1. Sonic & All-Stars Racing Transformed Review

Sonic & All-Stars Racing Transformed Review

Sega is niet meer de gigant zijn die het tien of twintig jaar geleden was, maar dat neemt niet weg dat het bedrijf een indrukwekkende geschiedenis vol belangrijke games heeft. Die rijke historie kwam twee jaar geleden al samen in Sonic & All-Stars Racing, een mascotteracer met niet alleen Sonic, maar ook met een heleboel personages en locaties uit Sega’s roemrijke verleden in de hoofdrol. Transformed doet daar nog een schepje bovenop door de races ter land, ter zee en in de lucht te laten plaatsvinden.

Transformers

Zowel de parcours als de voertuigen ondergaan tijdens de races namelijk transformaties. Wanneer een gedeelte van de baan in de tweede ronde onderwater loopt, verandert je auto met groot gemak in een boot en wordt de race gewoon voortgezet. Wanneer door een aardbeving de weg voor je uit elkaar brokkelt, verandert je wagen minstens zo gemakkelijk in een vliegtuig. Geen twee rondes in dezelfde race zijn hierdoor hetzelfde.

De banen zijn allemaal gebaseerd op locaties uit bekende Sega-games en vormen zonder twijfel het hoogtepunt van de game. Zo is er een parcours uit After Burner waarin je tussen en over twee vliegdekschepen racet. Op de landingsbanen van deze boten maak je de scherpste bochten in een wagen om een stukje verder het water in te duiken met een boot om tot slot een kort stukje te vliegen om weer op het andere schip te landen. Minstens zo mooi en vol met detail zijn de banen geïnspireerd door Skies of Arcadia, waarin je tussen luchtschepen door vliegt en de baan uit Super Monkey Ball die minstens zo duizelingwekkend is als de levels uit de gelijknamige game.

Een stuk minder geïnspireerd is de selectie aan speelbare personages. Dat Sonic’s naam zo nadrukkelijk in de titel staat zegt eigenlijk al genoeg. Maarliefst zes van personages van de 25 zijn afkomstig uit Sonic. Aangezien we bijna ieder jaar nog getrakteerd worden op een matige Sonic-game is dat een beetje spijtig, want die figuren zien wel al genoeg. Het is daarom extra jammer dat veel racers uit de eerste game zoals Billy Hatcher en Ryo Hazuiki uit Shenmue ontbreken in dit vervolg.

Dat enkele favorieten verdwenen zijn wordt nog een beetje goedgemaakt door de aanwezigheid van nieuwe figuren zoals Joe Musashi uit Shinobi, Vyse uit Skies of Arcadia en Gilius Thunderhead, de dwerg uit Golden Axe. Ietwat minder logische toevoegingen zijn Wreck-it Ralph en Danica Patrick. Die eerste is nog enigszins te verantwoorden aangezien Ralph een fictief videogamepersonage is uit de gelijknamige Disney-film die binnenkort in de bioscopen draait. Wat de echt bestaande racecoureur Danica Patrick doet tussen de verschillende Sonic-personages is echter een compleet raadsel.

Alles is multiplayer

Dat de selectie van speelbare racers niet op zijn best is, neemt gelukkig niets weg van het feit dat dit een alleraardigste racer is. Of je nu in een wagen, boot of vliegtuig zit, het bestuurt allemaal even prettig. Met name het driften komt na even oefenen goed uit de verf en in combinatie met de salto’s en flips die je kunt doen wanneer je niet met de wielen op de grond zit haal je hier al snel extra snelheid uit. Tijdens de races pak je ook voorwerpen zoals sneeuwballen en turbo’s op, maar die zijn eigenlijk niet bijzonder leuk om te gebruiken. Ze hebben niet altijd het gewenste effect en het racen is eigenlijk al leuk genoeg zonder deze toevoeging.

DLC en exclusives

De kans zit er dik in dat veel ontbrekende personages uit de eerste game later nog als DLC worden uitgebracht. Vooralsnog is alleen Metal Sonic beschikbaar en is er ook een OutRun-baan te downloaden. De verschillende versies van de game hebben daarnaast ook wat exclusieve personages. Op de Wii U is het mogelijk om als je eigen Mii te spelen en op de Xbox 360 is je eigen Avatar bruikbaar. De PC-versie kent enkele speelbare Team Fortress 2-personages zoals de Demoman.

In de World Tour mode komt het dan ook voor dat je aan races meedoet waarin je enkel kunt leunen op je rijvaardigheden. In deze speelstand verdien je sterren door allerlei verschillende variaties op races te spelen. Het is daarnaast ook de plek om nieuwe personages vrij te spelen. Dat lijkt op het eerste gezicht best een vervelende klus want dat zou betekenen dat je eerst alles in je eentje moet unlocken voordat je een beetje leuk met vrienden op de bank kunt racen, maar daar is gelukkig over nagedacht. World Tour is met maximaal vier man in splitscreen te spelen. Op die manier kun je dus met een stel vrienden alles dat de game te bieden heeft samen vrijspelen. Voor de liefhebber is er natuurlijk ook een Grand Prix, die ook met zijn vieren te doen is, waarin aan de hand van vier races wordt bepaald wie de winnaar is. De echte uitdaging wacht echter op je in World Tour.

Deze speelstand is namelijk behoorlijk moeilijk en de eisen die aan je gesteld worden om de latere personages vrij te spelen zijn behoorlijk hoog. De lange laadtijden zijn daarom een behoorlijk punt van irritatie. Lukt het je niet om een challenge te halen waarin je bijvoorbeeld de gehele race door moet driften, dan duurt het zeker dertig seconden voordat je op retry kunt drukken. Een beetje uitdaging is natuurlijk niet verkeerd, maar Sonic & All-Stars Racing Transformed test je geduld af en toe tot het extreme.

Sonic & All-Stars Racing Transformed is gespeeld op de PlayStation 3.

Conclusie en beoordeling

None

Sonic & All-Stars Racing Transformed is een leuke en bijzonder vrolijke racegame propvol Sega-nostalgie. Het is misschien een beetje treurig om te bedenken dat al die mooie Sega-series enkel uit de kast worden gehaald als het om een mascotteracer gaat, maar Transformed racet zo lekker en zit zo bomvol dingen om te doen dat het niet eens echt uitmaakt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prima kartgame
 • Veel toffe Sega games
 • Sterke lokale multiplayer
 • Minpunten
 • Teveel nadruk op Sonic
 • Ontbrekende personages uit eerste game
 • Lange laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Toffe kartgame dit hoor. Echt erg leuk, zowel single- als multiplayer

 • Teveel nadruk op Sonic vind ik een beetje vage minpunt. Dan kan je dat bij elke Mario game spin-off ook wel gaan zeggen of een Mariokart dat de nadruk teveel op Mario ligt. Bedoel ja Nintendo is Mario zoals Sega Sonic is. Je weet eenmaal dat een game als deze vooral om Sonic enzo draait netzo als een Mariokart de naam zegt het al om Mario en zijn gasten draait. Niettemin goede en leuke recensie waar ik het verder wel mee eens ben.

 • Je vergelijking met Mario Kart gaat niet helemaal op. Deze game heet namelijk niet Sonic Kart. Vergelijken met Super Smash Bros is ietsje logischer. Daarin zitten ook personages uit Mario, maar dat zijn ook allemaal goede personages in tegenstelling tot Sonic.  Ik ligt mijn punt verder ook toe in de recensie. Sonic en zijn maatjes zie je ieder jaar nog. Hoe vaak kom je Vyse en Ulala nog tegen in een game?

 • Ik had je toelichtibg gelezen ;) Ik weet dat de game niet alleen de naam Sonic draagt en had uiteraard ook Smash Bros kunnen gebruiken miss wel iets logischer geweest idd.

 • tja, de game heet dan ook 'Sonic' én allstar racing. Dus als dan de nadruk wat meer op Sonic word gelegd…
  Vond ik overigens in het eerste deel veel meer gebeuren dan in Transformed :D

 • over 0,5 jaar maar is gaan kopen als ie in de budgetbak ligt!

 • Leuke game maar een 8 veel te hoog cijfer 7- was redelijker geweest

 • Nee joh, daar is deze game veel te goed voor!

 • Kom dan ook ff met een conclusie waarom het een 7- had moeten wezen? Want waarom was dat dan redelijker geweest?

 • deze game is beter dan Mario Kart Wii (en eerlijker) en gewoon heel veel fun! cijfer 8 meer dan waard :D

 • Mario Kart Wii was ook niet de beste hoor, ik vond (persoonlijk) Double Dash een stuk leuker.

 • Ik vind deze game ook beter dan MKW :P En een stuk vrolijker!
  En vrijwel alle games zijn beter dan Double Dash.

 • Mijn favoriete kart racer is en blijft Mario Kart 64!
  Maar Sonic Transformed komt er aardig dicht bij in de buurt :D

 • Lijkt me zeker een leuke game.

 • Lange laadtijden…. Balen, dan hoeft het voor mij niet meer

 • als je de game op de Xbox360 speelt kun je hem instaleren en zijn de laadtijden met de helft korter ;) hoef je nog maar zo'n 5 sec te wachten!

 • Laat je serieus een prachtgame als deze liggen enkel voor de laadtijden? Wow triest

 • Tsja dat is ieder zijn eigen keuze maar op de 360 is als de game geinstalleerd is inderdaad de laadtijden niet zolang.

 • Helemaal eens met de minpunten, sterke review! :)

 • Toch nog een hoog cijfer voor de vele minpunten, toen ik de recensie las dacht ik eerder een 7 of 7.5 Dan is deze game de volle mep toch waard vind ik persoonlijk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren