1. Street Fighter X Tekken - Vloetje over Cross Play

Street Fighter X Tekken - Vloetje over Cross Play

Toen er gevraagd werd wie er interesse had om de cross-play functies van Street Fighter X Tekken op het kantoor van InsideGamer uit te proberen hoefde ik niet lang na te denken. Dát was nou echt een game waarvoor ik de moeite zou nemen om vrij te vragen en naar Hoofddorp af te reizen, en niet onbelangrijk, ik voldeed aan de eis, ben namelijk in het bezit van een Vita. Een aantal dagen later kwam de bevestiging per mail, of ik dinsdagmiddag vrij kon maken. Mocht zelfs iemand meenemen (zie video-item). Zo gezegd, zo gedaan.

Of het nu het kantoorgebouw was, de bekende studio annex test-ruimte vol met games en goodies of de ontmoeting met de mensen áchter de site, de eigenlijke reden van onze komst was in ieder geval niet het indrukwekkendste van de dag.

Waar het kantoorgebouw imponeerde, de test-ruimte me af deed vragen waarom ik in hemelsnaam voor een carrière in het bedrijfsleven heb gekozen, en het simpelweg fun was om de Jelle’s, Wessel’s en Kevin’s van deze wereld eens te ontmoeten deed de cross-play niet wat we er van verwacht hadden. Integendeel…Street Fighter X Tekken is natuurlijk al een tijdje uit, en sinds kort is daar de versie voor de Vita bijgekomen. Eén van de unique selling points is de zogenaamde cross-play functie. Deze maakt het mogelijk om het met de Vita online op te nemen tegen uitdagers op een PS3. Dit klinkt als muziek in de oren, maar het wordt toch een ietwat treuriger deuntje als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Het positieve is logischerwijs dat je met je Vita niet afhankelijk bent van het aanbod online spelers op de Vita, maar ook PS3-spelers kunt tegenkomen, waardoor je vollere lobby's krijgt en sneller zult connecten.

Het treurige is dat je van cross-play ook verwacht dat je online je vrienden uit kan nodigen, maar dit blijkt onmogelijk. Ook het samen op de bank cross-playen (dit klinkt apart, I know) is lastig. Er is slechts één nogal on-orthodoxe manier om deze twee dingen voor elkaar te krijgen. Daar kom ik zo op terug.

Er zijn drie online modi in SFxTK, alle 3 in potentie geschikt voor 'friendly' cross-play.

Endless Battle, hierin neem je het in een lobby 1vs1 tegen elkaar op, de winnaar gaat door. Scramble Battle doet hetzelfde, maar dan 2vs2 (tag-team). Hoe mooi zou het zijn om je vrienden cross-play te kunnen uitnodigen voor zo'n tag-team gevecht. Nu kún je ook wel iemand uitnodigen, maar diegene kan alléén de uitnodiging aangaan vanaf hetzelfde platform, dus niet cross-play! Open je het bericht op het andere platform, kun je antwoorden, maar niet 'joinen'! Erg apart, en het lijkt me niet onmogelijk voor Capcom om hier een oplossing voor te vinden (eventueel samen met Sony).

En dan is er nog Ranked Match. Dat is dan stiekem toch nog de sleutel tot de geslaagde 'friendly' cross-play ervaring. Niet dat je iemand kan uitnodigen voor een ranked potje, maar als je, jawel, allebei tegelijkertijd een opponent gaat zoeken kom je bij elkaar in de lobby! Dezelfde afwijkende instellingen gebruiken (bijv. een rondetijd van 60 ipv 99 seconden) lijkt connectie te verzekeren, maar ook zonder dat trucje lukt het bijna altijd - dit zal wellicht ook te maken hebben met het feit dat niet héél veel mensen SFxTK spelen. Groot nadeel hiervan is dan weer dat je na je potje geen rematch kan starten, en het allemaal weer opnieuw moet doen. Voor weer één potje.

Maar ben je eenmaal bezig, dan werkt het allemaal wel goed, lag steekt af en toe de kop op, maar dit is minimaal en niet storend voor de ervaring. De achtergronden zijn op de Vita vereenvoudigd en daardoor wat overzichtelijker en minder druk, dit komt de speelervaring op het kleinere scherm alleen maar ten goede.

Conclusie

De cross-play van Street Fighter X Tekken lijkt te werken, maar beperkt zich tot het random vinden van tegenstanders op het andere platform.

Het ontbreken van opties om vrienden uit te nodigen voor een cross-play spelletje, al dan niet thuis op de bank, is wel echt een gemiste kans, waar dat in veel gevallen toch is waar je aan denkt bij de term cross-play. Het feit dat het lijkt te komen door het ontbreken van een ‘join-optie’ in de verzonden uitnodiging, doet mij geloven dat hier zeker nog iets aan te doen is, Capcom!

“Vloetje”

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eej daar istie dan! Thanks IG, het was een leuke middag!

 • "al dan niet thuis op de bank, is wel echt een gemiste kans, waar dat in veel gevallen toch is waar je aan denkt bij de term cross-play"  Dat gevoel heb ik bij dat worod helemaal niet. Als ik Cross-Play lees, denk ik aan de feature dat ik hetzelfde spel via meerdere systemen kan spelen, in dit egval een Vita en een PS3. En niet aan vrienden.  Dat je je vrienden niet kan uitnodigen vind ik wel vaker terug bij fight games in het algemeen. En dat is inderdaad een gemis als dat zo is.

 • Dat is idd waar Cross-Play misschien niet letterlijk voor staat, maar ik wel meteen aan denk als bezitter van zowel de PS3 als de Vita…  Dus een gemis indeed.

 • Join optie gaat zeker wel komen (misschien in een dlc of patch).

 • Laten we 't hopen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren