1. Epic Mickey: Power of Illusion Review - met prijsvraag!

Epic Mickey: Power of Illusion Review - met prijsvraag!

Toen ik Warren Spector (Deus Ex, Epic Mickey) twee jaar geleden in Disney Land Parijs vroeg of hij een tweede Mickey Mouse game zou willen maken, gaf de producer een kort, maar treffend antwoord: “Ik zie het wel zitten, maar het hangt af van het succes van het eerste deel.”

Kennelijk is dat succes zonder al te veel problemen bereikt, want dit najaar worden we verrast met niet één, maar twee Epic Mickey sequels. Naast de consolegame The Power of Two, die weer door Junction Point werd gemaakt, werkte ontwikkelaar Dreamrift Studios aan een unieke 3DS game die flirt met een oudere, eveneens epische Mickey titel; de Mega Drive topper Castle of Illusion Starring Mickey Mouse. Hierdoor is Epic Mickey: Power of Illusion een vervolg op zowel de originele Wii-game als van de nostalgische Mega Drive-platformer. En die combinatie is niet verkeerd, want door goed gebruik te maken van de positieve punten van iedere game is het Dreamrift gelukt om een mooie, verslavende platformer te maken die ook nog eens bruist van de nostalgie.

Achtergrond

Mickey Mouse wordt door zijn vriend Oswald naar Wasteland, de plek (uit Epic Mickey) waar alle vergeten Disney-personages wonen, geroepen omdat er iets vreselijks is gebeurd. De kwade heks Mizrabel, die recent in Wasteland is verschenen omdat iedereen haar en haar kasteel uit Castle of Illusion is vergeten, probeert zoveel mogelijk personages te ontvoeren om zo terug te kunnen keren naar de “echte” wereld. Tijd voor Mickey om met zijn magische kwast orde op zaken te stellen.

Zoals gezegd is Power of Illusion een ouderwetse platformer met een moderne twist. De Castle of Illusion bestaat nog altijd uit tal van verschillende omgevingen, maar dit keer zijn ze gebaseerd op thema’s uit de talloze Disney-films van de afgelopen jaren. Zo kom je onder andere terecht in Aladdin’s stad Agrabah en Nooitgedachtland uit Peter Pan en aan het einde van iedere wereld word je opgewacht door een bekende tekenfilmeindbaas, zoals Kapitein Haak of Hades. In elk level vind je een aantal bekende Disney-personages die je vervolgens naar een “fort” kan sturen. Hoe meer personages Mickey bevrijdt, hoe meer werelden er bij komen om te onderzoeken.

Teken er op los

Naast Mickeys normale aanvallen uit Castle of Illusion, zoals de “butt stomp”, is het ook mogelijk om gebruik te maken van het magische penseel uit Epic Mickey. Op het onderste scherm zie je een overzicht van het level met daar bepaalde voorwerpen, zoals platforms, kanonnen en vliegende tapijten, die je uit kunt wissen of juist tevoorschijn kunt toveren. In het begin zijn dit simpele opdrachtjes, maar naarmate de game vordert worden bijbehorende puzzels wat complexer. Ook is het mogelijk om “schetsen” in te zetten; dit zijn reeds verzamelde personages, zoals Dagobert Duck of Goofy, die je kunt gebruiken om je tijdelijk bij te staan in de levels.

Power of Illusion winnen?

Wil jij Epic Mickey: Power of Illusion winnen? Dat kan! Laat een reactie achter en geef aan waarom jij zou moeten winnen. Originele reacties maken uiteraard meer kans. Wij nemen eind november contact op met de winnaar.

Hoewel dit systeem een leuke extra dimensie aan het spel geeft, is er één klein puntje van kritiek. Iedere keer dat je bijvoorbeeld een platform wil verwijderen moet je het voorwerp op het onderste scherm aantikken en helemaal met je stylus uitwissen of juist overtrekken. Al met al kost dit zo’n 5 tot 10 seconden per voorwerp. In het begin is dit aardig om te doen, maar naarmate het spel vordert wordt het lichtelijk irritant; al dat geteken haalt de flow van de gameplay naar beneden.

Voordat we naar de conclusie gaan, is er nog één ding dat we moeten noemen: de presentatie van het spel. En dan hebben we het zowel over heerlijke, georchestreerde muziek, als over de mooie graphics. Met z’n prachtige, met de handgetekende omgevingen en sprites, die geheel aansluiten bij de stijl en sfeer van een Disney-film, doet Power of Illusion visueel gezien zijn beide voorgangers namelijk flink wat eer aan. Maar wacht, er is meer! Net zoals de meeste platformers uit de 16-bit periode bewegen ook de verschillende achtergrondslagen in Power of Illusion los van elkaar om de indruk van diepte te wekken, maar dankzij het 3D scherm van Nintendo’s nieuwste handheld kan deze diepte ook daadwerkelijk weergegeven worden. Resultaat is een klassieke platformer in een bijzonder, modern jasje.

Conclusie en beoordeling

Epic Mickey: Power of Illusion is een heerlijk eerbetoon aan niet één, maar twee klassieke Mickey Mouse games. De platformer is niet alleen een simpele, maar goede opvolger van de Mega Drive-topper Castle of Illusion, maar biedt ook de typische, geconcentreerde Disney-nostalgie zoals we die nog kennen uit de iets recentere Wii-game Epic Mickey. Tel daar prachtige, gedetailleerde (3D) graphics en heerlijke georchestreerde muziek bij op en je hebt één van de betere 3DS games voor de komende feestdagen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goed eerbetoon aan Castle of Illusion
 • Mooie, ouderwetse 2D platformer met 3D achtergronden
 • Goede, georchestreerde muziek
 • Minpunten
 • Het tekenen of uitwissen van voorwerpen gaat te langzaam

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik wil hem wel winnen, hoef ik tenminste niet naar de winkel :p

 • Waren heerlijke 16 bit games vroeger.
  Zeer jammer van die dwaze gimmicks.
  Sonic 4 episodes komt dan voor mij nog het dichtst bij die glorietijd van weleer. En scott pilgrim!

 • Het lijkt me een toppertje! Uiteraard heb ik recht om hem te winnen (Wat moet dit overigens onsmakelijk egocentrisch overkomen… Mijn excuses.) want ik heb er hoogstpersoonlijk - met een aantal anderen - ervoor gezorgd dat dit deel mogelijk werd. Oftewel, ik heb deel 1 op de Wii braaf gekocht.

 • Ik zou het ook wel willen winnen, al is het maar omdat m'n 3DS niet bepaald veel wordt gebruikt op het moment. :P

 • Ben opgegroeid met de Snes tijd, speelde erg veel Mickey's Adventures!!
  Helemaal grijs gespeeld die game en vond het de Epic Mickey op de Wii ook heel erg vermakend! Plus in het echt ben ik echt zo niet creatief en met een kwast overweg kan ik al helemaal niet( ja ja een schilderskwast -_-). Op de 3DS ben ik er vast een master in! :)  Hoop dat ik win!

 • Prijsvraag: Ik moet bekennen dat ik al sinds eeuwen geen Mickey game meer heb aangeraakt sinds hou je vast: The Magical Quest Starring Mickey Mouse series (http://www.youtube.com/watch?v=d7g17h…) yup dat is SNES tijdperk. Dit is gewoon puur omdat ik de Mickey mouse games gewoon niet meer zo tof vond die er na uit kwamen. maar mischien dat jullie nu al de link ook kunnen leggen met Disney Epic Mickey: Power of Illusion. De game oogt en speelt waarschijnlijk precies hetzelfde.  Hier komt dus een beetje de reden waarom ik hem zo graag wil hebben. Deze game haalt namelijk zoveel herinneringen terug van magical quest dat ik nu helemaal gehyped ben voor deze game :P. Toevallig heb ik sinds kort een 3DS XL gekocht en sinds Kingdom hearts heb ik niet meer kunnen genieten van een Disney game (en ja daar zag ik me grote vriend Mickey dan weer wel terug :P).  Ik ben ook altijd een groot fan geweest van 2D platformers (Metal slug, Ninja turtles, Mega man, Castlevania etc.) en Magical quest was ook altijd één van mijn favorieten. Anyway deze game is dus de game die ik wil spelen en voor mij de echte waardige opvolger van de Magical quest series!

 • Lieve InsiderKlaas,  Deze game op de 3DS, met de bekende muis van Walt,
  bij de eerste keer lezen van de titel, riep het mijn ogen tot een halt.
  Mooie herinneringen aan het spel met het grote kasteel,
  nu mag ik het nog eens doorlopen, dit keer met een penseel.  De mooi geïllustreerde sprites maken het voor mij extra sexy,
  het is een goede keus geweest, bleek uit Insidegamer's inspectie.
  Gelukkig is het avontuur voor onze rondorige vriend,
  een spannende, aan het cijfer te zien dus zeer verdiend.  Dit leuke spel staat hoog op mijn lijstje voor de dagen van feest,
  mijn hoop is dus dat de aardige InsiderKlaas dit gedichtje leest.
  Ik sluit dit gedicht maar af met een groet en een zucht,
  want deze game voelt inderdaad aan als een nostalgische vlucht.  Henky-VII  (P.S. Het lijkt me evident dat ik dus meedoe met de prijsvraag)

 • Haha, had precies hetzelfde idee, maar je was me voor. ;)  In dat geval gun ik 'm jou wel.

 • Henky for president, erg mooie reactie.

 • Ik moet winnen bij gebrek aan geld…  Niet origineel, maar het is wel zo :P

 • Oeh! Een buitenkans die ik graag wil grijpen, vooral na het lezen van deze recensie. Hield het spel al sinds de E3 in de gaten, ik vond de oude Mickey games echt geweldige 2D platformers (vooral die ik op de SNES speelde omdat ik daar gewoon het meest op heb gegamed).
  Zou het graag willen halen, maar sinds een paar maanden ben ik weer een arme student, dus of ik ga een paar maanden wachten tot ik wat opzij kan leggen en het spel goedkoper is..óf ik win deze prijsvraag. Daar zouden ik, m'n vriendin en m'n 3DS erg blij mee zijn:p
  Misschien apart, maar dit spel trekt me meer aan dan Luigi's Mansion of de aankomende Paper Mario..terwijl ik vooral erg benieuwd was naar die laatste.

 • Prijsvraag: Omg epic mickey is best wel epic. Nou om eerlijk te zijn wist ik nog niet is dat deze game uitkwam… Maar damn deze game lijkt me wel vet. En ja Met al die toppers die zijn uitgekomen op de consoles… Heb ik niet bepaald nog veel geld meer over voor een nieuwe 3ds game. En fuck yeahhhh dit lijkt me dus echt nog is een topper voor een 3ds en dit is dan mijn eerbetoon aan Castle of illusion door deze game te winnen!! En nou het speciale van allemaal is nog als je dit wint via insidegamer!!!

 • Ik wil hem zeker winnen - Ik ben namelijk een enorme fan van Disney! :)
  Coole review trouwens.. Die 16 bit games blijven echt geweldig.

 • Ik zou hem zeker willen winnen! Ik heb de wii versie ook plat gespeeld, en een nieuwe 3DS of Wii versie zal ook zeker door mij plat gespeeld worden! Hoop dat ik hem win:P

 • Deze game is geïnspireerd op mijn leven ook ik heb een verloren broertje die wraak op mij wou nemen. Toen ik dit eenmaal had gesettled gingen wij beide een eigen weg in. Tot afgelopen zondag, 18 november toen hij met zijn stoomboot mij hulp vroeg om zijn boze stiefmoeder te verslaan. Na een lang gevecht in kastelen, plaatsen waar kinderen sterker zijn als piraten en niet te vergeten het diepste van de zee hebben we haar eindelijk verslagen, nu maar hopen dat we zijn stiefmoeder voor eens en altijd hebben verslagen, ik vertrouw die glazen kisten namelijk voor geen meter!

 • Ik wil hem wel winnen, zodat mijn vrouw me niet lastig valt als ik zit te gamen, ze is namelijk bang voor muizen :P

 • Ik ben een Disney fan. Heb ook castle of illusions gespeeld lang geleden en het was een van de beste spellen toen. Ik zou graag willen winnen :)

 • Vind het spel kinderachtig als ik win kan ik inzien dat ik fout zit en ik zit nooit fout dus kan ik niet winnen

 • Omgekeerde psychologie, zeer slim jongeman!

 • Nostalgie. Is er een betere reden dan laatstgenoemde? Ik ,en mijn broeder waar ik de game mee samenspeelde) vinden van niet. Heerlijk, dat stijltje :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren