1. Cross-Buy: goedkoper kunnen we het niet maken, wel omslachtiger

Cross-Buy: goedkoper kunnen we het niet maken, wel omslachtiger

Toen de PlayStation Vita net uit was, waren de meningen verdeeld over het apparaat. De hardware was solide, maar de hoeveelheid games die in de pijplijn zat was niet om over naar huis te schrijven. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en horen we nog veel dezelfde geluiden uit de community komen: “The Vita has no games!” Sony lijkt hier niet direct een oplossing voor te hebben in de vorm van veel nieuwe titels, maar probeert op andere manieren er voor te zorgen dat klanten warm blijven lopen voor de Vita.

PlayStation Plus naar de Vita brengen en Cross-Buy introduceren is deel van dit plan, zoals aangekondigd op de Gamescom. PS Plus komt deze maand naar de Vita en kennen we natuurlijk al van de PS3, waarbij je voor de jaarlijkse kosten van 50 euro aardig wat leuke spelletjes mag downloaden. Aantrekkelijk, maar de eerste lading Vita-downloads lijkt wel al een redelijke aanslag voor je geheugenkaartje te worden met grote titels als Uncharted en Gravity Rush. Het andere systeem, Cross-buy, belooft ook veel kortingen te gaan leveren, maar lijkt vooral aantrekkelijk voor eigenaren van zowel een PS3 als een Vita.

Wat is Cross-Buy?

Het principe is simpel: games die Cross-Buy ondersteunen koop je één keer voor het ene platform en krijg je er vervolgens kosteloos voor het andere platform bij. Sound Shapes en Motorstorm RC ondersteunden deze actie al, maar deze titels waren enkel digitaal te verkrijgen. Deze maand komt het eerste fysieke spel uit dat ook deze actie ondersteunt: PlayStation All-Stars Battle Royale! Maar wacht eventjes, beide versies zonder extra kosten? Fysieke exemplaren van PS3-games hebben normaliter toch een hogere adviesprijs dan Vita-games? Hoe zit dit dan bij Battle Royale?

Dit is precies waar het addertje onder het gras zit! Bij Sound Shapes of Motorstorm RC maakte het nog niet uit welke versie je kocht en welke je vervolgens gratis kreeg, omdat de digitale kopieën voor zowel PS3 als Vita even duur zijn. Maar in het geval van een fysieke titel als Battle Royale is het letterlijk zoals Sony’s Europese baas Jim Ryan op de Gamescom zei bij de aankondiging van het Cross-Buy-systeem: als je de PS3-verie van een spel koopt, krijg je de Vita-versie er zonder extra kosten bij.

Addertje onder het gras

De truc zit er in dat het hier niet andersom geldt. De Vita-game is ook wel als fysiek-exemplaar in de winkel te verkrijgen, maar bevat geen gratis download voor de PS3-versie. Eigenlijk vrij logisch, anders zou de goedkopere Vita-game een gratis PS3-versie met zich meebrengen, die duurder is. PS3-titels hebben immers een adviesprijs rond de €60 en Vita-games een adviesprijs rond de €40. Ik ga er even gemakshalve van uit dat All-Stars hier geen uitzondering op zal zijn.

Alleen voor de prijs van €60 krijg je dus beide versies. Gamers die voornamelijk geïnteresseerd zijn in de Vita-game betalen op deze manier natuurlijk c.a. €20 meer als ze ook de PS3-versie er bij willen hebben. Bovendien zitten ze dan met een digitaal exemplaar voor de Vita opgescheept, wederom niet prettig als je maar een klein geheugenkaartje hebt. Enkel gamers die in eerste instantie voor de PS3-versie willen gaan krijgen op deze manier daadwerkelijk de Vita-versie “gratis”. Wil je alleen maar de game voor de Vita, dan doe je er dus beter aan de fysieke versie los in de winkel te kopen, want dan bespaar je €20 en een hoop geheugenkaart-ruimte.

Gierige Hollanders

Zo Hollands als we zijn, zoeken we naar een manier om meer uit de Cross-Buy deal te kunnen slaan. Wat nu als je beide exemplaren koopt via de Cross-Buy actie en één van de twee titels wilt doorverkopen? Mis poes, ook hier heeft Sony aan gedacht. Alle Cross-Buy games die fysiek te koop zijn, bevatten namelijk niet simpelweg een downloadcode voor de Vita-versie (die eventueel door te verkopen is), maar de link naar de download zit op het Blu-ray schijfje gebakken. Je moet dus de PS3-game opstarten om vervolgens naar de PlayStation Store geleid te worden, waar je de Vita-versie vindt. Op deze manier wordt de download aan je account gebonden en is de mogelijkheid om het Vita-exemplaar door te verkopen verkeken. De PS3-versie kun je dan natuurlijk wel verkopen en zelf de Vita download houden, maar de vraag is in hoeverre dit haalbaar is en of het wel winstgevend is vergeleken met het los kopen van een fysiek Vita-exemplaar.

Sony lijkt een redelijk waterdicht systeem te hebben bedacht voor Cross-Buy. Maar Sony dwingt haar gebruikers op deze manier wel om een groot geheugenkaartje aan te schaffen, want in alle gevallen moet je heel wat gigabytes door je netwerk persen. Met een 4 of 8GB kaartje in je Vita heb je dus vrij weinig aan zowel PlayStation Plus als Cross-Buy. Winstgevend en voordelig? Uiteindelijk wel, maar wees gewaarschuwd dat er wat haken en ogen aan deze Vita-acties zitten. Vita-geheugenkaartjes zijn immers nog altijd vrij prijzig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Cross buy is leuk voor de korte termijn, maar het is iets wat over ongeveer een jaar, mischien iets langer, ook weer helemaal weg zal zijn. Als je namelijk voor meerdere platformen ontwikkelt, moet je ontwikkelen voor het "zwakste" platform. Nu kunnen developers er nog wel mee wegkomen om Playstation Vita games op de Playstation 3 uit te geven. Als straks de volgende Playstation er is, kan dat dus niet meer. Dan moeten er 2 totaal verschillende versies komen en dat zal dus niet gebeuren.  Cross buy gaat er van uit dat de 2 platformen gelijk zijn, en dat is gewoon niet zo. De Playstation Vita is niet gelijk aan de PS3, en al helemaal niet aan de volgende Playstation.

 • Ik vind het eigenlijk niet zo'n raar idee hoor. Je krijgt al een gratis spel en je mag dan echt niet zeuren over die 20 euro en digitale download. Dan maar eenmalig een dure geheugenkaart erbij aanschaffen.

 • PSP all over again, blij dat ik niet meer aan al die handheld bullshit meedoe

 • Mooi, ik schaf de ps3 versie voor m´n vriendin aan voor kerst, ik zet eerst de vita versie op m´n account, en daarna gaat dat spel in een mooie verpakking naar m´n vriendin… Dit zal waarschijnlijk niet doorgaan want dan zal er waarschijnlijk nog wel iets zijn waardoor het verhindert wordt.

 • Als je de PS3-versie door wil geven aan je vriendin, moet dit volgens mij wel mogelijk zijn :)  Het lijkt me sterk dat de Blu-ray disc aan je account gekoppeld wordt. Het enige risico zou kunnen zijn dat de Online Pass zowel geldig is voor de PS3- als voor de Vita-versie en dat je die dus opnieuw moet kopen als jullie allebei online willen ermee. Maar of dit inderdaad het geval is, weet ik niet.

 • Ik denk wel dat dat het geval zal zijn ja, Anders zouden mensen de Playstation 3 versie kunnen kopen en dan de PSV versie verkopen of weggeven.

 • "Deze maand komt het eerste fysieke spel uit dat ook deze actie ondersteunt:"  Dat is niet waar.
  Portal 2 was naar mijn ogen het eerste spel dan.
  Als je de PS3 versie kocht, kreeg je gratis de Steam (PC) versie erbij i.v.m. het SteamWorks platform integratie. Op de PC maps maken die je op de PS3 kon downloaden maar de PC versie was ook een volwaardige versie.

 • Het cross-buy principe is niet nieuw en m.b.t. de PS3/Vita zal het wel goed kunnen uitpakken.  Portal 2 deed het standaard al netjes als je de PS3 versie kocht, kreeg je er een unieke Steam (PC) code bij. Kocht je de PC versie voor dezelfde prijs kreeg je natuurlijk niet de PS3 versie erbij.  Ik vind het een goede verkooptechniek om meerdere platforms te "promoten" en eventueel unieke features van het ene platform met betrekking tot je game te vergroten.
  (Zoals in Portal 2 weer. Op de PC kon je maps maken die je dan weer op de PS3 kon spelen. SteamWorks maakte het mogelijk om ook save games uit te wisselen dacht ik??).

 • Ja, SteamWorks heeft dat mogelijk gemaakt.

 • Sorry, maar ik zie alleen de positieve kanten hieraan. Je hebt toch nog steeds de keuze om alleen voor de Vita versie te gaan.

 • Dat is ook zeker waar, maar als je er over nadenkt is Cross-buy niet zo 'gratis' als sommigen hier dachten ;) Ik wou bovendien met dit artikel belichten hoe het systeem precies gaat werken, aangezien Sony hier nooit heel duidelijk in is geweest.

 • Inderdaad, ik zie ook alleen maar voordelen en dat Sony je dwingt een grotere geheugenkaart te kopen is echt onzin, je kan de game eraf gooien en weer downloaden wanneer je maar wilt.
  Jammer dat Daniël Wewerinke met een gratis service van Sony zoveel problemen heeft. Misschien is het wel te ingewikkeld voor hem. Eerst de lagere school af maken en dan pas voor een games site gaan schrijven?
  En hoezo is Cross buy niet zo gratis? Het doel is dezelfde game voor 2 verschillende consoles te verkopen voor slechts de prijs van de duurste game (PS3 versie). Andere zaken zoals doorverkopen of weggeven kan, dan heb je (net als bij iedere 2dehands game) een online pas van 10 euro nodig. Nog steeds een aardige deal toch?
  Leuk dat je iets uit leg wat misschien niet bij iedereen duidelijk is maar in een informatief stukje kan ik de cinische ondertoon wel missen.

 • Cross Buy werkt voor mij alleen nog echt bij iOS. Als ik een game aanschaf of mijn iPhone, is die 9 van de 10 keer ook op mijn iPad te spelen (universeel). Vervolgens wordt mijn voortgang ook overgezet via iCloud. Dit werkt echt ideaal. Ik hoop dan ook dat Sony een beetje hier naar kijkt (bijvoorbeeld voor in de toekomst in combinatie met GaiKai en Playstation Plus misschien?)

 • Cross Buy werkt voor mij alleen nog echt bij iOS. Als ik een game aanschaf op mijn iPhone, is die 9 van de 10 keer ook op mijn iPad te spelen (universeel). Vervolgens wordt mijn voortgang ook overgezet via iCloud. Dit werkt echt ideaal. Ik hoop dan ook dat Sony een beetje hier naar kijkt (bijvoorbeeld voor in de toekomst in combinatie met GaiKai en Playstation Plus misschien?)

 • Helaas is dit niet aan mij besteed heb wel een ps vita maar geen ps3
  Dit is ook de laatste keer dat ik een handheld koop toen ik de vita kocht had ik er nog hoop voor maar tot nu toe is gravity rush de enige game die het waard was om te spelen en het lijkt er niet beter op te worden met de games voor de vita

 • Je vergeet bioshock en kilzone

 • Maar die zijn nog niet uit…  Daarbij zijn uncharted / rayman (Als je em nog niet hebt gespeeld) ook goed

 • Jammer dat bijvoorbeeld need for speed most wanted voor de PS3 47 euro is en de Vita versie 50…..Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren