1. De Wii U

De Wii U

Op 30 november is het lange wachten voorbij. Dan komt Nintendo’s nieuwe paradepaardje uit: de Wii U. Terwijl Nintendo met de Wii een totaal nieuwe richting insloeg en motion gaming op de kaart zette, lijkt het Japanse bedrijf met de Wii U een nog grotere doelgroep aan te willen spreken. Simpele vermakelijke spelletjes voor de casualmarkt, en diepgaande triple A-titels voor de hardcore gamers. InsideGamer zet de belangrijkste feiten voor je op een rijtje!

De GamePad-controller

De belangrijkste troefkaart van de Wii U is natuurlijk de Wii U GamePad-controller. De GamePad valt meteen op door de toevoeging van het grote 6’2 inch touchscreen midden op de controller, waardoor een bijzondere kruising tussen tablet en controller ontstaat. Daarnaast zijn ook de Wii-mote’s én de Classic Controllers nog steeds te gebruiken, waardoor de Wii U een zeer uitgebreid scala aan besturingsmogelijkheden heeft.

Wat betreft de knoppen om het touchscreen van de GamePad heen, zet Nintendo de formule van de Classic Controller door. De a-, b-, x- en y-knoppen vinden we aan de rechterkant, vergezeld door een analoge stick en de start- en select-knop. Aan de linkerkant bevinden zich de tweede analoge stick, de D-pad en de NFC-reader (zie kader). Onder het touchscreen zitten de Home-knop, een LED-lampje dat de levensduur van de batterij weergeeft, een microfoon, een Aan/Uit-knop en een speciale knop om de TV mee aan te zetten. Nu hoef je dus echt je stoel niet meer uit te komen. Boven het touchscreen vinden we tot slot de camera.

NFC Reader

De Wii U bevat een NFC-reader. NFC staat voor Near Field Communication. Deze technologie maakt contactloze communicatie tussen twee apparaten mogelijk, die niet meer dan tien centimeter van elkaar verwijderd zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is de OV-chipkaart. In de gamesindustrie staat het gebruik van NFC nog in de kinderschoenen, maar er is één game die de technologie al op interessante wijze toepast: Skylanders. In die game kun je speelgoedpoppetjes (waar een NFC-chip in zit) ‘inladen’ in de videogame. Vooralsnog zijn er voor de Wii U echter nog geen games bekend die gebruik maken van de NFC-technologie.

Aan de bovenzijde bevat de GamePad vier schouderknoppen (L, R, ZL en ZR). Tot slot beschikt de GamePad over een ingebouwde accelerometer, een gyroscoop, rumble-toevoeging, stereo-speakers en een stylus.

Wii U Specs

Een groot kritiekpunt op de Nintendo Wii is altijd geweest dat het apparaat onder de motorkap een stuk minder krachtig was dan de concurrentie. Met de Wii U probeert Nintendo die afstand te verkleinen. Een korte opsomming van de belangrijkste specs:

- IBM 3 GHz Power Core microprocessor (vergelijkbaar met die van de Xbox 360)

- 2 GB systeemgeheugen: 1 GB voor het operating system, en 1 GB voor de games

- Ondersteunt 1080p HD-beelden

- 8 GB (Basic) of 32 GB (Premium) intern flashgeheugen, aan te vullen met SD-kaartjes of een externe harde schijf.

- 4 USB 2.0 poorten

- HDMI-ingang

- AV Multi Out-ingang

Wii U en online gaming

Als er één punt is waarop Nintendo met de Wii hopeloos achterliep op de concurrentie, dan is het wel op het gebied van online functionaliteiten. Terwijl Microsoft en Sony met hun Xbox Live en PlayStation Network grote sprongen hebben gemaakt, bleef Nintendo lang vasthouden aan een verouderde formule. Het gebruik van friendcodes werkt omslachtig, en op Nintendo’s eigen online platform is een veel lager aanbod aan (indie-)games te vinden dan op Xbox Live of PlayStation Network.

Met de Wii U komt daar verandering in door de komst van het Nintendo Network. Deze service, waar Nintendo 3DS-eigenaren al gebruik van kunnen maken, moet Nintendo’s antwoord worden op Live en PSN. Het platform laat spelers online gamen, biedt de mogelijkheid om te videochatten en maakt het downloaden van games en andere content mogelijk. Net als bij de concurrentie kun je gemakkelijk meerdere gebruikersaccounts aanmaken, al verdwijnen friend codes niet geheel. Op wat voor manier ze precies gebruikt worden is nog niet helemaal bekend.

De Wii U eShop is de plek voor alle digitale aankopen. Van (digitale) Wii U-games en WiiWare-spellen tot Virtual Console-titels en Apps.

Eén andere nieuwe features is Miiverse. Dit systeem is niet alleen vanuit het hoofdmenu te bereiken, maar ook tijdens het gamen. In Miiverse kun je op elk moment (video-)chatten met je vrienden. Omdat de dienst gebruik maakt van bepaalde internet-technologieën is het Miiverse ook te bereiken vanaf de PC, 3DS, tablets en smartphones.

Wii U releasedate en prijs

De Wii U ligt in Nederland op 30 november in de winkels. De console komt uit als onderdeel van een Basic Pack en een Premium Pack.

De Basic Pack bevat:

- Wii U console (wit)

- Wii U GamePad (wit)

- 8 GB intern flashgeheugen

- HDMI-kabel

- AC-adapter

De Premium Pack bevat:

- Wii U console (zwart)

- Wii U GamePad (zwart)

- 32 GB intern flashgeheugen

- HDMI-kabel

- AC-adapter

- Standaard voor de GamePad en console

- Oplaadstation voor de GamePad

- Sensor (voor de WiiMote)

- Nintendo Land

De Basic Pack en Premium Pack komen in de winkels te liggen voor een adviesprijs van respectievelijk €299,99 en €349,99.

Ohja, en de Wii U krijgt ook nog een hele mooie Xbox-controller!

Dit artikel delen

Over de auteur

Rob

Reacties

 • Ga er sowieso één halen, weet alleen niet of ik dat bij de launch ga doen.

 • Over 3 jaar ben ik erbij!

 • Voor 133 euro met een leuke game bij de Mediamarkt.

 • Ik koop hem pas als er een spel uit komt die echt interresant gebruik maakt van de tabletcontroller. Of er moet een nieuwe Zelda komen, dan koop ik 'm gelijk ;) (Bayonetta 2 zou ook nog wel eens heel vet kunnen worden!)
  Maar voorlopig dus nog geen WiiU voor mij.

 • Funky Barn maakt erg goed gebruik van de tabletcontroller. Maar het moet natuurlijk wel je type game zijn.

 • Leuk artikel, met de basis informatie.  De Classic Controller van de Wii word niet standaard ondersteund, dat is niet waar. De kloksnelheid van de CPU is nog altijd onbekend, en "Ohja, en de Wii U krijgt ook nog een hele mooie Xbox-controller!" vind ik misplaatst en belachelijk staan :P  Ik ga er een halen als Nintendo met meer games komt. Pikmin 3 wil ik spelen, maar is niet genoeg om 300 (350) euro neer te leggen… Ik vind 'm sowieso te duur.

 • is het niet altijd dat consoles met release duur zijn? Daarnaast denk ik dat ze prijs niet veel lager kunnen zetten want als ze nu al verlies maken met productie, gaan ze die niet nog lager zetten.

 • Mwah, ik vond de Wii betaalbaar, voor 250 euro. Net als de Gamecube, die was ook betaalbaar.
  Snap vanuit Nintendo ook wel dat ze het ook doen, maar als consument zijnde maakt me dat niet uit, ik vind het te veel geld :P

 • waarom is de xbox controller opmerking misplaatst? In mijn ogen is het een regelrechte kopie met wat kleine aanpassingen. Bovendien kan ik de humor er wel van in zien.

 • Misplaatst in de zin van de positie. Er is een specaal kopje over de controller, en dan op het einde komen met letterlijk 'ohja'.  Kan er ook wel om lachen, daar niet van :)

 • @Timm3H NL dan is de xbox controller een samenraapsel van alle voorgaande controllerconcepten…

 • Is het ook, maar wel weer met een destijds nieuw ontwerp qua vorm;) Maar ik zie het ook niet als iets negatiefs hoor, dat Nintendo ervoor gekozen om die vorm aan te nemen. Ik ben er eerlijk gezegd juist blij mee, de xboxcontroller ligt prima in de hand:)

 • Nintendo heeft hem ook niet klakkeloos overgenomen… De rechter stick zit ook op dezelfde hoogte als de linker, wat fijner in de hand zou moeten liggen als nu het geval is. Altijd even wennen natuurlijk, dat wel.

 • Die x-box controllers zijn volgens mijn niet gebouwd voor kinderhandjes!

 • oh mijn god die knoppen van de controller zitten onderaan!!! oh echt slecht, dat speelt echt zeker minder dan een xbox controller  wel mooi design btw, microsoft heeft wel de nieuwe standaard gemaakt

 • nee, microsoft heeft absoluut niet de standaard gezet, weet je hoeveel controllers op de ps controller worden gebaseerd? meer dan de xbox, dus gewoon nee….

 • En weet je waarop de PS-controller is gebaseerd? De (S)NES-controller! It's like goddamn magic!

 • De gameboy controls zijn ook de de NES controller gebasseerd.. puur jat werk van het bedrijf die dat ding gemaakt heeft!! Nintenod nummer !1  oh wacht das fanboy mode  /care wie wat gemaakt heeft of het voor kinderen is of dat je een playstation controller namaakt omdat de xbox controller lekker in de hand ligt… gewoon kopen of niet meer hoef je niet te doen ;)

 • http://www.google.nl/imgres?um=1&…

 • 350euro….
  bij bart smit 369euro en 319euro bij gamemania 324euro en 279euro….WTF

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren