1. Tien punten uit de GTA 5-trailer die je misschien hebt gemist

Tien punten uit de GTA 5-trailer die je misschien hebt gemist

Een complete traileranalyse van de tweede GTA 5-trailer lijkt een tikkeltje overdreven. Veel van de informatie die we uit de trailer kunnen opmaken, is tenslotte al bekend geworden in de previews van onder andere Game Informer en InsideGamer zelf. Toch bewijst elke GTA-trailer weer dat er in zo’n trailer meer te zien is dan in eerste instantie het geval lijkt. Daarom lichten wij voor jullie tien punten uit die de trailer een extra laag geven. • Goeie muziek is een vereiste voor een goeie GTA-trailer en de groovy beat van Stevie Wonder’s Skeletons is wat ons betreft zeer geslaagd.

 • Wat ons vooral opviel tijdens de momenten dat de drie hoofdpersonages samen waren, was het ‘buddy film’-gevoel dat je kent van bijvoorbeeld Lethal Weapon. Wat dat betreft is de muziekkeus niet vreemd, aangezien Skeletons ook in de klassieker Die Hard zit!

 • Dat Michael, één van de protagonisten, oorspronkelijk gestopt was met criminele activiteiten wisten we al. Zijn bescheiden buikje is echter het visuele bewijs voor dit gegeven. Het lichte overgewicht en gebrek aan spiermassa geven aan dat hij gewend is geraakt aan het leven van een rijke luilak. Tijd om daar verandering in te brengen dus!

 • In een establishment shot van Los Santos zien we een goederentrein langsrijden, net als op 0.39. Later in de trailer zien we een over-de-top botsing tussen twee treinen; waarschijnlijk in scène gezet door Trevor, een andere protagonist. De nadruk op treinen in deze trailer betekent ongetwijfeld dat het een belangrijke rol gaat spelen. In welke vorm precies weten we natuurlijk nog niet, zolang we maar niet wakker liggen van een missie zoals die in San Andreas. ‘Follow the damn train, CJ!’ blijft tenslotte nog altijd in ons hoofd spoken…

 • Typische GTA-brands zijn ook in GTA 5 weer terug. Met name de nadruk op het biermerk Pißwasser viel op, maar ook nieuwkomer Fruit (een knipoog naar Apple) doet het niet alleen op artwork, maar ook in de trailer goed.

 • In de previews die de afgelopen week verschenen werd al terloops opgemerkt dat je een spoor van petroleum kunt maken, om die vervolgens in de fik te zetten. Trevor laat zonder subtiliteiten zien hoe dit in z’n werk gaat.

 • Hoewel Dan Houser van Rockstar heeft aangegeven met GTA 5 minder inspiratie uit populaire cultuur te halen dan met bijvoorbeeld Vice City, zijn de verwijzingen absoluut niet verdwenen. Het beste voorbeeld is wanneer we Michael’s zoon op de snelweg aan een zeilboot zien bungelen, een scène die ook in de film Bad Boys zit. Maar ook de overeenkomsten tussen Michael en Tony Soprano uit tv-serie The Sopranos zijn niet te missen. Beide mannen hebben een verstoorde relatie met hun vrouw, een zoon die gewoon doet waar hij zin in heeft, en beide mannen zitten in therapie om met hun problemen om te leren gaan.

 • In het shot waar Michael en zijn zoon in de auto zitten, vallen twee dingen op. Kun je de nadruk op het ‘GetaLife’-gebouw in de eerste GTA 4-trailer nog herinneren? Een soortgelijke grap zit, iets subtieler, in de naam van een restaurant op de achtergrond van dit shot. ‘Nutsaki’ was een naam waar wij wel van moesten grinniken in ieder geval.

 • In hetzelfde shot valt bovendien op dat ook in GTA 5 de storefronts weer terugzijn. Simpel gezegd zijn dit winkels in de stad die je niet in kunt lopen, waardoor er op de ramen afbeeldingen ‘geplakt’ zijn die inhoud van de winkel veinzen.

 • Last but not least: een shot dat we van de drie mannen zien. Trevor houdt zijn handen voor zijn ogen, Michael voor zijn oren en Franklin voor zijn mond. Een typisch voorbeeld van see no evil, hear no evil, speak no evil; een van oorsprong Japans principe dat later door onder andere Mahatma Gandhi bekend werd. Het lijkt in de GTA 5-trailer vooral een ironische lading te bevatten: de drie mannen doen net alsof ze niets afweten van de criminaliteit waarbij ze betrokken zijn.

Heb jij nog iets te melden over de getoonde setpieces, zij-activiteiten of andere elementen uit de tweede GTA 5-trailer? Laat het ons en de andere bezoekers dan hieronder weten!

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties


 • Ik was bijna blij met alle Black Ops 2 spam puur omdat het voor wat afwisseling zorgde.

 • I Fruit is geen nieuwkomer ..Het is ook al te vinden bij The Ballad Of Gay Tony . Verder zag ik ook een paar streekbussen voorbij komen die ik ga kapen natuurlijk ..De eerste paar haltes ben ik een gewone buschauffeur om vervolgens naar Mount Chilliad te scheuren en dat ding van het hoogste punt naar beneden te laten jumpen terwijl ik natuurlijk een parachute bij me hebt en mijn passagiers niet ..En natuurlijk zing ik dan heel hard deze song van de Clucking Bell reclame !!:) http://www.youtube.com/watch?v=z2Ro_t…

 • Skeletons is een super dope nummer.

 • Dat stuke op die snel weg met dat zeilboot en die gast aan de mast van een zeilboot heen en weer zwaait dan rijden ze op een snelweg en vooraan zie je dat bekende GtA sanandreas groene brug.toen je zo misie meost doen bij SA bij de militaire basis dan ga je over een groene brug om naar de industrie terien te gaan • Die scene waar Michael bij een zwembad ligt deed mij een beetje denken aan het begin van de gangter film ''Sexy beast'', met in de hoofdrol Ray Winstone, die ik qua uiterlijk ook wel wat weg vind hebben van Michael zelf. http://www.imdb.com/name/nm0935653/

 • Nu je het zegt…klopt! Was me nog niet eens opgevallen.
  Geweldige rol van Kingsley!

 • inderdaad!

 • Het lijkt erop dat GTA V er een nieuwe supercar bij heeft. Na 56 seconden zie je in een flits een achtervolging met twee auto's. De voorste lijkt heel sterk op een GTA uitvoering van de Pagani Zonda.

 • Klopt ja!

 • Ik denk echt dat je naast duiken ook kan surfen. Op het begin van de 1ste trailer zie je een uitkijkpost van een strandwacht waar een surfbord tegen aan staat. In trailer 2 zie je op de boulevard ook een winkel met surfboards/watersport artikelen.

 • Zo kunnnen, iedereen heeft zijn eigen hobbies in de game

 • Ze vergeten hier op IG alleen het punt te noemen, dat wanneer je in gaat zoomen, je ziet dat GTA 5 er stukken minder uit ziet dan op de screenshots.

 • Ja! 'Wrong side of the tracks' vind ik altijd nog een van de irritantste missies in SA.

 • Mooi gezien allemaal! Hoewel die 1e 2 punten nou niet echt relevant zijn ;)
  Echt bagger trouwens die storefronts. Ik snap ook wel dat het onmogelijk is elke winkel een echte winkel te maken, zonder dat er duplicaten ontstaan. Dan hoop ik maar dat die storefronts wat mooier zijn dan die in GTA IV…

 • Mooi samengevat, sommige punten vielen mij ook al op inderdaad.

 • De muziek haha….ik weet nog altijd goed dat ik in vorige delen voor de fun een halfuur rondreed omdat er zulke relaxte zenders waren! :P

 • Lekker samenvattingtje

 • Ik denk dat je het uiterlijk van de hoofdpersonages kan aanpassen, zoals is SA (denk aan kapsel, tattoo, brillen, enz.), omdat het meisje na: 0:09 tattoos draagt en na 0:35 heeft hij ook een tattoo op zijn borst/nek en als ik het goed heb begrepen is hij wel een hoofdpersonage. Beide personen dragen ook sieraden, dus misschien kan je horloges en armbandjes, enz. kopen. Er zijn overigens nog een aantal personages in de trailer met tattoos en sieraden.  -Verschillende jaargetijden, omdat na 0:13 seconden de man een blad weggooit, die waarschijnlijk van de boom afgewaaid is.  -Na 0:29 seconden, zie je hoe iemand een gevecht met blote handen aangaat, het doet mij denken aan Sleeping Dogs, misschien dus een verbeterd melee-vechtsysteem.  -Na 0:52 zie je rechts in beeld een aantal garageboxen staan, met daarboven de tekst:'APT Rent' ofwel appartement te huur. Dan Houser heeft ons al verteld dat we geen huizen kunnen kopen (jammer genoeg). De vraag die op het internet ontstond was: 'Maar waar bewaar ik dan mijn vette auto's?!' Het antwoord lijkt gegeven doordat de garagebox een klein beetje openstaat. Misschien moet de auto verzamelaar garageboxen gaan kopen.  -Races komen weer terug, zoals in GTA IV. kijk maar naar 1:25.  Ben benieuwd wat denken jullie: heb ik mijn fantasie de vrije loop gegeven of kan er iets van kloppen?

 • Alhoewel het klimaat aan de westkust doorgaans als warm mediteraan beschouwd kan worden is er tussen januari en maart/april wel kans op herftsachtige tafarelen. Maar als ik het stukje goed bekijk waarin Franklin het blad oppakt denk ik dat het gewoon een mooie zomerdag is waar hij geniet van een scotchh at the poolside (zie andere bomen en planten, schoon zwemwater). Wel goed bedacht trouwens.
  Ik vraag me af waar de afkorting T.A.R.P. voor staat. Het zal vast wel een of andere gang zijn die in het spel voorkomt, check de graffiti-art in de trailer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren