gespeeld die al op een andere console zijn gekomen multiplatform of niet :)  Maar ik vind de opmerking wel goed verzonnen van liquid ^^

 • @wesleyb93
  Laten zien dat de Wii U meer exclusieve launch-titels heeft als PS3 en Xbox 360 hadden. ;)  @djdadream
  Scribblenauts Unlimited is op launch-day uitgekomen in Amerika. Alleen voor Europa is het spel uitgesteld. ;)

 • De vita had Uncharted, wipEout 2048,Escape Plan,Hot Shots Golf: World Invitational, Lumines,Motorstorm En kort daarna Gravity Rush
  MLB 12 The Show
  Unit 13  En dan heb je nog de standaard multiplatform games zoals fifa  (Heb er btw wel PS3/VITA games bij gezet)

 • Bij launch had ik in mijn PS3 doos Resistance en MotorStorm.

 • Vond de PS3 launch ook niet super daar niet van maar daar kon ik nog naar uit kijken op games dat ik dacht van die wil ik zeker hebben.  Heb dat nog met geen enkele titel voor de Wii U, behalve Dragon Quest X maar aangezien je daar per uur moet gaan dokken no thanks >_>

 • @Glennieboy
  Dragon Quest X kent maandelijkse kosten. Dus niet per uur betalen maar gewoon per maand. Square Enix heeft wel aangegeven dat je elke dag 2 uur gratis kan spelen.

 • Dan als nog vind ik dat het niet waard ;)

 • Het is ook nog niet bekend of dat in Europa ook zo gaat zijn. Bij Monster Hunter Tri op de Wii moesten Japanners ook per maand betalen om online te kunnen gamen, in Europa en Amerika hoeft dat niet. Dus wie weet is dat bij Dragon Quest X ook wel zo.

 • Oftewel lekker afwachten en niet kopen tijdens de launch :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren